URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Serbare regească: Vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea, plină de emoţii şi... peripeţii (FOTO)

Serbare regească: Vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea, plină de emoţii şi... peripeţii (FOTO) PRINTRE ORĂDENI. Pe 23 mai 1919, Oradea era un oraș în sărbătoare, cu străzile centrale și actuala Piață a Unirii decorate cu flori și steaguri. Sosiți pentru prima dată în oraș, Regele Ferdinand și Regina Maria i-au salutat pe militarii, pe orășenii și țăranii adunați să-i vadă, confirmând apartenența pământului bihorean la Regatul României
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lungă şi plină de evenimente, unele rele, altele faste, primăvara anului 1919 s-a încheiat cu bine pentru Oradea. Urbea a fost inclusă într-un "turneu" al Familiei Regale a României, care a vizitat principalele oraşe din Transilvania, noul teritoriu inclus regatului.

Vizita regală din 23 mai 1919 din oraşul de pe Criş a fost una pe cât de simbolică, pe atât de plină de fast. Pe 23 mai 1919, Oradea a primit vizita oficială a Familiei Regale a României şi a mai multor oameni politici, pecetluind astfel alipirea Bihorului la Regat.

Comunism şi democraţie

Primăvara lui 1919 a fost agitată în Oradea. Oraşul a cunoscut, timp de o lună, comunismul, la putere fiind un Sfat de sorginte bolşevică ce a terorizat populaţia. Revirimentul a fost intrarea Armatei Române în oraş, pe 20 aprilie, ca parte a procesului de ocupare a Ardealului.

Oastea română, condusă de generalul Traian Moşoiu, a traversat urbea, dar şi-a continuat apoi drumul spre Tisa, apoi Budapesta. Între timp, în Oradea, primarul Rimler Károly şi numeroşi funcţionari publici au rămas în funcţie, posturile mai importante fiind completate cu români. Tranziţia spre administraţia românească avea să înceapă abia în vara anului 1919.

Ziua Regalităţii

Ziua Naţională a Regatului României, 10 Mai, a fost sărbătorită în Oradea, pentru prima dată, în acel an. De organizarea manifestărilor s-a ocupat avocatul Aurel Lazăr. Pentru majoritatea orădenilor, semnificaţia zilei - Ziua Regelui şi a Independenţei României - era necunoscută.

Momentul a fost marcat cu fast, programul începând cu un Te Deum în Biserica cu Lună, fiind invitaţi toţi prim-pretorii din Bihor. O paradă militară de anvergură a fost organizată prin Piaţa Szent László (Piaţa Unirii), iar seara Corul Hilaria a susţinut un spectacol în Sala Mare a Teatrului. Ziua de 10 mai a fost declarată liberă, toate instituţiile, şcolile şi întreprinderile fiind închise, pentru ca orădenii să poată participa la manifestări.

Spre deosebire de momentul intrării în oraş, în ziua de Paşte, pe 20 aprilie, de astă dată Armata Română a străbătut urbea în pas sărbătoresc. Martor al evenimentelor, vicarul Roman Ciorogariu nota în jurnalul său că oastea "s-a prezentat atunci mândră şi falnică, încât se părea că nu era cea sosită mai nainte cu trei săptămâni, flămândă, obosită şi stropită cu noroiul drumurilor desfundate de ploi". Alături de soldaţi, au defilat sute de ţărani îmbrăcaţi în straie populare şi purtând drapele tricolore.

Oaspeţi de seamă

Sărbătoarea de Ziua Naţională a fost urmată, la două săptămâni, de o alta: vizita oficială, în premieră, a Familiei Regale a României în oraşul de pe Criş. Popasul în Oradea a fost făcut la dorinţa Reginei Maria, pentru că, ar fi spus aceasta, bihorenii "au fost mai necăjiţi, au suferit mai mult" în perioada dinaintea Marii Uniri.

Pentru Regină, deplasarea prin Transilvania a fost "pecetea pusă pe victoria ţării", cum nota în jurnalul său. Familia Regală a pornit din Bucureşti pe 22 mai, în trenul regal urcând Regele Ferdinand, Regina Maria, principele moştenitor Carol (ulterior Regele Carol al II-lea) şi principesa Ileana.

Vizita a fost anunţată cu mult entuziasm în presa locală şi în cea din Ardeal. Autorităţile au organizat manifestări ample, îngrijindu-se şi de paza capetelor încoronate, în condiţiile în care în Bihor încă nu era pace deplină. În oraş au fost luate măsuri de siguranţă deosebite: paza era asigurată de armată, cetăţenii puteau ieşi pe stradă doar cu bilet de voie, iar seara a fost dispusă pornirea tuturor luminilor publice din centru şi zonele mai importante.

Organizare "nemţească"

Sosirea în gara din Oradea s-a petrecut în dimineaţa de 23 mai, oaspeţii fiind întâmpinaţi de prefectul Coriolan Pop, de primarul Rimler Károly, de Iuliu Maniu şi de către reprezentanţii cultelor şi administraţiei locale. În faţa suveranilor s-au aflat şi oficialităţi ale judeţelor Békés, Sălaj, Satu Mare, Cenad, Arad, miniştri, oameni de cultură, diverse personalităţi. Tuturor le-a fost recomandat să poarte frac sau jachete tip "Franz Iosif" şi pantaloni negri.

Evenimentul a fost relatat în presa naţională şi internaţională, la Oradea fiind prezenţi reporteri ai ziarelor Adevărul, Universul, La Romanie, L’Independence, United Press, Evening News.

Deplasarea prin oraş s-a făcut în maşini şi trăsuri încolonate după reguli stricte privind ocupanţii şi distanţa de mers, Familia Regală fiind apoi primită în biserica ortodoxă din Piaţa Unirii pentru slujba episcopului de Arad, Ioan Papp. De aici s-au deplasat în biserica greco-catolică de vizavi. În aceeaşi dimineaţă, regii au trecut în revistă trupele din garnizoană şi i-au decorat pe militarii distinşi pe câmpul de luptă.

Oraş în sărbătoare

La manifestările din actuala Piaţă a Unirii au participat grupuri de ţărani în straie populare, cu steaguri şi pancarte, veniţi din peste 130 de localităţi bihorene cu trenuri speciale. Aceştia au defilat "cu însufleţire şi fericire" prin faţa oficialităţilor după parada militarilor, pedeştri şi călări, cu tehnică de luptă şi vehicule. A fost o paradă uriaşă, ce a durat două ore!

În piaţă au fost amplasate patru tribune, împodobite cu ghirlande de brad, covoare şi flori. Mai multe porţi de triumf au fost ridicate în Piaţă şi la capetele podului din centru, iar pe străzile ce duc spre gară, casele erau pavoazate cu steaguri, ramuri, flori şi covoare.

Cu ocazia vizitei, suveranii au oferit prefectului de Bihor, Coriolan Pop, suma de 20.000 de coroane, pentru a fi împărţită săracilor oraşului, au primit-o în audienţă pe văduva martirului Ioan Ciordaş, Vioara, şi au promis reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe de Oradea.

Regii din bronz

Vizita din 23 mai nu a fost singura făcută de cei doi suverani în Oradea. Din iniţiativa generalului Taian Moşoiu, centrul oraşului a fost remodelat. În 1921, în faţa Teatrului era dezvelită statuia Reginei Maria (foto), ocazie cu care aceasta a poposit din nou în oraş. Trei ani mai târziu, în Piaţa Unirii era amplasată statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, dezvelită în prezenţa capetelor încoronate.

Cele două statui au dispărut în 1940, după cedarea Ardealului de Nord Ungariei horthyste. Abia în anul 2012, de Ziua Oradiei, a fost dezvelit un nou monument dedicat Reginei, urmând ca, de acum, din 23 mai 2019, noua statuie a lui Ferdinand "Întregitorul" să dea, din nou, un aer regesc Pieţei Unirii. Sperăm că pentru cât mai mulţi ani...


Vizita Suveranilor în Ardeal. Spre Oradea Mare

"La orele 9 dimineaţa, trenul regal soseşte în Gara Oradea Mare... Pe sus două aeroplane capturate de la boşevici virează lin. Suveranii descind din tren, după care trec trupele în revistă. D. Iuliu Maniu rosteşte cuvântul de bun sosit. Suveranul, profund emoţionat, mulţumeşte; d. Coriolan Pop, prefectul judeţului, prezintă din partea oraşului eliberat tradiţionala pâine şi sare în semn de supunere şi recunoştinţă. În termeni calzi, Suveranul răspunde, asigurând că toate neamurile eliberate de anarhism vor avea drepturi egale în România Mare, bucurându-se de o eternă protecţie regală. După prezentări, asistenţa porneşte în cortegiu spre Catedrala oraşului. Pe tot parcursul, străzile sunt împodobite cu arcuri de triumf, ghirlande şi drapele; mulţimea de orăşeni şi săteni aclamă frenetic pe Suverani şi le aruncă flori... Ofiţerii şi trupa aclamată de populaţie au o înfăţişare grandioasă. După armată. Defilează populaţia ţinutului Bihor, 250.000 de oameni aclamă pe Suveranii liberatori".

Adevărul, 25 mai 10919


Sub privirea întunecată a lui Ladislau

Scriitor, om politic şi jurnalist, Nichifor Crainic (foto) a descris atmosfera din timpul vizitei regale din 23 mai 1919 în Oradea în "Cartea Unirii 1918-1928" cu următoarele cuvinte: "În oraş e un freamăt fără pereche. Biharia cea cu doine trăgănate şi-a golit văile de cântăreţi şi de chiuitori şi i-a trimis înaintea Craiului care vine. Mulţime nenumărată mărgineşte străzile. Aerul e plin de steaguri fâlfâitoare, de arcuri triumfale, de imnuri naţionale şi de doine şi urale... În piaţa largă a Oradiei, sub privirea întunecată a statuei sfântului Ladislau deoparte, sub ochiul veşnic umed al regelui nostru de cealaltă parte, am văzut multe sate bihorene defilând unul după altul, cu preotul şi cu învăţătorul în frunte, cu drapele naţionale şi cu steaguri încărcate cu şervete, fote, scoarţe şi panglici. Într’un vuet nesfârşit de glasuri şi de paşi, veneau, cântau, salutau, strigau, jucau în mers, se opreau în faţa tribunei regale... Câte-un moşneag juca şi el de bucurie, o bătrână bătea mătănii până la pământ, mulţi îşi făceau cruce, fetele aruncau flori, copiii traşi de mână deschideau ochii mari şi luminoşi, flăcăiandrii sprinteni şi agitau în aer stoluri de pălării".


"Numai eu ştiu ce emoţii am trecut..."

"De la Maniu aflai că Regele şi Regina vor fi în 23 Maiu în Oradea. Prima vizită Regală în Ardeal. Mare cinste, dar şi mare răspundere pentru noi, cari ştim ce e în Oradea. Eu consideram de inevitabil un atentat şi îmi descoperii temerea... Numai eu ştiu ce emoţii am trecut, câtă vreme au stat Suveranii în Oradea... Pe când noi jubilam în Oradea, ungurii au profitat de portiţa deschisă de la front şi au atacat la Tisa"

Roman Ciorogariu


Peripeţiile regilor

În cadrul vizitei regale în Oradea au avut loc şi câteva incidente, lipsite de urmări.

Programul sărbătoresc s-a încheiat cu o cină festivă dată de episcopul greco-catolic Demetriu Radu, în sala Cercului Catolic (acum Filarmonica de Stat), la care au participat 150 de invitaţi. Într-un moment, festivitatea a fost întreruptă de un trăsnet ce-a lovit clădirea Poştei, fapt ce i-a făcut pe toţi să "cugete la un atentat cu dinamită", cum nota canonicul Iacob Radu. Acelaşi martor arată că suveranii şi-au păstrat calmul, simţindu-se în perfectă siguranţă.

Un alt incident s-a petrecut în dimineaţa plecării trenului regal. După pornirea garniturii, unul dintre vagoane, în care dormeau câţiva miniştri, a deraiat. Roman Ciorogariu nota că evenimentul "nu s-a întâmplat din senin, ci de mână omenească", suspectând un posibil atentat la siguranţa regilor.


Regele pentru cei păgubiţi

"După ştirile sosite până acum, apele cari s-au revărssat au pricinuit pagube multe. Apele Crişului s-au revărsat acoperind hotare întregi cu mocirle. La Oradea-Mare au pătruns în partea oraşului unde este fabrica de cărămizi, inundând edificiul fabricei şi locuinţele muncitorilor de la fabrici, şi au venit cu aşa iuţeală încât mulţi oameni nu au putut fugi. Bunul nostru Rege, adânc mâhnit de nenorocirea ce s-a năpsutit pe capul bieţilor oameni după atâtea suferinţi, a dat poruncă Sfatului Cârmuitor să vină cât mai îngrabă în ajutorul celor păgubiţi. Astfel, Sfatul Cârmuitor a şi votat un milion de coroane ca prim ajutor şi l-a încredinţat pe dl ministru Emil Haţieganu (foto) să cerceteze toate satele năpăstuite şi să împartă ajutorul la faţa locului. Dl Haţieganu a şi venit în Bihor".

Tribuna, 21 mai 1919

 


PRESA VREMII
Regele şi Regina vin la Oradea!

"Cu inima plină de fericire vă vestim astăzi bucurie mare! Scumpa noastră Familie Regală va sosi vineri dimineaţa în mijlocul nostru. Nespus de mare este mângâierea noastră, că vă putem trimite solia aceasta.

Aduceţi-vă aminte că noi am fost cei dintâi cari în cărticica "Către poporul românesc" v-am pus în vedere, încă de astă iarnă, că va veni în curând o zi mare şi luminată, în care veţi vedea pe Regele tuturor Românilor şi pe Regina Maria, cea bună şi frumoasă, ca o zână din poveste.

Iată, cuvântul nostru trup se face. Iată, abia ne-au desrobit, şi suveranii noştri vin la noi să ne cunoască. Vin să ne mângâie pentru multă pătimire ce am îndurat şi să ne arate dragostea lor cea mare pentru noi, Bihorenii.

Veniţi, deci, cu toţii la Orade, fraţilor! Alergaţi să vedeţi pe înalţii voştri suverani. Veniţi să le cădem la picioare şi să le mulţămim, că ne-au scos din robie cu armata lor vitează. Îmbrăcaţi-vă toţi în haină de sărbătoare, în haină de nuntă şi veniţi voioşi cu steaguri tricolore, să vadă Regele ce popor bun şi vrednic a câştigat sub stăpânirea sa.

Pentru primirea familiei regale, la Orade se fac mari pregătiri. Prim-pretorii din judeţ au primit avizuri telegrafice să pregătească poporul, să vină satele! Bihorul întreg să tresalte de bucurie şi să se manifesteze în toată mărimea şi frumuseţea lui românească. Veniţi cu toţii, tineri şi bătrâni, lele şi feciori, să întindem în piaţa Orăzii o horă mare şi frumoasă, cum n-au mai văzut zidurile ei bătrâne. Acum ori niciodată!"...

Ziarul Tribuna din Oradea, "organul poporal al Partidului Naţional Român", din 21 mai 1919


SUB "OCHII" ISTORIEI
Povestea tabloului din sala mare a Primăriei 

Sala "Traian Moşoiu" a Primăriei Oradea, care găzduieşte dezbaterile Consiliului Local, este străjuită de două picturi gigantice, de 2,1 metri lăţime şi 4,1 metri lungime fiecare, reprezentând două momente importante din viaţa oraşului: "Împăratul Sigismund de Luxemburg primindu-l pe Regele Vladislav Jagello la Oradea" şi "Primirea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea în 1919". Ele au fost dezvelite în cadrul unei ceremonii desfăşurate în 18 aprilie 2014, în prezenţa pictorului Valentin Tănase. "Amplasarea celor două tablouri în Sala Mare a Primăriei reprezintă un act de echilibru şi corectitudine faţă de cele două comunităţi importante din Oradea", a declarat cu acel prilej primarul Ilie Bolojan.

"Având în vedere că tabloul a fost făcut după fotografii ale vremii, i-am reprezentat în planul secund pe marele om politic Iuliu Maniu, care l-a şi însoţit pe Regele Ferdinand în periplul său prin Ardeal, pe Ştefan Cicio Pop (n.r. avocat, om politic), Vasile Goldiş (n.r. om politic, istoric, publicist), Octavian Goga (n.r. poet, publicist, om politic), generalii Prezan (n.r. Constantin Prezan, mareşal al Armatei Române, om politic), Mărdărescu (n.r. Gheorghe D. Mărdărescu) şi Holban (n.r. Ştefan Holban, general, ministru)", a descris creaţia pictorul Valentin Tănase, unul din puţinii artişti plastici români specializaţi în pictură istorică.

În cadrul proiectului de reabilitare a clădirii Palatului administrativ al Municipiului Oradea, prin care vor fi introduse în circuitul turistic partea frontală a clădirii Primăriei, cu holurile principale, sala "Traian Moşoiu" şi biroul primarului, în locul celor două picturi vor fi amplasate altele, cu aceeaşi temă, la dimensiuni mai mari, lucrările pictorului Tănase urmând să fie expuse la Muzeul Cetăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2719 RON
  • 1 EUR = 4.755 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON