URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2018, 17:30

Scandal în piaţa din Beiuş: După 30 de ani, Primăria scoate la licitaţie toate mesele şi spaţiile comerciale

Scandal în piaţa din Beiuş: După 30 de ani, Primăria scoate la licitaţie toate mesele şi spaţiile comerciale PIAŢA MURATĂ. În lipsa unor investiţii serioase, piaţa din Beiuş pare o adunătură de dughene şi mese sparte. La fiecare ploaie mai serioasă, trebuie închisă pentru că se inundă, din cauza acoperişului spart şi a canalizării defecte. Cum a fost şi joia trecută...
Scandal în piaţa din Beiuş: După 30 de ani, Primăria scoate la licitaţie toate mesele şi spaţiile comerciale ILEGALIŞTII. În jurul pieţei, unii vânzători îşi expun marfa până şi pe tomberoane, ca să nu fie obligaţi să plătească taxele din incintă. "Nimeni nu le face nimic", se plâng comercianţii din hală, în timp ce primarul Petru Mlendea ia apărarea "ilegaliştilor": "E de înţeles că pentru 4 litri de lapte o femeie de la ţară nu intră în hală. Dacă plăteşte taxa, nu mai câştigă nimic"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fierbere printre comercianţii din piaţa agro-alimentară a Beiuşului după ce, pe 6 martie, oamenii s-au trezit cu notificări din partea Primăriei, care îi anunţă că au termen de 15 zile să elibereze amplasamentele, fiindcă cele 600 de mese şi cele 10 spaţii comerciale din incintă vor fi scoase la mezat. Şi nu oricum, ci la tarife de două ori mai mari decât cele actuale!

"Aş înţelege dacă Primăria ar fi investit ceva în piaţa asta, ca să ne asigure condiţii mai bune", s-a plâns BIHOREANULUI proprietara unei mezălerii. Împreună cu alţi cinci comercianţi, şi-a luat avocat, pentru a obţine anularea procedurii.

Taxaţi din inerţie

Majoritatea comercianţilor din piaţa Beiuş au contracte de închiriere încheiate de câteva decenii, prelungite până în 2015. De atunci, însă, oamenii n-au mai primit nici măcar acte adiţionale, plătind chiriile doar din inerţie, în baza vechilor înţelegeri.

În decembrie anul trecut, Consiliul Local a aprobat un nou Regulament de funcţionare pentru piaţă şi planul de sectorizare a acesteia, pe 28 februarie a.c. a avizat şi scoaterea la licitaţie publică cu strigare a spaţiilor şi meselor din incintă, cu tot cu caietul de sarcini aferent, stabilind ca dată limită pentru depunerea dosarelor de participare ziua de 12 martie.

Noi de-aicea nu plecăm…

Decizia a fost comunicată abia pe 6 martie beneficiarilor, care au 15 zile ca să elibereze amplasamentele închiriate. Graba cu care s-au derulat lucrurile şi termenul prea scurt au stârnit supărarea oamenilor. Chiriaşii din spaţiile comerciale se tem că pot pierde actualele amplasamente, în care au făcut îmbunătăţiri din bani proprii, fără să fie despăgubiţi.

În plus, preţurile de pornire au fost stabilite la sume mult prea mari, în opinia lor: 40 lei/metru pătrat/lună pentru spaţiile comerciale, iar la mese 50 lei/mp/lună pentru producători şi 80 lei/mp/lună pentru revânzători.  Sumele sunt de două ori mai mari decât chiriile de până acum şi i-ar obliga să mărească preţurile, avantajându-i pe vânzătorii stradali din jurul pieţei, care şi în prezent le fac concurenţă neloială, etalând produse din portbagaj, pe jos, pe tarabe încropite ori tomberoane.

Revoltaţi, comercianţii şi-au angajat un avocat care, săptămâna trecută, a notificat Primăria Beiuş, Prefectura Bihor, dar şi Judecătoria locală, cerând ca municipalitatea să încheie contracte direct cu actualii deţinători ai spaţiilor, deci fără organizarea vreunei licitaţii.

Va fi ordine!

În urma demersului, edilii au oprit procedura, deocamdată temporar, pe 60 de zile. "Legea spune că trebuie să organizăm licitaţii ca să închiriem imobilele Primăriei şi, ca atare, o vom organiza", spune primarul Petru Mlendea (foto), explicând că noile tarife sunt necesare pentru că piaţa funcţionează de ani de zile în pierdere. "Intenţionăm s-o aducem pe profit, să investim în reabilitare, există deja un proiect în derulare şi se va realiza în cadrul unui parteneriat public-privat".

De asemenea, în cel mult doi ani, partea de bazar va funcţiona separat. "Vom amenaja un tâg de vechituri în altă parte, ca să decongestionăm actuala piaţă, care va rămâne doar pentru produse agro-alimentare. Oamenii trebuie să înţeleagă că toate investiţiile sunt gândite nu doar în folosul cumpărătorilor, ci şi al lor, al comercianţilor din piaţă", zice primarul, care se aşteaptă, totuşi, în continuare la opoziţie. "Ştiam că voi atrage nemulţumiri, dar îmi asum acest lucru, pentru că trebuie să facem ordine şi în acea piaţă unde nu există contracte de închiriere, sectoarele nu au fost delimitate, unde anumite persoane s-au racordat ilegal la curent ori s-au racordat la apă, dar n-au contor. Nu putem să-i lăsăm să facă ce vor, doar pentru că stau acolo de 30 de ani". Or, se ştie, mai binele este duşmanul binelui...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON