URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate vă şochez: mie mi-a plăcut sâmbăta trecută la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor! Recunosc, am avut o plăcere sadică, pe care am savurat-o ignorând că unii din cei 648 delegaţi veniseră la sărbătoarea de partid cu maşinile primăriilor. La fel, nu mi-a păsat nici că rezultatul "alegerilor" îmi era clar încă de două săptămâni: pentru că n-a îndrăznit nimeni să-l concureze, Mang a fost reales printr-o simplă ridicare de mâini.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe o străduță din Oradea țevile pocnesc mai des decât dopurile de șampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafață din străfundurile bătrânei instalații, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranșeea, ajunge la țeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul și betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt și mai multe lopeți, după care, în sfârșit, pe străduța ghinionistă se lasă liniștea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
23 Ianuarie 2020, 13:00

Şantaj pentru Szarka: Politrucul UDMR se agață de funcția de director la Casa de Pensii Bihor cu un concediu medical dubios

Şantaj pentru Szarka: Politrucul UDMR se agață de funcția de director la Casa de Pensii Bihor cu un concediu medical dubios CA OLTENII. Imediat după ce Szarka Árpád (stânga) s-a refugiat în concediu medical pentru a împiedica schimbarea sa de la conducerea Casei Judeţene de Pensii Bihor, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ődőn (dreapta), a susţinut că trebuia musai lăsat şef, pe motive de „etică minimală”, adică doar fiindcă mai are patru luni până la pensionare. Pare-se că UDMR-iştii au dobândit mentalitatea din bancurile cu oltenii ahtiaţi după funcţii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UDMR a decis: reprezentanţii săi din fruntea instituţiilor publice nu pot fi schimbaţi, deoarece asta ar fi o discriminare a întregii comunităţi maghiare. Aceasta e logica după care, săptămâna trecută, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ődőn, a „judecat” înlocuirea directorului Casei Judeţene de Pensii Bihor, Szarka Árpád, cu o funcţionară din cadrul instituţiei, fără afiliere politică, dar de etnie română.

Decizia preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, liberalul orădean Laurenţiu Ţenţ, de a-l revoca pe Szarka din funcţia pe care acesta o primise politic în guvernarea PSD, a aruncat în aer relaţiile dintre formaţiunea maghiară şi PNL, ameninţat cu retragerea sprijinului parlamentar. „Ori Ţenţ, ori noi!”, ar fi spus Szabó în apărarea lui Szarka, pentru care inclusiv preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi intervenit pe lângă premierul Ludovic Orban.

Pus de PSD, dus de PNL

Ziua de luni, 13 ianuarie, a fost cu ghinion pentru Szarka Árpád. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Laurenţiu Ţenţ, până în 9 decembrie subaltern al său la Oradea, a emis Ordinul nr. 299/13.01.2020, ce prevedea ca de a doua zi să-i fie „suspendat de drept raportul de serviciu” pe care îl avusese ca director executiv, urmând să revină pe funcţia anterioară, de şef al Serviciului Comunicare şi Relaţii Publice. Pe poziţia de director executiv, în locul său, a fost numită o funcţionară care până atunci condusese Serviciul Stabiliri Prestaţii şi Pensii Internaţionale, Maria Andaluzia Coraş.

Nicio noutate faţă de obişnuitele rotiri de cadre în urma succesiunii partidelor la guvernare, plus că de data asta „beneficiara” schimbării este o persoană fără afiliere politică, specialistă a domeniului, iar Szarka dobândise şefia CJP Bihor fără concurs. Mai precis, printr-o simplă numire semnată de fostul şef al Casei Naţionale din vremea PSD, Robert Stănescu, în urma unei sarabande de transferuri făcute în favoarea UDMR-istului bihorean.

Recordman la transferuri

Aşa cum BIHOREANUL dezvăluia la acea vreme, în februarie 2018 Szarka s-a transferat de pe poziţia de director adjunct la DGASPC Bihor ca şef al Serviciului Control în cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate Bihor. În mai puţin de o lună, însă, s-a mutat din nou, de la CAS la Casa de Pensii, ca şef al Serviciului Comunicare şi Relaţii Publice, iar după doar o săptămână a fost promovat din această poziţie, fără concurs, pe funcţia de director executiv, formal vacantă.

Până atunci, atribuţiile acestei funcţii fuseseră exercitate de directoarea adjunctă Carmen Polman (membră PSD) încă din 2016, când titularul, Leontin Ţîrle, şi el PSD-ist, a fost arestat în afacerea sutelor de şpăgi luate de medicii şi asistenţii din Comisia de expertiză medicală din CJP Bihor, care produceau pensionari de boală pe bandă rulantă făcându-i ”parte” din bani şi social-democratului, trimis de DNA în judecată.

„Ori Ţenţ, ori noi!”

Deşi motivată prin managementul deficitar al lui Szarka, decizia de săptămâna trecută a preşedintelui Casei Naţionale de Pensii a stârnit o adevărată furie a UDMR, partid din care face parte.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene, deputatul Szabó Ődőn, l-a „capacitat” pe liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, să intervină pe lângă premierul Ludovic Orban, aşa încât acesta să-l determine pe Laurenţiu Ţenţ să-şi anuleze ordinul de revocare a lui Szarka. „Ori Ţenţ, ori noi!”, au dezvăluit surse politice despre ultimatumul dat de UDMR-ist liberalilor.

Întrucât Orban nu s-a executat, Szarka a apelat la soluţia clasică: s-a îmbolnăvit subit, procurându-şi un concediu medical care să îl protejeze de efectele acestui ordin, în condiţiile în care, potrivit unor jurişti, aplicarea acestuia s-ar putea face numai după comunicarea către toate persoanele vizate. O comunicare care, nu-i așa, nu poate fi transmisă unui suferind, ţintuit la pat...

Fără comentarii

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Casei Naţionale de Pensii a refuzat, aşa cum de altfel era previzibil, să comenteze presiunile exercitate asupra sa pentru a reveni asupra ordinului de schimbare a lui Szarka.

În schimb, noua directoare Andaluzia Coraş (foto), între timp plecată într-o delegaţie, pentru a participa la o întâlnire organizată de ministrul Muncii cu şefii Caselor Judeţene de Pensii din ţară, a confirmat o parte din informaţii. „Am fost înştiinţată telefonic de colegi că persoana care până luni a ocupat funcţia de director nu s-a mai prezentat la serviciu marţi, iar miercuri a fost ca să ceară o adeverinţă, spunând că îi trebuie pentru un concediu medical”.

Pui-pui, şefia noastră

Pe de altă parte, solicitat să confirme sau să infirme presiunile politice, exercitate inclusiv de către el, pentru ca Szarka să nu fie schimbat, cu ameninţarea că în caz contrar UDMR va lua măsuri împotriva PNL, „picându-i” proiectele în Parlament şi votând împotriva Guvernului, ceea ce practic ar fi un şantaj, dar şi să precizeze clar dacă UDMR pretinde ca membrii săi să nu fie schimbaţi de la şefia unor instituţii fiindcă le consideră „ale sale”, preşedintele executiv al UDMR Bihor a transmis BIHOREANULUI, în scris, un răspuns halucinant.

Potrivit lui Szabó, care nici măcar nu s-a sinchisit să nege şantajul, o instituţie la conducerea căreia a fost pus la un moment dat un membru UDMR, trebuie să rămână, pur şi simplu, a „comunităţii” maghiare, în numele proporţionalei reprezentări a acesteia. „Într-un judeţ cu o pondere semnificativă de etnici maghiari, o prezenţă proporţională cu numărul acestora în structurile statului, inclusiv de conducere, este normală”, a susţinut deputatul, adăugând că „orice prezenţă sub acest procent este îngrijorătoare şi anormală, fiind necesar un ajutor” pentru corijare. Evident, un „ajutor” politic şi, bineînţeles, din partea UDMR.

Evaluare marca Szabó

Cu tupeu, politicianul, la bază muzeograf, a decretat că schimbarea lui Szarka nu ar fi motivată profesional, iar dacă acesta ar fi trebuit totuşi înlocuit din motive de serviciu, schimbarea nu putea fi făcută decât „la pachet cu foştii şi cu actualii adjuncţi”. Cum ar veni, pentru managementul deficitar al UDMR-istului trebuia să răspundă în solidar şi adjuncta PSD-istă Carmen Polman, ba până şi cel de-al doilea adjunct, Ioan Maga, abia numit prin ordinul de luni al lui Ţenţ.

Ca şi cum toate astea nu erau de ajuns, Szabó Ődőn a susţinut - culmea, invocând „o etică minimalistă”! - că Szarka nu trebuia mazilit sub niciun motiv, deoarece mai are doar patru luni până la pensie şi „poate fi lăsat să iasă cu capul sus pe poarta clădirii pe care l-a construit (sic!) ca director şi în faţa oamenilor care majoritatea au intrat pe semnătura lui în instituţie”. Ca şi cum Casa Judeţeană de Pensii ar fi o fundaţie sau o asociaţie în care UDMR-istul a făcut angajări după pofta lui şi, de aceea, ar trebui condus la pensie cu onoruri şi veşnică recunoştinţă...


A DAT BOALA-N EL
Strategia suferinţei la politruci

Surse din CJP Bihor au dezvăluit BIHOREANULUI că pentru a bloca punerea în aplicare a ordinului prin care a fost înlocuit din funcţie, Szarka Árpád a făcut ceea ce fac mulți politruci care se ţin cu dinţii de scaune: s-a îmbolnăvit brusc, refugiindu-se în concediu medical pentru a invoca apoi o prevedere din Codul Muncii, potrivit căreia în raporturile de muncă ale unui angajat nu pot fi operate modificări atât timp cât se află în concediu de odihnă ori medical.

„Luni după-amiază, Szarka a văzut ordinul semnat de Ţenţ şi trimis la Casa Judeţeană pe mail. Marţi deja nu a mai venit la serviciu, iar miercuri a cerut de la Resurse Umane o adeverinţă că este angajat al instituţiei, necesară pentru că şi-a luat concediu medical”, au explicat sursele BIHOREANULUI.

Dată fiind îmbolnăvirea survenită, cum ar spune Szabó Ődőn, „la pachet” cu revocarea sa din funcţie, precum şi faptul că, la fel ca orice angajat, Szarka va trebui să înregistreze la instituție certificatul de concediu medical, va fi interesant de verificat şi de la ce medic îl obţine, şi ce suferinţă i-a găsit specialistul. Nu de alta, dar duhneşte a făcătură de la o poştă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Trebuie verificat
Cica, a dat o boala-n el. Aia dupa ciolan e evidenta din spusele tartorului udemersit Szabo O. Va sta vreo patru luni in "concediu medical" sau vreo patru ani ?
Postat 24 Ianuarie 2020, 20:27 de 1234
Zambiti
Szarka ii asta de sta la cafele toata ziua? Ca parca eu asa stiu, omu da pe la partid mai des decat la directiunea de pensii... hai sa fim serios, om pus politic, nu cred ca are habar de pensii sau de calculul lor. Aia e, noi suntem prea mici pt aceste jocuri, jos Szarka, mergi la pensie haha, ca deh, doar ai lucrat acolo, tre sa stii ceva manevre. cius UDMR
Postat 24 Ianuarie 2020, 20:07 de Smiley
Concediu Szarka
Oare nu s-ar putea investiga cum si-a obtinut dl Szarka concediul medical? Ma gandesc ca cineva i l-a dat cu numar de ordine din zile trecute, cam ilegal. Incredibil cate face UDMR sa se tina de functii politice, pe care Tent fostul adjunct incearca sa le dea oamenilor capabili. Haideti sa uitam de prostii si sa facem treaba in tara asta, il incurajez pe dl Tent, un profesionist!!!
Postat 24 Ianuarie 2020, 19:40 de Clauditza
Reforma statului...
...incepe cu o masura simpla.Functiile publice nu se mai remunereaza.Cu alte cuvinte, vii cu bani de-acasa, de pe mosie,mai vinzi un hectar,ceva...Si te pui in slujba comunitatii, pro bono,cu abilitatile dobindite gratuit in scolile statului roman.Cine performeaza,va avea dreptul la o renta viagera,pentru batrinete.
Postat 23 Ianuarie 2020, 20:42 de excalibur
El si magistratii
Dupa modelul celor ramasi fara pensie speciala se sustrage si el deciziilor nefavorabile. Rusine omule. La varsta dumitale nu mai faceam valva. Bucurate ca ai scapat cu viata, dute in pensie langa doamna dumitale si lasati si pensia speciala a pe care o are doamna la copii necajiti. Poate va iarta Dumnezeu o parte din pacate. Udemeristilor care vorbiti prostii voi sunteti mai penibili decat acest bunic pacatos. Structurilor competente ce faceti?
Postat 23 Ianuarie 2020, 20:24 de scarbit
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4 RON
  • 1 EUR = 4.7694 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON