URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2013, 19:42

Şantaj: liderii UDMR ameninţă cu segregarea etnică a şcolilor dacă şeful IŞJ nu le numeşte favoriţii pe posturi de directori şi inspectori

Şantaj: liderii UDMR ameninţă cu segregarea etnică a şcolilor dacă şeful IŞJ nu le numeşte favoriţii pe posturi de directori şi inspectori DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ. Pentru că în 2009 şeful IŞJ Dorel Luca schimbase patru directori de şcoli maghiari, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a mobilizat în faţa Inspectoratului 500 de manifestanţi. Deşi cei înlocuiţi nu îndeplineau condiţiile legale pentru a rămâne în posturi, a deranjat că Luca îndrăznise să se atingă de oamenii UDMR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii UDMR s-au obişnuit să facă "numiri la plic" la conducerea şcolilor şi Inspectoratului Şcolar Judeţean. A recunoscut-o însuşi preşedintele executiv Szabo Odon, public, în faţa jurnaliştilor cărora s-a plâns că şeful IŞJ încalcă drepturile minorităţii prevăzute în Legea educaţiei, neconsultându-se cu UDMR la numirea directorilor şi inspectorilor şcolari.

"Răbdarea noastră s-a terminat!", a tunat Szabo, ameninţând voalat că dacă inspectorul general nu-i execută "propunerile de numire", UDMR va încuraja segregarea unităţilor de învăţământ. Un fenomen care oricum se desfăşoară de mult, având ca rezultat crearea unei reţele şcolare paralele, rezervate exclusiv maghiarilor.

Pâră la Ponta

După ce la începutul lunii parlamentarii UDMR s-au întâlnit cu Victor Ponta, deputatul Szabo Odon a relatat într-o conferinţă de presă că i-a sesizat premierului situaţia inacceptabilă din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, care încalcă drepturile minorităţii maghiare prevăzute în Legea educaţiei. "Am solicitat respectarea legii, care impune ca în şcolile mixte, cu predare şi în limbile minorităţilor, unul din directori să fie din partea comunităţilor etnice respective, iar în inspectorate să fie un număr de inspectori de la minorităţi proporţional cu numărul claselor cu predare în limbile minorităţilor. Consider abuziv că în Bihor nu avem procentul stabilit prin lege. Ar trebui să avem 6,5 posturi de inspectori din 32, dar nu avem", a spus deputatul UDMR.

"Suntem acuzaţi că facem discriminare şi segregare în şcoli, dar în Oradea sunt trei şcoli profesionale cu clase maghiare, fiecare cu trei directori, şi la fiecare un adjunct ar trebui să fie din partea noastră. Avem numai la una", a mai zis Szabo, concluzionând: "Atunci de ce vă miraţi că vrem segregarea şcolilor? De ce să nu declanşăm dorinţa de a avea o şcoală profesională numai în limba maghiară? Răbdarea noastră s-a terminat!".

Deputatul a precizat că înaintea începerii anului şcolar a avut cinci întâlniri cu conducerea IŞJ "şi tot nu s-a rezolvat" chestiunea numirii de directori şi inspectori şcolari. Asta, deşi "UDMR a făcut propuneri scrise, sub semnătura domnului preşedinte Kiss Alexandru".

Legea-i lege

Pe ce se bazează Szabo când susţine că IŞJ e obligat să numească directori şi inspectori la indicaţia UDMR? Articolul 45 al Legii 1/2011 prevede că "minorităţile au dreptul la reprezentare în organele de conducere ale unităţilor de învăţământ şi inspectoratelor şcolare, cu respectarea criteriilor de competenţă profesională, potrivit legii" şi că "în unităţile şcolare cu predare şi în limbile minorităţilor naţionale, unul dintre directori va fi un cadru didactic din rândul minorităţilor respective, cu respectarea criteriilor de competenţă profesională".

Articolul 95, de asemenea, zice că "în structura inspectoratelor din judeţele cu învăţământ şi în limbile minorităţilor sunt cuprinşi şi inspectori pentru acest tip de învăţământ, numiţi cu respectarea procedurilor prezentei legi şi cu consultarea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale". La prima vedere, nimic nu pare mai firesc decât doleanţele UDMR...

Discriminare pozitivă

În realitate, însă, interpretările date legii de reprezentanţii UDMR sunt forţate, iar situaţia de fapt este în favoarea etnicilor maghiari.

05 Daniel Negrean_3.jpgŞeful IŞJ, Daniel Negrean (foto), afirmă că legea nu-l obligă la numirea unui număr de inspectori maghiari proporţional cu clasele maghiare. "Nicăieri nu spune legea că dacă un sfert din clase sunt cu predare în limba maghiară trebuie să avem un sfert din inspectori maghiari. Obligatoriu e doar să avem inspectori pe problemele învăţământului în limbile minorităţilor, şi noi avem mai mult de atât". Ca dovadă, pe lângă inspectorul general adjunct Keri Hajnal, numită la propunerea UDMR, tot maghiari sunt şi alţi inspectori, pe probleme ce nu au nimic etnic (de pildă Pataki Arpad şi Palhegy Laszlo pe resurse umane, iar Szabo Tiberiu la perfecţionarea cadrelor didactice).

Analiza numărului de inspectori români şi maghiari pe un anume segment de învăţământ raportat la numărul de cadre didactice din judeţ arată şi ea că maghiarii sunt discriminaţi, de fapt, pozitiv. "În învăţământul primar cu predare în română avem 1.200 de învăţători şi profesori şi un post de inspector, iar în cel maghiar avem la 250 de învăţători şi profesori, o jumătate de post de inspector", spune Negrean. Or, dacă ar fi să se respecte ad literam proporţiile, acest post trebuia limitat la 0,2 norme!

Cu toate acestea, cum reiese din "propunerile de numiri" trimise de UDMR Inspectoratului Şcolar pe 19 august, document pus şi la dispoziţia BIHOREANULUI, UDMR a cerut încă 1,5 posturi de inspectori maghiari la Casa Corpului Didactic.

Mai mulţi, în orice condiţii

Situaţia e şi mai edificatoare în privinţa directorilor de şcoli. În Bihor sunt 61 de şcoli mixte, la care maghiarii au 26 de directori plini şi 27 de adjuncţi. Deci aproape de jumătate!

Adresa trimisă IŞJ relevă că UDMR vrea nu doar mai mulţi directori adjuncţi, ci şi numirea unor persoane ce nu îndeplinesc condiţiile legale. "La şcoala din Tilegd este propusă Szoboszloi Edith, deşi nu e titulară, iar la Colegiul Traian Vuia, Soos Sandor, care nu are catedră acolo", spune Negrean. Cât despre situaţia de la colegiile tehnice orădene, invocată expres de Szabo, şeful IŞJ spune că "am discutat posibilitatea numirii unor noi adjuncţi, maghiari, dar cei din conducerea unităţilor mi-au spus că nu vor vota propunerile în Consiliile de Administraţie".

Explicaţia împotrivirii? Din cinci colegii tehnice - Transilvania, Brâncuşi, Traian Vuia, Mihai Viteazul şi Şaguna - doar ultimele trei au şi clase maghiare, dar într-o pondere foarte mică: la Vuia sunt 65 clase româneşti şi 7 maghiare, la Mihai Viteazul 65 româneşti şi 4 maghiare. Dacă s-ar pune un adjunct maghiar şi apoi s-ar respecta proporţiile etnice, ar trebui să fie între 5 şi 7 adjuncţi români la fiecare. Aberant, fireşte.

Noi da, voi ba

Cu toate acestea, UDMR are pretenţii similare şi în alte şcoli din judeţ unde ponderea elevilor şi profesorilor maghiari e redusă.

La Beiuş vrea adjunct la Şcoala Nicolae Popovici, în persoana lui Krammer Terez, deşi şcoala are o singură clasă maghiară. La Oradea, pentru că Liceul Baptist Emanuel încorporează şi o grădiniţă cu o grupă de preşcolari maghiari, UDMR vrea alt adjunct, la fel ca la Şcoala din Căpâlna, doar pentru că în cadrul acesteia există o grupă de grădiniţă cu 4 copii maghiari. Reversul e că în şcolile mixte din localităţile cu populaţie preponderent maghiară nu există directori adjuncţi români, şi totuşi niciun partid românesc nu se plânge de asta - afirmă Negrean.

Fals, replică Szabo Odon. "Vă duc de mână la Tămăşeu, Valea lui Mihai, Săcueni, să vedeţi că sunt directori români", spune deputatul UDMR, care adaugă că nu toate datele furnizate de şeful Inspectoratului nu corespund adevărului, pe motiv că "Pataki, Szabo şi Palhely nu mai sunt inspectori", fiind schimbaţi.

Miza? Banii

Întrebat de BIHOREANUL cum au loc "consultările" cu liderii UDMR pentru numirea directorilor şi inspectorilor maghiari, şeful IŞJ s-a codit să dea detalii. Poate şi fiindcă pentru aceştia consultările înseamnă că ei nu "propun", ci dispun, iar ceilalţi trebuie să se supună.

Cu sau fără directori adjuncţi din propria etnie, cert e că elevii maghiari din şcolile mixte nu sunt cu nimic afectaţi în dreptul de a învăţa în limba maternă. Care este atunci adevărata miză a pretenţiilor UDMR? N-o spune nimeni pe şleau, dar e simplu: procurarea de noi funcţii şi noi locuri de muncă, nu neapărat gras plătite, dar stabile, pentru tinerii maghiari. Iar dacă organigramele şcolare vor creşte artificial în acelaşi ritm de acum, e doar chestiune de timp până când UDMR va putea cere chiar înfiinţarea unui Inspectorat Şcolar doar pentru ai săi...


ANTITEZE
Înghesuială la unii, pustiu la alţii

În ultimii ani, şcolile maghiare au cerut tot mai multe derogări de la normativele privind numărul minim de elevi pentru înfiinţarea unor clase, astfel că în prezent în aceste unităţi există clase primare cu mai puţin de 12 elevi şi clase gimnaziale sub 15 elevi. Urmarea? Cu cât sporeşte numărul claselor, cu atât se angajează mai mulţi profesori şi apoi se pretind mai multe posturi de inspectori.

Pe de altă parte, cu binecuvântarea UDMR, clasele maghiare din şcolile mixte cer "ruperea" şi înfiinţarea a noi şcoli exclusiv maghiare, de obicei în clădirile restituite bisericilor, pentru care statul, după ce elevii români au fost evacuaţi, mai şi plăteşte chirii. Consecinţa e că în timp ce majoritatea elevilor din şcolile orădene învaţă în schimburi, la cele patru şcoli exclusiv maghiare gradul de ocupare a clădirilor este sub capacitate: Liceul Ady Endre are 94 săli pentru 31 clase, Liceul Romano-Catolic Szent Laszlo (ce funcţionează în clădirea fostului Liceu Partenie Cosma) are 31 săli pentru 27 clase, Liceul Reformat Lorrantffy Zsuzsana (înfiinţat în imobilul fostului Grup Şcolar Andrei Şaguna) are 32 săli pentru 17 clase, iar Şcoala Iuhasz Gyula dispune de 15 săli pentru 9 clase.

Spre comparaţie, în Colegiul Eminescu îşi împart 55 de săli de curs 57 de clase de elevi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
RUSINE POLITICIENILOR ROMANI
Politicienii sunt de vina pentru ca le-au dat atatea drepturi cat nu le e rusine, cedrepturi au romaii in Ungaria .Sa le fie rusine politicienilor pentru ca nu au coloana vertebrala si sunt tradatori de neam si tara. RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 01 Octombrie 2013, 14:29 de andrei
Rusine, udmr !
Rusine, udmr ! Astia sunt niste nemernici (e adevarat, sustinuti de votul ungurimii care ii voteaza cu creieul spalat de lozincile lor separatiste, segregationiste, izolationiste, primitive).
Postat 30 Septembrie 2013, 15:00 de 1918
gunoaie separatiste
sa mearca dreq sa-i ia in ungaria, sa faca acolo tot felul de separatisme, segregationisme. adica, in ciuda faptului ca nu indeplineau conditiile legale ei "trebuiau" mentinuti pe posturi !!!!!!!!!!! nemernicii astia au fost scarpinati prea muuuult intre coarne iar acuma nesimtirea lor nu mai are limite.
Postat 30 Septembrie 2013, 13:11 de 3-0
ha ha ha
...maghiarii din ROMANIA, sa aiba scoli si celelalte institutii dupa cum cotizeaza...sa-si suporte singuri cheltuielile.punct.
Postat 30 Septembrie 2013, 11:49 de marcell
Ameninţarea prin folosirea de cuvinte e apă chioară !?!
Iar "fântâna dorinţelor" va satisface visul .. vom avea şcoli româneşti mai multe ca număr de locuri şi mai "curate" la nivelul grupurilor sanitare.
Postat 30 Septembrie 2013, 10:53 de Carp III
segregare
Noi cerem segregarea de bozgori !!! Să facă şcoală din banii pe care-i cotizează, şi sănătatea şi tot.... Vă dăm noi segregare definitivă, 'vă muman coor de nenorociţi falimentari. Vom institui un embargou extins asupra orice are tangenţă cu hunii......
Postat 30 Septembrie 2013, 09:52 de Aetzius
discriminarea elevilor romani
discriminati sunt elevii romani;prin Hotarare de Guvern,finantarea pe elev este mai mare pentru un elev dintr-o scoala maghiara decat pentru un elev dintr-o scoala romana.Ca astia au tupeu,o stim.Dar ca guvernul sa aloce o suma mai mare pentru un elev maghiar decat pentru un elev roman,cu un procent semnificativ,este inadmisibil si discriminatoriu.Asta ca sa ma exprim elegant...
Postat 30 Septembrie 2013, 09:51 de IANOS
Daca vor segregare sa le dam segregare
V-ai segregat deja in crese, gradinite, scoli, facultati si ne bucuram. Ne-am saturat si o sa ne segregam si noi la locurile de munca iar in magazine si piete nu vom mai cumpara de la cei care ne intreaba ce dorim in lb.maghiara. Am facut-o cu magazinele inscriptionate doar sau prima data in lb.maghiara si toate au dat faliment si au fost inchise.
Postat 30 Septembrie 2013, 07:06 de Oradean
biserici la banda rulanta
Iar noi romanii in loc de scoli si spitale construim biserici la banda rulanta!
Postat 30 Septembrie 2013, 04:24 de Cristi
Dezinformare
Pataki, Palhegyi, Szabo nu sunt la ISJ din septembrie 2012.
Postat 30 Septembrie 2013, 00:08 de Melinda
Odon un iredentist ordinar de ultima speta
Scoli profesionale in limba maghiara, vor sa profeseze in Ungaria, nu suntem obligati sa asiguram forta de munca calificata in limba maghiara, cine nu e multumit Odon are solutia dincolo de Bors de la Artand se face scoala doar in limba maghiaradin cauza voastra UDMR-isti de 2 bani Oradea a ajuns anexa Clujului...
Postat 29 Septembrie 2013, 23:09 de Gelu
cretu
Domnilor..... Marconst Marghita firma UDMR ( blocuri ANL, toate lucrarile pe zona Marghita, calitate zero, receptii.... in ultima vreme zero)\ Constructorul Salard la fel, sa va dea Domnul Sanatate PNL Bihor, Va multumim
Postat 29 Septembrie 2013, 21:58 de sorin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON