URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2013, 07:54

Samsar milionar: Controversatul impresar Codoban e cel mai de succes liber-profesionist

Samsar milionar: Controversatul impresar Codoban e cel mai de succes liber-profesionist CURAT MURDAR. Ionel Codoban (foto) a făcut milioane de euro din comerţul cu fotbalişti practicat la limita legii. Cu toate acestea, impresarul spune că doarme liniştit: "Să mă cerceteze oricine, nicio problemă. Ne supunem, de aia e democraţie"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesiile liberale pot fi bănoase şi pe timp de criză. Doi avocaţi, un notar, un consultant în afaceri, un agent imobiliar şi doi fermieri s-au clasat între "zeciştii" liber-profesioniştilor care au realizat anul trecut cele mai mari câştiguri. "Premiantul" vine, însă, din fotbal.

BIHOREANUL a descoperit că pe locul I în acest top se află controversatul impresar de fotbalişti Ionel Codoban, unul dintre "groparii" FC Bihor, acuzat acum de fraude şi de oficialii altor trei cluburi: Oţelul Galaţi, FC Vaslui şi Universitatea Craiova.

În ciuda scandalurilor pe care le-a stârnit, Codoban continuă să-şi "îngraşe" conturile. Anul trecut a încasat aproape 6 milioane lei din vânzarea unor jucători. "Muncă cinstită", se jură impresarul...

The best

Aproape 30 milioane lei au încasat, anul trecut, primii zece bihoreni clasaţi în topul veniturilor din activităţi independente: medici, avocaţi, notari, arhitecţi, consultanţi, comercianţi. În fruntea clasamentului se află, printre alţii, Dan Pavel, fondatorul companiei Benvenuti, care a câştigat 1,5 milioane lei din drepturi de proprietate intelectuală, notarul Raluca Bodea cu aproape 800.000 lei, avocatul Răzvan Doseanu cu 1,03 milioane lei, urmat de un confrate, Sorin Iuhas, cu 948.000 lei.

Cel mai productiv a fost, totuşi, impresarul de fotbalişti Ionel Codoban, care a încasat, într-un singur an, aproape 6 milioane lei cu titlu de comisioane din transferurile unor jucători pe care îi reprezenta.

Impresar penal

Cine e Codoban? În anii 90 a fost preşedinte al FC Bihor şi apoi patron al clubului, poziţii care i-au adus avere, dar şi numeroase acuze de fraude. Primele concrete în 2005, când Serviciul de Investigare a Fraudelor l-a pus sub învinuire împreună cu un alt fost preşedinte al clubului, Alexandru Sătmăreanu, şi cu fostul vicepreşedinte Ludovic Şandor, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi abuz în serviciu. Poliţiştii descoperiseră că, în urma transferurilor jucătorilor Cosmin Vâtcă, Ramses Gado şi Daniel Stan la Oţelul Galaţi, precum şi al lui Adrian Mihuţ la Dinamo Bucureşti, cei trei oficiali ai FC Bihor ar fi încasat 400.000 euro, din care doar 70.000 ar fi ajuns în bugetul clubului. Restul ar fi intrat, prin intermediul lui Codoban, în buzunarele proprii.

Poliţiştii au şi înaintat dosarul Parchetului Bihor, propunând trimiterea celor trei în judecată. Procurorii au avut, însă, o altă părere, căci dosarul n-a mai ajuns niciodată pe rolul vreunei instanţe. "Voi verifica, să văd ce s-a întâmplat", spune acum prim-procurorul Vasile Popa.

Din scandal în scandal

Cert e că, în urma scandalului, Codoban şi-a mutat afacerile la Galaţi, unde chiar a ajuns la conducerea grupării de primă Ligă Oţelul şi a dat cele mai mari lovituri pe piaţa transferurilor, aducând 20 de jucători gratis sau pe sume foarte mici, pentru a-i revinde apoi pe bani buni. Potrivit presei sportive, în perioada 2006-2012, de la Oţelul Galaţi s-au scurs cam 4 milioane euro în conturile lui Codoban, care încasa jumătate din banii de transfer.

Atâta doar că, după cum avea să se descopere, în câteva cazuri impresarul a făcut joc triplu: agent al jucătorului, dar şi oficial, atât al Oţelului, cât şi al clubului FC Vaslui, clubul cumpărător, ceea ce i-a adus în această toamnă un nou dosar penal. Aşa încât Codoban şi-a mutat din nou afacerile, la Universitatea Craiova...

"Eu n-am de ce să mă tem. Până acum n-am avut nicio problemă cu legea, decât poate amenzi de parcare sau de circulaţie. Toate operaţiunile pe care le-am făcut se reflectă atât în contabilitatea mea, cât şi în cea a cluburilor. Nu-mi fac nicio problemă", a declarat BIHOREANULUI impresarul, negând că ar fi avut vreo implicare în fraudarea vreunui club. "Problemele sunt ale lor, nu ale mele", zice el.

Recoltă bună

Cât despre jucătorii care i-au încredinţat carierele, agentul spune că aceştia au avut numai de câştigat. "Toţi au ajuns bine. Au pornit de jos, iar acum sunt la cluburi de prima mână", explică el, dându-l ca exemplu pe Liviu Antal, preluat de la Şcoala sportivă din Oradea şi promovat ca fotbalist în Liga I.

De altfel, în ultimii doi ani impresarul se laudă cu o "recoltă" excepţională, şi la fel se arată şi pentru viitor. "Sunt câţiva jucători care într-un an, doi, vor exploda", anunţă Codoban, semn că sumele din declaraţiile sale fiscale nu vor fi afectate de scandaluri. Pentru că, o spune chiar el, şi publicitatea negativă e tot publicitate. Înseamnă că exişti!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Intrebare
Ce are frate vanzarea de papuci cu proprietatea intelectuala ???
Postat 15 Noiembrie 2013, 18:37 de intelect
dezastru uman
alex mai baiatule esti naiv...nu l cunosti pe acest jeg uman.a nenorocit sute de copii si destinele lor.ia tratat de mici ca pe sclavi cerand mii de marci pe ei...multi sau lasat de fotbal din cauza lui.a mancat asta bataie la viata lui ca nu mai stie de capu lui.puscaria pt. el e o pedeapsa prea mica.pe mine cand ma vede trece singur pecealalta parte a drumului...pe asta il lauzi?
Postat 15 Noiembrie 2013, 13:47 de dezastru uman
Sanatate
Sanatate si no roc jos palaria pentru codoban ,na dat la nimeni in cap impolite platite ,legal ,totul dar romanii or nu le plac oamenii de success ,asai rominul ,o Tara de cicat sa te faci remarcat............................Laura gal la sate de meserie....vedeti de spagarii din politie care nu plateste inpozite si taxe....bravo codoban
Postat 15 Noiembrie 2013, 13:06 de Alex
... medici, avocaţi, notari, arhitecţi, consultanţi, comercianţi ...
Pai ne-ati insirat doar un comerciant, un notar si doi avocati ... ce consultanti, medici si arhitecti cunoasteti voi si care sa castige venituri de top ? Poate va treziti la realitate si ne faceti un top 20 serios si pe date reale (poate sa inceapa cu 10-12 ani in urma) ... adica un procuror, vreo doi judecatori, vreo trei militieni de rit nou ... !
Postat 15 Noiembrie 2013, 10:53 de Zero
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON