URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2020, 20:31

Salvatorii lui Pásztor: Politicienii ezită să-l demită, iar procurorii să-i deschidă dosar penal președintelui CJ Bihor

Salvatorii lui Pásztor: Politicienii ezită să-l demită, iar procurorii să-i deschidă dosar penal președintelui CJ Bihor IMORAL, DECI IDEAL. Deşi în plină pandemie îşi satisface "ispitele" de pescar, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, este păstrat în funcţie de şefii UDMR şi PSD, dar şi cu pasivitatea complice a PNL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost prins în fapt ca ultimul borfaş, încălcând legea şi elementarul bun-simţ, făcut de ocară în întreaga ţară, ba chiar el a recunoscut că este "nedemn" şi, totuşi, continuă să se agaţe de funcţie ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Deşi iresponsabilitatea şi imoralitatea preşedintelui Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, sunt evidente, aleşii bihorenilor nu se simt deranjaţi de isprăvile acestuia.

Ba, mai mult, şefii UDMR Bihor îl ţin în funcţie, pentru mize politice şi financiare ce-i sfidează pe toţi bihorenii.

În flagrant

Pentru Pásztor Sándor, ziua de 16 aprilie va rămâne cea mai neagră din nemeritata carieră publică.

Preşedinte al CJ Bihor, exponent marcant al UDMR şi totodată vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, politicianul a fost surprins de BIHOREANUL pescuind pe balta din Şişterea a unui amic UDMR-ist, în timp ce sute de mii de bihoreni stau în izolare, mulţi suferind de lipsa unui job, a banilor şi a hranei.

Şi n-a mers la distracţie oricum, ci cu o maşină de teren nou-nouţă, pe care CJ Bihor o cumpărase pentru sistemul sanitar al judeţului, prin proiectul strategic pe sănătate.

Chemaţi de reporteri, poliţiştii i-au găsit alături de şeful CJ Bihor şi pe un afacerist, Halász Alexandru, pe care Pásztor l-a mufat la banii publici, cumpărând de la firma acestuia pixuri şi ceasuri de lux, precum şi pe un alt bugetar, tot cu maşina de serviciu - Nicolae Timaru, comisarul şef adjunct al Gărzii Forestiere Bihor, unul dintre tovarăşii cu care politicianul şi-a permis anul trecut partide de vânătoare tocmai în Elveţia.

Cum se ştie, cei trei au fost amendaţi cu câte 5.000 lei, pentru încălcarea Ordonanţei Militare nr. 3, care interzice pescuitul recreativ pe perioada stării de urgenţă.

Culmea cinismului, a aflat ulterior BIHOREANUL, pentru acea zi Pásztor comandase o şedinţă a Consiliului Judeţean, dar a contramandat-o în favoarea pescuitului.

Sanyi, fă-te că lucrezi!

Cu o zi înainte, miercuri, şeful CJ Bihor se pregătea să convoace reuniunea aleşilor judeţeni, dar nu pentru a lua vreo măsură de sprijinire a celorlalte autorităţi locale - Primăria Oradea, Prefectura şi DSP Bihor, Poliţia şi ISU - ci cu o ordine de zi derizorie: concesionarea unui teren din Sânmartin, neexercitarea dreptului de preemţiune la cumpărarea unui apartament dintr-o clădire monument istoric şi aprobarea unor indicatori tehnico-economici pentru drumuri judeţene.

"Pe ordinea de zi ar fi trebuit să fie subiecte arzătoare. De exemplu, suplimentarea bugetului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, în condiţiile în care alocările iniţiale nu asigură funcţionarea centrelor pentru copii şi vârstnici, mai ales că după izbucnirea crizei s-au scumpit şi alimentele, şi materialele sanitare. La fel, deşi conducerea Judeţului s-a lăudat cu finalizarea Parcului Industrial din Tileagd, parcelele nu au fost scoase la licitaţie", au dezvăluit BIHOREANULUI surse din instituţie.

Ordine ilegale

Pásztor nu voia să pună pe ordinea de zi nicio altă măsură pe care a luat-o nelegal, de unul singur: prin Dispoziţia nr. 96/08.04.2020, a decis trimiterea în şomaj a angajaţilor instituţiilor de cultură (cele două teatre, Filarmonica, Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), deşi acestea nu-i sunt subordonate personal preşedintelui, ci Consiliului Judeţean, care trebuia să adopte o Hotărâre.

Scopul său? Alocaţia pentru şomajul tehnic să fie suportată de Ministerul Muncii, iar banii pentru salarizarea oamenilor să rămână în conturile Consiliului Judeţean.

"Suma economisită prin suspendarea activităţii instituţiilor de cultură şi neplata salariilor angajaţilor se apropie de 2 milioane lei. Dar nici măcar un leu economisit nu a fost realocat pentru lupta anti-Covid", explică sursele BIHOREANULUI.

Or, DGASPC duce lipsă de bani, iar CJ are în subordine centre medico-sociale la Nucet şi Popeşti, plus Spitalul de Psihiatrie din Nucet, pentru care instituţia judeţeană nu a asigurat niciun echipament de protecţie ori materiale sanitare.

Tăcere liberală

După ce BIHOREANUL a dezvăluit îndeletnicirile preşedintelui CJ în plină pandemie, un singur partid i-a cerut demisia, USR, în timp ce formaţiunile din "parlamentul" judeţean - PNL, UDMR, PSD şi ALDE - au tăcut asurzitor.

Discuţii pe această temă, a aflat BIHOREANUL, s-au purtat doar în PNL, însă fără rezultat. Pe grupul de Whatsapp al celor 17 consilieri liberali, numai câţiva au susţinut că Pásztor trebuie îndepărtat din funcţie: Lidia Popa, Sebastian Lascu, Dumitru Neniu, Alin Peti, Ovidiu Bezi.

"Ne-am gândit să facem şedinţă extraordinară a CJ pentru revocarea preşedintelui, dar legea nu permite acest lucru cu mai puţin de 6 luni înainte de terminarea mandatului", spune un liberal.

Ceilalţi PNL-işti nu şi-au exprimat nicio poziţie. "Solicitarea demisiei preşedintelui CJ este un act politic şi nu am vrut să fim acuzaţi că politizăm subiectul. Pe de altă parte, un asemenea act ar trebui aprobat de Biroul Permanent Judeţean al partidului", zice liderul grupului de consilieri judeţeni PNL, Ionel Avrigeanu (foto).

ar BPJ, format din 33 de persoane, n-a hotărât nimic...

Girat de UDMR şi PSD

Consilierii PSD nici măcar nu şi-au pus problema demisiei sau demiterii lui Pásztor. Ba, la solicitarea BIHOREANULUI, Ioan Mang (foto), şeful PSD Bihor şi vicepreşedinte al CJ, a declarat că faptele UDMR-istului nu sunt "aşa grave", chiar dacă Pásztor a fost la pescuit cu o maşină destinată sistemului sanitar.

"A opri la un lac privat, să se întâlnească cu doi prieteni, este aşa o gravă faptă ca să devină circ ordinar?", a fost reacţia lui Mang, solidar cu tovarăşul UDMR-ist.

Aceeaşi poziţie au adoptat-o şi preşedintele executiv Szabó Ődőn al UDMR Bihor, şi preşedintele Cseke Attila, singurii care puteau să-l lase pe Pásztor fără funcţia din înălţimea căreia a prejudiciat chiar şi imaginea partidului.

Conform Codului Administrativ, dacă partidul pe lista căruia a fost ales, în acest caz UDMR, i-ar retrage sprijinul politic, Pásztor şi-ar pierde mandatul de consilier judeţean, implicit şi funcţia de preşedinte. Or, contactaţi de ziar, Szabó şi Cseke au refuzat să se pronunţe pe această temă.

Iar BIHOREANUL a aflat şi de ce: în ciuda trimiterii în şomaj a salariaţiilor instituţiilor de cultură, şeful CJ Bihor continuă să angajeze clientela UDMR în instituţie, cel mai recent caz fiind, chiar săptămâna trecută, al fostului redactor şef al cotidianului Bihari Napló, Rais István, uns funcţionar public la un compartiment al Serviciului Relaţii Publice şi Relaţii Externe, pe o leafă de aproape 1.000 euro pe lună.

Practic, la fel ca PSD, UDMR face ce ştie mai bine: parazitează banii bihorenilor chiar şi în vreme de molimă...


PENALI "PE ALESE"
Procurori în dilemă

Deşi dezvăluirile despre preşedintele CJ Bihor, care în plină pandemie a mers la pescuit cu maşina instituţiei, au ajuns de notorietate în toată ţara, BIHOREANUL a aflat că niciun procuror orădean nu s-a autosesizat pentru a-l ancheta pe Pásztor Sándor pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu.

La solicitarea oficială a ziarului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a refuzat să confirme sau să infirme deschiderea vreunui dosar penal pe numele UDMR-istului.

În schimb, Parchetul local este nevoit să-l cerceteze pe unul dintre tovarăşii săi de pescuit, Nicolae Timaru (foto), comisar şef adjunct al Gărzii Forestiere Bihor, din simplul motiv că şi acesta a fost la pescuit tot cu maşina instituţiei.

Potrivit informaţiilor ziarului, chiar dacă faptele comise de Pásztor şi Timaru sunt aceleaşi, delapidare şi abuz în serviciu, procurorii nu au extins ancheta şi asupra politicianului. Cel puţin deocamdată, până va formula cineva o plângere şi pe numele şefului CJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Cat va mai suportam oare?????????
0/pe tot ce a pus mana a făcut praf ajuns dintr-o mare greșeală acolo cu girul știm foarte bine cui de fapt se spune ca el e doar de fațadă. În toate instituțiile statului sunt lipitori de afișe giranți de diverse partide care folosesc bunurile statului ca și cum ar fi ale lor personale nu mumai autovehiculele... și în week-end uri și în afara programului și în timpul programului asta se știe de ani de zile tot felul de sefuti ajunsi acolo știm cu toți cum.... Ce e dureros ca instituții ale statului ANI DNA etc dorm într-un somn adânc iar de doua ori pe an ne mai prezintă câte un consilier local care a vidanjat o fosă a scoli cu 350 de lei și uite asa au prins un mare infractor în schimb unul provenit dintr-o familie modesta angajat la stat toată viata ajuns la averi fabuloase pe care ar fi invidios orice om de afaceri care cu greu ar aduna atâta avere în mod cinstit evident nu reprezinta interes pentru ei și apoi oare că-ți mai sunt ca el, altul care vinde tacâmuri și televizoare de mii de euro prin firma lu "bunicu" instituției pe care o conduce etc. Ăștia sunt pești pre mari sa fie pescuiți cu cârlige atât de mici în loc sa acționeze prefera sa stea liniștiți și sa ia un salariu mai mult decât decent și sa nu deranjeze pa nimeni. În rest când ii prinzi cu ocaua mica Discriminare!!!! sa strigam în gura mare iar înainte de alegeri vechea poveste cum ca romani sug sângele ungurilor de a cea trebuie votat neapărat cu Uniuninea astfel va mănâncă romanok. În schimb a umplut cj de etnici iar în curând va trebui sa învățați maghiara dacă aveți problemele acolo nu de alta dar să nu fie discriminare, și în final în timp ce drumurile din județ sunt praf noi cumpărăm pixuri și ceasuri de lux de la prieteni pescari și trimitem angajați în șomaj technic sa ii plătească statul ca noi nu mai dispunem de cașcaval i-am cheltuit pe pixuri și ceasuri de lux.
Postat 28 Aprilie 2020, 10:35 de sss
Nelu, cum te mai rabda pamantul...!!
Tu de cand te-ai infiintat,faci umbra degeaba pamantului pe care calci! Ti-ai batut joc de oamenii care i-a avut PSD-ul, ma repet, oamenii...Si te-ai facut gasca ta cu care ai distrus persoane, familii...viitorul acestora si a posibilitatii ca cei care aveau optiunea politica pentru a fi reprezentati de stanga-democratica sa poata fi reprezentati! Acum, cu totii sunt huliti ,datorita celor ca tine! Sa-ti fie rusine! Dumnezeu sa te ierte, vorba lui Putin!
Postat 28 Aprilie 2020, 08:49 de vineri
Procurorii DNA Oradea au ritmul lor personal !?!
Și cu Kiss Sany au durat vreo 8-9 ani, de când a fost prins de fapt prima oară, până să-l "poprească" definitiv !?!
Postat 28 Aprilie 2020, 08:49 de CrisDumi
RUSINE MIZERIILOR!!!!!VA ALES POPORUL, SI VOI STATI SUB MASA IN FATA UDMR- ULUI!!!!ADEVARATI PATRIOTI MAI SUNTETI, V-ATI DAT EXAMENUL COMBINATORILOR!!!
Nimic nou sub soare, o situație previzibilă in care buturuga mica UDMR , își bagă picioarele în aproximativ toți marii ( nici de data aceasta consilieri județeni ) ,, parlamentari" ai județului, singura excepție fiind câțiva adevărați liberali din grupul PNL , nesantajabili probabil de UDMR .PDL iști in frunte cu tovarășul AVRIGEANU , vechi combinatori, au băgat capul sub masa la fel ca JANOȘ ȘMANGLEALĂ, ,,majordomul" de serviciu al ungurilor.ALDE cu BODEA ,,exit" a fost iar a șaptea roata la caruta BARONULUI VERDE PASZTOR care fără nici o jenă le-a TRAS-O tuturor cetățenilor pe banii noștrii.Acest om rămâne probabil cel mai slab, din toate punctele de vedere care a ocupat funcția de președinte din istoria CONSILIULUI JUDEȚEAN.Sunt sigur că autoritățile se vor autosesiza și vor face dreptate pentru noi cetățenii, deoarece este inadmisibil câtă sfidare ,lipsa de bun simt , îngânfare afișează acest domn la adresa cetățeanului, legii și a instituțiilor statului.P.S Trece pandemia și iar o sa veniți la cerșit voturi stimabililor, și noi cetățenii va vom vota , asemeni cum dvs ați avut sânge în instalație să îl demiteți pe BARONUL PASZTOR.
Postat 28 Aprilie 2020, 00:47 de User anonimizat
Întrebare?
Unditele și momeala vin la pachet cu mașina de serviciu sau intra la cheltuielile de protocol?
Postat 27 Aprilie 2020, 22:43 de Petcu
Nimic nou in articol..
Ca procurorii si justitoia sustin organizatii mafiote de gen: psd, udmr, gasti de interlopi nimic nou in articol. Cum sa ancheteze si sa condamne cand miseii de politruci asociati in gasca de talhari psd-alde-udmre le da pensii speciale pe viata? Cand au fost anchetati bugetarii in litigii directe cu personae fizice fara spate politic chiar daca minciunile bugetarilor sunt in scris sub semnatura? asa ca nu astepati nimic de la astia!
Postat 27 Aprilie 2020, 21:24 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON