URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2011, 08:26

Salonta, pământ unguresc: Maghiarii nu vor ca școala românească să se numească "Dacia"

Salonta, pământ unguresc: Maghiarii nu vor ca școala românească să se numească "Dacia" DIKTAT DE PRIMAR! După ce anul trecut a comandat un studiu sociologic potrivit căruia elevii maghiari din Liceul Arany Janos ar fi persecutaţi de români, provocând astfel scindarea şcolii, primarul Salontei, Torok Laszlo, îşi continuă cruciada anti-românească, ajungând să nege chiar şi apartenenţa oraşului la România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această toamnă, elevii din Salonta învaţă în şcoli separate pe criterii etnice. În secret, Ministrul Educaţiei a aprobat propunerea înaintată de Inspectoratul Şcolar Bihor, la cererea UDMR, pentru înfiinţarea unei şcoli cu clasele I-XII în care să se predea numai în limba maghiară.

Noua instituţie a adunat la un loc toate clasele maghiare existente în toate şcolile din oraş, după o idee a primarului Torok Laszlo, care a argumentat-o cu un studiu controversat realizat la comandă. După ce şi-a făcut damblaua, edilul tot nu s-a liniştit. Acum, nu vrea nici în ruptul capului ca liceului Arany Janos să-i fie schimbată denumirea în Dacia, chit că în această şcoală învaţă doar elevi români. "Ar fi o jignire, pentru că ar însemna că Salonta este pământ românesc", zice Torok.

Coada de topor

Pentru că anul trecut devenise obsedat de necesitatea scindării pe criterii etnice a elevilor maghiari de cei români, primarul Salontei, cunoscut pentru desele şi scandaloasele sale ieşiri şovine, a căutat un temei care să-i justifice cât de cât ambiţia. Ca atare, a cerut unui cadru al Facultăţii de Sociologie din Oradea un studiu din care să reiasă că are dreptate. Şi l-a primit...

Din analiză a reieşit că elevii maghiari care învaţă în limba maternă sunt aparent dezavantajaţi dacă învaţă în şcoli mixte, în timp ce maghiarii care învaţă în şcoli cu predare în maghiară au rezultate asemănătoare cu cele ale românilor. Studiul avea la bază rezultatele la învăţătură a 3.700 de elevi de clasa a VIII-a din Bihor intervievaţi într-o cercetare din 2008, plus un sondaj de opinie nou făcut pe 300 de adulţi români şi maghiari din Salonta şi concluziile unor discuţii purtate cu 19 părinţi şi elevi maghiari.

Elevii salontani de etnie maghiară se plângeau că "românii ne insultă, ne zic bozgori", că "elevii de serviciu români îi umilesc pe maghiari, pentru că îi împiedică să urce în clasă pe scara principală şi îi obligă să meargă pe drumul mai lung", sau că "la coadă la bufetul din curtea şcolii românii se bagă peste rând în faţă". Alte motive de nemulţumire, cum reieşeau din "studiu", erau că românii pun manele la staţia de amplificare a şcolii şi că toate clasele maghiare sunt denumite cu litere de la coada alfabetului, astfel că la premierile de sfârşit de an şcolar nu mai rămânea nimeni să aplaude copiii unguri!

Adulţii maghiari spuneau şi ei că "românii nu sunt educaţi cum se cuvine, sunt mai duri, mai agresivi", fiindcă "s-au format în altă parte (sunt venetici - n.r.) şi nu au cum să se identifice cu aceste locuri". Temerea cea mai mare a adulţilor era că, împrietenindu-se cu românii, vor apărea căsătorii mixte. Aşa că trebuiau despărţiţi de mici!

Segregare de la Minister

03 Liviu Galea.jpgConcluziile studiului au îngrijorat, cum era şi normal, conducerea liceului. Directorul Liviu Galea (foto) spunea că, dacă aşa gândesc ei, maghiarii nu au decât să îşi înfiinţeze o nouă şcoală, "dar să nu ne terfelească instituţia şi copiii", mai ales că românii şi maghiarii învăţau împreună, fără probleme, încă de la înfiinţarea şcolii, din 1909.

"Din 1990 nu s-a făcut nicio sesizare, verbală măcar, că un copil ar fi fost agresat pentru că e maghiar. Staţia şcolii nu funcţionează şi, chiar dacă ar funcţiona, n-ar difuza manele, iar clasele de limba maghiară au fost botezate deja de doi ani cu litere apropiate de începutul alfabetului", susţinea directorul.

Culmea, nici măcar dascălii de etnie maghiară nu erau de acord cu concluziile acestuia. Profesorul Illyes Laszlo spunea că cei 300 de maghiari care semnaseră tabelul ataşat studiului fuseseră manipulaţi. "Am întrebat peste 100 de copii maghiari, nu 8, cum e în studiu, şi toţi spun că e o idee rea scindarea. Fetiţa mea, care este clasa a VII-a, mi-a spus că dacă şcola se rupe ea va trece la secţia română", spunea Illyes.

Nimic nu l-a făcut însă pe primar să dea înapoi, astfel că ambiţia lui a fost susţinută de conducerea judeţeană a UDMR, iar apoi însuşită şi de şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Dorel Luca. În cele din urmă, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a aprobat la finele anului trecut scindarea şcolii pe criterii etnice. Clădirea liceului Arany Janos a fost atribuită elevilor români, pe simplul motiv că s-ar fi iscat o revoltă dacă aceştia ar fi fost scoşi în stradă de vreme ce nu ei ceruseră segregarea.

Dacia - Sandero sau Logan?

Rămaşi fără elevii maghiari, profesorii liceului au vrut un nou nume, fiindcă cel al poetului Arany Janos nu-i mai reprezenta şi, în plus, noua şcoală a maghiarilor se numea tot Arany Janos. Aşa că, luna trecută, dascălii au organizat o dezbatere, propunând mai multe posibile denumiri, printre care şi numele regilor Carol al II-lea şi Mihai, ultimul dând numele şcolii şi în anii 30. În final, cu majoritate de voturi, a fost adoptată varianta Dacia, cu argumentaţia că "Dacia este un nume care îndeamnă la meditaţie şi respect şi nu poate fi umbrit de numele vreunui muritor". "Puteam alege Avram Iancu sau alt nume care ar fi putut deranja, dar n-am făcut-o, tocmai pentru a menaja orgoliile celorlalţi", spune profesorul Cristian Butcă, autorul propunerii câştigătoare.

După câteva zile, însă, primarul Salontei, Torok Laszlo, a aflat vestea. L-a sunat pe directorul şcolii şi a luat totul la mişto. "Ce nume e ăsta, Dacia!? Dacia Logan sau Sandero?", s-a dat Torok spiritual ca un golan de rând, după care a ameninţat că propunerea nu va avea nicio şansă la Ministerul Educaţiei, acolo unde UDMR are un cuvânt greu de spus. "Primăria şi Consiliul Local format aproape numai din membri UDMR vor să ne comportăm ca nişte minoritari, dar eu nu mă simt minoritar cât timp trăiesc în România. Pentru Torok sunt buni doar cei care pleacă capul, însă eu nu accept să fim trataţi aşa", spune directorul Liviu Galea, care nu vrea să renunţe la propunerea convenită cu toţi colegii. Mai ales că, potrivit legii, avizul Primăriei într-o asemenea chestiune e doar consultativ, nu decisiv.

În ceea ce-l priveşte, şeful Inspectoratului Şcolar, Dorel Luca, susţine că a aflat abia vineri despre problema de la Salonta şi spune că va încerca să medieze conflictul. "Când vom primi documentaţia pentru redenumirea liceului o vom aviza şi o vom trimite Ministerului Educaţiei", a declarat el pentru BIHOREANUL, adăugând că, într-adevăr, Primăria Salonta nu-şi poate impune poziţia în această chestiune.

Cu două feţe

Contactat de BIHOREANUL, primarul Torok Laszlo a încercat să minimalizeze conflictul, afirmând că acesta a fost creat artificial de presa avidă de scandal. "Nu am spus niciodată acele lucruri. Dacă noi avem pretenţii de autonomie locală şi vrem să ne decidem singuri soarta, şi ei (n.r. - românii) au dreptul să se numească cum vor. Sunt însă mulţi care nu au fost de acord cu noua denumire Dacia", a declarat Torok, argumentând că Primăria a alocat 460.000 de lei pentru reabilitări la şcoala devenită românească, ceea ce, spune el, este o dovadă că nu are nimic contra românilor.

Nu acelaşi lucru îl afirma, însă, acum două săptămâni pentru publicaţia maghiară Kronika. Într-un articol intitulat "Arany Janos poate deveni Dacia?", Torok susţinea că niciun consilier local UDMR nu va fi de acord cu noua denumire. Motivul? "Schimbarea denumirii Arany Janos este un mesaj destinat maghiarilor: acesta este pământ românesc!", acuza primarul, ceea ce, pentru el şi alţii ca el, e de neacceptat. Asta chiar dacă statul care îi plăteşte salariul se numeşte, încă, România...


03 szabo odon.jpg"DISCONFORTUL" DACIA
UDMR ne învaţă româneşte!

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon (foto), susţine că românii din Salonta au tot dreptul să-şi denumească şcoala cum vor, dar sugerează şi el că Dacia nu e cea mai bună variantă. Ba chiar vine cu propuneri. "Cei care au o instituţie au tot dreptul, conform legii, să o denumească cum vor. Cred însă că un alt nume ar fi fost mai potrivit. Din câte ştiu eu, acolo este o bibliotecă care se numeşte Teodor Neş şi al cărei nume nu a deranjat pe nimeni. Nu ştiu de ce trebuie să dăm nume care să creeze disconfort unora. Şi noi am putea să numim o instituţie şcolară Hunia, dar nu facem asta pentru că nu vrem ca unii să se simtă lezaţi", spune Szabo.

Ideea nu este nouă, căci acelaşi articol din Kronika spunea pe şleau: "Conducerea UDMR aprobă indignarea locuitorilor maghiari, deoarece conducerea română a şcolii putea să aleagă un nume dintre personalităţile literare, ca de exemplu Teodor Neş, pedagog român, important personaj din cultura bihoreană, care a studiat în limba maghiară la secţia de drept a liceului Arany Janos la începutul secolului trecut". Ar fi fost, se înţelege, mai pe placul politicienilor maghiari...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
113 Comentarii
Salonta...
Dacia se numeste si pamantul pana la Tisa,asa pentru cultura generala a ungurului ajuns primar ,gratie democratiei romanesti.Vad ca pe net unii romani ii feliciata chiar pe acesti unguri ajunsi in functii de conducere si care fac abuz in functii dand dovada de curaj(sa zicem) Oricine in functii de conducere poate sa dea dovada de curaj. Dar la noi in Transilvania,ungurul nu face altceva decat sa provoace,stiind ca orice raspuns romanesc poate da nastere la conflicte.Unii unguri fac chiar o bravada din a ne provoca si urmaresc sa jicneasca cu nerusinare.Din interese politice meschine ungurii au falsificat istoria lor precum si istoria vecinilor lor printre care si istoria Romanie.Din fericire,nimeni nu ii mai crede si nu au reusit sa dovedeasca nimic,ba chiar se acuza singuri.Cred ca domnului primar trebuie sa i se puna in fiecare dimineata Harta Daciei pe birou sau pe perete si normal cateva pasaje din Herodot sau chiar di cronica lui Anonimus.Apoi inca ceva,acest primar fudul din Salonta poate fi foarte usor tras la raspundere pentru instigare la ura si sovinism si pentru trafic de influenta. UDMR-ul a picat si o sa pice si mai rau. Doamne ajuta!!!
Postat 20 Mai 2012, 23:57 de Vinci
Aviz invidiosilor!
Oricum, DACIA se va inaugura la Salonta si daca mor de invidie toti ciumpalacii! Unii stiu doar ca e o marca de masina, altii ca au chiloti pe ei cu numele Dacia, altii tampoane...ma rog, DACIA RAMANE TARA SFANTA A STRAMOSILOR NOSTRI! FITI MANDRI DE EA! TRAIASCA COLEGIUL DACIA SALONTA!
Postat 20 Mai 2012, 21:12 de Roman bun de tot!
bravo lor
Felicitari! Ne mai dau ungurii inca o lectie de unitate. Pai daca guvernul asta nu ne apara nici macar pe noi , romanii, desi ar trebui sa-i apere pe toti cetatenii din aceasta tara. Cand spun toti cetatenii din aceasta tara ma refer la romani, rromi, sasi,svabi, evrei, turci, sarbi etc. Dupa mine asta ar insemna unitate si atunci cu siguranta altfel ar suna toata chestia asta.
Postat 12 Aprilie 2012, 18:08 de dan
ungurul sovin din salonta
am ramas ca la dentist citind acest articol. ungurii se considera de sine statatori si cu drepturi depline acolo unde sunt majoritari. Imi pare rau,daca autoritatile si institutiile abilitate,nu iau masuri pana la eliminarea cadrelor didactice sovine si anti romanesti.
Postat 10 Aprilie 2012, 21:23 de avram iancu
De ce ne umiliti?
Inspectoratul Scolar Bihor trebuie sa raspunda IN SCRIS DE CE A SCOS DE PE ORDINEA DE ZI REDENUMIREA COLEGIULUI, SA STIM SI NOI CINE CONDUCE ROMANIA CU URA FATA DE ROMANI!!! S-ar impune o plangere penala din partea profesorilor de la Salonta inpotriva vinovatilor de la inspectoratul scolar!!!
Postat 06 Martie 2012, 13:39 de Dascal umilit de isj
Elevii romani expulzati din scolile din orasul Salonta
Primarul orasului Salonta si ajutorul lui , un ... "renumit" preot din aceeasi localitate , nu au infiintat o scoala maghiara in Salonta ..... i-au scos pe toti copiii romani din toate scolile din orasul Salonta si i-au mutat intr-o singura scoala !!!! .... Toti,dar absolut toti copiii din acest oras invata intr-o singura scoala....si totusi suntem in ROMANIA !!! .... In acest oras nu este nici un mijloc de transport in comun,scolile nu au nici un microbuz pt transportul elevilor....foarte multi elevi merg pe jos la scoala,multi dintre ei traverseaza tot orasul ( 1 - 1,5 ore de mers pe jos....)....cei de la Inspectoratul Scolar Bihor si cei din Ministerul Educatiei ,chiar nu stiu despre aceasta problema ???....Greu de crezut ca ei nu stiu despre asta...Primarul spune ca s-au alocat pt acest liceu in care invata romanii 460 000 lei , lei noi sau vechi ??? .... daca s-au alocat,unde s-au dus acesti bani ?.... salile de clasa s-au amenajat pe banii parintilor....
Postat 29 Noiembrie 2011, 23:53 de Marius
ATENTIE LA TOROK, FURA!!!
Priviti ce face Torok, primarul, nu va mai certati! Cheltuie banii nostri pe un joc care stiti ce e de fapt? UN PROGRAM DE MOBILIZAT UNGURII LA VOT SI LA ACTIUNI ANTIROMANESTI! Asta a cumparat Torok, escroc.u! Si Sala, alt por.c a stiut de asta, si Cioroiu, si Curisan, si Turcaletz! Toti cei 4 consilierii p.u.l.ii! Atentie la torok! Fura toti banii nostri!
Postat 22 Noiembrie 2011, 19:32 de Liviu
Magyar
@via asia: Poti sa folosesti cuvantul ****(****) maimutoile ca "forumul" asta nu are moderatori:)) Daca TU erai seful meu, te-as trimite in gradinita pentru copii cu handicap.
Postat 22 Noiembrie 2011, 19:29 de Eu
Magyar
Pentru ULTIMA OARA va zic, noi n-o sa ple......chiar nu are rost:)) Noi ungurii vom pleca cu totii si vom sinucide in masa cantand imnul Romaniei, sunteti fericiti?:)) @Ultranationalistule: Te respect pentru ca esti un om "cu capul pe umeri"(am invatat fraza asta de la tine, ms:P) si chiar nu vreau sa te jignesc cu posturile mele, dar e cam distractiv ca sa-l enervez pe astia. Mult noroc cu reeducare, pe unii se poate, pe altii eh.... si ma tem ca daca scrii in mod civilizat pe forumul asta, lumea crede ca nu esti roman:)
Postat 22 Noiembrie 2011, 19:24 de Eu
@toti bosgorii
veţi dispărea din România asa cum aţi şi venit adică via asia. sunteţi pe cale de dispariţie asimilaţilor. vă propun sa ejectati de pe saiturile românesti şi să vă cosanguinizaţi pe unde se scrie în limba aia a voastră de tot rahatu'
Postat 22 Noiembrie 2011, 16:33 de ovidiu
?????
iredentisti nenorociti nu va convine ca aici e ROMANIA ? valea in ungaria !
Postat 22 Noiembrie 2011, 09:10 de via asia
JEGURI IREDENTISTE
cica, salonta pamant unguresc..... iredentisti ordinari !!!!!! AFARA, AFARA CU PORCII DIN TARA !!!!!!!!!!!!
Postat 22 Noiembrie 2011, 08:01 de IREDENTISTI IMPUTITI
@ultranationalistul
tu esti bolnav psihic, tembelule. de ce injuri magarule ? ce este rau in faptul ca romanii vor sa numeasca scoala "Dacia". este un adevar si un simbol al romanilor. cine i-a pus pe unguri sa se autoizoleze ? s-a spus ca trebuie respectate Legilor Statului Roman (ai vazut gunoi frustrat, ca am scris cu majuscule ? ). mai imbecil frustrat, s-a spus ca daca nu-ti convine ca traiesti in Romania, marsh in ungaria. nici macar acolo nu poate sa interzica denumirea unei scoli "DACIA". sunt interzise simbolurile fasciste, hortiste. i-ati boarfele si pleaca de aici. este solutia optima pt indivizi de soiul tau, escrocule. ai imbatranit degeaba, cretin frustrat. nimic nu s-a prins de tine.
Postat 22 Noiembrie 2011, 07:28 de gunoaie iredentiste
@Via Asia
Exact cum spuneam in comm-ul meu, sunteti niste copii frustrati in spatele unui monitor, prietene nu ma cunosti, nu stii cu cine vb, eu sunt roman nu sunt magyar, desteptule... comm-urile mele anterioare iti vor lumina mintea intunecata. Si cum spuneam TREBUIE SA INVATAM cum sa tratam si sa vb cu oamenii, ori voi toti care ati inceput sa ma injurati gratuit nu dovediti altceva decat salbaticie si limitare. Eu lupt pt tara asta inca de pe vreme cand unii dintre voi purtau scutece, si daca am avut ceva de invata in timp e ca nu toti oamenii sunt la fel... Da!! e frumos sa lupti pt integritatea statului roman, dar lupta se face cu capul nu cu p.la sau curul- unii dintre voi nu depasiti in inteligenta aceste organe- lupta se duce cu nerv si dragoste pt tara, nu cu ideologii rasiste!!!
Postat 21 Noiembrie 2011, 22:41 de Ultranationalistul
jeguri iredentiste
Salonta pamant unguresc ? poate asta viseaza niste minti bolnave ale unor unguri cretini, dar "fiecare pasare, pe limba ei piere"....
Postat 21 Noiembrie 2011, 22:27 de mda
gunoaie iredentiste
cretini frustrati
Postat 21 Noiembrie 2011, 22:16 de afara cu porcii din
E SIMPLU
daca seful meu (gozbore, eu unul sunt propriul meu sef), ar fi un ungur cretin, iredentist, imbecil, etc. i-as scoate toti dintii fara anestezie ! ai inteles **** imputit ? ti s-a spus clar, gozbore, respecti legile Statului Roman sau marsh in pusta ori in asia. e atat de simplu. subscriu si eu. aici traiti in Romania, nu va convine valea in ungaria sau unde si-a intarcat dracu' pruncii CRETINILOR !
Postat 21 Noiembrie 2011, 22:09 de via asia
@magyar
Ca sa nu confundam va ofer raspunsul meu: oricat de bine ar fi platit postul respectiv, eu nu l-as accepta. Dar; sub nici o forma, si ma repet, sub nici o forma nu l-as injura... Daca chiar vreti sa faceti ceva pt tara asta, autoeducati-va si invatati sa vb clar, corect si la obiect. Nu ajutati cu nimici Roamania daca va aratati si exprimati vulgaritatile in diferite colturi a-le internetului. Nationalist si patriot nu e sinonim cu, marlan si manelar ori voi majoritate ati aratat ca nu sunteti demni sa reprezentati Roamania si romanii in momentul de fata. Exprimare deficitara nu va solutiona problemele noastre, tiganii si ungurii fac parte din viata noastra, ei sunt si vor fi aici tot timpul, daca noi ii trimitem in PUSTA sau ASIA cu o injuratura in spate, nu vor merge nici-o-data si in plus vom trezi in ei mania si antiromanismul pe care il blamam atata. SOLUTIA este; civilizarea si unirea impotriva celor care duc tara asta in care traim cu totii la ruina, asta este lupta unui adevarat patriot !!!
Postat 21 Noiembrie 2011, 18:29 de Ultranationalistul
@magyar
Da-le pace, sunt niste cretini care nu stiu ca "mai binele" incepe cu autoeducare si ca nu poti a mergi prin viata arucand injuraturi printre dinti ori de cate ori esti in antiteza cu o persoana. Intrebare pt "romanii" care injura; daca ati merge la un interviu pt un loc de munca- foarte bine platit- unde seful vostru direct ar fi un extremist magyar ati avea atata sange in instalatie sa va exprimati in felul in care o faceti pe acest forum????
Postat 21 Noiembrie 2011, 18:14 de Ultranationalistul
Magyar
Ca si o piesa de manele.......toti urlati aceeasi lucru:))) Deci chiar are rost sa mai scriu pe "forumul" asta. Neamu vostru e o adunatura de frustrati, dar ma amuzati f. tare:))))
Postat 21 Noiembrie 2011, 17:46 de Eu
buda si pesta porcina.... peste iredentismul hunguresc
Afara,afara cu porcii din tara !
Postat 21 Noiembrie 2011, 10:13 de realitati
huuu....porcilor
marsh inpyzda ma-tii cu tot neamul tau rahatule. gunoaiele ca tine ar trebui sa zaca la parnaie toata viata. traiesti in Romania, te supui legilor romane, * imputit ! nu va convine, marsh in ungaria, in asia sau la dracu sa va ia, boule ! huuu.......porcilor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 21 Noiembrie 2011, 09:48 de huu.... porcilor
le frec pt ca-s udemereu!
Porcu de ODOn vorbeste de biblioteca Teodor Nes dar primarul NU A DAT VOIE ROMANILOR SA PUNA DENUMIREA PE ZID NICI PANA ASTAZI! Asta e respectul pt romanii din Salonta! Impreuna cu cei 4 consilieri locali romani UDMR face afaceri mizerabile de ani de zile! Pacat ca nu se autosesizeaza autoritatile de control impotriva lor! Fura toti ca in codru! Sunt probe clare!
Postat 20 Noiembrie 2011, 19:56 de Tokes
Magyar
@bulanbator - esti un prost tipic romanesc. Am mai zis odata, nici daca te sinucizi de ciuda noi nu plecam:)) Si nimic nu puteti face(ABSOLUT NIMIIIIC). Marsh inapoi in cusca ta, ca esti un caine slugarnic(si tu, si familia ta)! Ma pish pe legile tale inventate. Daca nu-ti place aici cu noi poti sa pleci si tu(cu familia si neamu) din tara asta. Hai PA iobbagule!
Postat 20 Noiembrie 2011, 14:27 de Eu
@ magyar
bai dejectie, arunca-te in Cris, esti un imbecil frustrat. ai un creier de musca. poluezi forumul. ti s-a spus ca trebuie sa respecti legile romane de ce injuri, nenorocitule ? nu vrei sa respecti legea, va trebui sa pleci. marsh in pusta ori in asia sau la draq sa te ia, idiotule. sa-ti iei toti "fratii idioti"(mai sunt imbecili de teapa ta) cu tine si dispareti de aici daca nu va convine. nu se supara nimeni, dipotriva aici ar fi mult mai bine fara voi, prostilor.
Postat 20 Noiembrie 2011, 12:04 de bulanbator
Magyar
Ba voi romanii(unii, majoritatea is de treaba) sunteti prea prosti, imbecili, copii sau nush ce sa mai zic......Sunteti ca o piesa de manele, repetati tot aceeasi lucru: Ba ca "legile romane", baaahhhh ca "Decebal si Burebista", baahahahaha ca "daca nu va place aici, pleacti in Ungaria". Sa va zic ceva pt cei care nu puteti participa la o conversatie normala: Noi ungurii(majoritatea) respectam legea(nu furam, nu va omoram, etc)! Stam in Romania fiindca aici ne-am nascut si pentru simplul fapt ca e si pamantul(natal) nostru si nu plecam nici daca va sinucideti de ciuda:)). E o mare satisfactie pt mine ca sa-l enervez pe cei frustrati. Pe forumul asta pana in momentul asta doar un singur roman(si nici un maghiar) era demn de conversatie..... Astept mesajele voastre tampite in continuare! Pt. @Iosif: daca esti ungur, esti un mare dobitoc, esti la nivelul lui Tokes... Pt. @udemeristi cretini....cam scurt, dar ai dreptate:)) Pt. @star Tu nici nu esti demn de mentionat XD
Postat 19 Noiembrie 2011, 17:10 de Eu
udemeristi cretini
udemeristi parsivi
Postat 19 Noiembrie 2011, 16:24 de udemeristi idioti
pt magyar
ma, ungur imbecil, puteti sta aici dar trebuie sa respectati legile romane altfel valea in pusta ori in asia sau la dreq sa te ia, cretinule. asa e si in america. traiesti acolo, respecti legile americane. daca toti ungurii au IQ-ul tau... asta explica totul, losere :))))
Postat 19 Noiembrie 2011, 16:16 de star
Magyar
Niste intrebari pt romani care o adora istoria: Cunoasteti istoria americanilor? Credeti ca ei au dreptul sa stea acolo pe pamantul indienilor? Nu credeti ca ce s-a intamplat inainte de 500,1000,1500, chiar si 1880 nu prea mai conteaza?(Am scris 1880 ca o reprezinta cam 2 generatii)
Postat 19 Noiembrie 2011, 14:41 de Eu
Magyar
\"Picior de ungur aici nu o sa mai invete decat romaneste\" Vezi Ultranationalistule ca si voit aveti extremisti si fanatici. Despre istorie, eu zic ca a fost si a trecut, \"It\'s over\". De aceea ma intereseaza numai prezentul. Si prezentul meu e......: Ma simt bine in tara asta, ma simt bine intre romani (si ieri am fost cu ei la o bere), dar daca un om ma injura ca is ungur sau am par lung, etc..., indiferent de etnie, ii sparg capul!
Postat 19 Noiembrie 2011, 14:34 de Eu
re intrebare
Dreak io ales....... Io am mers cu frumuselu de Base
Postat 19 Noiembrie 2011, 12:05 de roman bulan
intrebare
de ce alegeti udemeristi ???? va dau astia de mancare ????? astia va sucesc mintile cu prostii !
Postat 19 Noiembrie 2011, 11:50 de pt unguru bulan
cocluzie
MAi nu va mai spurcati p-aici ....pamantul asta nui e al al nici unuia de aici.. E al ...urmasiilor urmasilor vostrii .(nostrii)....... spuse un om Mare Jale mare cu generatiile care vin din urma… ma gandesc cu groaza numai privindu-i la ce perspectiva de pensie o sa am Obicei prost avem noi: În guvern alegem boi, Iar apoi, flămânzi şi goi, Behăim… ca nişte oi.
Postat 19 Noiembrie 2011, 11:25 de roman bulan
Lamurire pentru toti!
Domnilor, fiti gentlemani, nu va certati degeaba pe istorie, ea exista si va triumfa! Scoala romaneasca Dacia e sfanta! Numele asta ramane oricate gaze au altii impotriva lui! Picior de ungur aici nu o sa mai invete decat romaneste, CLAR V-O SPUN! Au scoala lor, rasfirata in directia celor 4 vanturi, de fapt celor 6! Iar prostanacii care nu cunosc istorie sa afle ca Dacia se intindea inca de acum 2000 de ani peste Ungaria de azi! FLIT!
Postat 19 Noiembrie 2011, 11:14 de Istoric
iredentismul unguresc, naste monstri!
iredentismul unguresc, naste monstri!
Postat 19 Noiembrie 2011, 00:50 de realitati
@ muiu iosca baacii
ceea despre care vorbesti tu, e istoria iredentismului unguresc. bulangiilor... sa va fie rusine !
Postat 19 Noiembrie 2011, 00:37 de @ muiu iosca baacii
Ioska bacsi
Domnule cu tot respectul si educatia, care au fost parintii mei capabili sa mi-o ofere, SUNTETI UN CRETIN, consider ca nu are rost sa intru in polemica cu dumneavoastra din 3 puncte de vedere: 1 Nu stiti sa folositi limba mea (cea ROMANA) 2 Nu vb de la acelasi nivel de inteligenta, domnia voastra fiind undeva la nivelul ruinelor de la Porolisum-Moigrad 3 Sunteti tipul de persoana care imi displace enorm, adica un instigator si un sovin, din cauza unor persoane ca dumneavoastra avem divergentele binecunoscute cu magyarii. P.S. Istoria Romanilor nu a fost facuta de Ceausescu si nici de Antonescu(Dumnezeu sa-l aiba in paza LUI), ci de marele Nicolae Balcescu.... Si cand vi-o trageau ramanasii la buci la Posada, cum era???
Postat 18 Noiembrie 2011, 23:38 de Ultranationalistul
Parcium
Marele roman ce esti ,ce legatura aveti voi cu dacii?sa nu crezi ca voi va trageti din neamul dacilor cum v-a bagat Ceausescu in cap nu aveti nici o legatura cu ei daca nu ai stii desteptule aveti o istorica de 450 de ani cu Parcium legat de romania in 1918 de francezi care va intituleaza tigani mai pune capul la citit daca stii sa citesti si nu vorbi in necunostinta de cauza!!!!!
Postat 18 Noiembrie 2011, 22:57 de Iosif
Magyar
Manipularea de masa de catra politicieni, din asta se nasc extremistii(cazul general), pe de o alta parte si ura poate sa te faca extremist. Valabil si pt romani care locuiesc de exemplu in Har/Cov si pt maghiari in Cluj. Cred ca asta-i un reactie de lant: lovesti un ungur, el loveste un roman total nevinovat din frustrare(ca e un las sa zicem), romanul loveste 2 unguri nevinovati(ca a facut 5 ani kickbox si nu-l gaseste pe cel vinovat:)) ), etc... Dar cred ca stii si tu foarte bine cum sta treaba in tara asta: Ne batem intre noi, pe cand saracia ne mananca, domnule tokes se distreaza de minune impreuna cu ceilalti parlamentari pe banii altora si asa o tara atat de frumoasa(paduri, munti, lacuri, sare, aur....adica are de toate) se duce de rapa.
Postat 18 Noiembrie 2011, 21:31 de Eu
@Romanu`Bulan
Ceea ce cer eu e; mai multi magyari cu capul pe umeri care sa nu viseze autonomii de carton, fiecare sa-si cunoasca rolul in viata statului numit Romania- ca doar nu poti sa faci din cacat bici- si sa ne ducem numele si crucea cu mandrie oriunde in lumea asta. Sa nu existe extremisti de genul Torok, Tokes sau Toro Tiberiu pt care ziua de 1 Decembrie este zi de doliu, si comunitatea magyara sa sara ca arsa la gesturi de genul Csibi Barna...pt ca in fond asta e problema noastra, magyari romantici cu vise nerealizabile- fara ca mii de oameni sa moara, aici ma includ si pe mine pt ca eu as muri pt tara aceasta daca ar fi necesar- si te rog raspunde-mi si mie la intrebare, de ce romanii pot traii in pace cu alte nationalitati( slovaci, cehi, rusi, ucrainieni, sarbi, bulgari etc) si cu magyari tot timpul tre sa avem raca si probleme puierile gen, Salonta??? Eu sunt oradean si am o gramada mare de prieteni magyari care simt si traiesc romaneste.. nu am avut nici-o-data discutii de genul; autonomii sau proprietati nationale, . de ce din cauza unor cretini extremisti trebuie sa ne injuram si sa ne etalam cunostintele jargonice pe net???
Postat 18 Noiembrie 2011, 20:21 de Ultranationalistul
Magyar
Ultranationalistul, nu credeam ca o sa scriu ceva de genu, dar ai dreptate. Nu ai inceput sa ma injuri, ai scris lucruri normale si logice, vad ca esti cineva cu care se poate vorbi. Sa-ti zic si eu ceva: Eu ma consider cetatean al Romaniei, imi place tara asta unde m-am nascut si imi place cum e asa(adica indivizibil). Eu nu vreau aotonomie, n-am nevoie de UDMR,PCM,etc.....(si crede-ma ca 90% dintre maghiari nu au nevoie de astia) Eu vreau doar un SINGUR lucru: Daca ma plimb in centrul oricarui oras din tara asta cantand un cantec unguresc normal(nu din aia iredentise sau nationaliste sau jignitoare), sa nu fiu vazut ca un extraterestru sau sa nu fiu atacat de niste suporteri din galeria U-cluj, dinamo, etc.
Postat 18 Noiembrie 2011, 19:16 de Eu
@Romanu`Bulan
Ai si tu dreptate, romanii nu stiu numai sa injure, dar te-ai gandit daca meriti un tartament mai demn de atat?? Ai dreptate esti proprietar pe pamantul tau, dar sa nu uitam ca tu esti cetatean roman de etnie maghiara- cautati buletinul si uita-te la ala din poza sa vezi nu esti tu cumva- deci pamantul detinut de tine este al unui cetatean roman, indirect o farama din teritorilu Romaniei- stat national, suveran si INDIVIZIBIL- tu ai un drept de proprietate si atat! Si n-o mai tine asa tare cu Ungaria voastra ca aia pe care voi ii credeti de-ai vostrii nu va vad mai bine decat pe niste tigani, si sa nu uitam ca Ungaria nu vrea Transilvania pt ca sunt aici unguri ci pt bagatiile ei, sa va intre bine in cap!!!!
Postat 18 Noiembrie 2011, 18:49 de Ultranationalistul
Magyar
PS: Si cum plmea sa fur un pamant care e deja pe numele meu? XD
Postat 18 Noiembrie 2011, 18:30 de Eu
Magyar
Ma amuzati f. tare=)) Chiar NU PUTETI FACE NIMIC, in afara de a scrie prostii si injuraturi. romani = frustrati. Chiar nu ati inteles ce am scris acolo jos? Daca am un pamant pe numele meu, e pamant unguresc fiindca is ungur, si daca si vecinii mei is unguri avem o strada ungureasca si asa mai departe(Si NU conteaza care e numele tarii).... Nu se poate vorbi cu voi ca sunteti prea prosti ca sa intelegeti prezentul(si asta chiar ma amuza). Ce treaba ai tu bucuresteanul, clujeanul, sau chiar(introduceti aici orice sat/oras de pe glob)-ul cu orasul meu? NIMIC! Mai astept mesaje de la voi: "frustratii lui decebal":))
Postat 18 Noiembrie 2011, 18:26 de Eu
pt unguru bulan (Re comentariu)
bei ungur prost voi ati venit din Asia, morti de foame si idioti cat incape. daca nu va dresau cat de cat nemtii, mancati si azi carne de sub saua calului. bei matze fripte, oricum ai lua-o Oltenia sau Moldova e mai aproape decat Asia. Au trecut o mie de ani decat strabunicu' tau a venit mort de foame din Asia, dar de evoluat nu ai evoluat nimic. Ai ramas tot la stadiul de om primitiv. N-ai invatat nimic in Europa, ungur tampit. Tot cu ochii dupa furat ai ramas, necioplitule. ungurii au incercat sa fure Ardealul, asa cum au incercat sa fure pamant si din celelate tari din jur. Pana la urma v-au tras-o toti fraiere. Acum e vai de capul vostru, fraiere. hahahahhaa......
Postat 18 Noiembrie 2011, 17:54 de Dacia
RE comentariu
Mei... dp.. si eu te \"iubesc\" (mâncsetye jaru) văd ca te supăra adevaru si asta nu o poti schimba ... strabunicu tau pe unde i-şi doarme somnul de veci ..prin Moldova? sau Oltenia ?ai năvălit aici că traiu era mai bun sau ai facut parte din programul lui Ceaşcă de colonizare a Ardealului ma ca ai uitat să-ti laşi acolo stilul barbar balcanic.Te-ai aciuit pe aici si acum zbieri cu gura mare ca e pamantu tău Pt ULTRANAŢTIONALISTU îi transmit ca intradevăr geto dacii au fost viteji şi cinstiţi dar cumva din păcate în cei 2000 de ani şi-au c-am pierdut această calitate .pe de alta parte liceului Roman din Gyula îi zice Nicolae Balcescu
Postat 18 Noiembrie 2011, 12:53 de Roman bulan
@Magyar
IDIOT esti tu cu ma-ta ! Daca vrei sa traiesti in ungaria, marsh in pusta ! Aici esti in Romania si te supui legilor romane. Sunt destui unguri nenorociti ca si tine. betivi, escroci, nemernici, care au in cap numai mizerii. Cu noi nu veti putea trai in pace atata timp cat va sta capul la furat pamant. Mergeti dracului gunoaielor in ungaria sau in Asia si furati acolo, hoti nenorociti !
Postat 18 Noiembrie 2011, 09:57 de fuel
Magyar
Nu ma tem de surprizele voastre neplacute, daca nu va place puteti sa plecati si voi! Cica pamant romanesc HAHA... Sa va explic cum sta treaba: Daca eu locuiesc de exemplu pe Str.Petofi Nr.56, Szalonta, atunci aia e propritatea mea(pamantul meu) si daca is ungur, inseamna ca e pamant unguresc. Asta-i REALITATEA idiotilor, si NIMIC nu puteti sa faceti, NIMIC!!:))
Postat 17 Noiembrie 2011, 23:23 de Un
@Romanu`Bulan
Dragaul meu "conational" tin sa iti aduc la cunostinta- in caz ca ai avea vre-una- ca noi dacii suntem stapani peste aceste teritorii inca de pe vremea cand banii erau de lemn, si daca imi aduc aminte marele Herodot -google iti v-a da raspunsul daca nu stii- spunea ca dacii sunt cei mai viteji si cinstiti dintre traci. Dar sa revenim la oile noastre; nimeni nu cere ca toti maghiarii sa paraseasca aceasta tara dar totodata nimeni nu-i obliga sa ramana in ea daca au ganduri separatiste si nu sunt multumiti de tratamentul acordat. Noi Dacii avem dreptul sa ne numim orice cum vrem la fel cum si maghiarii au dreptul sa-si numeasca strazi si scoli cu nume de iredentisi maghiari, nu cred sa existe in ungaria voastra o strada sau scoala Avram Iancu sau Mihai Viteazul, nu, nu dragul meu nu pt ca ungurii nu suporta ca noi dacii sa facem abuzurile pe care maghiarii si le permit in tara noastra. Si acum ti-o spun franc, NU VA STEE GANDUL LA PAMANTUL NOSTRU, CA INCA ROMANISMUL NU A MURIT SI S-AR PUTEA SA VA INTALNITI CU NISTE SURPRIZE NEPLACUTE....
Postat 17 Noiembrie 2011, 20:11 de Ultranationalistul
@Comentariu
mah ungur escroc, ca si tine sunt destui unguri dar sunt unii. gunoaiele iredentisto-hortiste vor sa fure pamantul Romanilor ! MA ESCROCULE, ROMANII IREDENTISTI ???? HOTII SI ESCROCII UNGURI IREDENTISTI, VOR SA FURE PAMANT DE LA ALTE TARI ASA CUM AU FACUT SUTE DE ANI. CE MUNCA MA JEGULE ? NISTE GUNOAIE PUTUROASE, NESIMTITE. BETIVI ORDINARI. DIN PACATE, NU S-A SCHIMBAT NIMIC IN. NISTE JEGURI UMANE, ASTA SUNTETI , GUNOAIE IREDENTISTE ! * IMPUTITI !
Postat 17 Noiembrie 2011, 17:09 de dp
vai ce primar
de cand a fost ales torok primar lucruri bune despre salonta nu prea s-au mai auzit si nici nu se vor mai auzi.salontani alegeti-va alt primar tot ungur daca vreti dar unul intreg la minte.in ceea ce priveste numele scolii romanii au dreptul sa-si aleaga ce nume vor.ungurii fac la fel din 1990 incoace chiar daca isi denumesc scolile,strazile sau alte institutii cu numele unor iredentisti magiari
Postat 17 Noiembrie 2011, 12:32 de danezu
Comentariu
Cică să meargă Ungurii in Ungaria si Asia .. bravo si atunci cine o să mai lucreze pe aici ?? rămân hoţii , bişniţarii , cocălarii , piţipoancele,maneliştii, rommi iluminaţi ca cei care au scris pe aici şi câţiva români de bine ( ăştia mai puţini) ceilalţi au şters-o prin Europa să facă ţara de ruşine.(Păcat că toţi Români sunt luaţi in aceeaşi oală)Sau nu ştiu eu bine? Ungurilor le spune peste tot ţigani şi hoţi? Aşa că ciocu mic staţi in banca voastră ,de istorie habar nu aveţi ...doar ce va invaţat Ceauşescu şi Păunescu pe la Cenacluri flacăra La deşteptul acela cu Machu _Pichu îi transmit ca nu ştie bine ....Dacia cea măreaţă a existat de pe vremea dinosaurilor sau daca stăm să ne gândim bine nici pământul nu se răcise bine şi deja era revendicat Totodată aduc un omagiu tuturor Românilor care gandesc altfel decât conaţionalii lor iredentişti incultţi care nici scrie corect nu ştiu in limba lor maternă........
Postat 17 Noiembrie 2011, 11:19 de Roman bulan
udmr & odon
Daca un ratat ca Odon are un cuvant de spus in Bihor, un calduros ALUPIGUS tuturor politicienilor din Bihor , in frunte cu penalul Kiss.
Postat 16 Noiembrie 2011, 15:27 de gygy
pt "r. popescu"
bai losere, tu nu esti roman ! tu esti un gunoi inabusit de prostie si rautate ! esti un cacat frustrat !
Postat 16 Noiembrie 2011, 02:25 de assia
@popescu
bai popescu, vezi ca am trimis ucraineanu' sa te descapatineze. insa dupe manifestarile manico depresive io zic ca esti ungur. daca nu ajunge rusnacu la timp pune mina pe fringhie si scapa lumea de un bou asa mare. oricum voi asiatico - depresivii sunteti campioni mondiali la spinzuratoare.....
Postat 14 Noiembrie 2011, 08:35 de ovidiu
Dr.
MI-E RUSINE CA SUNT ROMAN ! AJUTATI SA SCAP DE ACEASTA POVARA !
Postat 14 Noiembrie 2011, 01:24 de Radu Popescu
Haideti langa noi, nu loviti!
Ideea acestiu articol e ca romanii TREBUIE SA AIBA GRIJA SA NU SPUNA CA SALONTA E PANAT ROMANESC - SE SUPARA UDMR-UL! Ce ati vrea? Avem cladire, avem denumire pur romaneasca, bani ne da ungurul cat vrea - DEOCAMDATA! - incet le vom rezolva pe toate! Aveti putina rabdare, nu dati cu parul, mai bine haideti sa ne ajutati, SCOALA ARE NEVOIE DE OAMENI!!!
Postat 12 Noiembrie 2011, 16:54 de Colega
Nu vorbiti fara acoperire!
Nu cred ca e locul sa dati in directorul scolii sau in sotia lui. Sunt colegii nostri, fac si ei cat pot, nimeni nu e perfect, nu-i asa? daca l-am analiza pe fiecare am gasi multe baiuri, va asigur! Dl. Galea a gestionat f bine separarea scolilor, NU I-A LASAT PE UNGURI SA DEA ROMANII AFARA DIN LICEU! ASTA E ADEVARUL, I-A SPUS-O SI PRIMARUL IN FATA PARINTILOR! Daca nu cunosteti adevarul, nu jigniti aiurea, ok?
Postat 12 Noiembrie 2011, 16:50 de Colega
istenem
Este si insurata cu aia vita Marusca ! Ioi Istenem....! Dute si agata la tine Galea!
Postat 11 Noiembrie 2011, 16:50 de ATTILA
Iancu Huniade
Iancu de Hunedoara, cinstit de lumea catolica Locuitorii "targurilor" din Transilvania sunt obisnuiti sa auda in fiecare zi la ora pranzului glasul clopotelor bisericilor catolice. Acest lucru se intampla, de fapt, in intreaga lume, la ora 12 fix, in toate lacasele ce apartin acestui cult. Putini credinciosi romano-catolici sau ortodocsi stiu ca obiceiul il cinsteste pe Iancu de Hunedoara, unul dintre cei mai cunoscuti eroi medievali, voievod al Transilvaniei ajuns guvernator al Ungariei. Iancu de la Avram si Huniade de la Iancu de Hunedoara. Ce denumire de scoala frumoasa ! Cu ocazia victoriei rasunatoare asupra turcilor din anul 1456, cand Iancu de Hunedoara a reusit sa despresoare cetatea Belgradului, Papa Calixt al III-lea a hotarat, in semn de omagiu si aducere-aminte, ca in fiecare zi la 12.00 sa se traga clopotele in bisericile catolice. Aceasta ora a fost cea la care armata lui Iancu de Hunedoara a reusit sa invinga oastea lui Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului in 1453. La scurt timp dupa aceasta victorie, cunoscutul voievod a murit de ciuma chiar in cetatea pe care a reusit sa o salveze de asediul turcilor.
Postat 10 Noiembrie 2011, 23:52 de pixolomini
galea un cacat de director
galea esti un cacat de director fara minte.clasele de a 6 ea acolo ingheata si daca ai pus termopane.tampitule
Postat 10 Noiembrie 2011, 21:49 de blide maxi
Rusine
Sunt absolvent din 1976 al acestui liceu si imi este rusine in ce hal a ajuns!!! Pe vremea mea era veselie si romani si unguri ne intelegeam bine!!,Nu Salontanii sunt rai caci ei stiu trai impreuna ci conducatorii orasului... oameni buni nu va lasati manipulati traiti ca pina acum, SE DORESTE DEZBINARE UNITI VA!!!
Postat 10 Noiembrie 2011, 21:42 de anonim
un elev
Acuma puteti sa bucurati ca magharii au mers la scoala cealalta.....si ce nume asta Dacia lol~si ca Salonta este pamant romanesc....da.....
Postat 10 Noiembrie 2011, 21:30 de .......
Ardeiul iute si rosu!
Torok apare in toate pozele cu ardei iuti la ureche...ce-o mai fi si asta? Sa nu-l apuce sughitzul intr-o zi cand i se va bate la usa pt........stie el cate a facut si a desfacut dar, mai ales CAT A ADUNAT! Nu bate Dumnezeu cu bota, az bistos!!!
Postat 10 Noiembrie 2011, 20:16 de Roji
pt destepti
si din comentariile se vede nivelul de inteligenta si de rautate care se injecteaza in elevi din acest liceu!foarte trist ca asa jos este nivelul profesorilor si directorilor care in loc sa faca ceva pt saraci copiii se injura si vomita rautatea si neputinta aici!!!VAI SI AMAR!!!!!!!!SA VA FIE RUSINE!!!!
Postat 10 Noiembrie 2011, 19:21 de 1
dac
Pai daca hunguilor nu le place pe la noi ce-ar fi sa o ia spre Mongolia si daca descopera pe acolo o Sarmizegetusa a lor chiar mai mica sa ne spuna si noua. Sau daca descopera ce ereu sau daca existau stramosii lor in 101-102;105-106 cand stramosii nostrii dacii se luptau cu soldatii Imp.Roman pe teritoriul DACIEI. Sau daca nu descopera nimic despre trecutul lor in Asia, atunci ar putea infiinta acolo MUZEUL BESINILOR DE CAL.
Postat 10 Noiembrie 2011, 19:09 de Roman
@penalii de la udemere
De la anul cind bozgorimea nu va mai avea reprezentanti in parlament, o sa le botezam noi scolile si o sa le acordam autonomia economica de care au nevoie ca sa se convinga o data in plus ca sunt nist falimentari. Si in ziua de azi amestecaturile astea de asiaticoasimilati, au impresia ca sunt "defavorizati" de guvernul Romaniei, care vezi Doamne, ar baga banii doar in Moldova si lor le opresc banii degeaba. Daca guvernul nu ar subventiona harghita si covasna de maine s-ar inchide o gramada de facto. Ar trebuia sa le taiem banii..... Deci de la anul orice liceu actualmente de limba ungureasca se va numi maxim Alex Moghioros (**** unguresc cominternist).
Postat 10 Noiembrie 2011, 17:23 de ovidiu
un primar care dezbina o societate
Doamne da ca sa nu se inscrie nici un copil maghiar la noua scoala, toti sa vina la sectia romana, sa inteleaga si ei ca vor avea un avantaj sa stie atat limba romana cat si cea maghiara, respectiv un hadicap, dc vor sa munceasca in Romania, sa stie doar limba maghiara. Si Doamne fereste ca sa mai iasa sovinu asta inca odata primar! Iar dc s-ar gasi cineva sa-l invete istoria..
Postat 10 Noiembrie 2011, 17:14 de unu
JANOS BACSI
Pe scurt ne faci mamele si bunicile curve, bade ioane spune-mi si mie de unde ti-ai cumparat "romanmetru", si cum ai reusit sa masori romanismul matale in comparatie cu ceilalti?? Parerea mea e ca esti un ungur care stie sa scrie binisor in romana si incerci sa ne invrajbesti p-aici-sa.
Postat 10 Noiembrie 2011, 16:40 de Ultranationalistul
romanii isi cinstesc stramosii
Romanii de astazi ca si romanii de ieri si generatiile viitoare isi vor cinsti stramosii cum fac si alte popoare... Ce este Dacia pentru un anume ,,inginer" ?... Sandero, Logan, Duster ? Mai primalesule mai...
Postat 10 Noiembrie 2011, 16:33 de catreioninsamantatul
pt badea ion
Bade Ioane, pacat de mintiutza ta cu un sigur neuron plictisit, spune drept, de ce ai numai 5 clase? Azi se cere mai mult, stupidule! De fapt, pt un frecator ca tine e destul...
Postat 10 Noiembrie 2011, 15:34 de gino
stramosii
Samantza, samantza, dar romanii nu pier si ... isi cinstesc stramosii.
Postat 10 Noiembrie 2011, 15:07 de catreioninsamantatul
noi romanii..
Badea Ion e mai roman decat toti boii la un loc care au scris prostii aici.Nu mai meritati atentia lui!Cheia de 16 e folosita doar de mesteri destepti! ..Iar povestea cu stramosii nostri dacii ,ar mai trebui schimbata cu cati tatici din popoarele migratoare si-au lasat samanta pe aici!.....
Postat 10 Noiembrie 2011, 14:25 de badea ion
...
Scoala sa se numeasca Dacia, iar imnul national sa se schimbe si sa fie "Noi suntem romani". 'tu-i in gura pe toti bozgorii.
Postat 10 Noiembrie 2011, 13:03 de unu
Ganditi, nu vorbiti doar asa...
Pentru cei care il invoca pe rege, da e adevarat e un simbol, toata ziua avea o cheie de 16 in mana, pa langa motoarele lui si mergea cu socul tras la clapacit....Dovada procesele in care il taraie copiii nelegitimi! Halal tata, halal exemplu va trebuie!
Postat 10 Noiembrie 2011, 10:19 de Geta
yoyo
fiul lui Badea Ion si asia... asia.. marsh acasa la mamele voastre, copii mici si prosti. nu cred ca e bine sa va bagati nasu unde nu trebe.
Postat 10 Noiembrie 2011, 10:16 de yoyo
Bravo, romani!
Ca place celor cu carte, ca nu place celor mai redusi, NUMELE SCOLII VA FI DACIA incepand cu 1 septembrie 2012! Recomandam celor care au chiulit mult de la scoala sa citeasca cine au fost dacii, stramosii nostri! Daca totusi reusesc sa lege numele Daciei de masina Dacia - e deja un pas inainte! Dar inainte sa invete carte ca sa merite bani sa-si cumpere una...Cu furatul nu va tine prea mult, credeti-ma!
Postat 10 Noiembrie 2011, 10:14 de Zalmoxis
orice...
Esti prea prost sa intelegi.Daca ai sti pe cine ai jignit si te-as afla ai vedea tu pe dracu!Prostu dracului ce esti!!!!MATA
Postat 10 Noiembrie 2011, 08:56 de fiul lui Badea Ion
yoyo
Draga fiul lui Badea Ion, proasta * a fost si la cura lui mata.Eu am invatat la liceul ala si ca roman, m-am simtit mai persecutat decat ei.Au avut mereu mai multe drepturi, etc... Daca scoala de la Piata se cheama dupa poetul pulii Arany, de ce nu poate si denumita scoala asta Dacia???Ce atata ****!!! Ei suntr in Romania. Vor sa invete in magiara, sa mearga sa pasca in Panonia
Postat 10 Noiembrie 2011, 08:43 de yoyo
orice...
Noi elevii nu vrem Dacia,vrem un nume; Avram Iancu,Regele Mihai,Regele Ferdinand,Regina Maria,nume de mari scriitori romani,orice ce nu poate fi luat in bascalie...Mai ganditi-va o data,doamnelor si domnilor profesori.
Postat 10 Noiembrie 2011, 08:21 de fiul lui Badea Ion
buda si pesta porcina.... peste iredentismul hunguresc !
TRAIASCA TRIANONUL !
Postat 10 Noiembrie 2011, 07:16 de TRAIASCA TRIANONUL !
udemerist cretin
ungurii sa-si denumeasca scoala lor. Scoala Romaneasca o denumesc Romanii ! Acea scoala sa fie numita, AVRAM IANCU ! Iata de ce sunt in stare udemeristii care reusec sa ajunga pe functii de conducere ! ROMANI, NU CEDATI ! daca ungurul asta ajuns primar pune astfel problema, sa mearga in ungaria si acolo sa faca politica. Gheorghe Funar stie bine despre ce vorbeste.
Postat 10 Noiembrie 2011, 07:14 de gmt
Sex oral in Trianon
***SALONTA E PAMANNT ROMANESC*** - din cind am furat.
Postat 10 Noiembrie 2011, 07:07 de ionyel
adevarul
vad ca doare adevarul ca ati reusit sa faceti dintr-un liceu renumit si pe vremea lui ceausescu un han plind de beti si un focar de infectii unde in fiecare zi sant in pericol copiii nostri!
Postat 10 Noiembrie 2011, 01:13 de adevarul
propunere denumire liceu
sau FUNAR sau VADIM TUDOR. astia iubeau ungurii (reci)
Postat 10 Noiembrie 2011, 00:21 de teogolos
ce ati ales aia aveti
da ce cauta ungura la primarie? dati-l jos ca e sovin. SALONTA E PAMANNT ROMANESC. daca face figuri sa mearga in tara lui si sa ne lase in pace. se pare ca toti cre tinii ajung tari. traiasca romania libera
Postat 10 Noiembrie 2011, 00:18 de teo
???
Ce mai putem sa spunem??? Ei chiar asa dragilor nu ati intrat pe scara principala? Veste noua : niciun elev nu intra pe acolo fie ca ii ungur fie ca ii ROMAN ,doar profesorii. Si haideti sa fim seriosi chiar asa de rai suntem noi? needucati si agresibi? voi fiind niste sfinti bineinteles.Sunt intradevar copii mai rai dar asta nu inseamna ca doar noi am fost mereu de vina in diferite certuri pe care sincer eu una nu le cunosc;)) Sa stiti ca nu exista intre copii un razboi pana cand nu l ati pornit voi :|! Eu in continuare nu am nimic personal cu ei ! Ci mi ar placea sa inteleaga odata ca ei sunt cei care sunt in plus aici si nu noi !Ei traiesc in Romania si sunt straini. Aici in schimb e tara noastra si e mare pacat ca am ajuns sa fim condusi de torok...E chiar asa! nu am fost niciodata uniti si probabil nu vom fi dar daca ne ati luat atatea macar sa nu va mai `implicati` si in numele scolii care ne a apartinut mereu si ne va apartine! E decizia noastra! directorul si restu ar trebui sa se impuna mai mult.Chiar asa plin de relatii e domnul ?:))) pff ... trist !!
Postat 09 Noiembrie 2011, 22:38 de Eve
Dacia Felix
Imparatul Traian denumea teritoriul Daciei : "Dacia Felix". Izvoarele fierbinţi de la Băile Felix erau cunoscute din timpul Daciei Traiane. (web)
Postat 09 Noiembrie 2011, 22:34 de berepista
duster
În perioada traiană, Dacia a fost o singură provincie. Mai târziu, pe vremea împăratului Hadrianus (119-120 d.Ch.) ea a fost împărţită în două: Dacia Superior şi Dacia Inferior, adică partea de miazănoapte (nord) şi parte de miazăzi (sud). Între 158-159 d.Ch., când domnea împăratul Antoninus Pius, Dacia s-a împărţit în trei: DACIA POROLISSENSIS, DACIA APULENSIS şi DACIA MALVENSIS. Prima cuprindea partea de vest a Ardealului, cu Ţara Crişului şi Munţii Apuseni şi avea capitala la Porolissum (azi, Moigrad). Dacia Apulensis avea reşedinţa la Apulum (Alba-Iulia) şi cuprindea restul Ardealului şi Banatul, iar Dacia Malvensis cuprindea Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei. In limba română cuvântul pământ vine de la pavimentum, care era în latină "strada pavata", în timp ce cuvântul latin "terra" (care este cel din care derivă în celelalte limbi romanice "pământ") a dat în limba română cuvântul ţara, cuvânt care trimite la pământ, la posesiunea teritorială, ceea ce este foarte elocvent pentru un popor care este poporul român care a locuit pe aceleaşi pământuri, din preistorie şi până astăzi. (web)
Postat 09 Noiembrie 2011, 22:12 de berepista
@badea Ion
Salonta e cam noua si dacii se transformasera demult in romanii de astazi, dar tocmai ca urmasii lor, adica si matale, erau deja aici. Ca doar n-or venit kurzii ca sa va poata face film Marian Crisan ? Sarmisegetuza e la doar 250 de km de Oradea. Vad ca trebuie sa reamintesc, capitala Daciei e mai veche decit Machu Pichu, locul unde merg cohorte intregi de turisti spalati pe creiere, capitala dacilor atingind apogeul pe timpul regelui Decebal. Asadar, DACIA, e regatul vechilor daci, cei mai viteji dintre traci, regat care se intindea pina dincolo de actualul solnoc, adica pina la Tisa. Cindva, o sa recuperam si pasunile alea si o sa le decontaminam.... Tocmai de asta nu le place "DACIA", fiindca le reaminteste ca sunt niste asiatici violenti si trecatori.
Postat 09 Noiembrie 2011, 20:34 de ovidiu
Zreantooooo
Cine mortii masii in Torok asta? Chiar nu este nimeni in salonta sa il invete minte pe zdreanta asta de ungur zabalos?
Postat 09 Noiembrie 2011, 20:22 de Alex
galea,vai si amar
Ma da' destept mai esti tu ! Si primarul tau TOROK ala pe care-l vad in poza radiaza desteptaciune din el, de parc'ar fi tuburile alea furate cu uraniu ! Atata de destept ii primarul tau, ca toti postacii angajati ii cunosti dupa exprimare, din aia care nici in maghiara nu se "esprima" corect !!!
Postat 09 Noiembrie 2011, 20:20 de morika
Imputitilor
Bah prostilor handicapati!ce drequ vreti sa faceti din salonta?!salonta e in ROMANIA nu in BOZGORIA voastra handicapata!in romania nu ar trebuii sa existe scola maghiara,nici macar clase maghiare.......cei aicea?!domane ducal si pe primaru' ala borat ca daca mergi in audienta la el si esti roman te scoate afar din birou in suturi si numai cu injurii la adresa noastra........si cu dom' Galea ce drequ mai aveti.......face si el ce poate(ca cika o facut scoala o paragina) apoi numi spuneti mie ca daca erati voi bozgorilor directori ati fii avut bani asa dintrun sut sa renovati......hai mereti voi in scoala ca nati mai fo' de mult.....deja incep renovarile care pot fii facute de scoala(termopane,etc).....
Postat 09 Noiembrie 2011, 20:09 de Imputitilor
vai si amar
apropo si in ungaria sant scoli romanesti si inca ce scoli...de ex. in Gyula si nimeni nu zice nimic. si unguri sant mandri ca functioneaza o scoala asa tare la ei in oras!!!!!!!!!multi copii din salonta au fugit de Galea acolo la liceu!
Postat 09 Noiembrie 2011, 19:09 de galea
vai si amar
Noroc cu Butca ca mai face ceva pe acolo ca altfel ar fi si mai mare dezastru in scoala aia!priviti poza lui Galea si imediat va dati seama de inteligenta iesita din comun ce radiaza........
Postat 09 Noiembrie 2011, 18:59 de galea
Vai,vai...(continuare)
Vai,vai, Torok, vai...Tu si popa Miklos numa` Ungarie Mare visati...Cand o zbura porcu` , tataie ! Nu mai visati ma, ca o sa innebuniti de atatea vise...Salonta n-o mai fi in Ungaria pana`i cuc si iarba verde...Si nici voi, ungurii n-o sa mai dominati mult in orasul asta...Acum populatia romaneasca e jumate cu cea ungureasca. Cativa tradatori romani te-au facut primar. Lasa loc de "buna ziua" pentru zilele cand nu vei mai fi primar. In orasul asta sunt sute de familii mixte, cateva mii de prietenii dintre romani si unguri, iar voi,cativa nebuni romani si unguri aveti chef de vrajba.Lasati-ne si unii si altii sa traim in pace si liniste...Dumnezeu sa ne ajute si sa faca pace in orasul nostru !
Postat 09 Noiembrie 2011, 18:07 de Badea Ion
Vai,vai...
Vai,vai, romani, vai....N-am fost uniti si nu vom fi niciodata. Ce-avem noi cu Dacia, ma? Problema-i la profesorii nostri ramasi in colegiu. Doar ei ne-au invatat ca Burebista era membru de partid si Decebal, UTC-ist. Noi nu vrem numele regelui Mhai deoarece inca suntem multi comunisti si afurisit de dusmanosi impotriva realitatilor romanesti. Ce justificare e aia cu numele de "Dacia" ? Aici n-a calcat picior de dac niciodata,nici macar ratacit iar noi vrem un nume total nepotrivit cu acest loc.Ungurilor le spun la fel: nici picior de ungur n-a fost pe aceste meleaguri inaintea vreunui roman.Ne-o spune clar si raspicat scriitorul ungur care a trecut pe aici odata cu primele valuri de unguri: ANONIMUS. Voi, romani,aveti zeci de alte variante potrivite pentru numele acestui C.N. Avem scriitori,avem marii pasoptisti de la 1848, avem mari carturari din diferite vremuri,avem marii luptatori pentru unire de la 1918 (ex.IULIU MANIU) si voi vreti in loc de bustul unuia dintre acestia ca monument vreo carpitura de Dacia 1300 sau in cel mai bun caz, Logan. Bace Ioane
Postat 09 Noiembrie 2011, 17:52 de Badea Ion
porcilor
va trebuie scoli??mergeti in ungaria voastra.nu ne suparam.o sa fim mai linistiti.
Postat 09 Noiembrie 2011, 17:44 de bozgor
ioi ioi
sincer,m-am distrat oleaca.pareri si pareri. romani lenesi, dezinteresati...unguri activi, morti dupa pamantul nostru.ciudat, cum stiu sa se organizeze, sa gaseasca portite. rusinos cum se vorbeste de primarul acestui oras, oare sa fie adevarat, ce se spune despre el? autoritatile nu se pot sesiza? asa trece timpul...in DACIA.
Postat 09 Noiembrie 2011, 17:29 de romanul complicat
bozgorimea
auzi odeoane, tu sa-ti botezi copii care o sa-i mai preconcepi de acu' inainte, mai baiatule. si asculta aici, oricit o chinui pe nevasta-ta cu pruncii si oricite joburi o sa incasezi ilegal, tot o sa dispareti de pe fata pamintului. sunteti o adunatura de asiatici corupti genetic.........
Postat 09 Noiembrie 2011, 16:04 de ovidiu
Torok gunoiul
Au aparut postacii de serviciu a primarului ! Alo Illes Lajos ( vicele) ai primit sarcina de la domn primar sa fii pe forum ?
Postat 09 Noiembrie 2011, 14:31 de Rumburak
AJUNGE!!!!!!!!
Nu stiu cine tine ....la in acest handicapat de director dar ajunge!!!ZEROOO OM !!nu-i rusine?se vede si de pe marte ca bate joc de copiii nostri!cand am mers noi parinti sa vorbim cu el nici nu statea de vorba cu noi!!!nu se autosesizeaza nimeni cu nemernicul asta?iar voi cu ziarul vostru ar trebui sa intrebati parinti copiiilor in legatura cu Galea ce om bun este!!!!!!!!!!!
Postat 09 Noiembrie 2011, 14:13 de salonta
RUSINE
GALEA a stat 1 an si ceva cu mainile in buzunar si nu a facut nimic pentru elevii care au venit. Copiii invata in conditii graznice!sa-i fie rusine la handicapatul de director!
Postat 09 Noiembrie 2011, 14:03 de TOROK
vai si amar
va spun eu de ce a plecat Facultatea Goldis de la liceu fiindca atata spaga a cerut nehalitul de Galea ca nu a mai fost rentabil sa ramana la salonta!!!
Postat 09 Noiembrie 2011, 13:49 de 1 apropiat
handicapatul GALEA
de cand a pus stapanire pe scoala GALEA arata ca un coteti de porci!probabil asa-i place la PORCUL de GALEA!!!!EL si vita aia de sotie fac ce vor acolo!dar nu cresc copaci pana la cer!!!
Postat 09 Noiembrie 2011, 13:44 de 1 parinte
handicapatul
copiii merg la toaleta impreuna cu muncitori beti, care da spaga la galea!Vai si amar!
Postat 09 Noiembrie 2011, 13:39 de 1 parinte
handicapatul
primadata sa mergeti pana la liceu sa vedeti in ce stare scoala!pe care a transformat Galea intr-o carciuma!ca sa poata lua spaga la fiecare nunta care se tine acolo!plus spaga de la muncitori care stau la internat !
Postat 09 Noiembrie 2011, 13:35 de galea
aa
Si mai zic frate ca romanii is SOVINI????? eu cred ca astia is nebuni. am mai auzit ca cineva a fost la un curs de dans in Salonta , cand a spus ca este de la liceul romanesc nici macar nu a lasat-o la curs pentru ca nu este de la liceul unguresc,
Postat 09 Noiembrie 2011, 12:03 de SOVINI
Torok spagarul
Domnul Torok dijmuieste tot ce prinde. Nu exista nici o licitatie sau o investitie efectuata in urbe fara ca sa nu isi primeasca partea. Prin nevasta lui , renumita contabila , sa luat de 10 ani spaga in sensul ca investitorul o angajeaza si ii da salariul de 2000-3000 de euro net sub forma unei aparente legalitati , cand in realitate stie toata lumea cat stie doamna Torok.Asa sa intamplat la Romflex , asa se intampla si la ADA. Ba mai mult domnul primar merge in vizite pe la agentii economici ( VPK etc) sa isi angajeze persoanele apropiate.
Postat 09 Noiembrie 2011, 11:19 de lola
ROMANIA
PREA MULTE DREPTURII AU UDMR-STII UNGURII VADIM:FUNAR:ROMANIA
Postat 09 Noiembrie 2011, 11:07 de XXXXL
cinevacuvalva
Domnul "primar" al Salontei uita ca el ii reprezinta pe toti locuitorii orasului nu doar pe maghiari...dar ce sa-i faci? Fanatismul este un "impuls" greu de stapanit...
Postat 09 Noiembrie 2011, 09:52 de cinevacuvlava
diktatului
Tinta principala a UDMR este cladirea fostului colegiu Arany Janos, respectiv imobilul din fotografia articolului. Se lucreaza intens la comasarea liceului agricol cu ce-a mai ramas din colegiul national romanesc pe motiv de reducere a costurilor si de subordonare bugetara a invatamantului la primarie. Pentru a-l potoli pe Galea, este scos la incalzire prof. Boeriu. Galea este pe cale sa cedeze psihic iar acest nou scandal etnic s-ar putea sa-i umple paharul, in timp ce prof. Boeriu, omul de casa al primarului Torok, vine tare din spate si tinteste functia de director. In cel mult 2 ani, dupa alegeri si in functie de aliantele politice locale si nationale, Boeriu va fi director in locul lui Galea, colegiul national se va comasa cu liceul agricol si se va muta in cladirea de pe drumul vamii, iar cladirea Arany Janos se va intoarce la proprietarii udemeristi care pregatesc protocolul cu universitatea Partium, o alta universitate din Budapesta si liceul maghiar nou infiintat. Ce se poate face? Nimic. Dovada si plecarea universitatii V Goldis Arad din Salonta. Asta dupa ce consilierii locali, finantistii si politistii romani si-au tras diplome si mastere. Acum stau ca strutii...
Postat 09 Noiembrie 2011, 09:35 de continuarea
incredibil
Unguri porci...
Postat 09 Noiembrie 2011, 09:17 de vlad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON