URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2018, 11:38

Sălacea-i „fruncea”! Locuitorii comunei Sălacea sunt singurii din Bihor care-şi aruncă deşeurile în 5 recipiente diferite (FOTO/VIDEO)

Sălacea-i „fruncea”! Locuitorii comunei Sălacea sunt singurii din Bihor care-şi aruncă deşeurile în 5 recipiente diferite (FOTO/VIDEO) PE RÂND. Deşeurile sătenilor din Sălacea sunt colectate de două ori pe lună, în zile de vineri, când patru utilaje străbat uliţele şi muncitorii iau din faţa caselor un singur tip de gunoaie. A cincea maşină, doar pentru sticle, trece o dată pe lună

O dată la două săptămâni, în zile de vineri, în comuna bihoreană Sălacea traficul rutier se blochează pe fiecare uliţă. Noroc că nu prea sunt şoferi care să riposteze!

În timp ce colectarea selectivă a deşeurilor se dovedeşte complicată chiar şi pentru orădeni, iar în majoritatea satelor bihorene gunoaiele ajung mai degrabă în păduri şi râuri decât în pubele, la Sălacea localnicii reuşesc o performanţă de invidiat: reciclează 60% din gunoaiele produse. Un record judeţean, explicabil prin disciplină.

De inspiraţie italiană

Aflată la 65 de kilometri de Oradea, aproape de limita cu judeţul Satu Mare, comuna Sălacea este printre puţinele din ţară unde reciclarea nu este o necunoscută. De cinci luni, în cele două sate ale comunei, Sălacea şi Otomani, a fost implementată colectarea selectivă a deşeurilor nu în două fracţii, cum îi obligă legea, ci în cinci.

Mánya Margit, locuitoare SălaceaSătenii strâng separat hârtia şi cartonul, plasticul, sticla, biodeşeurile şi deşeurile reziduale, cele ce nu pot fi revalorificate. „Nu e uşor, dar dacă astea-s regulile, le respectăm”, zice Mánya Margit (foto), o localnică surprinsă de reporter chiar în timp ce scotea gunoaiele în stradă.

Implementarea colectării selective în cinci fracţii i-a fost sugerată primarului comunei, UDMR-istul Horváth Belá, de către Pásztai Zoltán, directorul Eco Bihor, care administrează halda ecologică a Bihorului. Iniţial, Pásztai a propus Primăriei Oradea să adopte aceste reguli, pentru ca oraşul să îşi mărească procentul de reciclare, iar Eco Bihor să crească „producţia” de reciclabile şi, implicit, profitul. Cum primarul Ilie Bolojan n-a agreat această „revoluţie”, Pásztai l-a abordat pe edilul din Sălacea.

„Alături de reprezentanţii Eco Bihor şi ai operatorului nostru de salubritate, Ave, dar şi de preoţii din comună şi de consilierii locali, am mers într-o vizită de lucru în Rogno, Italia. Cu toţii am văzut cum într-un oraş cu 5.000 de locuitori absolut toate deşeurile se colectează selectiv. Am zis că trebuie să încercăm şi noi”, spune Horváth.

Scumpele gunoaie

primarul de Sălacea, Horváth BeláAflat la al doilea mandat, Horváth Belá (foto), în vârstă de doar 30 de ani, a înţeles că problema reciclării e complicată pentru localităţile rurale. „Noi produceam cam 30 de tone de deşeuri pe lună. Ne costa mult nu doar transportul şi depozitarea la Eco Bihor, ci şi taxele impuse de Administraţia Fondului de Mediu”. În plus, edilul a înţeles că nu va mai dura mult până când, asemenea oraşelor, vor fi amendate şi comunele care nu îşi ating ţintele de colectare selectivă.

Pe hârtie, localnicii din Sălacea colectau selectiv în două fracţii, deşeuri menajere şi reciclabile, dar în realitate regula o respectau puţini. Ca urmare, din cele 30 de tone de deşeuri produse lunar în cele două sate ale comunei, cel mult 0,9 tone, adică numai 3%, putea fi revalorificat. Restul luau drumul Oradiei, pentru a fi depuse la haldă. Urmarea? Cheltuielile de salubrizare ale Primăriei treceau de 20.000 lei pe lună, Sălacea fiind între puţinele comune din Bihor care plăteşte serviciul de salubrizare către un operator şi îşi recuperează ulterior o parte din bani de la cetăţeni, sub forma unei taxe locale, de 5 lei/persoană/lună. În majoritatea localităţilor, firmele de salubritate îşi facturează direct clienţilor serviciul prestat.

Cu vorba bună

Cum a reuşit primarul să convingă sătenii să colecteze deşeurile în cinci fracţii, când nici în două nu reuşeau? „Am vorbit cu fiecare în parte. Am avut mai multe întâlniri, la şcoală, la biserică, în care le-am explicat că dacă nu facem acum schimbarea, vom plăti foarte mult”, zice Horváth.

Primăria le-a asigurat oamenilor infrastructura, plătind pentru asta circa 20.000 euro. Fiecare din cele aproape 1.000 de gospodării a primit saci galbeni pentru PET-uri şi metal, saci albaştri pentru hârtii şi carton, o pubelă pentru sticle, un recipient pentru biodeşeuri şi unul pentru deşeuri reziduale, care nu se încadrează în nicio altă categorie. Par banale, dar cutiile din plastic sunt anume făcute pentru strâns gunoaie. „Dacă le pui capacul, au un sistem de blocare şi, chiar dacă le răstoarnă câinii vagabonzi, gunoaiele nu se împrăştie pe stradă”, explică primarul.

Ca la bunica acasă

În plus, pentru biodeşeuri, sălăcenii au căpătat, tot gratuit, saci de hârtie, aşa cum au primit şi orădenii incluşi în programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii.

Pe lângă recipiente şi saci, Primăria Sălacea le-a mai împărţit lăzi în care să-şi facă compost. „Înainte, în pubele găseam multă cenuşă şi chiar şi gunoi de grajd”, spune Horváth. Le-a explicat oamenilor că este inutil să arunce aceste deşeuri şi că mai bine le pun în grădini, cum făceau înaintaşii. „Bunicii noştri colectau selectiv mai serios decât noi”, zice primarul.

Şi, tot după modelul italiano-orădean, primarul a amenajat în ambele sate o platformă de colectare separată, cu containere pentru 12 tipuri de deşeuri, precum moloz, obiecte mari ori electrocasnice. „Aici ajung gunoaiele care altfel ar fi pe câmpuri”, spune Horváth.

Dublu pentru leneşi

Conform edilului, a devenit insesizabil câţi din cei 2.300 localnici nu colectează selectiv. „Sunt trei familii în Sălacea şi vreo zece în Otomani. Pur şi simplu nu vor, mi-au spus asta”, spune Horváth. Ca pedeapsă, toţi plătesc dublu pentru salubritate. „Am decis în Consiliul Local că tariful rămâne de 5 lei pentru persoanele care colectează selectiv, dar este 10 lei pentru cei care nu vor. Ai dreptul să refuzi, dar plăteşti pentru asta”, explică primarul.

După cele cinci luni trecute de când a „revoluţionat” salubrizarea comunei, s-a convins că a luat decizia corectă. „Astăzi, 60% din deşeurile noastre sunt revalorificate. Mai ducem la Eco Bihor cam 15 tone pe lună, din care 6-7 tone biodeşeuri care devin compost”, zice Horváth. Toate celelalte deşeuri pornesc spre reciclare de la Săcueni, unde Ave are o staţie de sortare, iar profitul rămâne la operatorul de salubritate, motivat în acest fel să menţină tarife mici. Iar Primăria şi-a redus costurile la jumătate, plătind acum pentru salubritate doar 11.000 lei lunar.

Se dovedeşte, aşadar, un sistem din care fiecare are de câştigat: localnicii din Sălacea rămân cu un tarif de salubritate mic, Primăria are costuri reduse, Ave se alege cu profit din reciclabile, Eco Bihor cu banii din compostul vândut. Iar judeţul cu un model de succes...


„Unii, mai în glumă, mai în serios, spun că cei din Sălacea au reuşit pentru că sunt unguri. Dar tot unguri erau şi înainte, când colectau selectiv doar 3%. Au reuşit pentru că au înţeles că este nevoie”

Zoltán Pásztai, directorul Eco Bihor


MODEL DE EXPORT
Rău pentru Bihor, bun pentru alţii!

Zoltán Pásztai, directorul Eco BihorConvins de beneficiile colectării selective în cinci fracţii, primarul din Sălacea le-a explicat sistemul omologilor săi din alte comune cu edili UDMR. „Niciunul n-a fost interesat de subiect”, recunoaşte Horváth Belá.

În schimb, atât el, cât şi directorul Eco Bihor au fost căutaţi de primarul din Carei, Kovács Eugen, care se gândeşte să implementeze colectarea în cinci fracţii. „În Bihor nu se doreşte, dar alţi primari au înţeles că este necesar. O situaţie similară avem şi la Sfântu Gheorghe, unde tot noi ne-am ocupat de implementare”, zice Pásztai Zoltán (foto).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pt. dl. Pásztai Zoltán
Felicitari si dumneavoastra si primarului cel tanar pentru initiativa aceasta! Din pacate aceasta doamna Adriana Totorean nu este capabila sa scrie vreun articol pe un subiect serios fara acest limbaj zeflemitor si partial superficial. Cu toate ca i-ar fi usor sa invete de la dl Chirila de ex(colegul dumneaei) ca unele subiecte nu e cazul sa fie luate in bascalie; dumnealui chiar stie sa fie serios cand e nevoie. Dar tot este bine ca a scris articolul si macar pt faptul ca am aflat si noi cititorii ca e posibil sa apara in Romania minuni reale, facute cu munca si mintea unor oameni reali si ei, nu doar minuni savarsite de "icoane" care lacrimeaza. Tineti-o tot asa!
Postat 22 Octombrie 2018, 17:28 de Neutryno
dragut
5 lei in SALACEA daca se colecteaza selectiv si 10 daca NU. In Oradea e 10lei chiar daca se colecteaza selectiv. Densitatea populatiei este mai mare, km sunt mai putini. Poate ar trebui odata la 5 ani sa se reia licitatia. Dar asa ne trebuie, Urbana nu a fost buna, s-au crescut tarifele sa se imbogateasca si sa creasca RER.
Postat 21 Octombrie 2018, 21:12 de Christa
Schimbare
Stimata Doamna Totorean! Cu supărare de rău, cred că nu ați înțeles motivația noastră de a implementa sistemul de colectare a deșeurilor în 5 fracții diferite. Nicidecum profitul, ci motivația noastră de a demonstra că se poate implementa un astfel de proiect pe aceste plaiuri Mioritico/Panonice. Astfel încât creșterea ratei de colectare separată de la 3% la 65% (similar Germaniei) să se realizeze in 3 Luni, în condițiile în care autodeclarații specialiști ai salubrității din România susțin că o astfel de rată de colectare separată se poate atinge la noi doar in 30 de ani cu necesitatea schimbării unei generații. Eu cred că rezultatele vorbesc pentru ele restul cuvintelor sunt de prisos.
Postat 21 Octombrie 2018, 14:52 de zoltanpasztai
Felicitări
.
Postat 21 Octombrie 2018, 12:57 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON