URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

S-au scuturat toţi trandafirii: imensul parc al rozelor a rămas doar un vis

S-au scuturat toţi trandafirii: imensul parc al rozelor a rămas doar un vis MODEL PIERDUT. Parcul orădean de trandafiri trebuia realizat după modelul Victoria State Garden (foto) din Australia, însă de două ori mai mare şi cu mai multe specii. Din ambiţioasa iniţiativă n-a mai rămas decât ideea unui parc de roze, fără a se mai păstra schiţa iniţială, adică forma de floare, nici amploarea şi nici facilităţile pe care acesta le-ar fi inclus
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase hectare de culoare şi parfum viu ar fi transformat o zonă a Oradiei într-un colţ de rai. Sute de soiuri de trandafiri, în mii de exemplare, aranjate într-un fel unic în lume. Asta urma să ofere orădenilor, da rşi turiştilor străini, ambiţiosul proiect de amenajare a unui parc al rozelor în zona Salca, lângă Lotus Center...

Proiectul a eşuat însă din faşă. Iniţiativa era una îndrăzneaţă şi tocmai vastitatea proiectului i-a făcut pe edili să renunţe, astfel că în locul unui rozariu uriaş şi complex oraşul va avea un simplu parc de trandafiri, cu nimic deosebit de oricare altul. Avantajul celei de-a doua variante este, totuşi, că va costa mult mai puţin...

Inspiraţie de departe

Proiectul parcului rozelor a fost prezentat public de primarul Ilie Bolojan la începutul acestui an. Într-o conferinţă de presă desfăşurată pe teren în zona Salca, între complexul Lotus Center şi pârâul Peţa, edilul a menţionat că, pe lângă parcul ce poartă numele zonei, pe o porţiune de aproape 6 hectare se va face şi unul de trandafiri. "Va fi amenajat în anii următori după modelul unuia din Australia", spunea Bolojan.

12 ioan belicciu.jpgPrimarul se baza pe un studiu de fezabilitate realizat încă de anul trecut de cunoscutul cultivator de trandafiri bihorean Ioan Belicciu (foto). La solicitarea Primăriei, bătrânul inginer concepuse un proievt a ceea ce s-ar putea face pe amplasamentul menţionat, alegând ca model Parcul Victoria State Rose Garden din Werribee, Australia, parc vizitat de Belicciu.

Mai ceva ca-n Australia

Omul d  afaceri a fost mai mult decât bucuros să se implice în acest proiect. "Când am văzut terenul, cu toate că arăta ca o groapă de gunoi, am avut revelaţia că acest teren a fost lăsat de Dumnezeu ca omul să creeze acolo un colţ de rai", spunea inginerul la începutul anului.

Potrivit studiului său, rozariul orădean urma să ocupe o suprafaţă dublă faţă de prototipul australian (5,76 hectare, faţă de 2,42 hectare), să aibă soiuri mai variate (975 faţă de 580) şi exemplare mai multe  (8.450 faţă de 5.000). În viziunea lui Belicciu, parcul orădean ar fi avut clădiri de expoziţie pentru cele mai importante soiuri, centre de cercetare pentru cultura de trandafiri in vitro, pentru uleiul de trandafiri şi pentru producţia de trandafiri "de florărie", precum şi un lac şi un turn de observaţie. Forma parcului urma să fie a unui trandafir cu cinci petale, la fel ca în Australia.

Belicciu a obţinut şi acordul reprezentanţilor rozariului australian. "Le-am arătat planul general al proiectului şi au fost impresionaţi", spune inginerul. Practic, totul era pregătit pentru elaborarea amplului proiect.

Ca nuca-n perete

Inginerul a predat Primăriei studiul de fezabilitate în septembrie 2010, dar ulterior a aflat că municipalitatea vrea să amenajeze şi Parcul Salca lângă parcul rozelor, ceea ce l-a nemulţumit aproape până la indignare. "Cele două proiecte se resping şi se încalecă. Rozariul, dacă nu se execută exact după proiect, mai bine nu se face!", i-a impus Belicciu primarului, într-o scrisoare prin care încerca să-l convingă să modifice proiectul Parcului Salca.

În opinia sa, problema era că ambele parcuri aveau prevăzute lacuri de agrement, dar cu arhitecturi diferite, că Parcul Salca "tăia" din perimetrul pus la dispoziţie rozariului şi că avea, la rându-i, un perimetru cu trandafiri pe care îl consideră inutil dacă în preajma lui urma să fie realizat parcul rozelor. Când a aflat că proiectul Parcului Salca era bătut în cuie, Belicciu s-a gândit chiar să renunţe de tot la propunerea sa privind parcul de trandafiri.

Prea scump

12 Marcel Bolos.jpgÎntre timp, însă, şi Primăria a decis să renunţe la varianta prezentată în studiul de fezabilitate al lui Belicciu, pentru a face un parc mai mic şi mai ieftin. "Am fost nevoiţi să reconfigurăm structura parcului", spune Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei. Rozariul, explică el, urma să fie construit pe bani europeni, deci nu costurile de realizare ar fi fost problema, ci cele de întreţinere ulterioară.

Directorul spune că s-a păstrat conceptul de parc de trandafiri, în care vor fi prezentate diferite soiuri, însă semnificativ mai puţine la număr decât prevedea proiectul lui Belicciu. Totodată, Primăria nu-şi mai pune problema construcţiei laboratoarelor de cercetare. Parcul va avea însă un restaurant, ca să încaseze banii din care să fie suportate costurile de întreţinere.

Alt parc, alt specialist

"Dacă noi am şti că rozariul în forma sa iniţială ar atrage un milion de turişti anual, l-am realiza. Dar cine îşi asumă costurile de întreţinere şi riscul să nu atragă venituri?", spune Boloş. Şeful DMPFI crede că mai bine se folosesc banii pe care Primăria i-ar da pentru rozariu în dezvoltarea industriei oraşului şi în crearea de noi locuri de muncă. Căci, fără acestea, şi parcul rozelor ar fi doar un fel de tichie de mărgăritar...

Cum singura convenţie între Primărie şi Belicciu a fost realizarea studiului de fezabilitate, care s-a încheiat, Boloş spune că proiectul pentru parcul de trandafiri îl va realiza un specialist în arhitectură. "Domnul Belicciu, dacă va fi interesat, va putea colabora", spune directorul.

Cel mai probabil, proiectul pentru noul parc de roze va fi depus pentru a primi finanţare europeană în toamnă. Deocamdată, nimeni nu poate da mai multe detalii despre cum va arăta, pentru că nimic nu a fost pus pe hârtie. Cert e că orădenii vor avea, totuşi, încă un colţ de oraş cu verdeaţă. Chiar dacă va fi unul mai modest, fără spectaculozitate şi fără a scoate oraşul în evidenţă...


BANI PENTRU SALCA
Parc de 3 hectare

Parcul Salca va fi cel mai mare din Nufărul. Delimitat de Lotus Center, biserica ortodoxă din bulevardul Cantemir şi pârâul Peţa, parcul este în prezent doar o zonă mlăştinoasă pe care cresc buruieni. "Urmează să semnăm contractul de finanţare", precizează Marcel Boloş, şeful Direcţiei din Primărie care a atras fonduri de la Ministerul Mediului pentru realizarea proiectului.

Întins pe 34.140 de metri pătraţi, Parcul Salca va avea un lac de peste 5.000 de metri pătraţi, înfrumuseţat cu nuferi şi bambuşi. În rest, vor fi amenajate alei şi zone gazonate, cu locuri de odihnă, fântâni arteziene şi foişoare. Costul total al parcului este de 650.000 de euro, din care Primăria va suporta doar 27%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
oradea
Pacat, ca noi nu preab vrem sa iesim din mediocritate, sa aiba si Oradea ceva recunoscut la nivel international, sper sa nu se abandoneze de tot ideea, si sper ca si ceea ce o sa se faca, sa fie ceva frumos. Vreau o Oradea recunoscuta atat pe plan national, cat si international, pentru ca avem mult mai multe de aratat decat majoritatea oraselor romanesti, si sa avem grija de acest oras.
Postat 15 Mai 2011, 11:19 de bihorean
a
daca nu se face acum nu inseamna ca nu o sa se faca niciodata. ideea poata sa ramana. sau daca tot se incepe acum cu cativa trandafiri in timp mai pot fi plantati si altii.
Postat 13 Mai 2011, 15:43 de a
@bogdan
Intereseaza-te si-o sa vezi ca vorbesti prostii. Exista o intelegere intre conducerea complexului si primaria Oradea. Acestia din urma doresc ridicarea si intarirea solului. Nu stiu de ce-mi bat gura, de fapt de ce-mi uzez tastele cu unii care no vor sa inteleaga unele lucruri. In fine...
Postat 13 Mai 2011, 15:31 de un cetatean
@un cetatean
cetatene dar ce treaba are garda de mediu ? numai cu moloz si resturi de betoane si gresie se poate intari stuctura solului . el il arunca acolo sa nu plateasca la groapa de gunoi cetatene .
Postat 13 Mai 2011, 14:10 de bogdan
Va fi fain
Va fi f fain un parc acolo. Felicitari D-le Bolos ca va implicati pentru oras. De cand a-ti inchiat-o (speram) cu migrationismul politic, consider ca a-ti facut progremse .Mult succes mai departe si cat mai multe proiecte!
Postat 13 Mai 2011, 13:01 de un oradean
Asta chiar nu era un comentariu necesar
@ Baby: O replica din senin, fara sens. Las\' ca au facut altii destule pentru Oradea in ultimii 10-15 ani....ce s-ati spun... . Stii ce? Nici unii nu sunt prefecti, de-acord, nici Bolojan si nici nimeni DAR fata de jegul si starea de amorteala crasa si nesimtitia in care am stat ca oras in ultima decada, macar exista initiative si se misca ceva prin oras. Normal ca intotdeauna ESTE LOC DE MAI BINE la fel cum e de (a)normal ca OMUL SA FIE MEREU NEMULTUMIT dar tinand cont ca DE LA CENTRU, ORADEA nu prea este sustinuta + am traversat si inca traversam o perioada dificila dpdv economic, eu cred ca Bolojan s-a descurcat cel putin acceptabil. Imagineaza-ti daca eram si noi un pic sprijiniti de la centru cate s-ar mai fi facut, ca deja sincer m-am cam saturat ca toti banii sa mearga spre Cluj si sa vina Boc sa ne minta ca in BH se desfasoara investitii de 550 mil Euro, dar el nu sprijina cu un cent AEROPORTUL. ON TOPIC acum: decat bani aruncati pe o chestie neviabila economic, mai bine banii diferenta aia bagati in infrastructura orasului sau in ceva legat de TURISM ca aici chiar este potential zic eu. Oricum, ma bucur ca se face parcul! Cele bune, oradeni!
Postat 13 Mai 2011, 12:54 de Sorin
La betoane fratilor
Propun a treia varianta. Cea a unui parc cu cactusi. In mijloc Bolojan si o masa pentru conferinta de presa, iar intr-o margine Bolos pe un scaun de trandafiri nealoiti, cu un chitantier in mina, unde sa se plateasca oalele sparte ale mandatului PNList.
Postat 13 Mai 2011, 12:33 de Baby
@bogdan
Lasa in pace Garda de Mediu ca n-are ea treaba cu ceea ce spui tu... comentezi doar ca sa te afli-n treaba. Molozul ala se pune acolo pentru a ridica si a intari structura solului..
Postat 13 Mai 2011, 11:27 de un cetatean
lotus
unde vor sa faca parcul gunoiul de mudura a depozitat tot molozul de la noua constructie lotus , nimeni nu zice nimic numai moloz ii tot spatiul ala . garda de mediu nimeni nimic .
Postat 13 Mai 2011, 11:21 de bogdan
O parere
si pe deasupra nu cred c-ar fi rezistat un asemenea parc in \"civilizatia\" locuitorilor acestui oras. Sincer, imi pare rau ca nu s-a putut realiza ceva frumos si maret pentru oras. Oare in aceea zona nu s-ar putea construi o cladire dedicata expozitiilor ce au loc in Oradea? Pentru a nu costa foarte mult ar putea fi construita in parteneriat public-privat, mai ales ca nu ducem lipsa de firme care organizeaza diverse evenimente.
Postat 13 Mai 2011, 11:16 de un cetatean
E mai bine asa
Personal, sunt de acord cu varianta noua. Chair daca prima era super, cred ca afirmatia ""Dacă noi am şti că rozariul în forma sa iniţială ar atrage un milion de turişti anual, l-am realiza. Dar cine îşi asumă costurile de întreţinere şi riscul să nu atragă venituri?", spune Boloş. Şeful DMPFI crede că mai bine se folosesc banii pe care Primăria i-ar da pentru rozariu în dezvoltarea industriei oraşului şi în crearea de noi locuri de muncă. Căci, fără acestea, şi parcul rozelor ar fi doar un fel de tichie de mărgăritar..." este corecta 100% Ce e clar e ca un parc nou este INTOTDEAUNA binevenit!!
Postat 13 Mai 2011, 10:17 de Radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON