URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2019, 08:07

Risipă gârlă! Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a "spart" zeci de milioane de lei pe mofturi cumpărate fără licitaţii

Risipă gârlă! Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a 'spart' zeci de milioane de lei pe mofturi cumpărate fără licitaţii ALE CUI SĂ FIE? Printre cele 45 telefoane cumpărate de ABA Crişuri se numără un iPhone 7 şi un iPhone 6, ambele „de fiţe” şi alese special în nuanţe Rose Gold, potrivite reprezentantelor sexului frumos. În mâinile căror doamne sau domnişoare privilegiate stau bijuteriile plătite din bani publici este, deocamdată, un secret pe care îl ştiu doar ele... şi şefii instituţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

BIHOREANUL a descris în repetate rânduri uşurinţa cu care banul public se scurge din conturile Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri. Numai anul trecut, ziarul a dezvăluit că instituţia şi-a permis să cumpere o barcă de agrement cu 41.000 euro şi a transformat un canton din Băile Felix într-un hotel de lux, ambele investiţii fiind comandate sub şefia PSD-istului Dorel Dume, între timp promovat director adjunct la Administraţia Naţională Apele Române.

Succesorul său, colegul de partid Sorin Guler, care a preluat frâiele în ianuarie 2018, pare a nu se lăsa mai prejos. O verificare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) a scos la iveală că ABA Crişuri a tocat în 9 luni o mulţime de bani - 18 milioane lei - direcţionându-i în conturile unor firme de casă numai prin achiziţii directe, ocolind organizarea de licitaţii transparente. Pic cu pic...

Pe bucăţele şi pe ascuns

Legislaţia permite instituţiilor publice să facă achiziţii directe doar pentru bunuri şi servicii cu o valoare maximă de 100.000 euro, iar şefii ABA s-au străduit din răsputeri să nu atingă acest plafon. Anul trecut au organizat doar 11 licitaţii, în schimb au semnat peste 700 de contracte de achiziţii directe.

Numărul exact e imposibil de aflat de pe SEAP deoarece, modernizată anul trecut, platforma cuprinde doar achiziţiile făcute începând cu aprilie 2018. Site-ul ABA nu lămureşte nici el fenomenul, pentru că instituţia nu este defel transparentă: cele mai recente informaţii financiare postate datează din 2017. Cert e că, din aprilie până în decembrie, instituţia care gospodăreşte apele din bazinul Crişurilor a făcut achiziţii directe, fără licitaţie, de peste 18 milioane de lei.

Să sune telefonul!

Pe lista de cumpărături se găsesc destule dovezi că şefii instituţiei pur şi simplu au căutat să cheltuie banii pe orice, ca un bogătan care n-are de ce să aibă grija sumelor din conturi. Cele mai elocvente în acest sens sunt achiziţiile din decembrie: ca să nu termine anul cu bani necheltuiţi, în 16 zile şefii ABA au cumpărat de pe diverse site-uri 27 telefoane mobile, care s-au adăugat altor 18 achiziţionate până atunci.

Fără doar şi poate, angajaţii au nevoie de telefoane de serviciu, dar la fel de sigur este că nu erau necesare sculele de ultimă generaţie care au fost cumpărate. Majoritatea sunt modele de top, cu preţuri pe măsură, începând de la 1.800 lei bucata şi ajungând la 2.500 lei: Samsung S8 şi S9 sau iPhone 6 şi 7. În total, anul trecut, ABA a plătit 86.825 lei, adică aproape 18.000 euro, numai pe celulare.

Asiguraţi pe banii noştri

Tot anul trecut, ABA Crişuri a dat 34.935 lei (circa 7.500 euro) pentru o altă extravaganţă: un pachet de asigurări de viaţă pentru toţi cei 565 angajaţi, valabil pentru un an. Astfel, fiecare dintre angajaţii instituţiei, indiferent că lucrează la birou sau pe teren, a fost asigurat din banii publici cu suma de 20.000 lei în caz de deces, indiferent de cauză, cu 15.000 lei dacă suferă o invaliditate, respectiv cu 7.300 lei dacă suferă o fractură în urma unui accident, de orice fel, şi cu 7.000 lei dacă se aleg cu arsuri în urma unui accident, din nou, de orice natură.

Sorin Guler, director ABA CrişuriÎntrebat de BIHOREANUL de ce le-a făcut asigurări tuturor angajaţilor, directorul Sorin Guler (foto) dă vina pe... Codul Muncii. „La articolul 179 se prevede că angajatorul este obligat să asigure toţi salariaţii pentru risc de accidente de muncă şi boli profesionale”, zice Guler. Numai că el şi-a asigurat subalternii pentru orice tip de accident. Întrebat la ce riscuri se supun angajaţii din birouri, directorul nu mai are explicaţii: „La nivel naţional sindicatele discută despre asta, noi am zis că facem”. Doar a avut de unde...

Buni la orice

Lista achiziţiilor ABA pe 2018 mai scoate la iveală o ciudăţenie: de la o singură firmă, Nestos SRL din Oradea, instituţia a cumpărat bunuri şi servicii de peste 1,1 milioane lei fără nicio licitaţie. Având doar trei angajaţi în anul anterior şi ca obiect de activitate construcţiile, firma deţinută de soţii Alexandru şi Cristina Popa pare un veritabil magazin universal de unde ABA Crişuri a cumpărat de toate: de la mănuşi de protecţie şi bocanci la staţii radio, materiale electrice, ba chiar şi telefoane mobile şi tablete.

Aceeaşi firmă a executat şi lucrările de construire a unui canton în Cheresig, cu 359.306 lei, şi a reparat magazia cantonului din Hodoş, unde a amenajat şi o curte, în schimbul fabuloasei sume de 440.370 lei. După cum se vede, ambele sunt lucrări care se apropie de limita de 100.000 de euro, dar nu o depăşesc, fiindcă ABA Crişuri ar fi fost obligată să facă licitaţie.

Firmă de casă

BIHOREANUL a constatat că Nestos SRL nu lucrează cu alte instituţii publice, dar este abonată veche la ABA Crişuri. Firma a făcut de-a lungul ultimilor ani mai multe lucrări de construcţii şi amenajări, toate sub valoarea la care era obligatorie licitaţia.

Mai mult, o altă firmă a Cristinei Popa, Crisdata Consult, care oferă servicii de consultanţă, a fost asociată frecvent cu alte firme de construcţii care au câştigat licitaţii la ABA, semn că patronii sunt apropiaţi ai „sistemului”.

Despre toate aceste contracte, directorul Guler n-a dorit să discute. A cerut ca întrebările să-i fie adresate în scris, ceea ce BIHOREANUL a făcut, şi a promis că va răspunde fără amânări, ceea ce n-a mai făcut.

„Prostul” şi banii

În schimb, administratorul Nestos SRL, Alexandru Popa, susţine că nu este nimic necurat în faptul că firma sa a încasat o căruţă de bani de la ABA Crişuri prin contracte de toate soiurile. „Obiectul principal de activitate este în construcţii, dar comercializăm şi echipamente de protecţii, ca obiect secundar”, zice bărbatul. Cât despre faptul că a vândut instituţiei şi tablete, şi telefoane, nu dă explicaţii: „Nişte prostii!”. Respinge vehement orice suspiciune că firma sa ar fi primit vreun contract nejustificat. „Dvs. ştiţi ce înseamnă să lucrezi ca prostul tot anul şi când tragi linie să nu rămâi cu mare lucru?! De-abia reuşim să ne încadrăm în bugetul lucrărilor”, pretinde Popa.

Secretos, acesta refuză să spună ce profesie are, iar întrebat câţi angajaţi plăteşte în firmă acum, ezită: „Vreo zece, nu ştiu exact”. În schimb, despre firma soţiei sale susţine că lucrează şi în proiectare, de aceea s-a asociat cu constructorii. „Colaborăm cu un arhitect”, spune Alexandru Popa, refuzând să-i dea numele, deşi respectivul a proiectat lucrări publice plătite din bani la fel de publici. Profitul, însă, după cum se vede, este cât se poate de privat...


NERVOSUL DUME
„Nu mă interesează!”

Dorel Dume, fost director ABA CrişuriPentru că, în anii în care a fost directorul ABA Crişuri a atribuit o mulţime de lucrări firmei Nestos, moştenită apoi şi de noul director, BIHOREANUL a vrut să afle de la Dorel Dume (foto) pe ce criterii a ales-o, mai ales că diverse surse neoficiale susţin, la adăpostul anonimatului, că societatea ar fi de fapt un paravan prin care şefi ai ABA Crişuri au încasat bani, aşa explicându-se atribuirile directe la preţuri supraevaluate.

Fostul director, despre care se spune că ar conduce de fapt şi acum instituţia, peste capul lui Sorin Guler, a refuzat însă orice dialog. „Eu am plecat de peste un an, nu mă întrebaţi nimic, că nu mă mai interesează”, a spus, iritat, Dume. Când reporterul i-a explicat că e vorba tocmai de contracte pe care el le-a semnat, PSD-istul a închis telefonul.


EXPLICAŢII
Firmă cu dotări şi specialişti

Ulterior publicării acestui articol, administratorul Nestos SRL, Alexandru Popa, a mai transmis BIHOREANULUI o serie de precizări. Despre lucrările executate anul trecut la comanda ABA Crişuri, el a precizat că titlurile contractelor atribuite sunt evazive şi nu arată amploarea lor, preţurile fiind deci justificate. De pildă, contractul privind „Reparaţii magazie de apărare canton Hodoş şi amenajarea curţii în faţa magaziei” a presupus lucrări de demolare, nivelare, construcţii şi dotare, astfel că preţul de 440.370 lei nu ar fi defel unul „umflat”.

Popa a mai arătat că firma sa are maiştri şi muncitori angajaţi, dar şi contracte de colaborare cu specialişti tehnici, astfel că dispune de forţa de muncă necesară pentru executarea lucrărilor de construcţie. În plus, Nestos SRL are şi maşinile şi utilajele necesare, astfel că nu lucrează în antrepriză. Administratorul a mai arătat că este de profesie inginer constructor, dar peste zece ani a lucrat ca agent comercial, aşa explicându-se şi celelalte achiziţii făcute de ABA de la firma sa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
mda...
Alta firma care crede ca nici dracu nu se uita peste informatiile publice...Active sub 40mii lei, ce utilaje ai la suma ceea, o roaba si o betoniera si 3 angajati? In ultimii 3 ani, aproape toata cifra de afaceri a fost doar achizitii publice.
Postat 07 Martie 2019, 15:50 de seth
Incerc sa....
Incerc sa reproduc ceea ce mi-a spus un prieten care a lucrat vremelnic in aceasta firma bugetara:"mai... scortosule, daca maine as da afara jumatate din angajati nu s-ar simti lipsa lor in desfasurarea activitatii, toti sefii avem/au masini, soferi si secretare cu salarii care nu credeam ca exista in sitemul bugetar(el venind tot din sistemul bugetar). O risipa de bani nemaipomenita cu realizari care tind spre zero". Asta era parerea omului. Cam astea sunt firmele adapate, abracuite din buget, din taxe si impozite platite de amarasteni, de fraieri!
Postat 07 Martie 2019, 10:39 de scortosul
sa va fie rusine
Sa va fie rusine tuturor celor din conducere care a aprobat acestea lucruri! Puteti fi mandri de voi, acum sunteti si mai dezgustati de romani! bravo!!
Postat 07 Martie 2019, 10:05 de Timea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON