URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2014, 07:53

Rezolvatoarea: Şefa Verzilor, Mihaela Bodonea, se lăuda că Mang şi Ghilea au vrut să o cumpere

Rezolvatoarea: Şefa Verzilor, Mihaela Bodonea, se lăuda că Mang şi Ghilea au vrut să o cumpere RĂU DE ŞPAGĂ. Dusă în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, Mihaela Bodonea (foto) a făcut un atac de panică, astfel că avocatul său a trebuit să ceară amânarea dezbaterilor. Asta nu i-a oprit, însă, pe magistraţi, s-o trimită în Arestul Poliţiei, unde se află şi acum
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, a început procesul Mihaelei Bodonea, ex-preşedinta Partidului Verde Bihor, acuzată de DNA Oradea că a vrut să vândă locurile de observator ale formaţiunii sale în secţiile de votare la alegerile europarlamentare.

Procurorii au prins-o cu 6.500 euro în buzunar, un avans luat de la denunţătoarea sa, Anabela Şaitoş, reprezentanta Forţei Civice Bihor, cu care voia să facă tranzacţia. Discuţiile interceptate de procurori scot la iveală nu doar tupeul incredibil al femeii care era gata să măsluiască acte oficiale, ci şi bătălia partidelor dispuse să "cumpere" locuri în secţiile de votare. După cum se lăuda preşedinta verzilor, până să bată palma cu Forţa Civică, posturile au fost vânate şi de liderul PSD, Ioan Mang, şi de cel al PDL, Gavrilă Ghilea...

Campanie cu flagrant

Şi-a folosit autoritatea conferită de apartenenţa la o formaţiune politică în scopul obţinerii de bani sau alte foloase necuvenite. Aceasta e acuzaţia pentru care Mihaela Bodonea, ex-preşedinta organizaţiei judeţene a Partidului Verde, a fost trimisă în judecată de DNA după ce, pe 18 mai, pe finele campaniei pentru alegerile europarlamentare, a fost arestată.

Concret, femeii i se impută că a pretins de la Anabela Şaitoş, mandatarul financiar al filialei judeţene a Partidului Forţa Civică, 11.010 euro, din care a primit 6.500 euro în avans, pentru a ceda jumătate din cele 650 de locuri de observator în secţiile de votare din judeţul Bihor obţinute şi ele în urma unui troc al "verzilor" cu Partidul Dreptăţii Sociale.

Sorţii au făcut...

Partidul Dreptăţii Sociale primise locurile în birourile secţiilor de votare prin tragerea la sorţi organizată pe 14 mai la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Bihor. Potrivit legii, fiecare birou al secţiilor de votare are în componenţă un preşedinte, un locţiitor şi 7 reprezentanţi ai partidelor, dintre care 6 desemnaţi de cele care aveau membri în Parlamentul European, iar unul de formaţiunile fără eurodeputaţi. În această ultimă categorie, formaţiunea de pe locul I prin tragerea la sorţi a fost PDS, care ar fi trebuit să-şi depună la BEJ lista cu observatori până pe data de 18 mai. Dacă nu ar fi avut suficienţi membri, lista urma să fie completată cu membrii de pe lista celui de-al doilea partid desemnat la aceeaşi tragere la sorţi - Forţa Civică.

Când însă mandatarul Forţei Civice Bihor, Anabela Şaitoş, a contactat-o pe preşedinta PDS, Elena Vaida, aceasta i-a comunicat că are lista plină, căci locurile neocupate de propriul partid fuseseră cedate deja Partidului Verzilor. Aşa a ajuns Şaitoş să discute cu preşedinta interimară a verzilor din Bihor, Mihaela Bodonea.

La ofertă

Bodonea era dispusă să renunţe la locurile din secţiile de votare, dar nu pe gratis. Iniţial a oferit 50 de locuri în schimbul a 100 lei/loc, iar când Şaitoş a vrut să ştie cât ar fi costat toate cele 651 de locuri, şefa "verzilor" a cerut 150 lei/loc. Imediat după discuţie, mandatarul Forţei Civice s-a prezentat la sediul DNA Oradea, pentru a face denunţ împotriva ei.

Ce a urmat? Pe 17 mai, Bodonea a fost prinsă în flagrant, luând 6.500 euro în schimbul a 192 de locuri în birourile electorale ale unor secţii de votare, urmând ca ulterior să "procure" şi diferenţa până la 325 locuri, reprezentând 50% din numărul total al posturilor de observator ajunse la "verzii" bihoreni. Imediat, a fost reţinută, iar o zi mai târziu arestată de magistraţii Tribunalului Bihor, măsură menţinută şi după ce dosarul a ajuns în instanţă.

Prinsă cu interceptări

Printre probele strânse împotriva femeii se află şi discuţia cu denunţătoarea sa. În timpul negocierii, Bodonea se lăuda cu prietenia unor politicieni de prim rang cu care ar fi lucrat şi descria cum urma să facă lista pentru BEJ: falsificând-o prin înlocuirea persoanelor deja înscrise din partea "verzilor" cu oameni ai Forţei Civice.

Bodonea: - Ştii cum facem? Eu îi dau oamenii mei, deci îi dau, în ce sens, îi dau oameni, să aibă pe listă, să poată depune mâine lista, şi săptămâna viitoare avem vreme, până sâmbăta viitoare, să modificăm lista. Radu (Radu Pentie, preşedintele Forţa Civică Bihor, n.r.) tre' să ştie asta. Eu cu Radu nu am lucrat chiar direct. Am lucrat cu Filip (senatorul PSD Petru Filip, fost primar PDL al Oradiei), am lucrat cu Ghilea (Gavrilă Ghilea, preşedintele PDL Bihor), cu ăştia care au fost de la PDL, deci unde o fost şi Radu înainte. Deci ei ştiu, mă cunosc, au încredere, inclusiv eu le-am lucrat pe liste la PDL cu Adelina (Adelina Coste, consilier local PDL). O ştii pe Adelina, nu?

Şaitoş:- Din auzite, eu sunt la prima opţiune politică.

Bodonea:- La prima opţiune politică?

Şaitoş:- Da.

Bodonea: - Na, bun. Îmi spui unde şi vin eu şi lucrez numai eu în calculator. Lucrez numai eu şi ce cer eu, tu aia îmi dai. Fără să te mai stresezi tu, fără să te oboseşti, bine? Pentru că eu sunt foarte, eu sunt avocat de meserie, şi sunt foarte ugyeşă, să zic aşa...

Şpagă fără rest

Tranzacţia dintre cele două femei a fost umbrită de un mic incident, căci cei 6.500 de euro, cât pregătiseră procurorii DNA pentru a-i fi predaţi lui Bodonea, nu acopereau preţul cerut: lipseau 45 euro. Preşedinta verzilor era, însă, mărinimoasă...

Şaitoş: - Da. 192 de secţii, ori 150 de lei...

Bodonea:- Da.

Şaitoş: - Egal 2880, împărţit la 4.4.

Bodonea: - Da.

Şaitoş:- A, 6.545 de euro.

Bodonea: - Ok.(...)

Şaitoş: - Da, dar nu am de 50, aşa că îţi voi da 6.500 şi mâine, când...

Bodonea - Da' lasă, o, Doamne, atâta bai să fie..

Şaitoş: - Bine?

Bodonea: - Bine.

Restul locurilor, Bodonea urma să le obţină măsluind lista întocmită de PDS, fără ştirea preşedintei Elena Vaida, care era mai "ţărancă".

Bodonea: - Deci, nu am nimic împotriva ţăranilor. Şi eu vorbesc popular, şi eu sunt populară de felul meu. Dar nu-i genul ăla de om, care "na şi adă", deci nu are chestia aia, ştii? Tipa are 56 de ani, îi un pic... are o fermă de oi, deci îţi dai seama cum trebuie să discut cu ea, la ce nivel, unde trebuie să mă cobor să discut cu ea. (...) O las, o ajut şi pe ea să îşi facă tabelul, şi atuncea eu mai bag şi fără să ştie ea, şi ce bag fără să ştie ea îţi spun doar ţie.

Manevre

Preşedinta verzilor a dezvăluit la întâlnire că fusese contactată şi de reprezentanţii altor partide pentru a ceda locurile din secţiile de votare. De ce erau acestea atât de importante? Pentru că, teoretic, membrii secţiilor de votare asigură corectitudinea alegerilor, dar în practică pot şi să "acopere" fraude, ca de pildă abuzul de urnele mobile, voturile multiple, ba pot şi să influenţeze alegătorii, arătându-le unde să pună ştampila "votat". Bodonea n-a dat însă locurile oricui:

Bodonea: - Astăzi mi-o sunat telefonu' încontinuu, de la Ghilea, de la primarul din Nucet, Băiţa, nici nu mai ştiu de unde, şi nu le-am răspuns la telefon.

Şaitoş: - Aş avea o întrebare. Din partea cărui partid sunt oameni în secţiile de votare? Că eu în momentul de faţă am 192 de poziţii...

Bodonea - A, deci cine are ăştia de la PDS? Nimeni, pe nimeni, că pe toată lumea a refuzat doamna asta, nu îţi spun? Singura cu care o stat de vorbă, o stat cu mine. O venit Ghilea ieri, nu a stat de vorbă cu ei. L-a trimis Mang (Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor - n.r.) pe Budău (Mircea Gelu Budău, membru PSD - n.r.), care a fost în PDL înainte, acuma îi în PSD, nici cu el nu a stat de vorbă. La partidele mici, doar mie, la mari nu a dat la nimeni. Singurul lucru ce a dat, la PPDD, 100 de locuri.

"Furată" în 2008

De ce n-a vrut şefa verzilor să negocieze cu reprezentanţii PSD? Pentru că, spunea ea, la alegerile locale din 2008, când încă era membră PDL, pesediştii i-au "furat" din locuri, iar oamenii pe care îi trecuse ea pe listă n-au mai fost acceptaţi în secţii.

Bodonea: Eu, când am fost prima dată în BEJ, în 2008, mi-au furat mulţi din secţiile de votare. Şi oamenii mei, care i-am avut, mă sunau, doamna preşedinte, ce să facem, că nu putem intra, că nu ne lasă. Mi-au furat ştampila de acolo, din BEJ. Mi-au furat ştampila cei de la PSD şi au băgat vreo optzeci şi ceva de oameni în secţiile de votare. Deci eu m-am dus în BEJ (...) şi cât am lipsit, 10-15 minute, nu m-am gândit, că era multă lume acolo, dar după aceea tipu' de la UDMR s-a uitat în calculator şi a zis: uite, toţi ăştia îs oamenii PSD-ului. Deci, eu nu îi suport, PSD-ul nu suport.

Exclusă

În cele din urmă, Bodonea n-a mai apucat să "rezolve" nimic, fiind reţinută şi apoi arestată, iar cariera sa politică, cel puţin în Partidul Verde, pare încheiată. Căci, deşi ulterior, în faţa procurorilor şi a judecătorilor, a pretins că banii ceruţi ca şpagă reprezentau o "sponsorizare" pentru Partidul Verde, ai cărui lideri i-ar fi dat acordul pentru vânzarea locurilor, aceştia au anunţat că nu ştiau nimic despre manevrele ei.

Ba mai mult, au adăugat că o vor exclude fără ezitare "în cazul în care acţiunile de care este acuzată se confirmă". Şi s-au cam confirmat deja, căci de fapt şefa verzilor s-a dat singură de gol, dezvăluind câteva din jocurile murdare ale politicii, făcute pe seama alegătorilor...


SENSIBILA
Pusă pe scandal

09_Horea_Vuscan_bihoreanul.jpgPână să o facă vedetă procurorii DNA, Mihaela Bodonea a fost o ilustră necunoscută în viaţa politică din Oradea. Prima ei ieşire publică a fost în 2010, când într-o conferinţă de presă s-a luat de un ziarist, acuzând că are un "zâmbet ironic". Apoi, în acelaşi an, a anunţat excluderea din partid a lui Horea Vuşcan (foto), cel care era până atunci şeful "verzilor" orădeni, spunând că acesta nu poate lucra în echipă.

"Divorţul" a durat până anul trecut, când Bodonea a convocat o nouă conferinţă de presă să anunţe împăcarea cu Vuşcan şi renaşterea Partidului Verde Bihor, după care cei doi au organizat şi un protest împotriva exploatării gazelor de şist. De atunci, a intrat iar într-un con de umbră, până acum...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
REGRET
SINCER REGRET CE I SA INTAMPLAT,PACAT DE EA ERA O AMARATA NICI DINTI IN GURA NU AVEA!!!!!
Postat 25 Iunie 2014, 12:08 de passadena
galura
buna matracuc-o ! Alo sunt de langa parcul petofi ma auzi matracuc-o ? am sa-ti livrez niste date . Ne intalnim la pub stii tu
Postat 16 Iunie 2014, 22:42 de dobrin
parca mai arata cumva articolul asta
de data asta s-a scris destul de bine si fara sa iste isterii. Decat articolul din zilele trecute :,,un oras cu caini asta-i tot ce imi doresc " mai bine asa . Vreau stiri de la sectia de ortopedie , sa vedem daca acolo se desprind fire de sutura . Vreau stiri de la o cantina scolara , sa vedem daca au ce manca copii . Vecinul meu a taiat un porc , nu l-a nimerit ca sa moara din prima si fugea porcul curgandu-i sangele prin toata curtea . Sa fie pedepsit macelarul de porci . (ca doar ati mai scris astfel de articole) . Sa fie pedepsit cel de la 2 si 1/4 ca a scurs informatii . Sa se verifice cu cine ia masa cutare ziarist , sa vedem ce articole urmeaza saptamana viitoare .
Postat 10 Iunie 2014, 18:11 de jeni
Ugyesa politichiei bihorene spune tot!
E clara treaba si cu BEJul care e organizat de asa maniera incat e pe ochi frumosi cu datul de locuri! Asa ca,macar sa vina inapoi Vuscan ca sa ne mai putem hlizi!
Postat 10 Iunie 2014, 08:29 de Love
mda...
am vazut eu cum o cumparat PSD voturile ;) 400 lei votu, apoi intra cu tine la urna sa se asigure ca ai pus stampila unde trebuia! La asta Bihorel nu a fost pe faza :P sau poate nici nu stie.
Postat 10 Iunie 2014, 08:24 de eee
DNA şi JUSTIŢIA au mijloacele să schimbe clasa politică !?!
Încadrarea juridică rezultată pare să fie: "Folosirea autorităţii conferite de apartenenţa la o formaţiune politică în scopul obţinerii de bani sau alte foloase necuvenite" !?! Dacă există un asemenea articol în legea penală, atunci ar trebui reţinuţi toţi liderii de partide, de la şefi de organizaţii rurale până la preşedinţii de formaţiuni naţionale, că doar "folosul" este singurul lor scop în "activitatea politică" !?!
Postat 10 Iunie 2014, 08:18 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON