URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2018, 12:18

Revolta mireselor: Intenţia Primăriei Oradea de a renunţa la oficierea de căsătorii duminica a stârnit revolta orădencelor

Revolta mireselor: Intenţia Primăriei Oradea de a renunţa la oficierea de căsătorii duminica a stârnit revolta orădencelor ZI "DA"! Aerul sumbru al noilor săli de căsătorie din Cetate, cu gratii la geam, penumbră şi mobilier minimal, a stârnit valuri de nemulţumire în rândul însurăţeilor. "În loc să fie spectaculos, spaţiul e mic, întunecat şi rece", reclamă o mireasă
Revolta mireselor: Intenţia Primăriei Oradea de a renunţa la oficierea de căsătorii duminica a stârnit revolta orădencelor CASĂ DE PIATRĂ! Prima cununie civilă din Cetate a fost oficiată pe 6 ianuarie de viceprimarul Mircea Mălan. "De azi începând, cununiile civile se pot oficia în trei săli din Cetate şi în sala mare a Primăriei", a declarat edilul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a pus miresele pe jar. Zeci de tinere aflate în pragul căsătoriei şi-au început anul cu o criză de nervi. "Când am intrat în noaptea de revelion pe site-ul Primăriei, ca să programez cununia civilă într-o zi de duminică, pentru care aveam deja reţinută sala, şi am văzut că nu se poate, am crezut că leşin!", povesteşte o viitoare mireasă.

Municipalitatea a reluat programarea cununiilor civile pentru ziua de duminică abia la jumătatea săptămânii trecute, după intervenţia BIHOREANULUI...

Nunta la români

O "tradiţie" veche de opt ani spune că miresele care visează să se căsătorească civil într-o anumită zi a anului trebuie să îşi petreacă noaptea de revelion cu laptopul în braţe. La miezul nopţii, când toată lumea ciocneşte şampanie, Primăria Oradea deblochează aplicaţia prin care viitorii miri îşi pot rezerva sala pentru cununia civilă, pe principiul "primul venit, primul servit". Astfel, nu mai puţin de 379 de căsătorii au fost programate în noaptea de revelion! Multe au rămas, însă, şi pe dinafară...

"Am încercat să fac programarea de pe calculator, de pe tabletă, de pe telefon, degeaba! Nu mi-a venit să cred. Pentru prima dată, începând de anul acesta, Primăria a blocat programarea cununiilor civile pentru zilele de duminică", protestează o viitoare mireasă, Adriana. Vestea a inundat rapid grupurile de profil de pe reţelele de socializare. "Am fost la Primărie, iar răspunsul doamnelor de acolo a fost că duminica nu se fac cununii civile sub nicio formă, datorită faptui că, citez, «avem familie»", scrie o orădeancă. Revoltate, tinerele au luat în discuţie inclusiv adunarea de semnături pentru deblocarea căsătoriilor de duminică.

O adevărată isterie

Miza programării cununiei civile la o anumită dată este cu atât mai mare cu cât, la intrarea în noul an, majoritatea viitorilor însurăţei au deja antamate sala de nunţi, fotograful şi cununia religioasă. "Sala şi fotograful ţi le programezi cu un an înainte. E imposibil să modifici ceva", spune Adriana.

Andreea Ionescu, organizator de evenimente OradeaCererea mare face ca proprietarii sălilor de nunţi să îşi permită să le impună clienţilor propriile condiţii. "Cum, pentru a putea rezerva sala pe sâmbătă, am fost condiţionaţi la minim 250 de participanţi, noi, cu 150 de persoane, am decis să ne căsătorim duminică", povesteşte mireasa. Alegerea are şi avantaje. Dacă pentru o nuntă de sâmbătă preţul unui meniu porneşte de la 200 lei, tariful unui DJ de la 3.000 lei, iar preţul serviciilor foto-video de la 800 euro, duminica tarifele sunt cu 10-20% mai mici. În plus, în ultimii ani, a apărut şi în Oradea un trend nou. "Mulţi miri îşi doresc nuntă de zi, duminica", explică organizatorul de evenimente Andreea Ionescu (foto).

Aşadar, decizia municipalităţii de a nu mai oficia căsătorii duminica s-a lăsat cu scandal în spaţiul virtual. "A fost o adevărată isterie. Toată lumea avea deja rezervat fotograful pentru duminică dar trebuia să plătească altul pentru o cununie civilă pe care ar fi ţinut-o vinerea, joia sau cine ştie când", spune Andreea.

Nunta la grotă

Nemulţumirea viitoarelor mirese a atins paroxismul în momentul în care au realizat că, începând din acest an, municipalitatea nu a mai prelungit contractul de închiriere a sălii de căsătorii de la centrul comercial Lotus. Astfel, pe lângă sala Traian Moşoriu, Primăria mai programează căsătorii doar în Cetate.

Problema este că, dacă în urmă cu câţiva ani, în timpul restaurării fortificaţiei, municipalitatea promitea că va oficia căsătorii în sala cu grifoni, mare, luminoasă, frumoasă, ornată cu stucaturi reprezentând animale fantastice şi sălbăticiuni, la finalul lucrărilor s-a răzgândit. Începând din acest an, funcţionarii au încropit trei săli din tot atâtea grote, înguste şi întunecoase, cu pereţii din cărămidă şi gratii la ferestre. "A fost un şoc. Toată lumea se aştepta la cu totul altceva", reclamă Andreea.

Orădenii au desfiinţat fără milă noul decor. "Este întuneric, sala e mică, aerul e irespirabil, nu sunt condiţii, nu ai loc de parcare în incintă, dacă plouă până ajungi la sală eşti terminat, nu mai vorbim de mireasă...", scrie un mire. Cei mai ironici zic că amplasamentul aduce a sală de interogatoriu NKVD. "Acea fereastră cu zăbrele îţi dă impresia că, după ce se va da verdictul, afară te va aştepta plutonul de execuţie", comentează un orădean.

"Nu am ştiut"

şeful Serviciului Stare Civilă, Gheorghe SeicaÎn ciuda scandalului creat, reprezentanţii municipalităţii susţin că nu au făcut nicio modificare în calendarul căsătoriilor. Prin tradiţie, în Oradea sezonul de căsătorii corespunde calendarului religios ortodox, când şi preoţii oficiază cununii. Pentru anul 2018 acesta începe pe 14 aprilie, la ieşirea din Postul Paştelui, pentru a se încheia, cu unele pauze, pe 14 noiembrie, înainte de intrarea în postul Crăciunului. "Nu s-au făcut niciodată căsătorii duminica în extrasezon, pentru că n-a cerut nimeni", explică şeful Serviciului Stare Civilă, Gheorghe Seica (foto).

În ceea ce priveşte căsătoriile de duminica din timpul sezonului Seica spune că au fost blocate dintr-o greşeală. "Aplicaţia pentru programarea căsătoriilor este externalizată şi, probabil, operatorul a omis să deblocheze zilele de duminică. Nici măcar nu am ştiut. Nu se pune problema să refuzăm pe cineva. Dacă mirii ar fi venit la ghişeu, am fi făcut programarea fără probleme", zice şeful de serviciu. De altfel, miercuri, la doar câteva ore după intervenţia BIHOREANULUI, posibilitatea rezervării civile duminica a şi fost deblocată.

Deşi funcţionarii Primăriei refuză să admită, cauza omisiuni ar putea fi criza de personal. Cele peste 1.500 de căsătorii încheiate într-un an în Oradea sunt oficiate de doar trei ofiţeri ai stării civile pentru care, în sezon, nu există weekend sau vacanţă. Situaţia este confirmată de viceprimarul Florin Birta, chiar dacă cu jumătate de gură. "Şi Serviciul de Stare Civilă a primit anul trecută nota internă care anunţa că fiecare zi de muncă suplimentară trebuie să fie urmată de 24 de ore de repaos. Probabil de aici decizia eliminării duminicilor". Cum responsabilitatea revine conducerii municipalităţii, viceprimarul evită să caute vinovaţi pentru criza creată. "Situaţia s-a deblocat", conchide Birta.

Cu drapelu-n geam

În ceea ce priveşte spaţiile din Cetate, viceprimarul Florin Birta promite că vor fi reamenajate. "Sălile vor fi puse la punct astfel încât aici să se poată oficia căsătorii în cele mai bune condiţii". Municipalitatea a comandat deja lucrările de proiectare a pieselor de mobilier necesare celor trei săli. "Am cerut unui arhitect să ne proiecteze un mobilier adecvat sălilor din incinta Cetăţii, pe care să îl putem cumpăra cât mai repede", afirmă directorul administrativ al Primăriei, Mircea Oaie.

Directorul mai are în vedere amplasarea de corpuri de iluminat suplimentare pentru a reduce atmosfera de peşteră şi acoperirea ferestrelor cu gratii cu drapelul tricolor, a cărui prezenţă este oricum impusă de lege. Aspectul sumbru al grotelor va fi îmbunătăţit, fie şi parţial, prin amplasarea unor scaune îmbrăcate elegant şi a unor plante recuperate de la fosta sală de nunţi de la Lotus.

Dar până la atmosfera de vis necesară unei nunţi reuşite mai este mult. Viitoarele mirese orădene se luptă, încă, cu ieşirea din coşmar...


ORADEA NUPŢIALĂ
Să fie într-un ceas bun!

Potrivit evidenţelor municipalităţii, numărul căsătoriilor se menţine relativ constant. Anul trecut, în Oradea au fost oficiate 1.564 de cununii civile. Dintre acestea, 187 de căsătorii s-au încheiat duminica. La cererea mirilor, 324 de căsătorii au fost oficiate în limba maghiară, iar 27 de oficieri s-au ţinut direct la sala de nunţi. În acest ultim caz, taxa de 300 lei datorată pentru o căsătorie în weekend a fost majorată la 1.000 lei.

Ca o curiozitate, anul trecut s-au înregistrat trei cazuri în care, după ce şi-au depus actele, mirii au revenit asupra deciziei în cele 10 zile impuse de lege pentru publicitatea căsătoriei şi le-au retras de la Primărie înainte de oficierea acesteia. În ultimul deceniu, nu s-a înregistrat niciun caz în care unul dintre însurăţei să se răzgândească tocmai în ziua nunţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
ganditi mai bine
@tds: daca primaria le pune la dispozitie un beci din cetate la pret ridicat, fiecare isi poate alege o sala cu lumina la pret mai mic chiar langa oras. decat urat si scump, mai bine frumos si ieftin, nu esti de acord cu asta? degeaba ai in oras domiciliul, ca nu faci nunta in cartier, ci pe centura, la hanul pescarilor, la king's land, la santandrei, etc...
Postat 18 Ianuarie 2018, 14:51 de roger
Orasul unui tzaran!
Ce va mirati oameni buni si frumosi?Aista e Ilie din Birtin,consiliul local e al lui..traim sub domnia unuia care se vedea primare la BuKUResti!Intr-o vreme nici mortii nu se ingropau Duminica....!E de la penele,cei care vor sa conduca tara !Ciuma galbana ,ciuma rosie ..hoti,mincinosi,hoti,mincinosi..SICTIR!
Postat 18 Ianuarie 2018, 07:03 de grigore
BINE-I MIRELUI! CA NU-I NIMENI-N LUME CA MIREASA LUI...
@roger: Poate pentru că în oraș au domiciliul ? Poate pentru că în oraș plătesc impozite&taxe ? Poate pentru că este un serviciu public ?
Postat 17 Ianuarie 2018, 22:00 de TDS
alternative limitrofe
miresele au o alternativa sa faca nuntile duminica la santandrei, Nojorid, osorhei, episcopia... ce trebe neaparat la oras?
Postat 17 Ianuarie 2018, 20:01 de roger
ce oameni
hai pe bune revolta mireselor?!!! ar fi bine sa nu se mai faca nunti Duminica sunt multe orase unde nu se fac . de vineri pana duminica numa claxoane auzi Salile de nunti ar face luni, marti , miercuri, joi la ce fomisti sunt.
Postat 17 Ianuarie 2018, 15:08 de oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON