URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
16 Septembrie 2010, 16:15

Revolta anti-taxă

Revolta anti-taxă ASALTAŢI. Funcţionarii municipalităţii sunt copleşiţi de numărul mare de contestaţii depuse de orădeni. Plângerile au umplut deja 5 dosare voluminoase, iar contestaţiile curg în continuare. "Zilnic înregistrăm între 50 şi 70 de cazuri, dar numărul celor care vin să se intereseze e mult mai mare", spune Ioan Guler, şeful Biroului Impunere Persoane Fizice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de orădeni au luat cu asalt, săptămâna trecută, birourile Direcţiei Finanţe de la parterul Primăriei. Şocaţi de sumele mari care le-au fost impuse cu titlul de taxă pentru reabilitarea faţadelor, petenţii au depus peste 450 de contestaţii în doar două săptămâni.

"Aşa ceva nu s-a mai văzut! Eu mi-am plătit taxele în ianuarie, să ştiu că mă scap, iar în septembrie Primăria îmi cere să plătesc dintr-o pensie de 500 de lei o taxă de 310 lei în numai două săptămâni", reclamă un pensionar. Iar în situaţia lui sunt majoritatea orădenilor din centrul istoric al oraşului...

Invazia contestatarilor

Primăria şi-a ridicat orădenii în cap cu taxa specială pentru întreţinerea faţadelor din centrul istoric al municipiului. La cele circa 3.000 de înştiinţări de plată trimise de către municipalitate s-au înregistrat în doar două săptămâni peste 450 de contestaţii. Şi zilnic se depun altele noi.

"Orădenii reclamă că nu au faţadă la stradă, că şi-au renovat bucăţica lor, că nu au bani sau că termenul de plată a taxei e prea scurt", spune Ioan Guler, şeful Biroului Constatare Impunere Persoane Fizice. Funcţionarul preia reclamaţiile şi le transmite Direcţiei de Urbanism, unde o comisie de specialişti o va analiza pe fiecare în parte şi va decide cu privire la aplicarea taxei.

Scoateţi banii!

05 Ecaterina Kiss.jpgSpeţele sunt multe şi variate. Spre exemplu, Ecaterina Kiss (foto), proprietara unui apartament fără vedere la stradă din strada Roman Ciorogariu, reclamă înainte de toate termenul scurt de plată al taxei. "Am primit hârtia pe 2 septembrie şi până la 29 septembrie trebuie să achit alţi 225 de lei. Eu mi-am plătit toate taxele la începutul anului tocmai ca să nu am restanţe în iarnă, când cheltuielile sunt mult mai mari, iar acum îmi vine de plată în plus", reclamă pensionara. Mai mult, deşi locuinţa are o suprafaţă de 55,88 metri pătraţi, taxa a fost calculată raportat la 67 metri pătraţi.

05 Emilia Mezei.jpgO situaţie similară reclamă şi Emilia Mezei (foto), proprietara unui apartament din strada Iuliu Maniu. "Trebuie să plătesc până la sfârşitul lunii 360 de lei dintr-o pensie de 600, în condiţiile în care pe lună de iarnă cheltuielile îmi urcă şi la 1.000 de lei!".

În plus, femeia reclamă că are casă în curte, fără nicio legătură cu faţada. "Am refăcut faţada casei de 4 ani, fără să cer bani de la nimeni. Nu înţeleg de ce trebuie să plătesc acum pentru faţada casei vecinului de la stradă, pe lângă care doar trec atunci când intru în curte", spune femeia.

Buni de plată

05 Tanase Miculescu.jpgContactat de BIHOREANUL, Tănase Miculescu (foto), directorul adjunct al Direcţiei Economice, recunoaşte că municipalitatea a impus un termen redus de plată a taxei. Dar spune că a făcut-o în interesul orădenilor. "Taxa era aplicabilă din iarnă, dar am amânat-o pentru a putea determina cât mai exact şi fără erori persoanele care o datorează şi sumele care le revin. De altfel, cum e şi normal, penalităţile pentru neplata taxei se vor aplica doar începând cu 29 septembrie, nu pe tot anul", explică Miculescu.

Directorul mai spune că diferenţele între suprafaţa apartamentului deţinut şi cea din înştiinţarea de plată vin din faptul că orădenii au trecută în acte suprafaţa utilă a proprietăţii, pe când taxa se calculează raportat la suprafaţa utilă desfăşurată. Adică plătesc taxă de faţadă inclusiv pentru beci, casa scărilor, subsolul şi alte cele!

"Curtea" nu plăteşte taxa

05 Gheorghe Carp_2.jpgNumărul mare de contestaţii la plata taxei i-a luat prin surprindere inclusiv pe edili. "Nu mă aşeptam să fie atâtea. Fiecare contestaţie va fi analizată de o comisie şi semnatarul va primi un răspuns în termenul legal", promite viceprimarul Gheorghe Carp (foto).

Sub presiunea contestaţiilor, comisia formată din arhitecţi şi funcţionari ai Primăriei a şi formulat prima propunere cu privire la instituirea taxei. "Mulţi proprietari ne-au reclamat că nici măcar nu au vedere la stradă. Atunci, am luat decizia ca taxa de faţadă să fie datorată de proprietarii de apartamente dinspre curte doar în cazul imobilelor care au o structură de rezistenţă comună, cum ar fi Palatul Stern, Palatul Ullman sau alte clădiri de pe străzile Republicii şi Vasile Alecsandri", spune viceprimarul.

În schimb, proprietarii de apartamente care nu au grinzi sau planşee comune cu imobilul de la stradă nu vor contribui la refacerea faţadei. "Cele mai bune exemple sunt imobilele din străzile Mihail Kogălniceanu sau Cuza Vodă, unde există unul singur cu faţada la stradă iar celelalte sunt aliniate de-a lungul unei curţi comune. Aici e normal ca taxa să fie datorată doar de proprietarul imobilului de la stradă", spune Carp.

Asta înseamnă că în vreme ce Ecaterina Kiss va datora în cotinuare taxa specială, Emilia Mezei s-ar putea să scape netaxată. Măsura va fi anunţată oficial în cursul acestei săptămâni...

Măsuri anti-taxă

Cea mai sigură metodă pentru scutirea de taxa specială rămâne însă reabilitarea imobilului. "Orădenii care au deja întocmită documentaţia pentru refacerea faţadei sunt scutiţi de taxă. Nu spune nimeni să înceapă lucrul peste iarnă, e destul să facă un angajament ferm că demarează lucrările în primăvară", explică viceprimarul.

Pentru a veni în sprijinul orădenilor, documentele solicitate au fost reduse la maxim, lucrările sunt scutite de taxe de autorizare, iar Primăria va înfiinţa un birou care se va ocupa exclusiv de consilierea proprietarilor şi facilitarea obţinerii actelor.

Pentru proprietarii de apartamente care au venituri prea mici pentru a putea suporta costul lucrărilor, municipalitatea a constituit un fond în valoare de 2,5 milioane de lei, din care va acorda împrumuturi fără dobândă celor care doresc să îşi reabiliteze faţada clădirii. "Împrumutul se acordă prin Administraţia Imobiliară Oradea şi e cea mai ieftină formă de creditare, pentru că la sumă se adaugă numai rata inflaţiei", spune primarul Ilie Bolojan.

Până în prezent, singurii care s-au împrumutat de la AIO sunt proprietarii imobilului din Piaţa Unirii 5, care vor începe lucrările în primăvară. Dar lista rămâne deschisă. Pentru că între a plăti o taxă specială de sute de lei pe an şi a fi scutit 5 ani de impozitul pe proprietate nu este greu de ales. Mai ales în vreme de criză...


BANI GREI
1,4
milioane de lei a încasat în două săptămâni Primăria din taxa specială de refacere a faţadelor


"Eu înţeleg că nu este nicio plăcere pentru nimeni să scoată bani din buzunar, dar refacerea faţadelor clădirilor din centrul istoric trebuia să înceapă odată şi odată. Este de-a dreptul ruşinos cum arată unele imobile"

Gheorghe Carp, viceprimar


BANII JOS!
Taxă cu destinaţie specială

Conform evidenţelor Direcţiei Economice, din cei peste 3.000 de contribuabili din zona centrală înştiinţaţi că datorează taxa de faţadă, 260 şi-au şi achitat obligaţia. Banii încasaţi vor fi vărsaţi într-un cont special, din care municipalitatea va credita fără dobândă orădenii dispuşi să investească în refacerea faţadelor.

Reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă ca în contul AIO să se adune sume importante de vreme ce numai Consiliul Judeţean Bihor datorează bugetului local peste 123.000 de lei pentru clădirile neîntreţinute din centrul istoric al municipiului. La fel, Direcţia Vamală are de plată peste 3.400 lei pentru imobilul din strada Armatei Române, iar Curtea de Conturi datorează 3.900 lei pentru clădirea din strada Mihai Eminescu. Cea mai mare sumă datorată de către o persoană fizică se ridică la 15.500 lei şi va trebui plătită de proprietarul unui imobil din strada Moscovei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
si PRIMARIA incaseaza ce nu i se cuvine
am sa reclam primaria la PROTECTIA CONSUMATORULUI sau la JUDECATORIE pentru ca incaseaza banii mai multi de la pensionarii trec mp eronati daca faci suma suprafetelor utile nu reiese suma trecuta in schita, asta e un abuz daca o schita este intocmita eronat TU PRIMARIA ma obligi sa ti platesc pe MP care nu exista? ATENTIE ORADENI ce platiti si PRIMARIA are uscaturi nu numai RDS!!!!!!!!!!11 ce e mai grav este ca nu au evidenta persoanelor cu handicap si trebuie sa le acorde reducere 100% merita dati in judecata mama lor de HOTII, omul plateste ce nu ii REVINE PENTRU ca nu ai depus o cerere!!!! HOTIIII platiti de noi eu manac paine mai putina ca sa le dau salarii ca sa ma FURE si insele, e corect ce se intampla!!!!
Postat 18 Septembrie 2010, 12:13 de ATENTIE
aveti drepturi oradenilor
dretpul de a va muta in cladiri care nu sunt monumente, dreptu de a plati taxele, dreptu de a renova cladirea si de a fi scutit de impozit pe cladire 5 ani, dreptul de a lua cel mai ieftin imprumut cu putinta din lumea asta, dreptul de a folosi spatiile comune ca si casa scarilor sau poarta.
Postat 17 Septembrie 2010, 17:33 de ancul
BRAVVVVOOO
sa va pupe mama de oradeni destepti nu va lasati aveti si drepturi nu numai OBLIGATII , felicitari!
Postat 16 Septembrie 2010, 21:52 de anca
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)
 • Se toarnă fundaţia! Au început construcţia podului din strada Universităţii (FOTO)
 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON