URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cel mai tânăr cartier mamut al orașului este Nufărul. În perioada în care țăranii veneau la fabricile din Oradea să se odihnească, astfel că la coasă ajungeau gata osteniți, partidul comunist a decis să-i stabilizeze, și uite așa s-a născut cartierul Nufărul.
Zic şi eu
Adrian Cris
Condiţia minimă a comunicării este să existe un mesaj (un conţinut), un emiţător (care îl transmite) şi un receptor (care îl primeşte). Partidul care pune mai presus de orice "comunicarea" (cuvânt prin care, de fapt, înţelege propagandă şi atât) ignoră însă tocmai condiţia ei elementară: receptarea şi procesarea mesajului.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
28 Februarie 2011, 08:04

Rechini de baltă

Rechini de baltă UNDE-I LEGE-I ŞI TOCMEALĂ. Întrebat de ce închiriază lacurile fără licitaţii, aşa cum a procedat şi cu cel de la Sântimreu (foto), şeful ANIF Bihor, Dorin Corcheş (medalion), susţine că... nu-l obligă nicio lege. "Legislaţia privind achiziţiile publice prevede licitaţii numai când cheltuieşti bani, nu şi când îi aduci la bugetul instituţiei". Mai mult ca sigur că şeful grupului de consilieri locali ai PDL ar sări până-n tavan dacă la Primărie adversarii liberali ar "mărita" terenurile oraşului cum face el cu bălţile, la mica înţelegere!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe vremuri, un fost premier anunţa că în România nu mai e nimic de furat. Cât a fost de naiv o demonstrează de atunci toţi politicienii, a căror imaginaţie - când e vorba de umplut punga personală ori vistieria partidului - nu are limite.

BIHOREANUL a descoperit că închirierea lacurilor din judeţ se face fără niciun fel de licitaţie, în favoarea clientelei de partid. Cel mai recent exemplu e contractarea pe 10 ani a uneia din cele mai bănoase bălţi, cea de la Sântimreu, oferită unei asociaţii ce aparţine viceprimarului comunei, Kendi Dezideriu, şi unuia din cei mai importanţi sponsori ai UDMR, Guba Jeno, patronul firmei Constructorul Sălard.

Fuga după venituri

De peste 10 ani, 55 de lacuri şi bălţi din Bihor au fost concesionate de sucursala judeţeană a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi de actuala Administraţie Bazinală de Ape Crişuri (ABAC) unor instituţii publice, cum sunt câteva primării comunale, dar mai ales unor structuri private, firme şi asociaţii de pescuit. La început, concesionarea s-a făcut prin licitaţii formale, dar de anul trecut fără niciun fel de licitaţie, ajungându-se ca noii administratori să plătească celor două instituţii taxe simbolice. Asta în timp ce ei practică o evaziune fiscală la vedere, încasând bani de la pescari fără a le elibera chitanţe şi fără a declara profit la Finanţe.

03-Pasztor-Sandor.jpgStartul concesionărilor l-a dat ANIF pe vremea când era condusă de actualul director al ABAC, Pasztor Sandor (foto). El afirmă că a încercat ca astfel să majoreze veniturile instituţiei, dar şi să pună în sarcina privaţilor gospodărirea lacurilor, pentru că ANIF nu are destui angajaţi. "Statul e un prost gospodar, aşa că de ce să nu-ţi completezi bugetul cu venituri proprii din închirieri?", spune Pasztor. În principiu are dreptate, numai că selecţia celor cărora ANIF le-a dat în concesiune lacurile a ajuns să se facă pe amiciţii politice. Căci anul trecut, când au expirat contractele încheiate în 2005, succesorul lui Pasztor n-a mai organizat nicio licitaţie. Nici măcar de ochii lumii...

S-o lase baltă

BIHOREANUL a făcut descoperirea pornind de la un "pont" conform căruia Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), a fost nevoită, printr-un şantaj discret, să renunţe la închirierea lacului din Sântimreu în beneficiul unor "clienţi" de partid.

"AJVPS exploata în baza unui contract de concesiune încheiat cu ANIF în 2005, pe cinci ani, balta de la Sântimreu, una din cele mai valoroase din judeţ, situată la doar 25 kilometri de Oradea. Când şeful AJVPS s-a dus la actualul şef al ANIF, Dorin Corcheş, acesta i-a spus s-o lase baltă, căci de acelaşi lac erau interesaţi membri influenţi şi sponsori ai UDMR. Era vorba de Asociaţia de Vânătoare Valea Barcăului, care aparţine viceprimarului Kendi Laszlo şi patronului firmei Constructorul Sălard, Guba Jeno. Şeful AJVPS a fost nevoit să asculte de Corcheş, pentru că altfel putea pierde concesiunea altor bălţi din judeţ", afirma sursa.

Abordat de BIHOREANUL, preşedintele AJVPS a refuzat să facă prea multe comentarii. "N-am vrut să renunţăm la balta de la Sântimreu, dar n-am de ales", este tot ce a declarat Sorin Bronţ. De ce? "Nu vreau neplăceri cu ANIF-ul". Chiar şi aşa, sumară, declaraţia preşedintelui AJVPS Bihor e cât se poate de lămuritoare...

În prelungiri

03-Dorin-Corches.jpgDorin Corcheş (foto), şeful ANIF Bihor, a afirmat, la începutul discuţiei cu BIHOREANUL, că toate concesiunile sunt în perfectă regulă. Ulterior, însă, a recunoscut: contractele pentru toate lacurile pe care le are în administrare ANIF au expirat anul trecut, dar nu s-a mai făcut nicio licitaţie pentru încheierea altora. În unele cazuri cele vechi au fost prelungite, în altele lacurile au fost "încredinţate" direct altor organizaţii.

ANIF are 14 lacuri date în concesiune în Bihor. Lacul Alceu din Livada a fost concesionat între 2005-2010 firmei Camaro Impex, iar anul trecut, întrucât aceasta s-a achitat de obligaţiile contractuale, actul a fost prelungit până în 2015. Lacul Ianoşda a fost concesionat din 2007 până în 2011 societăţii Punctual Construct. Firma fiind "înghiţită" de Ecozoo, contractul a fost prelungit pe numele acesteia până în 2021, deci încă pe 10 ani. Lacul Şauaieu îl avea între 2005-2010 Novaeuro Comimpex, cumpărată de Lotus Park, iar aceasta şi-a prelungit contractul până în 2020. Cele trei lacuri din Cetariu au fost date firmelor Cetariana, Prodivert şi Carasul, toate beneficiind de prelungiri până în 2015. La Miersig, lacul e exploatat de Eurodivert, care a primit o prelungire până în 2013. Lacul din Şilindru îl foloseşte Agro CI&CI, beneficiara unei prelungiri până în 2015, iar pe cel din Şimian îl utilizează Primăria din 2005, fiind atribuit însă anul trecut, până în 2012, firmei Eurodivert. În fine, lacul din Sălacea a fost concesionat până anul trecut firmei Ordog Nagy Agroprest, care a primit o prelungire până în 2015.

În ce priveşte AJVPS, aceasta închiriase în 2005, prin licitaţie, lacurile din Fegernic, Leş, Diosig şi Sântimreu. Pentru primele trei, contractele i-au fost prelungite până în 2015. "La balta din Sântimreu au renunţat ei de bunăvoie, aşa că l-a luat o asociaţie din Sălard", a spus Corcheş, fără a da iniţial alte detalii.

Roşu-n obraji

În momentul în care, însă, reporterul i-a dezvăluit că ştie despre episodul de anul trecut, când l-a "prelucrat" în biroul său pe şeful AJVPS tocmai ca să renunţe la lac în favoarea asociaţiei controlate de oamenii UDMR din Sălard, şeful ANIF a roşit brusc şi, practic, a recunoscut "trânteala". Ce-i drept, indirect. "Eu l-am chemat pe preşedintele AJVPS să-i spun că mai este un doritor interesat de balta de la Sântimreu, i-am spus şi despre cine e vorba. Am convenit că cine o să ofere un preţ mai mare o s-o primească. După întâlnire, n-am mai primit nicio solicitare de prelungire a contractului din partea AJVPS", a dat-o Corcheş la întors.

Totuşi, chiar dacă AJVPS ar fi renunţat nesilită, şeful ANIF tot are o problemă, căci contractul cu AVP Valea Barcăului l-a încheiat nu la un preţ mai mare decât cel perceput de la AJVPS, ci pe acelaşi tarif: 15,95 lei pe mia de metri cubi de apă, adică 15.551,25 lei pe an pentru întregul lac. Deci nici vorbă ca instituţia să câştige mai mulţi bani, singura diferenţă fiind că AJVPS a fost dată la o parte în beneficiul UDMR-iştilor.

Privatul alintat, statul taxat

Faptul că, în realitate, nu există nicio concurenţă între firmele şi asociaţiile de pescuit care vor să ia lacuri în concesiune şi că împărţeala se face la mica înţelegere reiese nu doar din lipsa licitaţiilor, ci şi din nivelul redevenţelor percepute de la chiriaşi.

În mod dubios, absolut toate cele 14 lacuri concesionate de ANIF au fost date pe acelaşi tarif, de 15,95 lei pe mia de metri cubi de apă, indiferent de amplasament şi de suprafaţa luciului de apă. Singura excepţie e, culmea, Primăria Şimian, care a plătit 21,04 lei pe mia de metri cubi. Probabil pe principiul că privaţii nu trebuie taxaţi la fel, fiindcă nu s-ar putea "dezvolta". Grijă de înţeles dacă, aşa cum se vede, de prosperitatea lor depinde şi cea a unui partid sau a altuia aflat în fruntea bucatelor...


INDIFERENŢI LA EVAZIUNE
Pescari la negru

Pentru că ANIF nu impune chiriaşilor decât plata redevenţelor, dar şi fiindcă Poliţia şi Garda Financiară nu fac controale tocmai pentru că asociaţiile şi firmele sunt în mâna a diverşi potentaţi (de pildă, unul din lacuri e exploatat de o firmă al cărei acţionar este fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, Nicolae Stamate), pe aceste proprietăţi se desfăşoară o evaziune fiscală aproape făţişă. "Niciodată n-am primit chitanţe, deşi am pescuit pe aproape toate bălţile, şi am plătit taxe între 15 şi 70 de lei pentru o zi de pescuit", spune un pescar împătimit. De altfel, majoritatea, dacă nu toate firmele şi ONG-urile chiriaşe declară anual pierderi sau profit zero.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
??????????
Foarte bine , Numai cei de la PNL sa fure . Daca ar fi facut Carp asa ceva nu ar mai fi scris nimeni. Culmea e ca despre mizeriile lor nu se scrie, de ce ?
Postat 09 Martie 2011, 20:48 de Anonim
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Tudorel, sluga model!': Angajaţi ai penitenciarelor din Oradea, Baia Mare, Arad şi Gherla au ieșit să protesteze în faţa Prefecturii Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Pentru că iubim sportul! Fit4U Fitness Center i-a scos pe orădeni la mişcare în aer liber (FOTO/VIDEO)
 • Nuntă cu motoarele turate la Sântandrei (FOTO / VIDEO)
 • Adio, Champions League! Baschetbaliștii de la CSM CSU Oradea au pierdut și meciul de acasă cu campioana Finlandei (FOTO)
 • Ziua internaţională a surzilor, sărbătorită printr-un marş cu mănuşi albe prin centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Sărbătoarea Recoltei: Ce bunătăţi sunt în Cetatea Oradea şi de ce a plecat un floricultor bihorean supărat acasă (FOTO)
 • Victorie la debut de nou sezon pentru echipa de handbal a CSM Oradea: 33-32 cu HC Szejke Odorhei (FOTO)
 • 'Puncte de vedere': În Cetatea Oradea a fost vernisată o expoziţie de imagini 3D din timpul Primului Război Mondial (FOTO)
 • 'Portretele Unirii' își așteaptă vizitatorii în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO)
 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON