URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 FEBRUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ordonanţa 114 pare a fi cu dedicaţie. Împotriva băncilor lacome şi implicit a Băncii Naţionale. În plus, e vizat trustul RDS&RCS, care are o televiziune ce deranjează puterea. Altfel nu se explică de ce în telecomunicaţii se bagă un impozit pe cifra de afaceri de 3% şi la jocuri de noroc, de exemplu, de 2%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Miercurea trecută, eurodeputatul Emilian Pavel, de la PSD Bihor, a strălucit în efortul de a merita un nou mandat, la concurenţă cu mulţi alţi colegi, de la multilateral dezvoltata Rovana Plumb (atoate-ministră, la Mediu, Fonduri Europene, Educaţie, Transporturi) până la Gabriela Zoană (o antieuropeană aproape declarată). Miluţ a încercat, în sincron cu tot Partidul, cu Guvernul, cu ministrul (in)Justiţiei şi cu trompeţii din presa arondată, să blocheze candidatura fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi la conducerea viitorului Parchet European.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E frustrant, enervant și, în final, chiar amuzant să vezi cum omul obișnuit se implică trup și suflet în orice de pe lumea asta (fotbal, tenis, religie, medicină, finanțe și bănci, cinematografie, rețete de zacuscă, vaccinuri naturiste și adevărul despre daci etc.), dar întoarce capul cu dezgust de la singurul domeniu care îi influențează viața de zi cu zi și viitorul pe termen lung, cel mai blamat, dar și cel mai important dintre toate - politica.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Printr-o decizie din 29 ianuarie 2019, Curtea Constituţională a stabilit că procesele verbale încheiate de ANAF la solicitarea procurorilor, care erau utilizate pe scară largă în dosarele de evaziune fiscală, nu mai pot constitui probe în procesele penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Pleureziile sunt acumulări de lichid în spaţiul pleural (pleurele reprezintă 2 membrane care învelesc fiecare plămân şi care se află una în prelungirea celeilalte formând un "sac" închis). După natura lichidului pleureziile pot fi exudative (lichidul conţine o cantitate mai mare de proteine) sau transudative (lichid cu conţinut proteic mai mic). 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Statistic vorbind, milenialii stau mai puţin într-un loc decât generaţiile precedente. Nu petrec mai mult de doi ani într-o companie şi nu ezită să sară la oportunităţi mai bune de muncă atunci când acestea se ivesc. Pun mare preţ pe libertate şi mobilitate aşa că mulţi dintre ei sunt fie freelanceri, fie nomazi digitali.
12 Octombrie 2018, 08:19

Războiul undiţelor: Cele două asociaţii care reunesc pescarii sportivi din Bihor sunt în conflict, victime fiind tocmai „undiţarii”

Războiul undiţelor: Cele două asociaţii care reunesc pescarii sportivi din Bihor sunt în conflict, victime fiind tocmai „undiţarii” FAKE NEWS! Chiar dacă Aqua Crisius le-a eliberat permise, unii membri ai organizaţiei se trezesc sancţionaţi de Jandarmerie, sub pretextul că, de fapt, trebuie să achite cotizaţii şi la AJVPS Bihor, lucru neadevărat, spune directorul Aqua Crisius, Andrei Togor. "Este trist că jandarmii contribuie la această dezinformare", acuză el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ani de zile, singurele două organizaţii care reprezintă pescarii bihoreni, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bihor şi Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, se războiesc pe membri şi pe cotizaţiile plătite de aceştia.

În timp ce directorul Aqua Crisius, Andrei Togor, îşi acuză concurenţa că a monopolizat apele din judeţ şi că foloseşte Jandarmeria pentru a băga spaima în colegii săi, doar ca să-i deturneze spre AJVPS Bihor, şeful acesteia, Sorin Bronţ, afirmă că, de fapt, competitorii nu ştiu să piardă. Cert e că din toată povestea aceasta pierd pescarii...

Exclusivitate pierdută

Neînţelegerile între Aqua Crisius şi AJVPS Bihor durează de ani de zile. Obişnuiţi să deţină monopolul în piscicultura bihoreană, din 1968 până în 2007 fiind singurii care puteau elibera permise de pescuit, liderii AJVPS Bihor au fost deranjaţi când pe piaţă a apărut concurenţa.

Înfiinţată în 2006 de ecologistul Mihai Togor, în prezent şeful Gărzii de Mediu Bihor, APS Aqua Crisius a primit un an mai târziu dreptul de a elibera permise, încheind un contract în acest sens cu Compania Naţională de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP). Documentul, valabil pe durata existenţei asociaţiei, îi dădea în gestiune bazinele piscicole de pe Crişul Repede de la Vadu Crişului la frontiera cu Ungaria şi de pe Crişul Negru de la Drăgăneşti la Tămaşda. În baza acestei gestiuni, primea permise de pescuit pentru membrii săi.

Atraşi de suflul nou al asociaţiei, dar şi de taxele mai mici decât ale AJVPS, numeroşi pescari au migrat în ultimii 12 ani spre Aqua Crisius. Ceea ce, fireşte, a deranjat bugetul asociaţiei obişnuite să deţină exclusivitatea...

Ordin cu dedicaţie

Ani la rând, liderii AJVPS Bihor i-au tracasat pe membrii Aqua Crisius, încercând să-i determine să revină în asociaţia lor, uneori recurgând la dezinformări crase. Adesea, susţineau că de fapt permisele lor erau mai bune, putând fi folosite oriunde şi oricum, deşi în realitate erau identice cu cele ale membrilor Aqua Crisius.

Situaţia s-a schimbat anul trecut, când Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (urmaşa CNAFP) a ignorat contractele de gestiune existente şi a scos la licitaţie apele piscicole din toată ţara. Procedura s-a derulat în baza Ordinului Ministerului Agriculturii 60/2017, care n-a mai menţionat nimic despre contractele în vigoare, ci doar a dictat organizarea de noi proceduri.

Andrei TogorÎn urma acestor licitaţii, fiecare kilometru de râu din judeţ a fost preluat de AJVPS Bihor, în timp ce dosarele Aqua Crisius au fost respinse. Perdanţii au contestat în instanţă atât Ordinul 60/2017, cât şi rezultatele procedurilor, iar procesele sunt pe rol. "Ordinul a fost unul cu dedicaţie pentru AJVPS-uri deoarece impunea condiţii clare în favoarea lor. De exemplu, au fost punctate superior asociaţiile care au angajaţi paznici înarmaţi, care sunt de fapt paznicii de vânătoare", explică Andrei Togor (foto). Acesta crede că nu e deloc întâmplător şi faptul că preşedintele ANPA, Nicolae Dimulescu, este membru de onoare al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS).

Ştampila contează!

Până când judecătorii vor da sentinţe în procesele deschise de Aqua Crisius, AJVPS Bihor deţine monopolul apelor piscicole din judeţ şi se pretinde singura entitate care poate elibera permise de pescuit. Fals, acuză Togor, pentru că Aqua Crisius a primit la rându-i permise de la ANPA pentru a le distribui propriilor membri, întrucât a câştigat gestiunea unor ape din judeţele Sibiu, Alba şi Argeş. "Drept urmare, am împărţit permisele membrilor noştri, oferindu-le astfel dreptul să pescuiască legal", zice Togor.

Permisele de pescuit sunt de două feluri: albastre, pentru apele care nu sunt în gestiunea niciunei asociaţii, respectiv albe, pentru râurile şi lacurile care au administrator. Întrucât apele din Bihor au gestionar, pescarii trebuie să deţină permise de culoare albă. Până aici, reprezentanţii celor două asociaţii sunt de acord. În schimb, se contrazic când vine vorba despre entitatea care vizează permisele!

AJVPS pretinde că doar permisele distribuite de ea pot fi folosite în Bihor, în timp ce Aqua Crisius spune că şi permisele sale sunt bune. "Ordinul prevede că permisele albe pot fi folosite pe toate apele atribuite din ţară. Ar fi şi absurd să nu fie aşa, pentru că ar însemna că un pescar din Bihor, dacă vrea să meargă la pescuit în alt judeţ, ar trebui să obţină un permis şi acolo", zice Togor.

Legea buclucaşă

Directorul AJVPS Bihor, Sorin Bronţ Directorul AJVPS Bihor, Sorin Bronţ (foto), susţine însă că Togor interpretează greşit legea. "La articolul 2, alineatul 2, Ordinul spune că permisele pot fi folosite pentru zonele pe care alte asociaţii au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate. Or, noi nu am încheiat contracte de reciprocitate". Bronţ spune că nici măcar nu-şi doreşte un astfel de act: "Membrii noştri nu vor merge la pescuit în Sibiu sau Argeş".

În replică, Togor afirmă că reciprocitatea nu trebuie definită printr-un act. "Legea nu spune nimic despre cum se stabileşte reciprocitatea, nu impune existenţa vreunui contract". Acesta este şi argumentul pe care îl prezintă judecătorilor, deoarece în ultimul an, tocmai pe motiv că nu există o reciprocitate între cele două asociaţii, Jandarmeria Bihor a amendat numeroşi pescari Aqua Crisius. Frecvent, jandarmii merg în control împreună cu reprezentanţii AJVPS, în calitate de gestionari ai apelor, şi împart amenzi între 300 şi 500 lei pescarilor fără permis vizat de această asociaţie.

Jandarmi abuzivi?

"Este un abuz la care, din păcate, contribuie şi această instituţie a statului. Îşi doresc, de fapt, să bage spaima în membrii noştri, pentru ca aceştia să devină membri AJVPS", acuză Andrei Togor. Alături de membrii sancţionaţi, asociaţia a contestat fiecare amendă de care a aflat şi este convins că va câştiga procesele. Până acum, unul singur a fost finalizat, şi acela doar în primă instanţă, judecătorii stabilind transformarea amenzii în avertisment. "Pentru noi, este o dovadă că avem dreptate", zice Togor.

Şeful Jandarmeriei Bihor, locotenent colonel Ioan BogdanŞeful Jandarmeriei Bihor, locotenent colonel Ioan Bogdan (foto), neagă însă că jandarmii ar comite abuzuri. "Noi mergem în controale cu entitatea abilitată de Ministerul Agriculturii să gestioneze apele din Bihor. Când Asociaţia Aqua Crisius avea în gestiune ape din Bihor, mergeam în controale şi cu ei", spune Bogdan.

Adevărata miză

La rându-i, şeful AJVPS Bihor respinge acuzaţia că asociaţia sa comite abuzuri ori că a obţinut monopolul prin metode obscure. "Procedura a fost deschisă şi transparentă. Nu e vina noastră că ei nu au avut punctaj mare", zice Sorin Bronţ. Recunoaşte, însă, că şi-a dorit să rămână fără concurenţă. "Întotdeauna au avut valoarea contribuţiilor sub nivelul nostru, doar ca să convingă membrii noştri să treacă la ei", spune el.

Confirmă, aşadar, evidenţa, şi anume că miza scandalului o reprezintă banii. La AJVPS, cei circa 6.000 de pescari membri plătesc anual o cotizaţie de 130 lei, iar un simplu calcul matematic arată că asociaţia strânge în fiecare an peste 170.000 euro numai din contribuţii. "Avem şi cheltuieli pe măsură: 39 de angajaţi, şase sedii, nouă maşini", spune Bronţ, uitând că la veniturile din banii pescarilor se mai adaugă şi cele din cotizaţiile şi taxele percepute de la vânători.

La Aqua Crisius, cotizaţia este de doar 80 lei, dar din pricina tracasărilor numărul pescarilor a scăzut de la circa 2.000, câţi erau în anii trecuţi, la câteva sute în prezent. "Dacă trendul continuă, vom dispărea", remarcă Andrei Togor, cu năduf. Iar dacă asta se va întâmpla, AJVPS va rămâne singură cu monopolul mult râvnit...


NO COMMENT
ANPA tace... până la sfârşitul anului

Pentru că disputa dintre cele două asociaţii ar trebui tranşată chiar de ANPA, BIHOREANUL a încercat să discute cu inspectorul responsabil de activitatea piscicolă din judeţul Bihor, Romulus Toescu. Sub pretextul că nu are permisiunea să discute cu presa, acesta a refuzat însă să răspundă întrebărilor reporterului, îndrumându-l să apeleze la biroul de presă de la Bucureşti.

În schimb, Toescu a precizat că la finalul anului este obligat să ţină o conferinţă de presă de raport şi cu acel prilej va răspunde oricărei întrebări. Dacă nu cumva până atunci uită că trebuie să mai dea seamă şi cetăţenilor care-i plătesc salariul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Mii de turişti la Sărbătorile Zăpezii de la Vârtop. IMAGINI SPECTACULOASE
 • Lăzăriștii au avut o zi dulce: Carnavalul prăjiturilor, scenete și spectacole cu ocazia zilei școlii (FOTO)
 • Musicalul Mamma Mia în Oradea: Aproximativ 1000 de persoane au cântat împreună, cucerite de povestea de dragoste dintre Loredana și Cornel Ilie (FOTO / VIDEO)
 • Protest inedit la sediul PSD Bihor: Învăţământul este subfinanţat, dar partidele devin milionare pe banii noştri! (FOTO / VIDEO)
 • Primare, vrem parcare! Un loc la trei mașini: Criza locurilor de parcare din centrul Oradiei, fără soluţii până anul viitor (FOTO)
 • Incendiu la Baroul Bihor! Mai multe documente au luat foc în biroul unor avocați (FOTO / VIDEO)
 • La mulţi ani cu delicii! Janette Cakes, business-ul pornit de o tânără orădeancă de 23 de ani, aniversează un an de la înfiinţare (FOTO)
 • E praf! Un alt drum judeţean, cel dintre Salonta şi Tinca, este plin de gropi (FOTO)
 • Incendiu în centrul Oradiei: O casă a luat foc, pe strada Ady Endre (FOTO)
 • Voluntarii Caritas Catolica au împărţit 150 de porţii de gulaş nevoiaşilor şi navetiştilor lângă Gară (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON