URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 13 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
12 Octombrie 2018, 08:19

Războiul undiţelor: Cele două asociaţii care reunesc pescarii sportivi din Bihor sunt în conflict, victime fiind tocmai „undiţarii”

Războiul undiţelor: Cele două asociaţii care reunesc pescarii sportivi din Bihor sunt în conflict, victime fiind tocmai „undiţarii” FAKE NEWS! Chiar dacă Aqua Crisius le-a eliberat permise, unii membri ai organizaţiei se trezesc sancţionaţi de Jandarmerie, sub pretextul că, de fapt, trebuie să achite cotizaţii şi la AJVPS Bihor, lucru neadevărat, spune directorul Aqua Crisius, Andrei Togor. "Este trist că jandarmii contribuie la această dezinformare", acuză el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ani de zile, singurele două organizaţii care reprezintă pescarii bihoreni, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bihor şi Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, se războiesc pe membri şi pe cotizaţiile plătite de aceştia.

În timp ce directorul Aqua Crisius, Andrei Togor, îşi acuză concurenţa că a monopolizat apele din judeţ şi că foloseşte Jandarmeria pentru a băga spaima în colegii săi, doar ca să-i deturneze spre AJVPS Bihor, şeful acesteia, Sorin Bronţ, afirmă că, de fapt, competitorii nu ştiu să piardă. Cert e că din toată povestea aceasta pierd pescarii...

Exclusivitate pierdută

Neînţelegerile între Aqua Crisius şi AJVPS Bihor durează de ani de zile. Obişnuiţi să deţină monopolul în piscicultura bihoreană, din 1968 până în 2007 fiind singurii care puteau elibera permise de pescuit, liderii AJVPS Bihor au fost deranjaţi când pe piaţă a apărut concurenţa.

Înfiinţată în 2006 de ecologistul Mihai Togor, în prezent şeful Gărzii de Mediu Bihor, APS Aqua Crisius a primit un an mai târziu dreptul de a elibera permise, încheind un contract în acest sens cu Compania Naţională de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP). Documentul, valabil pe durata existenţei asociaţiei, îi dădea în gestiune bazinele piscicole de pe Crişul Repede de la Vadu Crişului la frontiera cu Ungaria şi de pe Crişul Negru de la Drăgăneşti la Tămaşda. În baza acestei gestiuni, primea permise de pescuit pentru membrii săi.

Atraşi de suflul nou al asociaţiei, dar şi de taxele mai mici decât ale AJVPS, numeroşi pescari au migrat în ultimii 12 ani spre Aqua Crisius. Ceea ce, fireşte, a deranjat bugetul asociaţiei obişnuite să deţină exclusivitatea...

Ordin cu dedicaţie

Ani la rând, liderii AJVPS Bihor i-au tracasat pe membrii Aqua Crisius, încercând să-i determine să revină în asociaţia lor, uneori recurgând la dezinformări crase. Adesea, susţineau că de fapt permisele lor erau mai bune, putând fi folosite oriunde şi oricum, deşi în realitate erau identice cu cele ale membrilor Aqua Crisius.

Situaţia s-a schimbat anul trecut, când Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (urmaşa CNAFP) a ignorat contractele de gestiune existente şi a scos la licitaţie apele piscicole din toată ţara. Procedura s-a derulat în baza Ordinului Ministerului Agriculturii 60/2017, care n-a mai menţionat nimic despre contractele în vigoare, ci doar a dictat organizarea de noi proceduri.

Andrei TogorÎn urma acestor licitaţii, fiecare kilometru de râu din judeţ a fost preluat de AJVPS Bihor, în timp ce dosarele Aqua Crisius au fost respinse. Perdanţii au contestat în instanţă atât Ordinul 60/2017, cât şi rezultatele procedurilor, iar procesele sunt pe rol. "Ordinul a fost unul cu dedicaţie pentru AJVPS-uri deoarece impunea condiţii clare în favoarea lor. De exemplu, au fost punctate superior asociaţiile care au angajaţi paznici înarmaţi, care sunt de fapt paznicii de vânătoare", explică Andrei Togor (foto). Acesta crede că nu e deloc întâmplător şi faptul că preşedintele ANPA, Nicolae Dimulescu, este membru de onoare al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS).

Ştampila contează!

Până când judecătorii vor da sentinţe în procesele deschise de Aqua Crisius, AJVPS Bihor deţine monopolul apelor piscicole din judeţ şi se pretinde singura entitate care poate elibera permise de pescuit. Fals, acuză Togor, pentru că Aqua Crisius a primit la rându-i permise de la ANPA pentru a le distribui propriilor membri, întrucât a câştigat gestiunea unor ape din judeţele Sibiu, Alba şi Argeş. "Drept urmare, am împărţit permisele membrilor noştri, oferindu-le astfel dreptul să pescuiască legal", zice Togor.

Permisele de pescuit sunt de două feluri: albastre, pentru apele care nu sunt în gestiunea niciunei asociaţii, respectiv albe, pentru râurile şi lacurile care au administrator. Întrucât apele din Bihor au gestionar, pescarii trebuie să deţină permise de culoare albă. Până aici, reprezentanţii celor două asociaţii sunt de acord. În schimb, se contrazic când vine vorba despre entitatea care vizează permisele!

AJVPS pretinde că doar permisele distribuite de ea pot fi folosite în Bihor, în timp ce Aqua Crisius spune că şi permisele sale sunt bune. "Ordinul prevede că permisele albe pot fi folosite pe toate apele atribuite din ţară. Ar fi şi absurd să nu fie aşa, pentru că ar însemna că un pescar din Bihor, dacă vrea să meargă la pescuit în alt judeţ, ar trebui să obţină un permis şi acolo", zice Togor.

Legea buclucaşă

Directorul AJVPS Bihor, Sorin Bronţ Directorul AJVPS Bihor, Sorin Bronţ (foto), susţine însă că Togor interpretează greşit legea. "La articolul 2, alineatul 2, Ordinul spune că permisele pot fi folosite pentru zonele pe care alte asociaţii au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate. Or, noi nu am încheiat contracte de reciprocitate". Bronţ spune că nici măcar nu-şi doreşte un astfel de act: "Membrii noştri nu vor merge la pescuit în Sibiu sau Argeş".

În replică, Togor afirmă că reciprocitatea nu trebuie definită printr-un act. "Legea nu spune nimic despre cum se stabileşte reciprocitatea, nu impune existenţa vreunui contract". Acesta este şi argumentul pe care îl prezintă judecătorilor, deoarece în ultimul an, tocmai pe motiv că nu există o reciprocitate între cele două asociaţii, Jandarmeria Bihor a amendat numeroşi pescari Aqua Crisius. Frecvent, jandarmii merg în control împreună cu reprezentanţii AJVPS, în calitate de gestionari ai apelor, şi împart amenzi între 300 şi 500 lei pescarilor fără permis vizat de această asociaţie.

Jandarmi abuzivi?

"Este un abuz la care, din păcate, contribuie şi această instituţie a statului. Îşi doresc, de fapt, să bage spaima în membrii noştri, pentru ca aceştia să devină membri AJVPS", acuză Andrei Togor. Alături de membrii sancţionaţi, asociaţia a contestat fiecare amendă de care a aflat şi este convins că va câştiga procesele. Până acum, unul singur a fost finalizat, şi acela doar în primă instanţă, judecătorii stabilind transformarea amenzii în avertisment. "Pentru noi, este o dovadă că avem dreptate", zice Togor.

Şeful Jandarmeriei Bihor, locotenent colonel Ioan BogdanŞeful Jandarmeriei Bihor, locotenent colonel Ioan Bogdan (foto), neagă însă că jandarmii ar comite abuzuri. "Noi mergem în controale cu entitatea abilitată de Ministerul Agriculturii să gestioneze apele din Bihor. Când Asociaţia Aqua Crisius avea în gestiune ape din Bihor, mergeam în controale şi cu ei", spune Bogdan.

Adevărata miză

La rându-i, şeful AJVPS Bihor respinge acuzaţia că asociaţia sa comite abuzuri ori că a obţinut monopolul prin metode obscure. "Procedura a fost deschisă şi transparentă. Nu e vina noastră că ei nu au avut punctaj mare", zice Sorin Bronţ. Recunoaşte, însă, că şi-a dorit să rămână fără concurenţă. "Întotdeauna au avut valoarea contribuţiilor sub nivelul nostru, doar ca să convingă membrii noştri să treacă la ei", spune el.

Confirmă, aşadar, evidenţa, şi anume că miza scandalului o reprezintă banii. La AJVPS, cei circa 6.000 de pescari membri plătesc anual o cotizaţie de 130 lei, iar un simplu calcul matematic arată că asociaţia strânge în fiecare an peste 170.000 euro numai din contribuţii. "Avem şi cheltuieli pe măsură: 39 de angajaţi, şase sedii, nouă maşini", spune Bronţ, uitând că la veniturile din banii pescarilor se mai adaugă şi cele din cotizaţiile şi taxele percepute de la vânători.

La Aqua Crisius, cotizaţia este de doar 80 lei, dar din pricina tracasărilor numărul pescarilor a scăzut de la circa 2.000, câţi erau în anii trecuţi, la câteva sute în prezent. "Dacă trendul continuă, vom dispărea", remarcă Andrei Togor, cu năduf. Iar dacă asta se va întâmpla, AJVPS va rămâne singură cu monopolul mult râvnit...


NO COMMENT
ANPA tace... până la sfârşitul anului

Pentru că disputa dintre cele două asociaţii ar trebui tranşată chiar de ANPA, BIHOREANUL a încercat să discute cu inspectorul responsabil de activitatea piscicolă din judeţul Bihor, Romulus Toescu. Sub pretextul că nu are permisiunea să discute cu presa, acesta a refuzat însă să răspundă întrebărilor reporterului, îndrumându-l să apeleze la biroul de presă de la Bucureşti.

În schimb, Toescu a precizat că la finalul anului este obligat să ţină o conferinţă de presă de raport şi cu acel prilej va răspunde oricărei întrebări. Dacă nu cumva până atunci uită că trebuie să mai dea seamă şi cetăţenilor care-i plătesc salariul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Salard, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Salard, in data de 12 decembrie, incepand cu ora 11:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 12 decembrie, incepand cu ora 14:00, in functie de prezenta la domiciliu a consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON