URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2018, 08:19

Războiul undiţelor: Cele două asociaţii care reunesc pescarii sportivi din Bihor sunt în conflict, victime fiind tocmai „undiţarii”

Războiul undiţelor: Cele două asociaţii care reunesc pescarii sportivi din Bihor sunt în conflict, victime fiind tocmai „undiţarii” FAKE NEWS! Chiar dacă Aqua Crisius le-a eliberat permise, unii membri ai organizaţiei se trezesc sancţionaţi de Jandarmerie, sub pretextul că, de fapt, trebuie să achite cotizaţii şi la AJVPS Bihor, lucru neadevărat, spune directorul Aqua Crisius, Andrei Togor. "Este trist că jandarmii contribuie la această dezinformare", acuză el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ani de zile, singurele două organizaţii care reprezintă pescarii bihoreni, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bihor şi Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, se războiesc pe membri şi pe cotizaţiile plătite de aceştia.

În timp ce directorul Aqua Crisius, Andrei Togor, îşi acuză concurenţa că a monopolizat apele din judeţ şi că foloseşte Jandarmeria pentru a băga spaima în colegii săi, doar ca să-i deturneze spre AJVPS Bihor, şeful acesteia, Sorin Bronţ, afirmă că, de fapt, competitorii nu ştiu să piardă. Cert e că din toată povestea aceasta pierd pescarii...

Exclusivitate pierdută

Neînţelegerile între Aqua Crisius şi AJVPS Bihor durează de ani de zile. Obişnuiţi să deţină monopolul în piscicultura bihoreană, din 1968 până în 2007 fiind singurii care puteau elibera permise de pescuit, liderii AJVPS Bihor au fost deranjaţi când pe piaţă a apărut concurenţa.

Înfiinţată în 2006 de ecologistul Mihai Togor, în prezent şeful Gărzii de Mediu Bihor, APS Aqua Crisius a primit un an mai târziu dreptul de a elibera permise, încheind un contract în acest sens cu Compania Naţională de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP). Documentul, valabil pe durata existenţei asociaţiei, îi dădea în gestiune bazinele piscicole de pe Crişul Repede de la Vadu Crişului la frontiera cu Ungaria şi de pe Crişul Negru de la Drăgăneşti la Tămaşda. În baza acestei gestiuni, primea permise de pescuit pentru membrii săi.

Atraşi de suflul nou al asociaţiei, dar şi de taxele mai mici decât ale AJVPS, numeroşi pescari au migrat în ultimii 12 ani spre Aqua Crisius. Ceea ce, fireşte, a deranjat bugetul asociaţiei obişnuite să deţină exclusivitatea...

Ordin cu dedicaţie

Ani la rând, liderii AJVPS Bihor i-au tracasat pe membrii Aqua Crisius, încercând să-i determine să revină în asociaţia lor, uneori recurgând la dezinformări crase. Adesea, susţineau că de fapt permisele lor erau mai bune, putând fi folosite oriunde şi oricum, deşi în realitate erau identice cu cele ale membrilor Aqua Crisius.

Situaţia s-a schimbat anul trecut, când Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (urmaşa CNAFP) a ignorat contractele de gestiune existente şi a scos la licitaţie apele piscicole din toată ţara. Procedura s-a derulat în baza Ordinului Ministerului Agriculturii 60/2017, care n-a mai menţionat nimic despre contractele în vigoare, ci doar a dictat organizarea de noi proceduri.

Andrei TogorÎn urma acestor licitaţii, fiecare kilometru de râu din judeţ a fost preluat de AJVPS Bihor, în timp ce dosarele Aqua Crisius au fost respinse. Perdanţii au contestat în instanţă atât Ordinul 60/2017, cât şi rezultatele procedurilor, iar procesele sunt pe rol. "Ordinul a fost unul cu dedicaţie pentru AJVPS-uri deoarece impunea condiţii clare în favoarea lor. De exemplu, au fost punctate superior asociaţiile care au angajaţi paznici înarmaţi, care sunt de fapt paznicii de vânătoare", explică Andrei Togor (foto). Acesta crede că nu e deloc întâmplător şi faptul că preşedintele ANPA, Nicolae Dimulescu, este membru de onoare al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS).

Ştampila contează!

Până când judecătorii vor da sentinţe în procesele deschise de Aqua Crisius, AJVPS Bihor deţine monopolul apelor piscicole din judeţ şi se pretinde singura entitate care poate elibera permise de pescuit. Fals, acuză Togor, pentru că Aqua Crisius a primit la rându-i permise de la ANPA pentru a le distribui propriilor membri, întrucât a câştigat gestiunea unor ape din judeţele Sibiu, Alba şi Argeş. "Drept urmare, am împărţit permisele membrilor noştri, oferindu-le astfel dreptul să pescuiască legal", zice Togor.

Permisele de pescuit sunt de două feluri: albastre, pentru apele care nu sunt în gestiunea niciunei asociaţii, respectiv albe, pentru râurile şi lacurile care au administrator. Întrucât apele din Bihor au gestionar, pescarii trebuie să deţină permise de culoare albă. Până aici, reprezentanţii celor două asociaţii sunt de acord. În schimb, se contrazic când vine vorba despre entitatea care vizează permisele!

AJVPS pretinde că doar permisele distribuite de ea pot fi folosite în Bihor, în timp ce Aqua Crisius spune că şi permisele sale sunt bune. "Ordinul prevede că permisele albe pot fi folosite pe toate apele atribuite din ţară. Ar fi şi absurd să nu fie aşa, pentru că ar însemna că un pescar din Bihor, dacă vrea să meargă la pescuit în alt judeţ, ar trebui să obţină un permis şi acolo", zice Togor.

Legea buclucaşă

Directorul AJVPS Bihor, Sorin Bronţ Directorul AJVPS Bihor, Sorin Bronţ (foto), susţine însă că Togor interpretează greşit legea. "La articolul 2, alineatul 2, Ordinul spune că permisele pot fi folosite pentru zonele pe care alte asociaţii au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate. Or, noi nu am încheiat contracte de reciprocitate". Bronţ spune că nici măcar nu-şi doreşte un astfel de act: "Membrii noştri nu vor merge la pescuit în Sibiu sau Argeş".

În replică, Togor afirmă că reciprocitatea nu trebuie definită printr-un act. "Legea nu spune nimic despre cum se stabileşte reciprocitatea, nu impune existenţa vreunui contract". Acesta este şi argumentul pe care îl prezintă judecătorilor, deoarece în ultimul an, tocmai pe motiv că nu există o reciprocitate între cele două asociaţii, Jandarmeria Bihor a amendat numeroşi pescari Aqua Crisius. Frecvent, jandarmii merg în control împreună cu reprezentanţii AJVPS, în calitate de gestionari ai apelor, şi împart amenzi între 300 şi 500 lei pescarilor fără permis vizat de această asociaţie.

Jandarmi abuzivi?

"Este un abuz la care, din păcate, contribuie şi această instituţie a statului. Îşi doresc, de fapt, să bage spaima în membrii noştri, pentru ca aceştia să devină membri AJVPS", acuză Andrei Togor. Alături de membrii sancţionaţi, asociaţia a contestat fiecare amendă de care a aflat şi este convins că va câştiga procesele. Până acum, unul singur a fost finalizat, şi acela doar în primă instanţă, judecătorii stabilind transformarea amenzii în avertisment. "Pentru noi, este o dovadă că avem dreptate", zice Togor.

Şeful Jandarmeriei Bihor, locotenent colonel Ioan BogdanŞeful Jandarmeriei Bihor, locotenent colonel Ioan Bogdan (foto), neagă însă că jandarmii ar comite abuzuri. "Noi mergem în controale cu entitatea abilitată de Ministerul Agriculturii să gestioneze apele din Bihor. Când Asociaţia Aqua Crisius avea în gestiune ape din Bihor, mergeam în controale şi cu ei", spune Bogdan.

Adevărata miză

La rându-i, şeful AJVPS Bihor respinge acuzaţia că asociaţia sa comite abuzuri ori că a obţinut monopolul prin metode obscure. "Procedura a fost deschisă şi transparentă. Nu e vina noastră că ei nu au avut punctaj mare", zice Sorin Bronţ. Recunoaşte, însă, că şi-a dorit să rămână fără concurenţă. "Întotdeauna au avut valoarea contribuţiilor sub nivelul nostru, doar ca să convingă membrii noştri să treacă la ei", spune el.

Confirmă, aşadar, evidenţa, şi anume că miza scandalului o reprezintă banii. La AJVPS, cei circa 6.000 de pescari membri plătesc anual o cotizaţie de 130 lei, iar un simplu calcul matematic arată că asociaţia strânge în fiecare an peste 170.000 euro numai din contribuţii. "Avem şi cheltuieli pe măsură: 39 de angajaţi, şase sedii, nouă maşini", spune Bronţ, uitând că la veniturile din banii pescarilor se mai adaugă şi cele din cotizaţiile şi taxele percepute de la vânători.

La Aqua Crisius, cotizaţia este de doar 80 lei, dar din pricina tracasărilor numărul pescarilor a scăzut de la circa 2.000, câţi erau în anii trecuţi, la câteva sute în prezent. "Dacă trendul continuă, vom dispărea", remarcă Andrei Togor, cu năduf. Iar dacă asta se va întâmpla, AJVPS va rămâne singură cu monopolul mult râvnit...


NO COMMENT
ANPA tace... până la sfârşitul anului

Pentru că disputa dintre cele două asociaţii ar trebui tranşată chiar de ANPA, BIHOREANUL a încercat să discute cu inspectorul responsabil de activitatea piscicolă din judeţul Bihor, Romulus Toescu. Sub pretextul că nu are permisiunea să discute cu presa, acesta a refuzat însă să răspundă întrebărilor reporterului, îndrumându-l să apeleze la biroul de presă de la Bucureşti.

În schimb, Toescu a precizat că la finalul anului este obligat să ţină o conferinţă de presă de raport şi cu acel prilej va răspunde oricărei întrebări. Dacă nu cumva până atunci uită că trebuie să mai dea seamă şi cetăţenilor care-i plătesc salariul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON