URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 11 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Decât să tipărim broșuri și să ne batem cu pumnii-n piept, mai bine ne aplecam pe probleme importante. Să lichidăm toaletele din fundul curții, să racordăm gospodăriile țărănești la gaz metan, să oprim migrația care duce la depopularea țării, acestea erau proiecte ce meritau închinate mărețului Centenar. De autostrăzi nici n-are rost să mai vorbim.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
10 Februarie 2011, 17:45

Războiul grotelor: Medic acuzat că a golit câteva peşteri de trofee valoroase

Războiul grotelor: Medic acuzat că a golit câteva peşteri de trofee valoroase PENTRU LILIECI... Prins de un ranger al Administraţiei Parcului Apuseni într-o noapte în Peştera Piatra Altarului, închisă publicului, Christian Ciubotărescu (foto) a pretins cu tupeu că nu făcea nimic ilegal, ci doar studia... lilieci. Cât despre sculele cu care era dotat (medalion), foarte utile unui hoţ de caverne, medicul a susţinut că le are totdeauna asupra sa pentru că Dacia personală are permanentă nevoie de reparaţii. Chiar şi în grote...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că atunci când faci un lucru din pasiune poţi trece peste orice bariere. Din dragoste pentru speologie, patimă pe care nimeni nu i-o contestă, medicul din comuna Gârda de Sus, Christian Ciubotărescu, trece însă des peste limita legii, obligând paznicii şi conducerea Administraţiei Parcului Natural Munţii Apuseni să stea cu ochii pe el ca pe butelie. Motivul? Bărbatul iubeşte aşa mult peşterile încât se pare că le dezbracă de tot ce au mai valoros!

Deşi localnicii sunt şi ei convinşi că doctorul lor nu e aşa interesat de speologie cât de comerţul cu oase de urs ori flori de mină, Ciubotărescu e greu să fie prins asupra faptului, furând din grote. De fiecare dată când era cât pe ce, a găsit explicaţii care mai de care mai abracadabrante. Pentru că-i fuge mintea, zic cu toţii, săteni şi autorităţi deopotrivă...

Zecist în vârful munţilor

Să termini la începutul anilor '90 Facultatea de Medicină din Bucureşti cu 10 curat era lucru mare. Christian Ciubotărescu a fost "zecist" la absolvire, în 1993, aşa că putea să-şi aleagă ce post voia în România, chiar şi să rămână acasă, în Capitală.

Spre uimirea colegilor şi a familiei, a optat însă să practice medicina în vârful Munţilor Apuseni. Mai precis în comuna Gârda de Sus, judeţul Alba. Membrii comisiei de evaluare au rămas stupefiaţi, nici măcar nu ştiau unde se află localitatea pe care strălucitul absolvent o alesese. Exista însă o explicaţie: încă din studenţie, Christian se îndrăgostise de speologie, fiind de atunci membru în diferite asociaţii de profil. Odată ajuns în comuna Gârda, a şi înfiinţat încă una: Asociaţia de Speologie Sfinx Gârda, pe care, evident, de atunci o conduce fără întrerupere.

Taxator abuziv

Până în 2004, când s-a înfiinţat Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA) ca o subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor, în ceea ce priveşte îngrijirea peşterilor din România exista un vid legislativ total, în sensul că nu se ştia exact cui revenea această obligaţie.

14-alin-mos.jpgIar Ciubotărescu a profitat din plin de golurile din legislaţie. Directorul APNA, Alin Moş (foto), a descoperit, în 2005, când punea peşterile în ordine din punct de vedere al actelor, că doctorul din Gârda se împroprietărise pur şi simplu, cu de la sine putere, pe două peşteri: Poarta lui Ionele şi Gheţarul din Vârtop, ambele atracţii turistice faimoase. În numele asociaţiei pe care o conduce, Ciubotărescu tăia bilete de intrare turiştilor, deşi ONG-ul său nu avea niciun drept. Pe de altă parte, deşi încasa bani frumoşi, nu investise nimic în infrastructura de vizitare a peşterilor, pentru repararea punţilor, balustradelor, instalaţiilor electrice ş.a.m.d. "I-am spus prieteneşte: ori demonstrezi cu acte că eşti administrator autorizat, ori pleci din peşteri!", declară Alin Moş.

Medicul n-a prezentat niciun act, evident pentru că nu avea, dar susţinea că se ocupă de peşteri din dragoste. "O lună din perioada verii organizam în interiorul peşterilor un muzeu speologic cu fotografii şi asiguram şi ghidaj pentru turişti. Asociaţia taxa vizitarea muzeului, nu a peşterii propriu-zise", susţine Ciubotărescu.

Reconstrucţie din burtă

APNA i-a cerut doctorului să nu se mai ţină de prostii, ceea ce pe Ciubotărescu pur şi simplu l-a scos din minţi, aşa că în 2008 a tăiat cu flexul aproape toate balustradele din peştera Poarta lui Ionele, chiar dacă acestea nici măcar nu fuseseră făcute de el, ci datau de pe vremea comunismului. "Toate erau făcute înainte de '89 de un club de speologie din Blaj, actele doveditoare existând la Primăria Gârda", explică Alin Moş.

Medicul are, însă, o altă variantă, ca de fiecare dată când e luat la întrebări. "Am făcut o reconstrucţie ecologică!", susţine Ciubotărescu. "Profesorul Ioan Coroiu de la Cluj vizitase cavitatea respectivă şi mi-a spus că sunt urme de colonii masive de maternitate la lilieci. Când se făcuse infrastructura, în urmă cu mulţi ani, nu se ştia mai nimic despre coloniile de lilieci, dar profesorul Coroiu mi-a spus că acestea ar putea fi refăcute. Aşa că noi am readus cavitatea la situaţia de dinaintea amenajării", explică doctorul, arătând că singurul său mobil era grija şi dragostea pentru lilieci. Deci nu e un vandal de grotă, ci un salvator de lilieci.

Zidar de grotă

Tot la peştera Poarta lui Ionele, doctorul mai făcuse un pocinog: a zidit una din intrările într-o secţiune a peşterii. Motivul invocat de el? Intrarea trebuia strâmtată, deoarece secţiunea în care dă găzduieşte colonii de lilieci, care trebuie protejaţi. Mai mult, susţine că respectiva intrare fusese lărgită abuziv înainte de 1989, iar el a făcut şi de această dată tot o "reconstrucţie ecologică". Că n-a avut niciun act care să-i permită asemenea intervenţii, ce mai contează?!

Atât pentru exploatarea ilegală a peşterii, cât şi pentru distrugerea infrastructurii ei, APNA l-a amendat cu 5.000 de lei. Nemulţumit, doctorul a contestat sancţiunea în instanţă, unde s-a ajuns la expertize şi contraexpertize, în urma cărora Institutul de Speologie din Cluj părea să-l absolve de vină, pe motiv că faptele sale, adică zidirea unei intrări şi distrugerea infrastructurii turistice, nu au schimbat microclimatul peşterii. În baza acestui document, medicul a câştigat atât la prima instanţă, cât şi la recursul făcut de APNA, astfel că amenda i-a fost în cele din urmă anulată.

Cu patentul după lilieci

Convinşi totuşi că doctorul din Gârda nu de grija peşterilor şi a liliecilor nu mai poate dormi, rangerii APNA au început să-l urmărească mai atent. Rezultatul? Într-o seară târzie din noiembrie 2009, patrulând prin munţi, i-au găsit maşina lângă bariera ce bloca un drum forestier cu accesul interzis, ce duce la peştera Piatra Altarului, închisă şi ea publicului. Urmele de paşi din zăpadă duceau, potrivit directorului Alin Moş, direct la peşteră, iar rangerul le-a urmat.

În grotă, la mai bine de 100 de metri de la intrare, l-a găsit şi pe Ciubotărescu, care ştia foarte bine că nu avea ce căuta acolo, dar care s-a scos, ca de obicei, susţinând că unul din liliecii pe care îi studia a intrat în peşteră, iar el l-a urmat, bănuind că în interior s-ar afla o colonie. Rangerul l-a fotografiat şi i-a cerut să-i arate ce are în rucsacul pe care îl avea asupra sa, în peşteră. "Avea patent, cheie franceză, sârmă, folii de plastic, fapt care se vede în fotografii", spune Moş.

Doctorul are, însă, altă poveste, şi pretinde că atunci când a ajuns în faţa peşterii nu şi-a dat seama unde se afla. "Peştera nu are niciun afiş afară, ci doar un număr, o înşiruire de cifre şi litere". Mai mult, zice Ciubotărescu locul unde l-a găsit rangerul nu era în interiorul peşterii, fiindcă acel loc era luminat natural, iar o peşteră începe propriu-zis nu de la intrarea în cavernă, ci din locul unde lumina naturală nu mai ajunge deloc. "Afişul ce interzice accesul, dar şi porţile de fier ale peşterii, sunt mai departe de zona în care mă aflam eu. Deci nu am încălcat nicio regulă", susţine bărbatul.

Pe moment a scăpat, rangerul mulţumindu-se să-i dea doar un avertisment, dar şi pe acela l-a contestat la Judecătoria Beiuş. "A câştigat, judecătorul motivând că oricine putea intra în peşteră din greşeală. Am făcut recurs şi ne vom judeca mai departe la Oradea", spune Alin Moş, convins că un speolog cu aşa vechime cum e Ciubotărescu ştia foarte bine ce face, şi că "textele" lui nu vor merge la infinit.

De la lilieci la câine

01 doctor.jpgDupă toate aceste păţanii, doctorul a trezit şi suspiciunea unor săteni, care au convingerea că Ciubotărescu (foto) nu e un îngeraş, ci un hoţ de peşteră, e drept foarte isteţ, care de fiecare dată îşi construieşte alibiuri cu tupeu, dar şi cu grijă, aşa încât nimeni să nu-l poată prinde în fapt.

Oamenii povestesc un alt episod antologic avându-l ca protagonist pe medic. De pildă, în septembrie 2010, acesta a apărut ca un erou în ziarele din Alba Iulia, după ce ar fi salvat un câine căzut în peştera 1 Mai din Gârda. Localnicii zic însă că animalul ar fi fost aruncat intenţionat în peşteră, iar Ciubotărescu şi nişte amici de-ai lui au "intervenit" în numele Asociaţiei Sfinx să-l "salveze". Au intrat cinci oameni în peşteră după câine, au stat câteva ore şi au ieşit cu câine cu tot, însă patrupedul nu avea nicio rană. Că animalul n-a fost accidentat se vede şi într-un filmuleţ făcut chiar de medic şi postat pe YouTube. Explicaţia, zic sătenii, e alta: fiecare "salvator" avea un rucsac, în care ar fi pus oase de urs pentru a le vinde, pe bani buni, peste hotare.

Cum era de aşteptat, Ciubotărescu respinge vehement acuza. "Doamne fereşte, nu am făcut niciodată aşa ceva. Ar fi şi absurd pentru un speolog, pentru că noi protejăm peşterile de hoţi. Aşa că e ilogic să montăm porţi dacă vrem să furăm!", spune medicul. Ce-i drept, nimeni nu are încă vreo dovadă concretă împotriva sa, pentru că omul găseşte mereu cele mai trăsnite, dar imbatabile, explicaţii. Şi, cum se ştie, hoţul neprins e negustor cinstit, chiar şi când e vorba de oase de urs furate din peşteri...


14-schelet.jpgPIAŢA NEAGRĂ
Export peste Ocean

La o simplă căutare pe Google, oricine poate afla de ce comerţul cu oase de urşi de peşteră (Ursus Spelaeus) este o afacere care merită riscul. Diferite site-uri din SUA scot la vânzare oase şi cranii provenite din Munţii Apuseni, la preţuri între câteva sute şi câteva mii de dolari.

Mai mult, unele site-uri chiar precizează "sursa" obiectelor, toate fosilele fiind prezentate ca făcând parte din "colecţii personale". Există şi site-uri care oferă schelete întregi de urşi din Apuseni, pentru nu mai puţin de 27.500 de dolari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
vrajeala
Eu Alin Mos impreuna cu un gunoi pe nume TOGOR, nu mai putem dormi noaptea pentru ca domnul doctor taxeaza si vinde din pesteri si ne lasa pe noi fara afacerea noastra din totdeauna.
Postat 03 Martie 2011, 11:21 de alin mos
cui ...
... fac folos "informatiile" din articol ? c'mon ! redati-ne pesterile ! noua si lui Ciubo !!!
Postat 19 Februarie 2011, 18:58 de OilK
Si totusi...
Si totusi ce căuta omul acela la pestera Piatra Altarului noaptea.Din cate am citit pe internet accesul acolo se face pe baza unei aprobari prealabile.Faptul ca s-a dus fix acolo cu masina si a intrat chiar si in zona de deschidere spune multe.Iar sculele din rucsac la ce le folosea.Vroia sa scoata dintii vreunui liliac.Cam multe pareri impotriva articolului.Poate este putin tendentios dar argumentele sunt intemeiate si apoi ce interes ar fi avut ziarista sa-l denigreze pe acest doctor, ca tot nu am inteles...
Postat 19 Februarie 2011, 12:49 de Boom
Drumul spre lumina
Numai destepti pe plaiurile noastre. Chiar crezi ca un adevarat raufacator de pestera sta la pozat? Ala de face poza e cu osul in spate, e totul discutat de sus in jos - " Pe cine scoatem tap ispasitor?".Parca nu se stie traseul , daca asi fi un hot profesionist nu cred ca asi umbla ca buimacul in mijlocul noptii dupa oase, astea sunt metode invechite, il trimit direct pe renger sa le aduca pentru ceva bani. Retardati mintali reporteri astia de ocazie. O zi buna
Postat 14 Februarie 2011, 13:47 de Alex
Flatulatie de pipita semidocta
Stilul de a arunca cu fecale in stanga si in dreapta fara sa ai habar cu ce se mananca subiectul despre care scrii, nu este nou pe meleagurile mioritice, asa ca nu mai raman impresionati decat neavenitii si iubitorii de can can ieftin ridicat la grad de mare informatie. Cred ca la facultatea de ziaristica, daca este cazul d-rei Tic..., trebuia sa invete macar ce este deontologia ( oare o stii ce-i aia ?)... asa ca Socrate s-a hotarat sa o invete. Intr-o zi, marele filozof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat si care i-a spus: - Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai? - Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei. - "Trei"? - Asa este, a continuat Socrate. Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel al Adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat? - Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el. - E-n regula, zise Socrate. Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine? - Nu ... dimpotriva! ... - Deci, a continuat Socrate, vrei sa-mi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat? Omul a dat din umeri, putin stanjenit. Socrate a continuat. - Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba: filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos? - Nu, nu chiar .... - Ei bine, a conchis Socrate, daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui? Oare cate informatii cu care venim noi in contact de-a lungul unei singure zile ar putea sa treaca acest test?
Postat 13 Februarie 2011, 21:30 de Tudy
Speolog TSA1
Sincer ma intreb daca o sa si apara comentariul la modul in care a fost scris articolul. Trofee din pesteri, de ce nu si comori ingropate ascunde de daci? Si PNA a ppus ordine in pesteri.... Stie oare ziarista cum era nainte de NA si cum e acum in Apuseni? Pot numai sa sper din tot sufletul ca C. Ciubotarescu sa se foloseasca de decizia definitiva amintita in articol si sa obtina bani pt calomnie in instanta.
Postat 13 Februarie 2011, 17:57 de Sorin
rea vointa
Nu cunosc pesteri, domeniul, pe nimeni din cei implicati, insa nu pot sa nu remarc cantitatea coplesitoare de rautate din articolul de mai sus. Intentia este evident una malitioasa si in spatele careia se afla interese. Din punctul meu de vedere, doctorul este inca una din acele persoane pline de pasiune care se mai intampla sa iasa din tiparele "obisnuite" in loc sa stea locului pe post de "legume inerte si nederanjante"
Postat 12 Februarie 2011, 13:02 de Mihai Dumitru
arhitect
Inainte de a scrie acest articol politic, vizitati o rezervatie speologica si vizitati apoi "pestera ursilor". va veti ingrozi cum a ajuns o pestera turistica, in ce grad de devastare poate fi. Inainte de a vorbi de subteran, mergeti pe la suprafata, vedeti cum sunt devastate padurile fara ca cineva sa ia o masura. Institutul de Speologie din Cluj spune ca este oki ce s-a intamplat in "poarta lui Ionele", APNA spune ca nu. Cei de pe urma, nici de paduri nu sunt in stare sa aiba grija, ce stiu ei sau ce pregatire au sa dea cu presupusul macar de pesteri. Este vid legislativ in domeniul pesterilor deoarece nu se vrea a se face ceva in general, daramite in particular. Articolul este destinat celor ce urmaresc cu interes telenovelele sud-americane, filmele indiene si citesc cu interes "can-can" si "libertatea" Sunt membru al unei asociatii speologice si il cunosc personal pe Dr. Cristi Ciubotarascu. Tot ce-i scris aici este o aberatie.
Postat 11 Februarie 2011, 19:02 de ionut grecu
trancaneli pe teme de mediu si speologie
Cata ipocrizie si rea vointa din partea celor care au construit toata povestea asta. Si incep sa cred ca sunt convinsi ca mai au si dreptate. Am sentimentul ca Ciubo trebuie sa fie "exemplul dat", dovada ca administratia parcului ar functiona - si pentru asta ii punem in carca omului inclusiv trasul cu prastia in luna. Stau si ma minunez si ma intreb cum naiba poate sa degenereze asa de mult pasiunea pentru natura si frumos? Cred ca proiectele cu bani multi si pozitiile "de frunte" au reusit sa imbete mintile oamenilor. Mare pacat.
Postat 11 Februarie 2011, 17:13 de Ioana F
Ma intreb...
Ma intreb la comanda cui o fi scris articolul asta... pe cine o fi incurcat Ciubo de s-a inceput o asemenea campanie de denigrare a lui?
Postat 11 Februarie 2011, 14:29 de Adi S.
aiureli si abureli... de pestera
Vai, ce articol bine structurat... sunteti sigura ca nu ati omis nimic? Ce surse respectabile aveti... dovezile unde sunt? Chiar singura recunoasteti ca nu le aveti. Fara dovezi se pot spune multe, insa nu-i nimic, articolul este o doar incercare nereusita de a denigra un om care s-a luptat si se lupta in continuare pentru protectia pesterilor. Insa ce putem spune, puterea materiala este din pacate mai mare decat puterea adevarului. Foarte respectabil jurnalismul din ziua de azi!
Postat 11 Februarie 2011, 10:18 de Fantezia
inginer
Incredibil!! cat de prost poate fi un ranger cu pretentii de persoana calificata, ca sa pretinda ca o pensa, un patent o foarfeca si o cheie franceza sunt scule de furat din pesteri? Prostia si penibilitatea nu cunoaste margini, si cu atat mai mult cand acestea sunt afisate cu emfaza de autoritati publice in presa este si mai tragic. Domnilor de la Ministerul mediului si padurilor, va rog, faceti un control la PNA ca va faceti de rusine cu asa reprezentanti.
Postat 11 Februarie 2011, 10:09 de Dan
articol execrabil!
il cunosc pe Ciubo de ani de zile si intr-adevar, e genul de om care speculeaza diverse situatii dar cele prezentate in acest articol sunt "comandate" si cosmetizate pentru ca cei care nu stiu care e situatia cu Parcul, sa condamne si sa blameze acest personaj. Oare de ce ambele procese care i-au fost intentate i-au dat castig de cauza? Parcul Natural Apuseni nu are avocati competenti? Rusine si locuitorilor din Garda, daca stiau ca acel caine nu a ajuns accidental acolo, inseamna ca ei sunt cei care au incercat sa scape de el. O metoda convenabila pt. a scapa elegant si fara urme de animale nedorite: se arunca in apa, in puturi seci sau in pesteri/avene, daca sunt la indemana. Parcul ar trebui sa-si vada de treaba, nu am vazut nici un ranger care sa ia la intrebari pe turistii care intra cu masini de teren pe trasee turistice, care campeaza si fac focul in locuri nepermise sau care lasa gunoaie pe oriunde trec. Nu va mai legati de speologii care nu va ling dosul suficient cat sa le dati avize pt. practicarea speologiei in Parcul "vostru"! Rusine ziaristei ca si-a incalcat codul deontologic fabricand astfel de articole partinitoare si neverificand veridicitatea datelor.
Postat 11 Februarie 2011, 10:02 de Amy
popescu
Exista pesteri retrase, ferite de privirile indiscrete ale "rangerilor", cu mult mai multe oase de urs de caverna, din care ar fi putut fura doctorul, daca asta intentiona cu adevarat, fara a se afla. Dar de aceste lucruri stiu doar cunoscatori ai pesterilor, nu jurnalisti care nu au umblat in viata lor in asemenea locuri. Daca administratia parcului apuseni ar vrea cu adevarat sa prinda acesti hoti reali de fosile, i-ar putea prinde fara mare greutate. Dar deh, coruptia nu se opreste doar la vamesi...
Postat 11 Februarie 2011, 09:41 de ion
mafia
Decat articole de astea de 3 lei, mai bine faceti unul adevarat despre afacerile ce se fac cu si pe langa pesteri.
Postat 10 Februarie 2011, 21:04 de vio
rupicapra rupicapra (in traducere gazetareasca: rupe capra, rupe capra)
d-ra tic, acum 21 de ani rebengiuc a donat natiei romane un sul de hartie igienica pentru a se sterge la gura dupa ce vorbeste. vedeti, ca tot lucrati in "media", poate prin colegii dvs. mai gasiti o bucatica din hartia aceea, aveti mare nevoie.
Postat 10 Februarie 2011, 19:51 de stolo
Stire de *
Niste papagali care nu incap de Ciubo s-au gindit ca fac un articol de zile mari, dar a iesit o poveste plina de minciuni. HEI cum puteti avea pretentia sa va creada pe voi si nu pe doctorul lor satenii din zona cind larati ca niste ciini la luna? "Există şi site-uri care oferă schelete întregi de urşi din Apuseni, pentru nu mai puţin de 27.500 de dolari" Hai sa vad si eu un schelet din asta intreg :))) Foarte profitabila speologia asta :))
Postat 10 Februarie 2011, 19:08 de yoyoo
om de grota
asa arata dumnealui...om al cavernelor, homoerectus.La Sapiens, nu cred ca a evoluat!
Postat 10 Februarie 2011, 17:58 de doctor
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Merită vizitat! Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat (FOTO/VIDEO)
 • O oră de linişte, din respect pentru autişti, în toate magazinele Kaufland, la iniţiativa Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal (FOTO)
 • Modelul elveţian funcţionează în Bihor: Zeci de salvatori montani, instruiţi la centrul înfiinţat într-un program elveţiano-român (FOTO)
 • Podul Centenarului a fost inaugurat de o Dacie tricoloră, în prezenţa comisarului european Corina Creţu (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, România! Festivităţile de 1 Decembrie s-au încheiat în premieră cu un foc de artificii (FOTO/VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON