URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 14 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
23 Octombrie 2018, 07:56

Război între fraţi: Pastorul bisericii "Nădejdea Vie", acuzat de furt şi de şantajarea credincioşilor cu înregistrări făcute pe ascuns

Război între fraţi: Pastorul bisericii 'Nădejdea Vie', acuzat de furt şi de şantajarea credincioşilor cu înregistrări făcute pe ascuns NĂDEJDE SPULBERATĂ. Enoriaşii bisericii penticostale Nădejdea Vie (foto), de pe strada Tudor Vladimirescu, şi-au pierdut încrederea în pastorul Alfred Cicort Lucaciu (medalion), pe care tot ei l-au ales, în urmă cu 4 ani, să-i călăuzească în credinţă. După ce le-a cheltuit banii donaţi bisericii după bunul plac, notând încasările şi cheltuielile în carneţele, nu în registrul oficial, şi i-a înregistrat audio fără ştirea lor, pastorul s-a ales cu două plângeri penale. Nu se teme, însă, de întrebările procurorilor. "Se va afla adevărul. Acest scandal este creat de o singură persoană", zice fratele Alfred
Război între fraţi: Pastorul bisericii 'Nădejdea Vie', acuzat de furt şi de şantajarea credincioşilor cu înregistrări făcute pe ascuns DIN SUSŢINĂTOR, CONTESTATAR. În urmă cu patru ani, când Alfred Cicort Lucaciu (în centrul imaginii) a fost uns pastor al Bisericii Nădejdea Vie de pe strada Tudor Vladimirescu, Dorin Indrei (medalion) era unul dintre susţinătorii acestuia. „Nici nu bănuiam că un tânăr prezentabil va avea asemenea apucături”, zice reclamantul despre păcatele fratelui Alfred
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îşi zic unii altora fraţi, dar se poartă între ei mai rău ca duşmanii. La Biserica Penticostală Nădejdea Vie din Oradea, o parte din enoriaşi s-au întors împotriva pastorului, universitarul Alfred Cicort Lucaciu, acuzându-l că le-a furat banii, dar şi că i-a înregistrat în timpul unor discuţii intime pentru ca apoi să aibă cu ce le închide gura.

Scandalul a ajuns la urechile mai-marilor Cultului Penticostal, dar şi pe masa procurorilor orădeni, unde pastorul a fost reclamat. În replică, acesta susţine că, de fapt, unii credincioşi sunt puşi pe scandal ca să-l discrediteze, motiv pentru care el însuşi a vrut să-i dea pe mâna Poliţiei, sunând la 112... chiar în timpul unei slujbe.

Universitar evlavios

Situată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 77, lângă restaurantul Intim, Biserica Penticostală Nădejdea Vie este destul de mică, numărând doar 85 de membri. "Dar suntem uniţi, ca o mare familie", spune Dorin Indrei, unul dintre enoriaşii bisericii, încă de la înfiinţare. Şi totuşi, acum e aproape de a fi dat afară din comunitate pentru că, în loc să stea ca oaia în turmă, şi-a contestat "şeful", pe pastorul Alfred Cicort Lucaciu, care conduce "parohia" din 2014, când a fost ales de majoritatea Adunării Generale, conform statutului Cultului Penticostal.

"Eu personal l-am susţinut şi i-am îndemnat pe oameni să-l voteze. Tânăr, şcolit, părea o bună variantă", zice Indrei. Pe lângă vocaţia creştină, Lucaciu este şef de lucrări la Facultatea de Ştiinţe din Oradea, unde predă biologie, aşadar oamenii erau convinşi că, optând pentru un intelectual, aleg bine.

Viziunea cu evaziunea

În biserică a fost pace până în luna ianuarie a acestui an, când o credincioasă care susţine că are harul clarviziunii s-a ridicat în picioare, după o slujbă, şi le-a spus fraţilor că i s-a "arătat" faptul că banii donaţi de ei pentru renovarea lăcaşului au fost furaţi de pastorul lor.

Fiindcă nu şi-a dovedit spusele, femeia a fost "disciplinată" de pastor, adică pedepsită pentru "abatere de la pocăinţă". Fratele Alfred i-a interzis să mai participe la Cina Domnului, o slujbă de împărtăşanie, precum şi să spună rugăciuni ori să cânte în faţa celorlalţi fraţi.

Incidentul a stârnit rumoare, pentru că şi alţii aveau suspiciuni cu privire la cheltuieli. "De lucrări era nevoie, de aceea am dat toţi bani, zeciuiala din venituri sau fiecare cât a putut. Dar pastorul nu ne-a spus niciodată ce firmă le face sau cum a ales-o", zice Indrei.

În plus, plăţile au fost la fel de netransparente. "Costurile au tot crescut, de la 27.500 la 36.000 de euro, apoi ne-a mai spus şi că a luat un împrumut de 20.000 de euro ca să plătească lucrările. De unde s-a împrumutat, în ce condiţii, pur şi simplu n-a vrut să spună, doar ne-a cerut bani pentru returnarea creditului", spune credinciosul. Indrei a cerut detalii Comitetului bisericii, format din pastor şi alţi şase membri, şi ei aleşi, dar "nici măcar casierul nu ştia nimic".

Biserică la negru

Indrei s-a convins în primăvară că pastorul face învârteli cu banii, cu ocazia unei dări de seamă pe care acesta a fost obligat s-o prezinte. "Pastorul a proiectat o prezentare succintă, dar nu mi-a venit să cred ce am văzut: şi la venituri, şi la cheltuieli erau rubrici intitulate "Carneţel" sau "Alfred". Nimeni n-a înţeles de ce ţine banii pe carnet, adică la negru, când există casier şi registru. Biserica nu plăteşte impozite, atunci de ce avem bani la negru?", zice Indrei.

Conform prezentării, anul trecut biserica ar fi plătit 90.000 de lei din rubrica "Alfred" către "constructor", nenominalizat. Cash, fără factură, fără chitanţă! Indrei şi soţia sa au cerut insistent detalii, mai cu seamă că lucrările nu sunt finalizate nici până azi, lipsind încă finisajele de interior. Consecinţa? În luna martie, cei doi soţi au fost la rândul lor "disciplinaţi", cu aceeaşi sancţiune ca "vizionara"...

Bărbatul a contestat pedeapsa la Comunitatea Regională Penticostală Oradea, dar fără să primească răspuns, astfel că în vară, alături de un diacon al bisericii, a adunat semnături de la enoriaşi. "Conform statutului, dacă o treime din membri o cer, Comunitatea trebuie să convoace Adunarea Generală pentru alegerea unui nou pastor. Noi am strâns 46 de semnături de la un total de 85 de membri. Le-am trimis la episcopie, dar nici măcar nu ni s-a răspuns", se plânge Indrei. O sesizare a trimis, apoi, şi la conducerea centrală a cultului, la Bucureşti, dar cu acelaşi rezultat: niciun răspuns, cel puţin deocamdată.

Apucături de securist

Între timp, bărbatul a mai dibuit o fărădelege a pastorului. Poate chiar mai gravă. "Mi-a spus chiar el că m-a înregistrat, fără să ştiu, în discuţiile pe care le-am avut cu el, şi că o să ducă înregistrările la episcopie, să se vadă cine sunt eu. Apoi, vorbind cu alţi membri, am aflat că şi lor le-a spus că i-a înregistrat, chiar şi la mărturisiri, care ar trebui să fie confidenţiale, şi că va folosi înregistrările dacă cineva îl mai acuză de ceva. Aşa apucături securisto-kaghebiste n-am mai pomenit!", se plânge Indrei.

Noua descoperire i-a pus capăt răbdării, aşa că la începutul lunii trecute a înregistrat două plângeri penale împotriva pastorului, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru evaziune fiscală şi şantaj. Niciun alt enoriaş nu l-a mai susţinut în demers, deşi, se jură Indrei, nu e nici pe departe singura victimă. "Oamenii se tem. La mărturisiri au spus ce au greşit şi acum se gândesc cu groază că pastorul ar putea da înregistrările familiilor".

Slujbă cu urgenţă

Cum era de aşteptat, pastorul Alfred Cicort Lucaciu afirmă că nu se simte vinovat de nimic. "Nu am înregistrat nicio mărturisire şi nici nu am ameninţat pe cineva", a declarat el BIHOREANULUI, susţinând că singurele discuţii pe care le-a păstrat au fost cele de la slujbe şi din întrunirile Comitetului bisericii, "unde aveam tot dreptul să înregistrez".

Pastorul respinge vehement acuzaţia că a furat banii enoriaşilor şi pretinde că a trebuit să ţină evidenţa unor cheltuieli pe un carneţel din simplul motiv că firma pe care a angajat-o să renoveze biserica nu i-a dat factură. De ce a acceptat înţelegerea în aceste condiţii şi de ce ar trebui să-l creadă enoriaşii pe cuvânt? Asta, nici el nu poate spune.

Fratele Alfred susţine, în schimb, că nu crede deloc în dorinţa enoriaşilor de a-l "destitui", fiindcă semnăturile strânse pentru schimbarea lui ar fi fictive. Singurul vinovat pentru toată tulburarea comunităţii este însuşi Indrei, acuză pastorul. "Întrerupe slujbele, face mereu scandal. Odată am sunat şi la 112 pentru că a întrerupt slujba. Până la urmă, nu am mai cerut intervenţia Poliţiei, că m-am gândit că aş face rău bisericii", zice el. Iertător, ca bunul păstor...


"NU VREM LA ZIAR"
Antepronunţare pentru excomunicare

Ioan Moldovan, liderul comunităţii penticostale din OradeaIniţial, pastorul Alfred Cicort Lucaciu a refuzat să dea orice explicaţii BIHOREANULUI, acceptând ulterior o discuţie, dar numai în prezenţa preşedintelui Comunităţii Penticostale Oradea, Ioan Moldovan (foto). Cei doi au cerut, însă, doar "uitare", adică îngroparea poveştii.

"Noi nu vrem ca să ajungă în presă. Este o problemă internă, cu o persoană recalcitrantă, care oricum va fi excomunicată din biserică", a spus Moldovan despre Dorin Indrei, antrepronunându-se.

Şeful CPO a recunoscut, totuşi, că a încălcat statutul comunităţii, refuzând convocarea unei Adunări Generale a bisericii, în ciuda semnăturilor strânse de enoriaşi. "Nu am vrut să cedez acestei presiuni, pentru că s-ar fi creat un precedent şi, oricând vrea un om, să organizăm alegeri", a motivat Moldovan. Care, evident, nici cu credincioşii n-a vorbit, ca să afle direct de la ei de ce sunt nemulţumiţi de propriul pastor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
frati
mai fratilor chiar asa in ziar ? imi e rusine ca sunt neoprotestant .cum puteti face asa ceva .
Postat 24 Octombrie 2018, 09:41 de sarbi
harul clarviziunii
cam pana aici merita sa citesti... "harul cralviziunii"... ce tembel poate sa creada in asemena tampenie? crestin = cretin
Postat 23 Octombrie 2018, 22:30 de sasi
religie..? corectitudine ???
daca exista corectitudine acolo atunci trebuia s-a se fi facut lucrarile in ,,lumina" licitatie, comunicare cu toti membri organizatiei etc...zicala bani ochi dracului.....oricum scandaluri de incorectitudine nui o noutate la ,,penticostali" cum e turcu asai si pistolu......moldovan a mai fost si este implicat in multe scandaluri....insa judecata o va face Dumnezeu.
Postat 23 Octombrie 2018, 15:10 de Ardeleanul
Tatiana
Parca a fost ales de oameni, nu? Si stii vorba aia, hotii striga hotii. Fara facturi esti cam suspect, lucrari date pe dedicatii la fel. Daca bisericile ar respecta o urma de lege in tara asta, juma de conducatori (popi, pastori cum s-or numi) ar fi, dupa legea normala nu asta pesedista, la "nu te supăra pe mine". Nici tu, nici moldovan nici sifonie sau bercea nu aplicati legea in tara asta, autoritatile o aplica, dupa considerentul lor
Postat 23 Octombrie 2018, 12:41 de poiu
Pastorul e nevinovat
Il cunosc personal, rar mai intalnesti persoane ca el. E o persoana tematoare de Dumnezeu si nu s-a atins de nici un ban care nu era al lui. Din pacate Iuda (Dorin Indrei) si cativa “ucenici” de-ai lui i-au pus gand rau si vor cu orice pret sa il dea jos. Nu vor putea, caci ce aseaza Dumnezeu , ramane!
Postat 23 Octombrie 2018, 12:31 de tattianasilva6
bihorean
asa este peste tot sunt uscaturi , insa macar astialalti nu se ascund daca beau fumeaza etc ca pocaitii. ei cred ca se ascuns de oameni dar Dumnezeu ii vede ce fac asta e diferenta. una din ele ca sunt o gramada daca stai sa povesteti nu termini in 2 zile despre ce sunt ei cu adevarat.
Postat 23 Octombrie 2018, 10:52 de oradea
@oradea
Peste tot sunt de toate felurile. Ce.pierd din vedere astia 2 e ca biserica, oricarui cult, e institutie ce serveste spatiul public, deci nu poate impiedica accesul oamenilor. Faptul ca nu sunt impozitate nune din cauza ca suntem un popor crestin, ci cretin, care amendam babuta aia de sta toata vara in genunchi pt 3 kile de morcovi sa faca si ea ceva banuti in loc de evaziunile fiscale de j de mii de euro la fiecare biserica. Daca nenea ala cu reclamatia e "excomunicat" sa faca bine sa isi ceara drepturile de cetatean. Iar moldovan vrea sa musamalizeze orice, ca deh..de acolo ii vine si lui pt lemne sa isi incalzeasca vila, doar vine iarna si aia >300mp costa sa ii mentii calzi. Biserica de la inceputuri a ascuns faradelegile, nu degeaba Iisus a numit-o pestera de talhari. Uite inca un exemplu, repet, a se ignora cultul, peste tot e la fel. Sifonie, Bercea si altii sunt la fel
Postat 23 Octombrie 2018, 08:57 de poiu
bihorean
Mai mincinosi si parsivi ca pacalitii astia nu gasesti in nici o secta.
Postat 23 Octombrie 2018, 08:43 de oradea
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON