URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 IANUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cele 100 proiecte aflate în derulare, primarul Bolojan vrea să mai implementeze încă 172, dacă tot a reuşit să rezolve accesarea banilor de la UE. Practic, în felul acesta, în 2020 Bihorul are pe rol 273 lucrări, pentru că vine şi Consiliul Judeţean cu o investiţie. Mă gândesc că au de gând să termine terminalul neterminat, care trebuia terminat cu doi ani în urmă.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu un deceniu, când îşi începea primul mandat, primarul Ilie Bolojan socotea corect că Oradea trebuie înnoită radical, atât prin refacerea sistemelor de apă-canalizare şi de termoficare, cât şi prin reabilitarea clădirilor din centrul istoric, aşa încât acestea să devină atractive inclusiv turistic. Apoi a declanşat cele mai vaste operaţiuni în ambele direcţii, în ciuda contestărilor formulate de adversari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă nu mă înşel, era perioada în care preşedintele Iohannis se contra cu PSD pe marginea numirii unui premier, când Moise Guran a făcut o ediţie a emisiunii "România în direct" pornind de la întrebarea "Care ar fi cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată premier?". Ascultătorii au pomenit multe nume, inclusiv din zona non-politică, printre care, deloc surprinzător, şi al lui... Moise Guran. Ca de obicei, în situaţii critice, oamenii au nevoie de un om, un singur om, care să îi salveze. E posibil ca atunci să-i fi apărut jurnalistului gândul de mărire.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat săptămânile trecute, legislaţia noastră prevede posibilitatatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil. Dacă în episoadele anterioare am prezentat condiţiile de acordare a acestui ajutor, în continuare vom vedea procedura prin care ajutorul public judiciar poate fi obţinut.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determinată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau fragmentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale şi stenozele ureterale (modificări ale calibrului ureteral) din tuberculoza renală. Cele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstacolele organice.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
23 Octombrie 2018, 07:56

Război între fraţi: Pastorul bisericii "Nădejdea Vie", acuzat de furt şi de şantajarea credincioşilor cu înregistrări făcute pe ascuns

Război între fraţi: Pastorul bisericii 'Nădejdea Vie', acuzat de furt şi de şantajarea credincioşilor cu înregistrări făcute pe ascuns NĂDEJDE SPULBERATĂ. Enoriaşii bisericii penticostale Nădejdea Vie (foto), de pe strada Tudor Vladimirescu, şi-au pierdut încrederea în pastorul Alfred Cicort Lucaciu (medalion), pe care tot ei l-au ales, în urmă cu 4 ani, să-i călăuzească în credinţă. După ce le-a cheltuit banii donaţi bisericii după bunul plac, notând încasările şi cheltuielile în carneţele, nu în registrul oficial, şi i-a înregistrat audio fără ştirea lor, pastorul s-a ales cu două plângeri penale. Nu se teme, însă, de întrebările procurorilor. "Se va afla adevărul. Acest scandal este creat de o singură persoană", zice fratele Alfred
Război între fraţi: Pastorul bisericii 'Nădejdea Vie', acuzat de furt şi de şantajarea credincioşilor cu înregistrări făcute pe ascuns DIN SUSŢINĂTOR, CONTESTATAR. În urmă cu patru ani, când Alfred Cicort Lucaciu (în centrul imaginii) a fost uns pastor al Bisericii Nădejdea Vie de pe strada Tudor Vladimirescu, Dorin Indrei (medalion) era unul dintre susţinătorii acestuia. „Nici nu bănuiam că un tânăr prezentabil va avea asemenea apucături”, zice reclamantul despre păcatele fratelui Alfred
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îşi zic unii altora fraţi, dar se poartă între ei mai rău ca duşmanii. La Biserica Penticostală Nădejdea Vie din Oradea, o parte din enoriaşi s-au întors împotriva pastorului, universitarul Alfred Cicort Lucaciu, acuzându-l că le-a furat banii, dar şi că i-a înregistrat în timpul unor discuţii intime pentru ca apoi să aibă cu ce le închide gura.

Scandalul a ajuns la urechile mai-marilor Cultului Penticostal, dar şi pe masa procurorilor orădeni, unde pastorul a fost reclamat. În replică, acesta susţine că, de fapt, unii credincioşi sunt puşi pe scandal ca să-l discrediteze, motiv pentru care el însuşi a vrut să-i dea pe mâna Poliţiei, sunând la 112... chiar în timpul unei slujbe.

Universitar evlavios

Situată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 77, lângă restaurantul Intim, Biserica Penticostală Nădejdea Vie este destul de mică, numărând doar 85 de membri. "Dar suntem uniţi, ca o mare familie", spune Dorin Indrei, unul dintre enoriaşii bisericii, încă de la înfiinţare. Şi totuşi, acum e aproape de a fi dat afară din comunitate pentru că, în loc să stea ca oaia în turmă, şi-a contestat "şeful", pe pastorul Alfred Cicort Lucaciu, care conduce "parohia" din 2014, când a fost ales de majoritatea Adunării Generale, conform statutului Cultului Penticostal.

"Eu personal l-am susţinut şi i-am îndemnat pe oameni să-l voteze. Tânăr, şcolit, părea o bună variantă", zice Indrei. Pe lângă vocaţia creştină, Lucaciu este şef de lucrări la Facultatea de Ştiinţe din Oradea, unde predă biologie, aşadar oamenii erau convinşi că, optând pentru un intelectual, aleg bine.

Viziunea cu evaziunea

În biserică a fost pace până în luna ianuarie a acestui an, când o credincioasă care susţine că are harul clarviziunii s-a ridicat în picioare, după o slujbă, şi le-a spus fraţilor că i s-a "arătat" faptul că banii donaţi de ei pentru renovarea lăcaşului au fost furaţi de pastorul lor.

Fiindcă nu şi-a dovedit spusele, femeia a fost "disciplinată" de pastor, adică pedepsită pentru "abatere de la pocăinţă". Fratele Alfred i-a interzis să mai participe la Cina Domnului, o slujbă de împărtăşanie, precum şi să spună rugăciuni ori să cânte în faţa celorlalţi fraţi.

Incidentul a stârnit rumoare, pentru că şi alţii aveau suspiciuni cu privire la cheltuieli. "De lucrări era nevoie, de aceea am dat toţi bani, zeciuiala din venituri sau fiecare cât a putut. Dar pastorul nu ne-a spus niciodată ce firmă le face sau cum a ales-o", zice Indrei.

În plus, plăţile au fost la fel de netransparente. "Costurile au tot crescut, de la 27.500 la 36.000 de euro, apoi ne-a mai spus şi că a luat un împrumut de 20.000 de euro ca să plătească lucrările. De unde s-a împrumutat, în ce condiţii, pur şi simplu n-a vrut să spună, doar ne-a cerut bani pentru returnarea creditului", spune credinciosul. Indrei a cerut detalii Comitetului bisericii, format din pastor şi alţi şase membri, şi ei aleşi, dar "nici măcar casierul nu ştia nimic".

Biserică la negru

Indrei s-a convins în primăvară că pastorul face învârteli cu banii, cu ocazia unei dări de seamă pe care acesta a fost obligat s-o prezinte. "Pastorul a proiectat o prezentare succintă, dar nu mi-a venit să cred ce am văzut: şi la venituri, şi la cheltuieli erau rubrici intitulate "Carneţel" sau "Alfred". Nimeni n-a înţeles de ce ţine banii pe carnet, adică la negru, când există casier şi registru. Biserica nu plăteşte impozite, atunci de ce avem bani la negru?", zice Indrei.

Conform prezentării, anul trecut biserica ar fi plătit 90.000 de lei din rubrica "Alfred" către "constructor", nenominalizat. Cash, fără factură, fără chitanţă! Indrei şi soţia sa au cerut insistent detalii, mai cu seamă că lucrările nu sunt finalizate nici până azi, lipsind încă finisajele de interior. Consecinţa? În luna martie, cei doi soţi au fost la rândul lor "disciplinaţi", cu aceeaşi sancţiune ca "vizionara"...

Bărbatul a contestat pedeapsa la Comunitatea Regională Penticostală Oradea, dar fără să primească răspuns, astfel că în vară, alături de un diacon al bisericii, a adunat semnături de la enoriaşi. "Conform statutului, dacă o treime din membri o cer, Comunitatea trebuie să convoace Adunarea Generală pentru alegerea unui nou pastor. Noi am strâns 46 de semnături de la un total de 85 de membri. Le-am trimis la episcopie, dar nici măcar nu ni s-a răspuns", se plânge Indrei. O sesizare a trimis, apoi, şi la conducerea centrală a cultului, la Bucureşti, dar cu acelaşi rezultat: niciun răspuns, cel puţin deocamdată.

Apucături de securist

Între timp, bărbatul a mai dibuit o fărădelege a pastorului. Poate chiar mai gravă. "Mi-a spus chiar el că m-a înregistrat, fără să ştiu, în discuţiile pe care le-am avut cu el, şi că o să ducă înregistrările la episcopie, să se vadă cine sunt eu. Apoi, vorbind cu alţi membri, am aflat că şi lor le-a spus că i-a înregistrat, chiar şi la mărturisiri, care ar trebui să fie confidenţiale, şi că va folosi înregistrările dacă cineva îl mai acuză de ceva. Aşa apucături securisto-kaghebiste n-am mai pomenit!", se plânge Indrei.

Noua descoperire i-a pus capăt răbdării, aşa că la începutul lunii trecute a înregistrat două plângeri penale împotriva pastorului, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru evaziune fiscală şi şantaj. Niciun alt enoriaş nu l-a mai susţinut în demers, deşi, se jură Indrei, nu e nici pe departe singura victimă. "Oamenii se tem. La mărturisiri au spus ce au greşit şi acum se gândesc cu groază că pastorul ar putea da înregistrările familiilor".

Slujbă cu urgenţă

Cum era de aşteptat, pastorul Alfred Cicort Lucaciu afirmă că nu se simte vinovat de nimic. "Nu am înregistrat nicio mărturisire şi nici nu am ameninţat pe cineva", a declarat el BIHOREANULUI, susţinând că singurele discuţii pe care le-a păstrat au fost cele de la slujbe şi din întrunirile Comitetului bisericii, "unde aveam tot dreptul să înregistrez".

Pastorul respinge vehement acuzaţia că a furat banii enoriaşilor şi pretinde că a trebuit să ţină evidenţa unor cheltuieli pe un carneţel din simplul motiv că firma pe care a angajat-o să renoveze biserica nu i-a dat factură. De ce a acceptat înţelegerea în aceste condiţii şi de ce ar trebui să-l creadă enoriaşii pe cuvânt? Asta, nici el nu poate spune.

Fratele Alfred susţine, în schimb, că nu crede deloc în dorinţa enoriaşilor de a-l "destitui", fiindcă semnăturile strânse pentru schimbarea lui ar fi fictive. Singurul vinovat pentru toată tulburarea comunităţii este însuşi Indrei, acuză pastorul. "Întrerupe slujbele, face mereu scandal. Odată am sunat şi la 112 pentru că a întrerupt slujba. Până la urmă, nu am mai cerut intervenţia Poliţiei, că m-am gândit că aş face rău bisericii", zice el. Iertător, ca bunul păstor...


"NU VREM LA ZIAR"
Antepronunţare pentru excomunicare

Ioan Moldovan, liderul comunităţii penticostale din OradeaIniţial, pastorul Alfred Cicort Lucaciu a refuzat să dea orice explicaţii BIHOREANULUI, acceptând ulterior o discuţie, dar numai în prezenţa preşedintelui Comunităţii Penticostale Oradea, Ioan Moldovan (foto). Cei doi au cerut, însă, doar "uitare", adică îngroparea poveştii.

"Noi nu vrem ca să ajungă în presă. Este o problemă internă, cu o persoană recalcitrantă, care oricum va fi excomunicată din biserică", a spus Moldovan despre Dorin Indrei, antrepronunându-se.

Şeful CPO a recunoscut, totuşi, că a încălcat statutul comunităţii, refuzând convocarea unei Adunări Generale a bisericii, în ciuda semnăturilor strânse de enoriaşi. "Nu am vrut să cedez acestei presiuni, pentru că s-ar fi creat un precedent şi, oricând vrea un om, să organizăm alegeri", a motivat Moldovan. Care, evident, nici cu credincioşii n-a vorbit, ca să afle direct de la ei de ce sunt nemulţumiţi de propriul pastor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
frati
mai fratilor chiar asa in ziar ? imi e rusine ca sunt neoprotestant .cum puteti face asa ceva .
Postat 24 Octombrie 2018, 09:41 de sarbi
harul clarviziunii
cam pana aici merita sa citesti... "harul cralviziunii"... ce tembel poate sa creada in asemena tampenie? crestin = cretin
Postat 23 Octombrie 2018, 22:30 de sasi
religie..? corectitudine ???
daca exista corectitudine acolo atunci trebuia s-a se fi facut lucrarile in ,,lumina" licitatie, comunicare cu toti membri organizatiei etc...zicala bani ochi dracului.....oricum scandaluri de incorectitudine nui o noutate la ,,penticostali" cum e turcu asai si pistolu......moldovan a mai fost si este implicat in multe scandaluri....insa judecata o va face Dumnezeu.
Postat 23 Octombrie 2018, 15:10 de Ardeleanul
Tatiana
Parca a fost ales de oameni, nu? Si stii vorba aia, hotii striga hotii. Fara facturi esti cam suspect, lucrari date pe dedicatii la fel. Daca bisericile ar respecta o urma de lege in tara asta, juma de conducatori (popi, pastori cum s-or numi) ar fi, dupa legea normala nu asta pesedista, la "nu te supăra pe mine". Nici tu, nici moldovan nici sifonie sau bercea nu aplicati legea in tara asta, autoritatile o aplica, dupa considerentul lor
Postat 23 Octombrie 2018, 12:41 de poiu
Pastorul e nevinovat
Il cunosc personal, rar mai intalnesti persoane ca el. E o persoana tematoare de Dumnezeu si nu s-a atins de nici un ban care nu era al lui. Din pacate Iuda (Dorin Indrei) si cativa “ucenici” de-ai lui i-au pus gand rau si vor cu orice pret sa il dea jos. Nu vor putea, caci ce aseaza Dumnezeu , ramane!
Postat 23 Octombrie 2018, 12:31 de tattianasilva6
bihorean
asa este peste tot sunt uscaturi , insa macar astialalti nu se ascund daca beau fumeaza etc ca pocaitii. ei cred ca se ascuns de oameni dar Dumnezeu ii vede ce fac asta e diferenta. una din ele ca sunt o gramada daca stai sa povesteti nu termini in 2 zile despre ce sunt ei cu adevarat.
Postat 23 Octombrie 2018, 10:52 de oradea
@oradea
Peste tot sunt de toate felurile. Ce.pierd din vedere astia 2 e ca biserica, oricarui cult, e institutie ce serveste spatiul public, deci nu poate impiedica accesul oamenilor. Faptul ca nu sunt impozitate nune din cauza ca suntem un popor crestin, ci cretin, care amendam babuta aia de sta toata vara in genunchi pt 3 kile de morcovi sa faca si ea ceva banuti in loc de evaziunile fiscale de j de mii de euro la fiecare biserica. Daca nenea ala cu reclamatia e "excomunicat" sa faca bine sa isi ceara drepturile de cetatean. Iar moldovan vrea sa musamalizeze orice, ca deh..de acolo ii vine si lui pt lemne sa isi incalzeasca vila, doar vine iarna si aia >300mp costa sa ii mentii calzi. Biserica de la inceputuri a ascuns faradelegile, nu degeaba Iisus a numit-o pestera de talhari. Uite inca un exemplu, repet, a se ignora cultul, peste tot e la fel. Sifonie, Bercea si altii sunt la fel
Postat 23 Octombrie 2018, 08:57 de poiu
bihorean
Mai mincinosi si parsivi ca pacalitii astia nu gasesti in nici o secta.
Postat 23 Octombrie 2018, 08:43 de oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3105 RON
  • 1 EUR = 4.7788 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON