URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2013, 07:50

Răscoala "chiaburilor": Primăria "arde" cu impozite înzecite mii de orădeni cu terenuri intravilane

Răscoala "chiaburilor": Primăria "arde" cu impozite înzecite mii de orădeni cu terenuri intravilane LA PLATĂ! Mii de orădeni se vor trezi cu impozitele majorate de zeci de ori ca urmare a reîncadrării suprafeţelor intravilane din categoria "agricole", impozitate simbolic, în cea de "construibile", taxate usturător. "Impozitul se calculează raportat la valoarea terenului. Dacă pe piaţă costă mult, plăteşti pe el mai mult", spune Ioan Guler, şeful Serviciului Impunere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiscul nu crede în lacrimi. 5.800 de orădeni vor primi săptămâna aceasta de la Primărie înştiinţări în care sumele fixate ca impozite pe terenuri sunt şi de 30 de ori mai mari decât anul trecut, după ce municipalitatea a schimbat, în parte, încadrarea categoriei terenurilor aferente construcţiilor de la "arabile" la "construibile".

Edilii susţin că măsura e pe deplin justificată. "Nu văd de ce s-ar revolta cineva. Nu ştiam că municipiul Oradea este un mare producător agricol", spune, sarcastic, primarul Ilie Bolojan.

Urbanizare cu forţa

Criza stimulează inovaţia. Problema este că nu doar în cazul companiilor private! Pentru a creşte încasările la buget, municipalitatea forţează reîncadrarea unor terenuri din intravilanul oraşului din categoria agricole în cea de terenuri construibile.

O hotărâre de Consiliu Local adoptată în prima săptămână a anului prevede că pentru suprafeţele intravilane mai mari de 850 de metri pătraţi, 850 de metri pătraţi vor fi taxaţi din oficiu ca teren aferent construcţiei, indiferent de categoria declarată de proprietar la Cartea Funciară. Suprafaţa etalon a fost luată din Planul Urbanistic General al Oradiei, care prevede că aceasta este mărimea medie necesară pentru ridicarea unei case în zona Episcopia Bihor, Oncea, Ioşia şi pe dealurile Oradiei. Excepţie face zona centrală a municipiului, unde se poate construi în mod excepţional, cu aprobarea Primăriei, şi pe arii mai mici, iar impozitarea se face raportat la aceste suprafeţe.

"La agricol, că e mai ieftin..."

03 Eduard Florea_2.jpgReprezentanţii municipalităţii spun că reîncadrarea terenurilor are ca scop combaterea evaziunii. "În vreme ce unii orădeni şi-au declarat corect suprafeţele construibile, alţii - pentru a plăti cât mai puţin - au declarat ca teren aferent construcţiei doar trotuarul din faţa vilei. Restul figura ca teren agricol, ca şi cum ar cultiva porumb în zona A a oraşului", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Motivaţia "evazioniştilor" este evidentă. În vreme ce pentru 850 mp de teren agricol deţinătorul datorează un impozit de numai 12 lei pe an, indiferent de zonă, pentru aceaşi suprafaţă de teren construibil situat în zona D, taxată cel mai îngăduitor, impozitul sare la 170 lei. Şi tot creşte pe măsura apropierii de centru!

Astfel, pentru acelaşi teren situat în zona C proprietarul datorează 370 lei, iar pentru zona B ajunge să plătească 510 lei. Recordul e atins în zona A, unde 850 mp de teren construibil se impozitează cu 680 lei pe an. Cazurile sunt însă rarisime, pentru că de obicei în zona A se află în general blocuri, mai vechi sau mai noi, dar în orice caz condomenii.

"Nu se poate!"

În Oradea există 30.000 de proprietari de terenuri, municipalitatea trimiţând săptămâna trecută înştiinţări de plată către 5.800. Au fost vizaţi îndeosebi proprietarii cu suprafeţe mari care nu au declarat cei 850 mp de teren construibil vizaţi de PUG. Există însă şi orădeni care nu au aşteptat să fie notificaţi, ci s-au prezentat la Primărie din proprie iniţiativă, hotărâţi să ceară recalcularea impozitelor.

03 Laura Toie 01.jpg"Aşa ceva nu se poate! Până în 2012 am plătit impozit de 140 lei pentru o curte cu o suprafaţă declarată de 238 mp. Acum Primăria mi-a băgat din burtă 850 mp la categoria teren construibil şi îmi cere 630 lei! Dacă venea cineva la faţa locului, vedea că acolo am straturi, deci e teren arabil", reclamă Laura Toie (foto). Femeia, care deţine 1.405 mp de teren în zona Oncea, e decisă să conteste noul cuantum al impozitului. "Voi cere Prefecturii să atace în instanţă Hotărârea de Consiliu Local ca ilegală şi abuzivă", spune orădeanca.

Puterea şi abuzul

Cei mai afectaţi sunt însă dezvoltatorii imobiliari care au cumpărat suprafeţe mari şi pe care le-au parcelat în vederea vânzării. Aceştia se trezesc în situaţia de a plăti impozitul pe teren construibil pentru fiecare parcelă în parte, chiar dacă încă n-au construit nimic pe ele. Aşa că, de parcă ar fi o infracţiune, inclusiv tentativa se "pedepseşte". "Cine s-a mutat în intravilan, a făcut-o ca să construiască, nu pentru a face agricultură. Valoarea terenului a crescut, aşa că a crescut şi impozitul", explică Ioan Guler, şeful Serviciului Impunere Persoane Fizice.

03 Adrian Mihut.jpgAdrian Mihuţ (foto) o simte pe propria piele. Dacă anul trecut datora bugetului local 360.000 lei pentru parcelele deţinute, anul acesta suma va sări de 373.000 lei, prin simpla reîncadrare a terenurilor. Normal, nu e deloc încântat. "Când nu sunt bani, cel care deţine puterea e tentat să comită abuzuri. Primăria a trecut toate terenurile intravilane la categoria construibile, deşi s-ar fi putut limita doar la zonele A şi B. Zonele C şi D puteau fi exceptate, ca să nu suprataxeze persoanele care deţin terenuri pe deal, unde nu se poate construi, sau care au parcele pe care nu le-au putut vinde şi pe care fac agricultură", spune latifundiarul. Mihuţ susţine că intravilanul nu înseamnă doar terenuri construibile, ci şi terenuri agricole, aşa că Primăria a făcut un abuz taxând fiecare parcelă ca fiind construibilă.

Unirea vă salvează banii!

Pentru a scăpa de noua modalitate de impozitare, orădenii pot încerca recalcularea, soluţie totuşi fără mari sorţi de izbândă, sau pot solicita în justiţie abrogarea HCL şi să spere că dosarul va ajunge pe masa unui judecător ostil Primăriei.

03 Bela Porsztner.jpgBIHOREANUL a descoperit, însă, că orădenii care deţin mai multe parcele îşi pot diminua şi singuri costurile cu impozitul. Căci, în cazul în care îşi unifică terenurile într-o singură parcelă, vor plăti o singură dată birul pe terenul construibil, măsura fiind atât perfect legală, cât şi reversibilă. Apoi, dacă găsesc cumpătători sau vor să o doneze cuiva în vederea construirii unei case, proprietarii terenului pot scoate fără probleme din parcelă exact suprafaţa pe care vor s-o înstrăineze. "Fiecare proprietar  face cu terenul său ce vrea. Dacă desprinderea unor parcele e mai dificilă, "lipirea" lor în sens invers este o procedură simplă", spune topograful Bela Porsztner (foto), director adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea.

Potrivit directorului, procedura implică plata unei taxe de 60 lei la Oficiul de Cadastru, încheierea unui act de alipire, care costă 458 lei, şi plata unei alte taxe de 120 lei pentru emiterea unei Coli Funciare pe noua parcelă. Costurile, deci, merg până la 638 lei, puţin peste impozitul anual pentru o parcelă din zona B, crescând doar cu onorariul achitat topografului. Dar măcar aşa orădeanul va şti că plăteşte o singură dată. Nu ca în cazul impozitelor, an de an, cât va fi lumea şi pământul!


"Persoanele fizice, care deţin parcele peste 850 mp, vor fi impozitate la categoria teren cu construcţii aferent zonei fiscale în care se află, cel puţin o suprafaţă de 850 mp, exceptând terenul ocupat de clădiri"

HCL 10/2013


VOR FI RECLAMAŢII
"Vom verifica"

Deşi numărul contestaţiilor legate de calcularea impozitelor este deocamdată destul de mic (8), reprezentanţii municipalităţii cred că aceasta e doar liniştea dinaintea furturii. Edilii se aşteaptă la o creştere a numărului de sesizări în cursul acestei săptămâni, ca urmare a primirii celor 5.800 de înştiinţări de plată deja trimise. "Ne aşteptăm să fie reclamaţii. Ştiam la ce ne înhămăm, aşa că suntem pregătiţi. Vom verifica fiecare sesizare individual, iar acolo unde e necesar vom reveni asupra sumelor de plată impuse", spune viceprimarul Ovidiu Mureşan.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop afirmă că va analiza cu toată seriozitatea sesizările pentru abrogarea HCL 10/2013. "Deocamdată nu mi-a ajuns pe masă nicio reclamaţie, dar având în vedere numărul mare de persoane afectate nu e exclus să apară". Pop este convins că juriştii Prefecturii vor da un răspuns pertinent cererilor orădenilor şi nu exclude chiar atacarea actului normativ în justiţie, dacă se constată că acesta a fost adoptat în condiţii nelegale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
37 Comentarii
periferie
pe strada ogorului langa maxim nu a bagat apa si canal dar impozitul la marit........
Postat 18 Martie 2013, 10:56 de vio
Asiguratorul sa taca
Asta care bate toba cu amenzi pentru cei care nu si-au platit asigurarile la case, esti un tampit!!!!!! Poi ai auzit tu in Oradea sa fie daramate case datorita: cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren ??? Daca nu de ce sa fie obligatorie plata asigurarii, sau lucrezi tu la asigurari si v-ar trebui acesti bani. Esti un nesimtit ca si cei care au introdus taxele marite, v-ar trebui bani nemunciti, sa stati pe scaune si sa nufaceti nimic, numai sa av luati bani. Dintotdeauna cine a lucrat la stat sau la institutii care au fost numai la intins mana, fara multa munca au invidiat privatii care chiar muncesc si risca sa faca bani. La munca cu voi nesimtitilor!
Postat 13 Februarie 2013, 19:52 de Ioan
parere
n-am nimic cu HCL treaba lor, dar ar trebui sa se aplice doar terenurilor tranzactionate dupa data aparitiei. Atat. in rest Doamne ajuta.
Postat 06 Februarie 2013, 14:56 de dan
@Asiguratorule
Eu cred ca e griza, dragule dar nu inista pe alta aberatie/hotie! La loc comanda!
Postat 02 Februarie 2013, 18:39 de O oarecare
@dfc
Corect - ar trebui sa ne unim si sa nu ne lasam - in cadru organizat!
Postat 02 Februarie 2013, 18:35 de O oarecare
@aha
Scuze, comentariul de mai jos era pentru "aha"
Postat 02 Februarie 2013, 18:33 de O oarecare
@Asiguratorule
@aha, nu, nu l-am votat, ca-l stiu ce-i poate pielea de pe vremea cand era boboc la Timisoara... :( Pe altii insa i-a pacalit si acum isi musca pumnii :(
Postat 02 Februarie 2013, 18:32 de O oarecare
LEGEA BUNULUI SIMT
Idea, era sa se respecte LEGEA,atat de invocata in toate luarile de poozitie ale “ cinstitilor si onorabililor nostril contribuabili ORADENI “ ,care din spirit “ civic “,isi dau cu parerea pe acest topic..Dar,constat ca atuci cand e vorba de buzunarul lui, trebuie sa ignoram LEGEA. Pai ,LEGEA nu se schimba asa dupa cum vrea fiecare sau dupa cum o interpreteza fiecare. Legea Cadastrului nu poate fi schimbata de Consiliul Primariei, dar va aduc la cunostinta ca exista Legea Asigurarii locuintelor, pe are multi dintre voi ati ignorat-o.!Primaria vrea bani,si e normal sa aiba un buget sanatos, dar din TAXE LEGALE , nu facute pe colt de masa cu niste CONSILIERI tradatori, PDL-isti mascati in USL-isti, care isi bat joc de ONOAREA lui BOLOJAN. Si primul tradator este Eduard Florea, care se ingrase vazand cu ochii. De craciun te taiem ! Auzi la el – EVAZIONISTI !-,Extraterestrule, pana acum pe unde ai stat ascuns? Pute-ai sa-ti faci o asigurare pe locuinta ,care sa acopere mai multe riscuri (ex:. apa de conducta,,incendiu, vandalizare ),inclusiv cele trei de baza ,aproape la aceleas pret. Nici nu v-a interesat. Dar vedem CAPRA VECINULUI ,cand si tu te numeri printre cei in culpa. v-am arata FATA VOASTRA IN OGLINDA. Si nu va place ! Avem nevoie de buget sanatos, puneti-va ( neuronii )la contributie,daca avet asa ceva. Daca nu DATI-VA DEMISIA, Consilieri LINGAI si Dir.econimoc Eduard ! Sunt atatia SOMERI mai buni de 100 de ori decat voi ! Partidul lor este insa -LEGEA BUNULUI SIMT.
Postat 02 Februarie 2013, 16:10 de Asiguratorul
arde i bolovane
sint pline dealurile de linga oras cu ditamai viloaiele, care mai de care, toate construite pe terenuri agricole... saracii bogatani, plingeti va de mila zgirciobilor, tuvaneamuncur de imbuibati
Postat 02 Februarie 2013, 11:57 de arde i
ASIGURAREA
Primare,ti-am mai spus,da-le amenda la toti care nu au asigurarea obligatorie pe locuinta ! Nici 10% nu s-au asigurat. Te imbogatesti primare si tu si Primaria si consilierii tai , aia lingai.........si o sa fie bine......si nu o sa se supere nimeni...ai sa vezi...numai lasa terenurile alea in pace,asa cum sunt inscrise la OPCI,in Registrul Agricol la tine in Primarie,semnate de manuta ta. Ai fost cumva pacalit ? Nu ai fost.,dar in primul rand trebuie sa ai ONOARE ! ESTI PRIMARUL ORASULUI ORADEA .
Postat 01 Februarie 2013, 23:16 de Asiguratorul
Impozit
Ar fi mai bine sa se desfiinteze parlamentul pt ca acesti trantori platiti de noi fac ei legile si am reduce cheltuielile cu senatul si parlamentul .TovBolojan sa-i trimita pe teren sa se dcumenteze in loc sa pui atati oradeni pe drumuri.De unde atata nesimtire si lipsa de bun simt la acesti(n-am cuvinte)care in loc sa se documenteze ce voteaza stau pe scaun si voteaza.
Postat 01 Februarie 2013, 19:09 de Pacalit de primarie
Mare DIRECTOR ECONOMIC
Mai,mare\" director\"ce te-a facut mamica ta,si care APORTEZI la numele de Eduard Florea,adica noi astia care am avut incredere in VOI,in echipa formata de pastorul vostru BOLOJAN, adica noi suntem niste \"\"EVAZIONISTI \" ! Nu ti-ar fi rusine obrazului,de tupeu ce incape pe tine, MARE TARANOI ce esti. Macar ,un neuron daca ti-ar functiona, ai sti de unde sa scoti bani.
Postat 01 Februarie 2013, 17:40 de UN VOTANT
Ilegalitati,Abuzuri= Primaria Oradea
Hotararea de adoptare a taxelor pe anul 2013 este ilegala.Nu are nici cel mai mic suport legal.Abuzul facut proprietarilor de terenuri din Oradea de catre clica Bolojan cu ceata lui de tantalai nu trebuie lasata in vigoare.ESTE ILEGALA.Haideti dragi oradeni sa ne unim si sa o atacam in instanta,poate asa ne vom face dreptate.Halal directori si juristi.! Lingai si pupincuristi, sau cine stie, vor fi si ei amenintati si dati afara si atunci fac compromisuri cu clica Bolojan.
Postat 01 Februarie 2013, 17:38 de Elvira
BOLOJAN vs FILIP
Bolojan-e,pe zi ce trece te transformi din ce in ce mai mult in FILIP.Ce are scaunul ala de primar? O fi blestemat ! Schimba-l !!! Te-ai inconlurat numai de CONSILIERI PUPINCURISTI si LINGAI. Hotararile vostre parca sunt gandite de boschetari,ca numa aia va mai aplauda,in tembelismul lor. Aveti grije,va jucati cu sanatatea si vietile oamenilor ! Dar, vorba minisrului Atanasiu ( ca sa vezi ! ), FACTURA VINE !!!!,crezi nu crezi in Dumnezeu .
Postat 01 Februarie 2013, 12:21 de JUDECATOR
ilegal
discutia e inutila! hotararea e ilegala! daca prefectura nu o va ataca, va trebui ca fiecare sa actioneze in instanta pe baza deciziilor de impunere. situatiile respective sunt reglementate de codul fiscal si alte legi imperative ale statului roman. Consiliul local are libertatea de a stabili doar: - zonarea localitatii -incadrarea in marjele permise de codul fiscal Consiliul local nu are dreptul de a stabili categoria de folosinta a terenului. Conform codului fiscal, impunerea se face pe baza declaratiei din registrul agricol, evident pe baza actelor d3e proprietate. Cei care aveti schite cadastrale, vizate de OCPI, aveti o misiune mai simpla. pe acele schite, pe baza carora s-au facut inscrierile in cartea funciara, sunt trecute niste categorii de folosinta: - A -arabil (intravilan/extravilan) -CC -curti constructii (intravilan) -F - fanete (intravilan/extravilan), etc Aceste date sunt relevante privind incadrarea pe marjele din codul fiscal si pe baza carora se fundamenteaza declaratia de impunere.Ca un teren are categoria arabil intravilan este un fapt in sine, tratat ca atare de codul fiscal. Consiliul local nu are abilitatea de a schimba aceasta categorie datorita faptului ca se afla intravilan. E o hotarare ilegala si abuziva! Nu va lasati! P.S. liberalii se intrec intre ei cu idei si masuri comuniste!
Postat 01 Februarie 2013, 10:21 de dfc
schimbarea
Înregistrarea în registrul agricol a datelor privind clădirile şi terenurile, a titularului dreptului de proprietate asupra acestora, precum şi schimbarea categoriei de folosinţă se pot face numai pe bază de documente, anexate la declaraţia făcută sub semnătura proprie a capului de gospodărie sau, în lipsa acestuia, a unui membru major al gospodăriei, potrivit normelor prevăzute la art. 293, sub sancţiunea nulităţii. conform COD FISCAL
Postat 01 Februarie 2013, 09:47 de vesea cristi
Arde-i bolojaneeeee ! Arede-i !
:))) Ce tzeapa si-au luat ! Astia au stat la coada sa te voteze.
Postat 01 Februarie 2013, 01:22 de aha
Nu zau
A decis bolovan ca o parcela fara nici o sansa de a primi aviz de constructie: 1. e sub norma ca suprafata: 2. are un stalp de inalta tensiune pe ea: 3. deasupra ei trec, in diagonala, linii de inalta tensiune; aflata in zona D, pe care pasc caii, este "teren cu cladiri"??? (Mno, sa-si faca el casa acolo!) Fara pic de jena sau bun simt, o impoziteaza ca pe o vila in buricul targului??? O crestere de aproape 300 de ori suma de anul trecut - hotie la drumul mare! Si, daca am cladire acolo, te pomeni ca ma trezesc cu un impozit si pe o casa fictiva, cu majorari ca e a doua locuinta??? Maiculita mea, habar nu aveam ca sunt bogata si eu strangeam cureaua de pe o zi pe alta... oare de ce-i gol frigiderul - si asa defect si nereparat din lipsa de... Bai, dar sunt bogata ori ba??? Chemati salvarea ca-mi pierd mintile - nu mai stiu pe ce lume traiesc!
Postat 01 Februarie 2013, 00:22 de O oarecare
LEGEA CADASTRULUI - 534/2001
Am sa va dau o sugestie,voua,DISPERATILOR care plangeti bugetul Primariei,precum si voua CONSILIERILOR ALESI, ca decor votant:,de nu va duce capul .!! De ce nu-i sanctionati pe toti oradenii care nu si-au platit asigurarea obligatorie a locuintei ? Legea exista,termenul de pasuire a expirat, Primariile au primit acest atribut! Ce mai asteptati ! Mai bine incalcati o LEGE, ignorando pe alta,in vigoare ? Si nu ar fi nici un motiv de revolta sau de suparare. Ai calcat pe bec ? PLATESTI.! O asigurare este de 10 sau 20 Euro - si la necaz ai cui te adresa.! Ei ,ce spuneti CONSILIERI IGNORANTI !! Si cate amenzi s-ar putea incasa,....dar daca n-ai cu cine,ce sa faci.....GRATIS!!!!!!!..hai ..pa
Postat 01 Februarie 2013, 00:11 de Asiguratorul
LEGEA CADASTRULUI - 534/2001
Ceea ce ati facut,prin modificarea incadrarii destinatiei terenurilor, noastre fara acceptul nostru fara aprobarea Oficiului de cadastru (pe care cu aceasta ocazie l-ati desfiintat),printr-o hotarare de consiliu,care contravine Legii de organizare cadastrala nr. 534/2001 este de factura PENALA.! Cu aceasta ocazie ,ati atins performanta de a ANULA veridigitatea tuturor CF-urilor care au alte inscrisuri decat cele ptr.care Dvs.ati facut calculul impozitului pe teren, bani pe care doriti sa ii luati precum procedeaza HOTII DE BUZUNARE,pe nesimtite,pe nevazute. Am vrut o schimbare,nu in mai rau ci in mai bine.V-am ales ,pentru ca sa votati hotarari in folosul nostrou , al comunitatii. Bolojan-e, ..!!! tu i-ai ales Am avut incredere ! Apoi,dupa cum se vede,ai ales numai MANELISTI ...fara numar...fara numar...CONSILIERII lui peste.! SFATUL DAT DE @Dan E FOARTE BUN. BAFTA !
Postat 31 Ianuarie 2013, 23:40 de Justitiarul
impozit
D-lor consilieri nu va e rusine sa votati in bloc aceste HCL-uri.Sa va spun nemultumirea mea:Am asteptat 15 ani ca sa ne fie retrocedate 66 de ari terebani pe care nici pana in ziua de azin agricol,l-am primit mai putin cu 16 ari motivand ca nu mai au terenuri si ca vom primi despagubiri in bani,care bani nu i-am primit nici pana azi.Cum poti sa ceri cuiva sa plateasca cand tu esti dator si mai mult de 30 de ori impozitul pe acel teren.Acel teren se afla la fostele sere Si nici nu ai voie sa te apropii de ele pt ca acolo e ofirma care tot sapa sa scoata si conductele subterane.ternul nu poate sa fie lucrat pentru ca e plin cu sticle si plin de gropi,iar noi nu vrem sa construim nimic.Daca primaria Oradea spune ca este teren pt constructii s-al cumpere pentru tov.Bolojan sa-si faca casa ca sa nu mai faca naveta dela Alesd.
Postat 31 Ianuarie 2013, 19:53 de pacalit de primarie
impozit
D-lor consilieri nu va e rusine sa votati in bloc aceste HCL-uri.Sa va spun nemultumirea mea:Am asteptat 15 ani ca sa ne fie retrocedate 66 de ari terebani pe care nici pana in ziua de azin agricol,l-am primit mai putin cu 16 ari motivand ca nu mai au terenuri si ca vom primi despagubiri in bani,care bani nu i-am primit nici pana azi.Cum poti sa ceri cuiva sa plateasca cand tu esti dator si mai mult de 30 de ori impozitul pe acel teren.Acel teren se afla la fostele sere Si nici nu ai voie sa te apropii de ele pt ca acolo e ofirma care tot sapa sa scoata si conductele subterane.ternul nu poate sa fie lucrat pentru ca e plin cu sticle si plin de gropi,iar noi nu vrem sa construim nimic.Daca primaria Oradea spune ca este teren pt constructii s-al cumpere pentru tov.Bolojan sa-si faca casa ca sa nu mai faca naveta dela Alesd.
Postat 31 Ianuarie 2013, 19:53 de pacalit de primarie
impozit
D-lor consilieri nu va e rusine sa votati in bloc aceste HCL-uri.Sa va spun nemultumirea mea:Am asteptat 15 ani ca sa ne fie retrocedate 66 de ari terebani pe care nici pana in ziua de azin agricol,l-am primit mai putin cu 16 ari motivand ca nu mai au terenuri si ca vom primi despagubiri in bani,care bani nu i-am primit nici pana azi.Cum poti sa ceri cuiva sa plateasca cand tu esti dator si mai mult de 30 de ori impozitul pe acel teren.Acel teren se afla la fostele sere Si nici nu ai voie sa te apropii de ele pt ca acolo e ofirma care tot sapa sa scoata si conductele subterane.ternul nu poate sa fie lucrat pentru ca e plin cu sticle si plin de gropi,iar noi nu vrem sa construim nimic.Daca primaria Oradea spune ca este teren pt constructii s-al cumpere pentru tov.Bolojan sa-si faca casa ca sa nu mai faca naveta dela Alesd.
Postat 31 Ianuarie 2013, 19:53 de pacalit de primarie
Saracii
Saracii bogati din Gh. Doja... .
Postat 31 Ianuarie 2013, 19:33 de chiaburul
cetatean nejefuit
E haos cand trebuie sa platesti,asa-i?fa contestatii,du-te la prefectura,de ce nu vinzi parcela si sa emigrezi?ar fi o solutie,sa vezi ca pe-acolo unde visezi tu sa pleci taxele sunt mari,muuult mai mari iar tu ai fi un sclav obosit
Postat 31 Ianuarie 2013, 19:20 de dan capdelemn
Cetatean jefuit de catre Primaria Oradea
Azi a avut loc o sedinta a Consiliului Local unde s-a discutat si despre impozitele si taxele locale pt.anul 2013. Unii consilieri au recunoscut ca hotararea luata este nelegala si toti ca hotararea a provocat un adevatrat haos. Nu s-au inteles in privinta masurilor ce terbuie luate pt. remedierea situatiei asa ca nu cred ca vor face ceva bun si legal. TOTI CEI NEDREPTATITI TREBUIE SA FA O CONTESTATIE LA PRIMARIA ORADEA SI O SESIZARE LA PREFECTURA BIHOR PRIN CARE SA CEARA PREFECTURII SA FACA DEMERSURILE IN JUSTITIE PT.ANULAREA HOTARARII CONSILIULUI LOCAL PRIVIND STABILIREA IMPOZITELOR SI TAXELOR LOCALE PENTRU ANUL 2013, CA FIIND NELEGALA.
Postat 31 Ianuarie 2013, 18:08 de Dan
in continuare va curge lapte si miere !!!!!!!
bravo USL .ANUL VICTORIEI FINALE a sosit in decurs de o luna de la alegeri ,draci! votanti uslasi comunisti, asta-i numai inceputul .
Postat 31 Ianuarie 2013, 17:56 de oradeanul
va dati seama?
Impartiti 373.000 lei la ~350 de lei impozitul pe o parcela si veti vedea ca Mihut mai are 1.000 de parcele nevandute. Si va dati seama cate a vandut? Asta da! 1.000 parcele ori 10.000 euro macar egal?! Si ne miram ca unii umbla numai cu X5-uri?!
Postat 31 Ianuarie 2013, 16:09 de oradeanu
Platitiva darile zgarcitilor!
Aveti terenuri platiti pentru orice se plateste. Dupa ce ca ati luat terenuri pe bani de nimica ca sa le vindeti la suprapreturi si faceti si evaziune acuma vreti sa nici nu platiti. Cui nu ii convine sa cedeze terenurile primariei care sa le vanda celor care vor sa isi construiasca prima lor casa. La terenuri e aceasi poveste ca la blocuri, s-au dat pe bani de nimica apartamentele sub 1000euro si apoi se vand la preturi de 50 000euro, dar investitii in blocul respectiv ioc, nici sa il zugraveasca nu au fost in stare, ce sa vorbi, de izolarea tevilor de caldura etc etc. Daca aveti platiti ca cei mai multi nu au deci cei care au sa plateasca.
Postat 31 Ianuarie 2013, 14:21 de .
mustaciosu strangaret
ASA DA IMPOZITE PARCA ESTI LA VIENA DAR DACA VRETI IMPOZITE PT INTRAVILAN UNDE SANT UTILITATILE ,ASFALTUL SI RESTU ,CINE ARE UN APARTAMENT AN CENTRU A PUSO TREBE SASI DUCA MASINA AN APARTAMENT CA VINE GROPARI AIA NESIMTITI SI AROGANTI SAU O BLOCHEAZA SAU O FURA ,DECI LA ALEGERI SANCTIONATI PE MUSTSCIOSU STRANGARETI SI GASCA LUI ,PE ALA DE LA APA ,GAVRA CA SANT PRIETENI COMUNISTI ,DIN PACATE MAI E MULT PANA LA ALEGERI SI BOLO FATI DE CAP CA NOI NU TE UITAM .PLECATI DIN ROMANIA PANA MAI PUTETI
Postat 31 Ianuarie 2013, 13:13 de TODORAN
emobelearele si rumanii
jale mare fratioare,ne marira taxele,da cand sa te duci sa cumperi o parcela sa vezi ca n-o iei la pret de teren agricol,vor jdemii de euro sa cumpere si ei haudi tdi la copii(ca consuma putin),la fel ca babataii din centru la care sa le faca primaria fatada,toti vor sa se imbogateasca,taxe ioc,apoi se plang ca n-au invatamant si sanatate...patetic PS serviceul la haudi il fac in garaj la preteni,ca doar nu e prosti sa dea bani la patronii nesatuli
Postat 31 Ianuarie 2013, 12:40 de rad toth
abureala de jmecher
l-au votat toti ca frajerii pe Balbajan, au crezut ca e Mesia in persoana, ca cica le-a facut parcari ! da, parcari pe care le platesc tot prostii ! acuma n-au decat sa-si rupa parul din capul sec, caci iata ce bucurii le face alesul lor, salvatorul oradiei Balbajan ! in 4 ani de mandat o sa le dea sa se sature ! iar in ultimul an, inainte de alegeri, mai asfalteaza o strada, mai reduce din impozite si ghici ce ? prostiii de oradeni o sa-l voteze iarasi :)))))))))))))))) mare ti-e gradina, Doamne ! mai bine-l votam toti pe Ceche, cre ca era mai serios
Postat 31 Ianuarie 2013, 12:28 de Infiniti Blue
impozite
Oare voi chiar ganditi sau doar scrieti : cum dreacu sa faci realipire dupa ce ai facut parcelare, stiti cat e de umblat pt o parcelare si cate taxe sunt ? Onorati consilierii care au votat astfel de hotarare cred ca nu sunt in stare sa gandeasca ce inseamna, cum sa ceri cuiva impozit de 300 de ori mai mare doar din pix ? Sunt uitilitati la acele terenuri sau doar asa se crede ? De ce nu taxeaza in functie de utilitati si nu cum le dicteaza hormonii ?
Postat 31 Ianuarie 2013, 12:27 de un
Amenda- numele de fata al lui blovan
Bolojan sa lase mistocareala, nu pentru asta il platim. Daca pretinde taxe de teren construibil, de ce nu asfalteaza zonele, de ce nu le rezolva canalizarea? Cum isi imagineaza, oamenii sa-si construiasca wc iar apoi sa se spele in lighean si sa foloseasca buda din gradina? Bolojane, nu esti doar prost, esti si nesimtit!
Postat 31 Ianuarie 2013, 11:44 de AB
Au, mi-a crescut cu 4% impozitul...
Se vede clar ca suprataxarea nu afecteaza marii investitori imobiliari, gen Adrian Mihut, caruia i-a crescut impozitul cu 3% de la 360.000 la 373.000 lei. Insa patura mijlocie si oradenii care chiar traiesc din agricultura (dl Bolojan n-a fost niciodata in Podgoria sa vada ca e efectiv sat, cu drum de piatra sparta, pt. care Primaria n-a facut nimic nimic nimic) s-a trezit cu impozite mrite cu 500%, adica de peste cinci ori. Pacat ca n-a ramas Podgoria la Osorhei si Episcopia Bihor separata de Oradea, ca doar impozite le-a adus municipalitatea
Postat 31 Ianuarie 2013, 10:00 de Adi Muhut
de platit
Cei mai afectaţi sunt însă dezvoltatorii imobiliari care au cumpărat suprafeţe mari şi pe care le-au parcelat în vederea vânzării. NU MIE MILA DE EI!!!AU CUMPATA 100M patrati la 10 eu si au vindut 1m patrat la 15-25 eu.ati fraierit destui oameni deci platitiva darile!!!!
Postat 31 Ianuarie 2013, 09:28 de pip
linge blide
ca de obicei, ligaul de serviciu al primarului, Dan Shimai ! ce-ai ajuns, mai baiete... dar de, contractele din primarie sunt dulci, chiar daca qururile ce trebuie linse au gust amar :P
Postat 31 Ianuarie 2013, 09:12 de nea Chirila
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON