URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2010, 07:30

Putoarea reclamată de BIHOREANUL, protejată de autorităţi

Putoarea reclamată de BIHOREANUL, protejată de autorităţi CU DUHUL BLÂNDEŢII. Amenda aplicată Nutripork poate fi considerată ea însăşi o porcărie. În loc să fi sancţionat absenţa măsurilor reale pentru ca duhoarea să nu se mai împrăştie - ca de pildă faptul că iazul de stocare a dejecţiilor nu e acoperit în permanenţă cu paie şi nici nu este înconjurat cu o aşa-numită perdea verde - şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan (foto), s-a limitat să "pedepsească" lipsa unei hârtii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Staţia e ok, restul nu

După multiple sesizări făcute de BIHOREANUL, la începutul săptămânii trecute un echipaj format din comisari ai Gărzii de Mediu şi consilieri ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, însoţiţi de un reporter, au verificat sursele potenţiale ale poluării ce chinuie locuitorii din Ioşia şi Rogerius: ferma Nutripork Palota, Staţia de Epurare a Companiei de Apă Oradea şi Fabrica Zahărul Oradea. La Staţia de Epurare, echipa a concluzionat că toţi parametrii de mediu se află în limitele normale, astfel că staţia a fost exclusă de pe listă.

La Fabrica de Zahăr, însă, s-a descoperit un depozit de 1.000 de mp de reziduuri de sfeclă rămase de anul trecut şi peste 50.000 de metri cubi de apă cu materii organice în fermentaţie. Comisarii au dispus remedierea urgentă a situaţiei şi salubrizarea platformelor, iar suplimentar au ars conducerii şi o amendă de 20.000 lei.

Cât despre ferma Nutrientul, dacă acum două săptămâni mirosul dejecţiilor porcine se simţea peste tot, iar iazurile de stocare a acestora erau neacoperite, în ziua controlului ele erau acoperite cu paie proaspete, care astupau putoarea. Singura hibă descoperită a fost că ferma nu are vreun act prin care să ateste că dejecţiile sunt evacuate de o firmă autorizată. Numai că în acest caz, amenda a fost redusă ca la promoţie, la doar 10.000 de lei.

Dacă tăcea...

Decizia comisarilor de mediu pare corectă, dar numai la suprafaţă. Vinerea trecută, şeful Gărzii, Călin Mocan, nu a reuşit să-şi dovedească intransigenţa, ci îngăduinţa faţă de Nutripork. Practic, a luat apărarea firmei susţinând că "societatea a luat măsuri" precum folosirea de bioenzime pentru reducerea concentraţiei de amoniac şi de odorizante speciale, acoperirea cu paie a iazurilor cu dejecţii şi transportarea acestora pentru a fi folosite ca îngrăşăminte. Nu a pomenit însă niciun cuvânt despre faptul că, deşi această obligaţie e consemnată în autorizaţia integrată de mediu a fermei, patronii Nutripork nu s-au îngrijit să planteze în jurul iazurilor cu dejecţii copaci care să oprească răspândirea mirosurilor! "Pentru neconformităţile constatate, am aplicat o sancţiune de 10.000 de lei", a arătat Mocan, specificând că "neconformităţile" găsite "sunt" una singură, şi anume "lipsa unui formular care să ateste că dejecţiile sunt transportate pe câmpuri pentru a fi folosite în agricultură".

... filozof rămânea

Întrebat de ce comisarii nu au amendat Nutripork pentru deficienţele reale şi grave, Mocan n-a putut da alt răspuns decât că "în momentul controlului iazurile erau acoperite cu paie" şi că "cei de la Nutripork au plantat copaci, dar s-au uscat". Atât doar că urmele copacilor nu se văd şi, chiar de-ar fi fost aşa, Garda de Mediu trebuia să impună plantarea altora.

În timp ce şeful Gărzii s-a apărat spunând că instituţia sa nu are un aparat de măsurare a mirosurilor, prefectul Gavrilă Ghilea a fost mai ferm. "Vă asigur că după 1 septembrie, dacă vor mai exista asemenea probleme şi nu se vor lua măsurile care trebuie luate, cei responsabili vor suporta consecinţele, indiferent ce funcţie ocupă", a spus Ghilea. Adică nu va mai accepta explicaţii precum cele date de Mocan...


SUB LUPĂ
Riscă ridicarea autorizaţiei

Primele constatări ale controalelor făcute la ferma de porci din Ioşia au fost transmise şi la Agenţia Regională de Protecţia Mediului Cluj, care va decide asupra măsurilor ce se impun a fi luate. "În baza datelor, reprezentanţii Agenţiei vor putea demara propriul control şi vor putea decide dacă se impune sau nu reevaluarea autorizaţiei integrate de mediu", a declarat Adriana Calapod, şefa Serviciului Monitoring din cadrul APM Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
cine raspunde? Mocan!
Ce credeti cine a dat autorizatie de mediu pt ferma??? Nu p*la de la Garda de Mediu, fost incompetent sef la APM-BH? Si la APM ce a facut? A dat aviz de mediu la toti prietenii pedelei (putoarea nationala). A bagat in toate sectiile cate pile avea el si putoarea pedelista. Iar amu nu mai pot sacapa de ei. APM Bihor ar trebui desfintat asa cum este si reinfiintat cu oameni competenti. Cine sa faca ceva la ei? PCR-l lui Mocan si Filip???? Mocan, Filip, Basescu, Boc si toti puturosii pedelei ar trebui ......
Postat 25 August 2010, 22:08 de Stev3
DOLCE GABANA
La cati C.A.C.A.T.I. sunt in PD-L crezi ca la Mocan ii mai miroase??? A devenit imun la acest miros!
Postat 25 August 2010, 12:27 de air wick
@Florina
Care porci?
Postat 24 August 2010, 15:23 de @Florina
mirosul nutripork
Nu stiu cum saptamana trecuta era totul OK la Nutripork, si aici ma refer la acoperirea iazurilor cu paie in vederea eliminarii mirosurilor, ca duminica dimineata in Rogerius putea a fecale de iti venea sa vomiti. Pesemne ca in weekend porcii mananca mai mult si elimina mai multe excremente. La cata agitatie provoaca porcii aceia cred ca le-a crescut si pretul de vanzare. Pacat ca dl. Mocanu care trimite la toate sesizarile acelasi raspuns, nu locuieste in Iosia sau Rogerius ca sa-si parfumeze si el casa cu Air-Pork.
Postat 24 August 2010, 13:43 de Florina
bugetarii?
nu generaliza, scortosule!
Postat 24 August 2010, 11:13 de @scortosul
BUGETARII NOSTRI PLANSI DE VANTU SI FELIX !!!
BUGETARII DE AIA SUNT PLATITI DINTAXE SI IMPOZITE SA NE TOACE NERVII SI TRUDA !!! EI SUNT UN FEL DE ARIENI MODERNI CARE PRIVESC RESTUL VULGULUI DE SUS PLINI DE FUDULIE !! II INVATA PE CIUBUCARI CUM SA-SI FACA DOCUMENTELE PE CARE TOT EI LE APROBA INASA FEL INCAT SA FIE INATACABILE DE EI , BUGETARII,!
Postat 24 August 2010, 10:30 de SCORTOSUL
clar ca "buna ziua"!
ESTE O FIRMA PROTEJATA DE PARTID!!! Mocan executa ordinele de partid si protejeaza porcaria! Nu va este clar ca "organele"statului sunt pentru unele firme MUMA si pentru altele CIUMA?! Vinovati sunt lingaii si incompetentii de directorasi numiti politic care stau drepti la comanda partidului!
Postat 24 August 2010, 08:09 de azimamuz
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON