URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2020, 08:00

Pui de Lele: Fostul procuror Alexandru Lele transformă cu forţa o stradă centrală din Oradea în propriul cartier (FOTO)

Pui de Lele: Fostul procuror Alexandru Lele transformă cu forţa o stradă centrală din Oradea în propriul cartier (FOTO) ŞANTIER CU POLIŢIE. Strada Postăvarului, unde Alexandru Lele (foto sus) cumpără casă după casă, a fost lunea trecută teatru de operaţiuni poliţieneşti, fiindcă muncitorii angajaţi de avocat şi conduşi de fiul acestuia, Laurenţiu Lele (foto jos), voiau să spargă o alee din curte pentru a îngropa sub ea o conductă de termoficare neautorizată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţigănie cu Poliţie, săptămâna trecută, în buricul oraşului. Trei echipaje de Poliţie au fost trimise pe strada Postăvarului, unde avocatul Alexandru Lele cumpără case en gros, chiar şi cu japca, cum acuză unii vecini.

Frenezia imobiliară a lui Lele a început spectaculos când s-a lăcomit la apartamentul unui vecin, cu care a măritat-o pe propria mamă sexagenară, ca să i-l moştenească. A continuat apoi tot neortodox, inclusiv prin hărţuirea unor proprietari, pentru a-i forţa să-i vândă locuinţele. Odată înstăpânit peste ele, avocatul încredinţează renovarea lor unuia dintre cei doi fii, student la Arhitectură, chiar şi cu preţul unor isprăvi penale, cum e racordarea nelegală la termoficare. O infracţiune pentru care tânărul Laurenţiu Lele a fost dat pe mâna procurorilor, riscând să urmeze încă o "facultate"...

4 X 4 

BIHOREANUL dezvăluia în 2010 (facsimil) o malversaţiune rarisimă: avocatul Alexandru Lele, fost procuror la Parchetul Bihor, şi-a adus mama în vârstă de 66 de ani din Dobricioneştiul natal la Oradea, ca să-şi extindă cu ajutorul ei "spaţiul vital". Pe atunci, Lele deţinea în strada Postăvarului nr. 10 un apartament cu 4 camere, dar îl voia şi pe cel, tot cu 4 camere, în care un vecin, Moise Babău, era chiriaş al Primăriei. Făcând-o de râsul satului, Lele i-a aranjat mamei o cununie discretă cu bătrânul şi a înscris-o în contractul de închiriere pe care acesta îl avea cu Administraţia Imobiliară Oradea, în speranţa că după decesul lui va cumpăra apartamentul la preţ de chilipir.

După moartea vecinului-tată vitreg, însă, AIO a refuzat cererea Anei Lele de a-i vinde apartamentul. De ce anume? Simplu: femeia trăia tot în satul natal, iar Babău, între timp, a predat Primăriei apartamentul din Postăvarului şi s-a mutat într-o garsonieră din Rogerius, unde a şi rămas până la obştescul sfârşit. În plus, legea nu permitea închirierea şi vânzarea unei unităţi locative de stat persoanelor care deja deţineau în proprietate o locuinţă, cum era şi mamei lui Lele, proprietară în Dobricioneşti. Prin urmare, planul de extindere prin mariajul aranjat de fostul procuror a dat chix.

Domeniul Lele

Avocatul Lele n-a renunţat însă la înmulţirea proprietăţilor. De-a lungul anilor a cumpărat întreaga clădire din Postăvarului 10, plus casa din spatele ei, cu intrare din strada George Coşbuc, pe care a demolat-o pentru a-i folosi terenul ca parcare. 

Pe rând apoi, a mai achiziţionat pe Postăvarului şi imobilele de la numerele 3, 5 şi 8. Uneori, zic vecinii, a hărţuit proprietarii bătrâni, aşa încât aceştia să-şi dorească să plece, numai ca să aibă pace. "Când a cumpărat casele de la nr. 3, într-una a băgat chiriaşi nişte ţigani. O doamnă nu voia să vândă apartamentul, aşa că i-au făcut zile fripte. Au făcut gălăgie, au pus buşteni prin curte, printre care femeia ieşea cu greutate din casă. Până la urmă a vândut şi a plecat", a povestit BIHOREANULUI un cuplu de pe stradă.

Pâră cu repetiţie 

Cea mai recentă achiziţie a lui Lele datează din august 2019: imobilele din Postăvarului nr. 5, unde avocatul a cumpărat 5 apartamente. În scurt timp, a ajuns să se certe cu singurii vecini rămaşi în curtea comună: Geta Negrean (foto), dansatoare şi cântăreaţă de muzică populară la Ansamblul Folcloric Crişana, şi soţul acesteia, violonistul Dumitru Negrean.

"Astă-toamnă, Lele şi chiriaşii lui au venit peste mine, strigau că de ce nu-mi văd eu de drum. Mi s-a făcut frică şi am sunat la 112", povesteşte femeia. "Când au venit poliţiştii, Lele a fost agresiv şi cu ei, aşa că i-au pus cătuşe şi l-au dus la sediu. Mai târziu am aflat că i-au dat 6.000 lei amendă", a adăugat ea.

Conflictul a continuat anul acesta în ianuarie, când femeia a sesizat Primăria că o echipă de muncitori angajaţi de Lele execută lucrări de reparaţii, inclusiv înlocuiri de acoperişuri şi spargeri de ziduri, fără autorizaţie. Fapt interzis deoarece în centrul istoric, zonă protejată, orice intervenţie trebuie autorizată. 

Lunea trecută, tensiunea a escaladat: aflând că muncitorii, de data asta coordonaţi de fiul avocatului, Laurenţiu Lele, voiau să spargă aleea betonată din mijlocul curţii comune pentru a îngropa sub ea "nişte conducte", femeia a sunat din nou la 112, dar şi la redacţia BIHOREANULUI. "Întâi au spart strada, ca să tragă pe sub ea conducte de termoficare, tot fără autorizaţie. Acum, ca să le bage şi în curte, vor să-mi spargă aleea".

Refuz pentru refuz

La faţa locului, reporterii au găsit muncitori cu utilaje, pregătiţi să acţioneze la comanda tânărului Lele, care s-a prezentat drept inginer. "Facem reparaţii la apartamente, dar avem şi o avarie la canalizare şi, cu ocazia asta, înlocuim o conductă. Dar pentru asta nu ne trebuie nicio autorizaţie", a susţinut Lele jr, în timp ce Negrean reclama că muncitorii urmau să-i distrugă inclusiv o treaptă la intrarea într-unul din cele două imobile pe care le deţine în curte. 

Iniţial, familia cântăreţei avea aici o locuinţă cu un nivel, peste care a adăugat două etaje. Pe partea opusă a aleii, în 2017 a început să ridice şi un "studio" pentru repetiţii. Ilegal, acuză tânărul Lele, fiindcă Negrean n-a respectat proiectul aprobat de Primărie, ce prevedea un imobil cu demisol, parter şi mansardă, construind unul cu parter şi două etaje. 

De altfel, femeia îşi recunoaşte vina. "Între timp, familia noastră s-a extins. Am născut două gemene, aşa că acum avem 6 copii şi ne trebuie mai mult spaţiu. N-am depăşit termenul pentru finalizarea construcţiei şi vrem să cerem modificarea autorizaţiei. Am avut nevoie de acordul vecinilor, dar Lele nu ni l-a dat. În schimb, ne-a propus să cumpere el imobilul". Iar, fiindcă Lele face acum lucrări neautorizate, i-a întors "amabilitatea", pârându-l la Primărie.

Venit, văzut, plecat

Pentru a preveni un conflict contondent între tabere, pe "şantier" au descins, pe rând, trei echipaje de Poliţie: întâi unul de la Intervenţii, de la Judeţ, apoi un agent de proximitate de la Municipiu, iar în final încă doi agenţi de la Poliţia Locală, a căror sarcină, au conchis ceilalţi bărbaţi în uniforme, era să lămurească abaterile de la Legea construcţiilor. 

După aproape trei ore, aceştia au dat verdictul: colegii de la compartimentul Disciplina în construcţii i-au informat că o inspectoare fusese deja pe teren în ianuarie, care făcuse propriile constatări, iar legal nu aveau cum să împiedice muncitorii să lucreze, fie şi fără autorizaţie. 

La Parchet!

Robel Eniko, de la Compartimentul Disciplina în construcţii al Poliţiei Locale, a confirmat BIHOREANULUI că încă în ianuarie a verificat lucrările din strada Postăvarului, constatând că s-au făcut betonări, reconstruiri de apartamente, schimbări de acoperişuri, dar şi "realizarea unui branşament - racord termic", toate fără autorizaţie.

La fel ca BIHOREANULUI, Lele jr. îi spusese şi funcţionarei că nu are nevoie de autorizaţie pentru lucrări. "Mi-a zis că ştie, că-i student la Arhitectură". Tânărul s-a bazat pe o schimbare a Legii privind construcţiile, care într-adevăr scuteşte de autorizare lucrările de reparaţii, dar nu şi pe cele din zonele protejate ale centrului istoric. Iar obligativitatea autorizării lucrărilor de branşare termică n-a fost deloc abrogată, ba legea chiar defineşte ca infracţiune executarea neautorizată a acestora!

Prin urmare, Primăria i-a făcut tânărului Lele o plângere penală la Parchetul Oradea, pentru încălcarea articolului 24, literele b şi c, din Legea 50/1990, care sancţionează "executarea fără autorizaţie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia" atât lucrările de construcţii la monumente istorice "sau din zonele de protecţie a acestora", cât şi cele "privind noi capacităţi de producţie, transport sau distribuţie a energiei electrice sau termice ori de reabilitare a celor existente". Cum sancţiunea este închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda penală, nu poţi să nu te întrebi de ce avocatul Lele, om al legii, n-a cerut autorizaţie. Sau crede că-şi face propria lege?...


A MĂ-TII...
"Pledoarie" cu înjurături

Deoarece lunea trecută, când Poliţia a ajuns pe "şantierul" avocatului Alexandru Lele, acesta nu se afla în Oradea, BIHOREANUL l-a contactat ulterior, cerându-i să-şi prezinte poziţia. În afară de precizarea că s-a plâns la Parchet de "abuzul" poliţiştilor care îl încătuşaseră astă-toamnă, avocatul n-a făcut însă altceva decât să înjure reporterul minute în şir, cu un vocabular sărac, folosind doar cuvinte ce desemnează organele genitale.

De altfel, la fel a procedat şi în trecut, când BIHOREANUL a scris despre aranjarea "mariajului" dintre mama şi vecinul său, dar şi despre apucăturile de mardeiaş care l-au făcut să (se) ia la bătaie cu doi fraţi pe strada Postăvarului, precum şi cu omul de afaceri Radu Pentie, pe vremea când, suspendat din magistratură, Lele o făcea pe jurnalistul la "Gazeta de Oradea", împroşcându-şi cu lături adversarii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Disciplina in constructii
Unui tigan care si-a ridicat o casa pe terenul lui,dar fara autorizatia lui Ilie,i s-a aplicat pedeapsa numita excavator:www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html...In cazul de fata,ni s-a-nMUIAt excavatorul,"Primăria i-a făcut tânărului Lele o plângere penală",a verificat,a constatat..."colegii de la compartimentul Disciplina în construcţii i-au informat că o inspectoare fusese deja pe teren în ianuarie, care făcuse propriile constatări, iar legal nu aveau cum să împiedice muncitorii să lucreze, fie şi fără autorizaţie".Excavatorul nu stie carte...el doar foot-e
Postat 27 Februarie 2020, 10:40 de excalibur
Lele la puscarie
In primul rand, felicitari ADRIAN CRIS pt articol! La mai multe, nu putem lasa niste maimutoi sa faca lege prin centrul orasului nostru! Sper ca vecinii nu se vor lasa la jegosii astia spagari si vor continua sa ii faca scandal prin reclamatii si politie in fiecare zi, macar atat. Pe langa toate lucrarile facute fara autorizatie si ilegal, ati uitat sa ziceti si de camerele de supraveghere care la fel le-a montat ilegal si care supravegheaza defapt vecinii cu scopul de a-i intimida. PS: Lele, ti dor de asa ceva? https://www.antena3.ro/thumbs/big3/2007/10/29/procurorul-suspendat-alexandru-lele-batut-de-un-om-de-afaceri-13108.jpg
Postat 27 Februarie 2020, 09:55 de cristianteofil
Rețeta îi veche și răspândită.
Intimidarea sau înșelarea bătrânilor o practică și alții, rețeta îi complexă conținând pe cineva de la cadastru și un notar. În cazul ăsta mă întreb cine i-o fi dat autorizația să demoleze casa de pe Coșbuc și s-o facă parcare, evident nimeni. Ce nu înțelege dementu ăsta, favorizat de vremuri și legi relative, poate într-o zi dă peste unu care n-are nimic de pierdut și-l duce la pădure. Atunci cu siguranță o să implore după cătușe. Ce grad de ocupare are oare la airbnb după scandalurile astea?
Postat 27 Februarie 2020, 08:27 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON