URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 NOIEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Este evident că, după marele război al tranșeelor cu pasaje subterane și girații îngropate, urmează  bătălia pentru parcări. Însă ideea de a lăsa pe mâna unui investitor specializat această afacere trebuie analizată cu foarte mare atenție, în niciun caz după sistemul „da, șefu’, am înțeles, să trăiți!”.
Zic şi eu
Adrian Cris
Duminică, prima oară în ultimii 30 de ani, am avut cu adevărat din ce alege la Preşedinţie, nu doar „răul mai mic”, ci şi binele, să zic aşa. Electoratul de dreapta (spre deosebire de simpatizanţii unor Dăncilă, Diaconu, Cumpănaşu etc, ale căror exigenţe sunt modeste) a acuzat, însă, o altă premieră, ruşinoasă: lipsa dezbaterii, a confruntării între pretendenţi...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Klaus Iohannis știe că nu e un tip șarmant cu electoratul. I-ar plăcea la maxim dacă n-ar trebui să interacționeze cu nicio ființă umană, să nu fie nevoit să zâmbească fals în fața camerelor, să nu dea mâna cu nimeni niciodată. Trecerea de la dezinvoltura balcanică a lui Băsescu la seriozitatea atât de neromânească a lui Iohannis a fost prea brutală pentru publicul larg, în ochii căruia președintele ar trebui să fie un tip de viață, chefliu, cu vicii, slobod la gură, cu râs zgomotos și cu inima bătând în ritm de manea...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine veți vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Procedura popririi presupune o adresă se înfiinţare a popririi emisă de executorul judecătoresc şi comunicată terţului poprit (care, de regulă este fie angajatorul debitorului, fie o bancă).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diagnosticul de infarct miocardic acut (IMA) se bazează pe durerea toracică severă şi celelalte simptome (nelinişte, anxietate, paloare, transpiraţii), fiind completat de datele de laborator, electrocardiogramă şi tehnicile imagistice. Bolnavul cu IMA prezintă unele modificări sanguine nespecifice (creşterea numărului de leucocite şi a VSH) şi unele modificări specifice (creşterea cantităţii de enzime specifice muşchiului miocardic ca urmare a necrozei).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
17 Octombrie 2019, 08:07

Procuror versus Barou: Şeful Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, vrea să fie primit în avocatură fără examen

Procuror versus Barou: Şeful Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, vrea să fie primit în avocatură fără examen PROCESUL ROBELOR. Avocaţii şi procurorii sunt combatanţi obişnuiţi în sălile de judecată şi în camerele de anchetă. Acum au trecut la stadiul de împricinaţi, într-un proces civil declanşat chiar de procurorul general Sebastian Vălean (foto) împotriva conducerii Baroului Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proces inedit la Curtea de Apel Oradea, între procurorul general al Parchetului de pe lângă această instanţă, Sebastian Vălean, pe de o parte, şi Baroul Bihor, respectiv Uniunea Naţională a Barourilor din România, pe de alta. Casus belli este o solicitare pe care magistratul a făcut-o în urmă cu 9 ani, de a fi primit în profesia de avocat fără examen, dar la care, oficial, el pretinde că n-a primit răspuns nici până azi.

Reprezentanţii Baroului resping acuza, susţinând că de vină ar fi chiar procurorul, care ar fi lăsat o adresă de corespondenţă greşită şi nici ulterior n-ar fi revenit să se intereseze de soarta cererii sale...

Procurorul avocat

Procurorul Sebastian Vălean a trimis Baroului de Avocaţi Bihor cererea de a fi primit în rândul acestora în luna iunie a anului 2010, la vremea respectivă Legea 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat acordând acest beneficiu magistraţilor cu o vechime de cel puţin 10 ani.

În baza acelui act normativ, Vălean ar fi dobândit direct calitatea de avocat definitiv, din care, desigur, s-ar fi suspendat până ar fi decis să iasă din magistratură. Mai apoi, ar fi avut doar o interdicţie de 2 ani să îşi poată reprezenta clienţii în faţa organelor de urmărire penală din Oradea. Azi, însă, nu ar mai putea deveni avocat definitiv fără examen.

Magistratul n-a primit imediat răspunsul şi, cel mai probabil, a şi uitat de cerere. Şi-a adus aminte de ea, însă, la începutul anului trecut, în ianuarie, când a şi înaintat Baroului încă una, solicitând de această dată să i se comunice hotărârea adoptată cu 8 ani în urmă.

Proces declinat

Răspunsul la a doua cerere a venit tot cu întârziere, abia în aprilie 2019, când Baroul Bihor i-a adus lui Vălean la cunoştinţă că solicitarea din 2010 îi fusese respinsă cu justificarea că dosarul i-a fost incomplet. Decizia adoptată atunci i-ar fi fost comunicată încă din decembrie 2010.

Cum, însă, procurorul n-o primise, nici n-a avut posibilitatea să o conteste în termenul legal, de 15 zile de la comunicare. Ca atare, într-o primă fază, Vălean a solicitat ajutorul Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), dar pentru că răspunsul a fost negativ, pe 8 august, în acest an, a dat în judecată atât organismul profesional al avocaţilor din Bihor, cât şi UNBR.

În acţiune, Vălean cere în principal obligarea Baroului Bihor să-l înscrie în tabloul avocaţilor definitivi, iar în subsidiar ca instanţa să constate că nu i s-a comunicat în termenul legal hotărârea şi, ca urmare, să îl repună în termenul de contestaţie de 15 zile, pentru a o putea contesta.

Mutat neanunţat

De cealaltă parte, reprezentanţii Baroului susţin că acţiunea procurorului este neîntemeiată. "În cererea pe care a formulat-o în 2010 a indicat o adresă, la care Baroul i-a transmis două înştiinţări şi, ulterior, hotărârea prin care i s-a respins cererea. Există plicurile, pentru că au fost înapoiate Baroului cu menţiunea "avizat destinatar lipsă domiciliu", ultimul din decembrie 2010", explică avocata Mirela Cocaină, membră în Consiliul de conducere, care crede că procurorul s-a mutat după depunerea solicitării şi a omis să înştiinţeze Baroul despre acest lucru.

"Potrivit regulilor de procedură, în situaţia în care persoana care formulează o cerere îşi schimbă domiciliul are obligaţia de a înştiinţa instituţia de la care aşteaptă un răspuns. Noi nu aveam de unde să ştim că s-a mutat", spune avocata.

Judecată în deplasare

Cine are dreptate? A "rătăcit" Baroul cererea procurorului ori acesta şi-a neglijat obligaţia de a-şi comunica adresa corectă, iar acum, după 9 ani, încearcă să forţeze nota ca să poată "fenta" examenul de intrare în avocatură?

În opinia Baroului, hotărârea de respingere nu a fost atacată şi, ca atare, îşi produce efectele la fel ca o hotărâre dată de instanţă. "În situaţia domnului Vălean nu au intervenit schimbări, ca să poată formula o nouă cerere", spune avocata Cocaină. Pe româneşte, dacă instanţa nu hotărăşte altfel şi dacă şeful Parchetului mai doreşte să devină avocat, acesta va trebui să dea examen, la fel ca orice june absolvent de drept.

Verdictul îl vor da, ca întotdeauna, judecătorii. Dosarul a fost înregistrat la Secţia de contencios-administrativ a Curţii de Apel Oradea, dar fiindcă procesul priveşte un procuror care activează la Parchetul de pe lângă această instanţă, judecătorii au decis, în urmă cu două săptămâni, să-şi decline competenţa în favoarea Curţii de Apel Timişoara. Pe teren neutru, cum ar veni..

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Era dreptul lui ...
... dar la Barou era închisă "poșta" !?!
Postat 17 Octombrie 2019, 16:39 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3224 RON
  • 1 EUR = 4.7667 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON