URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2010, 08:22

Procuror ameninţat cu moartea, bandit în libertate!

Procuror ameninţat cu moartea, bandit în libertate! CĂLĂUL ŞI VICTIMA. Prim-procurorul Viorel Gavra (foto dreapta) a aflat de la BIHOREANUL despre eliberarea din arest a lui Iulian Ciorba (fundal), un infractor multirecidivist, şi s-a declarat surprins de decizia judecătorilor, care nu îl consideră un pericol public. Pentru el unul, interlopul a dovedit că este periculos: a vrut să-l împuşte!
Procuror ameninţat cu moartea, bandit în libertate! CA VREMEA. În urmă cu două luni, Iulian Ciorba (foto) a fost arestat cu surle şi trâmbiţe şi descris ca un interlop multirecidivist şi periculos. Acum, i-au dat drumul în stradă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E cercetat într-un dosar de crimă organizată, ca lider al unei grupări care a sustras 600.000 de euro din conturile unor bănci străine. E judecat în alte două cazuri, pentru spargeri de miliarde de lei vechi comise în Oradea dar şi pentru introducerea în ţară a 35.000 de euro falsificaţi.

Şi totuşi, Iulian Ciorba nu e un pericol pentru societate. Curtea de Apel Oradea dixit!

Asta, chit că bărbatul a dovedit deja cu vârf şi îndesat faptul că nu dă un sfanţ pe lege: în trecut a ameninţat cu uciderea anchetatorului care l-a trimis în judecată pentru tâlhării armate comise la drumul mare, ba a mai şi fost condamnat în două rânduri. Iar când s-a văzut liber, a luat-o de la capăt!

În flagrant

Judecătorii Curţii de Apel au decis zilele trecute eliberarea cunoscutului interlop orădean Iulian Ciorba, lider al unei grupări de crimă organizată trimise în judecată. Împreună cu timişoreanul Ioan Şandra, Alin Bălăşoiu şi Zoran Tismănariu, cei din urmă din Moldova Nouă, Ciorba a fost arestat în aprilie, pentru introducerea în ţară a 35.000 de euro falsificaţi în Bulgaria. Bărbatul a fost urmărit de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea până într-o parcare din Lugoj, unde a preluat banii, şi a fost reţinut în momentul în care a predat pachetul unui tânăr din Timişoara, pentru a-i plasa într-o bancă din Caransebeş.

Reţeaua condusă de Ciorba era de câteva săptămâni bune în atenţia poliţiştilor, după ce s-a descoperit că se ocupa de clonarea cărţilor de credit şi scosese 600.000 de euro din conturile unor bănci străine. De altfel, în timpul descinderilor, poliţiştii au confiscat din locuinţele membrilor grupării aparatură IT de ultimă generaţie folosită pentru clonarea cardurilor.

A fost rău, dar e cuminte

În timp ce ancheta privind fraudele informatice este încă în desfăşurare, dosarul legat de banii falsificaţi a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT Oradea, la sfârşitul lunii iunie, cu protagoniştii în stare de arest.

Magistraţii au respins cererile de eliberare formulate de cei patru inculpaţi de fiecare dată, până în urmă cu două săptămâni, când Curtea de Apel Oradea a decis brusc eliberarea lor, cu condiţia să nu părăsească ţara până la finalizarea procesului. Dacă faţă de Şandra, Bălăşoiu şi Tismănariu s-a avut în vedere doar că şi-au recunoscut faptele, în cazul lui Ciorba, care este multirecidivist, magistraţii au mai venit cu o găselniţă. Cum că trecutul său zbuciumat nu poate constitui un impediment pentru eliberare, mai ales că nu a comis o faptă cu violenţă!

"Nu există date că inculpatul va încerca să zădărnicească aflarea adevărului, iar trecutul infracţional al acestuia nu poate constitui un argument pentru respingerea unei cereri de eliberare sub control judiciar până la pronunţarea unei sentinţe", se arată în decizia semnată de judecătorii Mircea Puşcaş, Traian Munteanu şi Ovidiu Blaga.

Tâlhar la drumul mare

Argumentaţia şchioapătă de la o poştă. Nu doar că, aşa cum au arătat şi poliţiştii BCCO într-un document depus la dosar, "actele şi lucrările de urmărire penală relevă că există date concrete în sensul că inculpatul (Iulian Ciorba - n.r.), în contextul liberării sale provizorii, ar putea săvârşi alte infracţiuni". Dar argumentele stau în însuşi cazierul impresionant al bărbatului, care dovedeşte pericolul pe care îl reprezintă pentru societate. Căci, chiar dacă în ultimii 3 ani a trecut la "fineţuri", specializându-se în devalizarea de conturi bancare, înainte era renumit prin violenţa sa, pentru şmenurile şi tâlhăriile comise pe şosele, dar şi pentru spargerile spectaculoase în care a fost implicat.

Începând din 1995, împreună cu fratele său Marius, Iulian Ciorba a spart mai multe case de schimb valutar şi magazine de bijuterii şi telefoane mobile, atât din Oradea, cât şi din Constanţa, Baia Mare şi Ploieşti, provocând prejudicii de peste 200 milioane de lei vechi, sumă considerabilă la acea vreme. Lui Iulian nu i-a scăpat nici apartamentul cumnatului său, Nicolae Bele, de unde a plecat cu bunuri de peste un miliard de lei vechi!

02 Mumu.jpgÎn 2002, cei doi fraţi l-au atacat şi pe Nicolae Covle, alias Mumu de la Big Brother, care la vremea respectivă se ocupa de schimb valutar şi făcea drumuri dese în Ungaria.

Îmbarcaţi într-o maşină cu numere false şi pregătiţi cu răngi, cuie şi un pistol, fraţii Ciorba l-au urmărit pe Mumu şi, când acesta a ieşit pe Calea Borşului, au aruncat stabilopozi pe şosea, pentru a-l obliga să tragă pe dreapta. Covle, însă, nu s-a oprit, ci a făcut cale întoarsă spre oraş. Iniţial, a crezut că a fost un accident dar, chemat a doua zi la Poliţie, a aflat că totul a fost pregătit dinainte, într-o tentativă de a-l tâlhări.

Procuror sub protecţie

02 Viorel Gavra.jpg"Cetăţeanul model" nu s-a oprit, însă, la atât, fiind suspectat chiar că ar fi încercat să-l execute pe actualul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra (foto), cel care l-a anchetat în mai multe dosare.

Incidentul s-a produs în 2002, iar informaţiile porniseră de la Serviciul Român de Informaţii, care a interceptat câteva din convorbirile lui Iulian Ciorba, în care acesta se lăuda că are un pistol furat de la paznicul Bibliotecii judeţene, cu care îl va împuşca pe procuror. Magistratul a fost pus sub protecţie şi păzit luni de zile, însă Ciorba nu şi-a pus ameninţările în practică iar poliţiştii care au investigat cazul nu au găsit arma nici până azi.

"S-au găsit doar unele din telefoanele mobile şi o parte din valuta sustrasă", spune procurorul Gavra, consternat la aflarea veştii că interlopul a fost eliberat. "Din punctul meu de vedere este un infractor periculos, violent, multirecidivist. Dar este decizia magistraţilor. Nu o comentez, însă nici nu o înţeleg. Dacă această persoană nu e un pericol, atunci cine e?", se întreabă prim-procurorul. Şi nu e cine să-i răspundă...


INSISTENT ÎN RELE
CV de interlop

Deşi judecătorii Curţii de Apel Oradea pretind că trecutul lui Iulian Ciorba nu constituie dovadă că va comite noi infracţiuni, realitatea demonstrează opusul: deşi a fost eliberat condiţionat de trei ori, acesta a continuat de fiecare dată să încalce legea!

Prima condamnare pe numele lui Iulian Ciorba datează din 1995, când a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru furt calificat. A stat doar câteva luni după gratii, fiind liberat condiţionat, în acelaşi an, cu un rest de pedeapsă de 205 zile. În 2002, dovedit ca autor al mai multor furturi şi tâlhării comise între 1998-2002, bărbatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru tâlhărie, însă a stat doar până în 2005, când a fost din nou eliberat condiţionat cu un rest de 525 de zile.

Un an mai târziu era din nou arestat pentru furturi şi a stat până în septembrie 2007, când judecătorii orădeni au decis ridicarea măsurii preventive, până la pronunţarea unei sentinţe în dosar. Ciorba, însă, nu a mai aşteptat terminarea procesului. A fugit în Ungaria unde, în 2008, a fost din nou arestat, de această dată pentru fraude informatice comise în Budapesta. Aici a rămas 9 luni, timp în care magistraţii maghiari au finalizat procesul deschis pe numele lui şi l-au condamnat la 2 ani de închisoare. Cum perioada arestului s-a dedus din pedeapsă, Ciorba a cerut anul trecut eliberarea condiţionată, solicitare aprobată de judecători, cu condiţia ca acesta să nu mai revină timp de 3 ani pe teritoriul ţării.

Nu a făcut-o. A revenit acasă şi, până în aprilie 2010, când a fost arestat de poliţiştii BCCO Oradea, şi-a pus în practică "experienţa" acumulată în statul vecin: şi-a tras o reţea de hackeri şi s-a apucat să cloneze carduri în România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
justitia
Desi angajatii justitiei romane au niste salarii destul de mari in comparatie cu faptul ca nu-si fac datoria,ramin infractori liberi.Ex.traficanti de carne vie,falsificatori de carduri, traficanti de droguri,tilhari sint liberi,politia este destul de corupta,inchide ochii.Nu pricep de ce sint liberi RADEANU,GRECU,NEGUS j,BUDAU VIOREL, ....coruptia este in floare in Bihor fratilor.
Postat 09 Septembrie 2010, 10:07 de Popa Aurel
da da da
La aşa complet, aşa soluţie ! Prietenii ştiu de ce !!! Nu e aşa \\"Mircică\\" !?!
Postat 03 Septembrie 2010, 11:03 de PiţiStyle
nu vad de ce avem nevoie de oameni
de ce avem nevoie de oamenii de ce nu introducem cazul sau decalaratiile intr un program si el softul sa dea verdictul conform textului de lege de ce dam sansa ca legea sa fie incalcata prin rationamentul unor oamenii, inseamna ca legea scrisa nu e bun o sichimbam luam porunciile din biblie si gata, de ce atata bataie de cap inutila, sa intretii un sistem aiurea atata tim cat avem atatia copii orfani care au nevoie de banii ca sa i integram sanatos in societatate, prea multa mizerie in sistem, prea mult haos intentionat!!!
Postat 02 Septembrie 2010, 15:06 de interesant...
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON