URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 20 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
23 Iulie 2010, 08:46

Călin Raita, probleme la Orizont

Călin Raita, probleme la Orizont VIS SPULBERAT. Deşi şi-au achitat obligaţiile financiare către firma care le-a vândut casele (fundal), proprietarii din Paleu nu scapă de dependenţa faţă de Raicris. Cum drumurile au rămas în proprietatea firmei, se aşteaptă ca în orice zi Călin Raita (medalion) să le ceară bani ca să ajungă în propriile case...
Călin Raita, probleme la Orizont ENIGMĂ PUTUROASĂ. Nimeni nu ştie exact unde se scurge canalizarea pe care Raicris a realizat-o pentru o parte din case. În mod normal, trebuia să ajungă la o staţie de epurare, dar cum aceasta e în nesfârşită construcţie, locatarii bănuiesc că mizeriile "îngraşă" pământul din apropiere, cultivat cu grâu de sătenii din Paleu
Călin Raita, probleme la Orizont ENIGMĂ PUTUROASĂ. Nimeni nu ştie exact unde se scurge canalizarea pe care Raicris a realizat-o pentru o parte din case. În mod normal, trebuia să ajungă la o staţie de epurare, dar cum aceasta e în nesfârşită construcţie, locatarii bănuiesc că mizeriile "îngraşă" pământul din apropiere, cultivat cu grâu de sătenii din Paleu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ademeniţi cu lozinci care garantau "case de vis", sute de bihoreni şi-au cumpărat vile în cartierul Orizont II din Paleu, ridicat de controversatul Călin Raita.

Numai că aproape toţi se plâng acum că locuinţele sunt nu de vis, ci de coşmar. Asta pentru că cele mai banale utilităţi, precum electricitatea, canalizarea şi apa au devenit adevărate probleme existenţiale...

Promisiuni

14 Calin Raita.jpgDin cele 200 de case ale cartierului Orizont, cel mult jumătate sunt şi locuite. "Nu cred că e vreunul căruia să nu-i pară rău că s-a băgat în chestia asta", spune unul din locatari. Preferă să rămână anonim, ca de altfel aproape toţi cei cu care BIHOREANUL a vorbit, ştiindu-l pe Raita de ranchiunos şi răzbunător.

Vândute la un preţ bun pe acea vreme, casele păreau "cuiburi" perfecte pentru cei sătui de agitaţia oraşului. În contracte, Raita îşi asigura muşteriii că le vor primi cu tot cu utilităţi: apă, canalizare, gaz, electricitate, telefonie, cablu TV şi internet. Dar n-a fost deloc aşa. Reţeaua de gaz lipseşte şi acum, la fel canalizarea, iar telefonia, cablul şi internetul şi le-a procurat fiecare pe cont propriu.

Oamenii nici n-au prea avut cum să riposteze. De vreme ce Raita n-a predat drumurile din cartier către Primăria Paleu, utilităţile - alea care cât de cât există - trec pe sub terenurile din proprietatea firmei sale. "Situaţia e anormală. Eu, care am număr la casă şi sunt integrat în comuna Paleu, când ies de pe proprietatea mea dau în proprietatea privată a altcuiva?", se întreabă retoric un localnic. Unii nici măcar trotuar nu şi-au putut face, după ce Raita i-a avertizat că o să-l spargă fiindcă îi încalcă proprietatea.

Să se facă lumină!

Prima problemă pe care au avut-o localnicii încă de la mutare a fost electricitatea. Pentru că au refuzat să se branşeze la curent cu o firmă impusă de el, Raita le-a cerut bani pentru simplul fapt că toate cablurile de electricitate trec pe sub drumul lui. Nimeni nu i-a plătit taxa, fapt care l-a înfuriat. "De fiecare dată când îi spunem despre ceva ce nu merge, înjură şi ne ameninţă că ne taie curentul", spune un proprietar de casă.

Altă problemă au avut-o locatarii de pe rândurile 4 şi 5, care utilizau o reţea de curent privată şi plăteau facturile către Raicris, firma având cu Electrica contract de furnizare pentru organizare de şantier. Cu datorii de 150.000 de lei la societatea de electricitate, Raicris a intrat în insolvenţă, aşa că a cerut rezilierea contractului, pretinzând totodată bani pentru cedarea reţelei. Motiv pentru care, când a venit vorba de contractarea individuală a consumatorilor, Electrica le-a impus acestora să plătească şi datoriile Raicris. Problema s-a rezolvat abia după ce Raita a acceptat să dea către Electrica reţeaua privată fără pretenţii financiare, consumatorii având acum contracte individuale directe.

Pe lângă lege

Nici la alimentarea cu apă situaţia nu e mai limpede. Raicris a realizat foraje, astfel că toată lumea are apă, dar nimeni nu plăteşte pentru ea. Şi nu din vina lor, ci tot a "superconstructorului". Anul trecut, Raita le-a cerut să-şi monteze contoare de apă, fiindcă le va face contract. Oamenii s-au conformat, însă nici azi nu au contracte.

14 raluca strati.jpgBIHOREANUL a aflat şi cauza: Raicris Construct nu e avizat ca furnizor de apă, deci n-o poate vinde, deoarece n-a terminat lucrările la reţeaua de alimentare. Iar pentru că firma a pornit alimentarea cu apă pentru 105 case din cele 200, chit că n-a finalizat lucrările, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri i-a dat un avertisment la finele lunii iunie. "Societatea va trebui ca până la 30 august să-şi întocmească toate actele pentru intrarea în legalitate", spune purtătorul de cuvânt al ABA, Raluca Strati (foto). Abia apoi, dacă lucrările vor fi găsite conforme de ABA, Raita va putea fi considerat furnizor de apă în condiţii legale şi va putea pretinde şi bani.

Şantajaţi

Cum reţeaua de apă e totuşi pe cale a se face, afaceristul se foloseşte de situaţie pentru a închide gura şi, mai ales, robinetul nemulţumiţilor. Aşa a păţit Iulian Dincă, locatar în Orizont, care i-a cerut explicaţii pentru lucrări plătite de el, dar neexecutate de Raita (cum ar fi reţeaua de gaz) sau pentru cele prost executate (ca de pildă igrasia din casă). Soluţia găsită de afacerist a fost cea aleasă de israelieni împotriva palestinienilor din Fâşia Ghaza: i-a închis apa!

"Eu nu am apă, toţi vecinii au, aşa că am cerut explicaţii şefului de şantier. Mi s-a spus că s-a intervenit la o avarie. De fapt, Raita a dat ordin să mi-o taie", se plânge omul. Sunt mai bine de trei săptămâni de când nu are apă şi aşteaptă să vadă când are de gând dezvoltatorul să-i ofere acest "lux". De altfel, Dincă se şi judecă cu Raita pentru acest abuz, deoarece nu e prima oară când afaceristul îl şantajează în felul acesta.

Uite canalizarea, nu e canalizarea

Nici canalizarea nu e "cuşeră" în Orizont. O parte din case au fose septice individuale, dar locuinţele de pe ultimele două rânduri au scurgere la comun. Raita s-a jurat că toate deşeurile ajung în staţia de epurare a cartierului, numai că respectiva staţie nu există! Nu e, de fapt, decât o clădire de câţiva metri pătraţi, cu trei rezervoare alături, nefuncţională.

"Nimeni nu ştie unde se scurg cu adevărat mizeriile, dar eu cred că se duc toate prin pământ la capătul rândurilor 4 şi 5, căci acolo sunt mereu bălţi. Chiar şi când nu plouă cu săptămânile, ceva lichid curge mereu în direcţia aia", spune unul dintre locatarii pe care Raita l-a legat la aşa-zisa canalizare. Din zonă vine uneori un miros pestilenţial care se impregnează peste tot. "Un vecin care are câine mi-a povestit că o dată, după ce s-a plimbat liber, animalul s-a întors acasă cu blana plină de fecale".

Se va conforma

14 Somogyi Ludovic.jpgPrimarul din Paleu, Somogyi Ludovic (foto), ştie că staţia de epurare nu e funcţională. "Domnul Raita spune că e 95% gata, iar până atunci toate reziduurile se scurg într-o fosă septică comună". Dar unde e acea fosă şi cum se îngrijeşte Raita de ea, nu poate spune. Nici el şi nici altcineva.

Totodată, Somogyi ştie că locatarii au nenumărate probleme şi că toate pornesc de la faptul că Raita a început să construiască în stil heirupist. "Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, de când i s-a autorizat construcţia, domnul Raita trebuie să cedeze drumurile către Primărie, dar tot amână s-o facă. Ba că face canalizare, ba că face trotuar, dar eu cred că nu prea vrea să le predea", zice primarul. El garantează, totuşi, că-l va obliga pe Raita şi atunci problemele se vor rezolva.

Călin Raita nu a putut fi contactat de BIHOREANUL, pentru a-şi prezenta punctul de vedere asupra acuzelor care i se aduc. Probabil că şi dacă ar fi făcut-o, locatarii nu mai cred în vorbele lui. Dovadă stă o reclamaţie pe care au semnat-o 40 dintre ei şi pe care au de gând s-o depună la Prefectură şi la Consiliul Judeţean. Cu speranţa că cineva le va rupe "dependenţa" de cel care le-a vândut casele...


AMENDĂ RECORD
Probleme încă de la construcţie

În urmă cu mai bine de un an, BIHOREANUL a relatat cum Inspectoratul de Stat în Construcţii i-a aplicat firmei Raicris Construct cea mai mare amendă dată vreodată, pentru numeroasele deficienţe la construirea caselor. Specialiştii constataseră, printre altele, că imobilele nu aveau aşa-numitul ancoraj al sâmburilor de beton cu pereţii de zidărie (ceea ce înseamnă că locuinţele nu se comportau rigid la vibraţii, iar între pereţi puteau să apară crăpături), că nicio casă nu avea hidroizolaţie corespunzătoare (fapt care determina apariţia igrasiei), şi nici fundaţiile nu erau temeinice (săpăturile fiind la 30 cm în pământ, în loc de minimum 45, cum prevăd normativele tehnice). Pentru toate acestea, firma Raicris a primit o amendă de 1,85 miliarde de lei vechi. Raita a contestat în instanţă procesul-verbal, dar Judecătoria a dat dreptate ITSC. Recursul se judecă acum la Tribunalul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
disperarea familiei
VA ROG SA MA AJUTATI CU O CHIRIE.
Postat 20 Decembrie 2011, 12:27 de nistor ionel
da, ala
@SCORTOSUL: da, despre ala e vorba. in principiu cam ai dreptate dar chiar getto-uri nu sunt. in fine, altele au fost acolo problemele mari. cred ca ti-ai dat seama daca ai citit comentariile mele
Postat 23 Iulie 2010, 13:57 de dan oradeanul
CARTIERU ... ???
DESPRE CARE " CARTIERE REZIDENTIALE " VORBITI ??!!! DESPRE INGHESUIELILE ALEA DE PE CENTURA ORASULUI ??!!! PACRCA AR FI NISTE GHETOURI PT. SCLAVI !!! MAI BINE LA BLOC DECAT IN ASMENEA " CARTIERE REZIDENTIALE DE LUX " !! FUI !!! MERGI PE CENTURA SI TE UITI LA OM IN DORMITOR CUM GAFAIE SUB IN BUDA CU CA.CA !!! ATI VAZUT ANSAMBLUL " REZIDENTIA; DE LUX " DIN PALEU ??? BUN COPIL PROST SI-A SCAPAT CULORILE PE PERETI SI ARATA CA O PICTURA DE NEBUN !!!! VAI DE CAPU VOSTRU !!! CE TAPA !!!!
Postat 23 Iulie 2010, 12:04 de SCORTOSUL
korkes
Grasunul ala portocaliu care acum e consilier local la primaria Oradea, nu are nimic de zis? El trebuia sa ii dea lui Raita autorizatie de constructie pt cocioabele alea! Tot el trebuia sa verifice ca se respecta legea acolo! Tot el trebuia sa il opreasca din avantul costructoricesc pe valutist! DE CE N-A FACUT NIMIC????
Postat 23 Iulie 2010, 11:05 de korkes
copy paste 3
200 milioane cheltuieli de judecata. Pai daca atata a cerut dezvoltatorul, de ce sa nu-i dam? Lui ii dam 200 milioane, justitiabilului una peste bot. sa-i treaca cheful de a mai fi "justitiabil". Daca mai adaugi si un martor mincinos(cu declaratii contradictorii in acelasi text, nevazute insa de Parchet), tacamul e complex. Numai ca Divinitatea totusi vegheaza. A trebuit sa se schimbe garnitura la Primarie in 2008 pentru ca totul sa ia o alta turnura. Adica Primaria sa incerce sa obtina in instanta penalitati insemnate de la dezvoltator pentru ca acesta nu a finalizat cartierul EUROPA asa cum prescria contractul de asociere. Profitul dezvoltatorului a scazut dramatic in 2008 si 2009, casele din toate cartierele din tara nu i se vand. Iar la acest moment cererea de demarare a procedurii de insolventa introdusa de un client al IMPACT a fost admisa de Tribunalul Bucuresti.
Postat 23 Iulie 2010, 10:23 de dan oradeanul
copy paste 2
Printr-un artificiu gandit se spune de un controversat personaj din Primarie devenit ulterior "diacon celib" in contractele de vanzare a caselor s-au introdus niste costuri legate de "adapatarea la teren". Nimeni nu a explicat ce sunt astea si de ce sunt introduse, ulterior concluzionandu-se ca un contract semnat devine "legea partilor". Asta chiar daca era mai mult decat evident ca daca nu stiai la ora semnarii contractului ca la licitatie dezvoltatorul s-a obligat sa vanda cu 335 E/mp si totusi ai semnat la un pret mai mare, inseamna ca ai semnat tocmai pentru ca ai fost de buna credinta si pentru ca dezvoltatorul ti-a ascuns niste chestiuni(asa numitul "dol reticent"). Iar "portocalele" din acea perioada de la Primarie, in loc sa fie de partea clientilor au fost de partea dezvoltatorului(gurile rele sustin ca prietenii ar sti de ce). Sa te adresezi justitiei? Da, e o solutie. Sau a fost o solutie. Numai ca Justitia, fie pe principiul Mesterului Manol(e) i u, fie cu ochii plansi de prea multa "ceapa" de care a avut parte in familie nu a vazut ceea ce a vazut toata lumea. Si justitia "pedepseste" bineeeee! Daca tot ai indraznit sa i te adresezi, ia baga tu vreo 200 mil. lei vechi
Postat 23 Iulie 2010, 10:14 de dan oradeanul
Probleme la Orizont
ce sa va zic pina va face acest stat dreptate...eu as incerca un molotov..mai degraba
Postat 23 Iulie 2010, 10:04 de pip
copy paste
toata situatia descrisa este parca "copy paste" dupa situatia din cartierul AZUR edificat de IMPACT la Bucuresti, ceea ce pune in evidenta acelasi stil al dezvoltatorilor. Acelasi lucru s-ar fi intamplat si in Cartierul EUROPA9edificat tot de IMPACT), doar ca in acest caz existand un contract de asociere in participatiune intre IMPACT si Consiliul Local Oradea, acest lucru nu a fost posibil. Pentru ca acesta continea clauze precise cu privire la utilitati. Da, si noi am avut de luptat pentru a incheia contractele de furnizare directa cu ELECTRICA si COMPANIA DE APA dar pentru ca lucrurile erau mai clare, acest lucru nu a durat decat cateva luni, si ELECTRICA, si COMPANIA DE APA fiind receptivi si oarecum de partea locatarilor. Cu DISTRIGAZUL a fost chiar mai simplu, incheierea contractului durand doar 3-4 saptamani(cu plata unei taxe care in principiu trebuia achitata de dezvoltator). In schimb dezvoltatorul cartierului EUROPA a practicat alte metode de a stoarce bani de la cumparatori. Astfel, desi contractul de asociere in participatiune prevedea in mod express vanzarea caselor la un pret maxim de 335 E/mp nu s-a intamplat asa.
Postat 23 Iulie 2010, 10:01 de dan oradeanul
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)
 • Zilele Culturii Maghiare: Jocuri pentru copii, spectacole şi târg cu de toate, la Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Ziua curăţeniei: Peste 18.000 de voluntari bihoreni au curăţat gunoaiele aruncate prin judeţ (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON