URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2019, 08:01

Probleme în bloc: Din 120 de blocuri înscrise în programul de reabilitare termică, doar unul a reușit să atragă constructor

Probleme în bloc: Din 120 de blocuri înscrise în programul de reabilitare termică, doar unul a reușit să atragă constructor LA COLINDAT. Viceprimarul Mircea Mălan bate asociațiile prinse în program ca să îi convingă pe orădeni să accepte majorarea contribuțiilor proprii. „Uniunea Europeană nu ne suplimentează suma alocată. Dacă nu acceptați creșterea contribuției proprii, riscăm să pierdem finanțarea”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost înscrise în programul de reabilitare 120 de blocuri, au primit finanțare europeană 47, dar numai pentru unul singur s-a și găsit un constructor!

„Avem toate documentele aprobate, finanțarea asigurată, angajamentul orădenilor că își vor acoperi contribuția de 25%, dar ne-am blocat la licitațiile pentru desemnarea constructorilor. Dacă anii trecuți pentru reabilitarea unui bloc se depuneau și 5 oferte, acum nu vine nimeni”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Pe bani europeni...

Din cele peste 2.000 de blocuri orădene ridicate în comunism, abia dacă au fost reabilitate termic 85. Imobilele cenușii, cu tâmplăria veche și pereții umezi pierd iarna căldură, iar vara se încălzesc. „Investiția în reabilitare termică a unui apartament se amortizează în circa 5-7 ani numai din prețul încălzirii”, declară Mălan. Degeaba...

Municipalitatea a contractat în primăvară finanțări europene de 5 milioane euro pentru reabilitarea a 47 de blocuri. Bugetul comunitar asigură 60% din costurile lucrărilor, municipalitatea 15%, iar proprietarii apartamentelor diferența de 25%. Aceștia își pot plăti contribuția inclusiv în rate, cu condiția să adune 30% din sumă până la începerea lucrărilor și diferența până la încheierea lor. Ele cuprind placarea cu polistiren, izolarea acoperișului cu vată bazaltică, reabilitarea tâmplăriei și înlocuirea coloanelor de apă caldă și încălzire din beciul clădirii. Investiții care, odată făcute, ridică prețul apartamentelor...

Fără căutare

Cu banii în mână, Primăria este însă incapabilă să atragă constructori. „Majoritatea lucrărilor au fost scoase la licitație de două ori și tot n-a venit nimeni”, spune Mălan.

Scumpirea materialelor și a manoperei în construcții, ca urmare a creșterii salariului minim în domeniu la 3.000 lei impusă la începutul anului de OUG 114/2018, criza de personal și numărul mare de lucrări mai bănoase și puțin migăloase au făcut reabilitările de blocuri neatractive pentru constructori. „Am actualizat prețurile prin majorarea contribuției orașului și a sumei pe care o au de plătit orădenilor, și tot nu vine nimeni”, zice vicele.

Singurul bloc pentru care s-a depus o ofertă este G6 din Aleea Rogerius. Asta, în condițiile în care constructorul Compila, care a mai reabilitat blocuri în străzile Bumbacului și Cazaban, nu doar că nu a ofertat sub valoarea estimată de 2 milioane lei, dar a cerut majorarea acesteia cu 14,30%!

Tot mai mult

Cererea companiei i-a luat prin surprindere pe orădeni, cu atât mai mult cu cât aceștia abia acceptaseră o majorare a contribuției proprii. „Ce vină am eu că s-au majorat salariile în construcții? Nu mai dau niciun leu în plus!”, a spus un bărbat în cadrul dezbaterii organizate joi seară de viceprimarul Mălan cu locatarii în scara blocului. „Pentru mine, care mi-am amânat plata întreținerii pe săptămâna viitoare pentru că n-am bani, 8.900 lei pe apartament cu trei camere este prea mult”, a protestat o femeie.

Părerile sunt însă împărțite. Există orădeni care susțin că reabilitarea termică a blocului este o șansă ce nu trebuie ratată. „Nu se poate să îți plouă în casă iar tu să nu vrei să faci un efort. Decât să bag banii în medicamente, mai bine îi bag în reabilitarea blocului”, a afirmat o tânără.

Oamenii au acceptat actualizarea devizului abia la intervenția convingătoare a unui vecin: „Dacă nu putem reabilita blocul când plătim un sfert din valoarea lucrărilor, n-o să putem niciodată”. În final, locatarii blocului au hotărât să rămână în program. Cu condiția să accepte și constructorul...

Acum ori niciodată!

Adevărul e că orădenii și-au cam pierdut răbdarea. „Noi suntem de 7 ani în program, încă din fosta perioadă de finanțare. Fiecare locatar și-a adunat în contul asociației peste 3.000 lei și oamenii și-ar dori să vadă lucrările măcar începute”, spune Cristian Ile (foto). Bărbatul administrează 18 asociații de proprietari și a reușit să înscrie în program 27 de scări de bloc. „O să căutăm și noi constructori pe care să îi invităm la licitație. Nu putem rata ocazia asta. Pe lângă confortul sporit, reabilitarea termică crește prețul apartamentului cu circa 5.000 euro”, spune Ile.

Situația este cu atât mai complicată cu cât, dacă nu folosește banii, Oradea riscă să îi piardă. Municipalitatea are la dispoziție doi ani pentru cheltuirea banilor, lucrările putând să se  prelungească cel mult până în 2023. Locuitorii altor 300 de blocuri și-au manifestat deja intenția de a intra şi ei în program. Doar că, în condiţiile descrise mai sus, nu există nicio certitudine că aceasta va continua și pe viitor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Relax sandule
Daca s-ar face pe cont propriu: 1. Ar iesi mult mai ieftin (si probabil mai bine) 2. S-ar pierde parandaratul. Stii cum zic? :)
Postat 23 Noiembrie 2019, 19:36 de oradeanbihor
Comentatorilor " sportivi "
De ce nu faceți voluntariat, sa le faci voi, pe banii voștri ????
Postat 21 Noiembrie 2019, 20:19 de Sandu1206
Cu banii în mână, Primăria este însă incapabilă să atragă constructori
Dom' vice, se poate sa stai mata cu banii in mina si constructorii sa nu te bage in seama?La ce capacitati sunt in primarie,financiare mai ales, care ar fi problema sa infiintati o firma serioasa,cu oameni seriosi care sa ia la rind blocurile cu pricina.Care sa respecte la litera toate procedurile,proiectul tehnic,standardele.Pe modelul Sinmartin,bunaoara.Sau chiar modelul firea din bukarest,cu firmele primariei,pastrind proportiile.La fel cu dezapezirea.Ia cumparati voi utilajele din fonduri europene si tineti-le intr-o hala frumoasa, la cheie.Soferii ii puteti plati cu ora,dupa o atestare prealabila si niste contracte de asigurari.Acum e momentul,puteti face orice va trece prin cap,e furtuna perfecta.Sau dai lucrarile la pachet,dealul ciuperca + 2 blocuri reabilitate, ca pe vremuri,cind cumparai 2 carti,una buna ,una naspa,se vindeau doar la pachet.Remember?
Postat 21 Noiembrie 2019, 19:18 de excalibur
Smecherii din primarie
Aici nu e vorba ca se pierd banii de proiect,dar pe langa banii pentru reabilitare in proiect sunt cuprinse si comisioane,si cum proiectele sunt facute si depuse de o gasca din primaria lui bolovan comisioanele se intorc in buzunarele lor si a sefului lor,aici e batalia de aceea se insista sa se faca reabilitarea cu orice pret! Am vazut si eu cum se lucreaza la o reabilitare,normal ar fi ca tencuiala veche si plina de mucegaiuri si aslte arome sa fie data jos sa se trateze peretele cu o solutie impotriva mucegaiurilor si apoi sa se aplice polistirenul ca izolatie,asa ceva NU SE FACE,ei fac un lucru prost e mantuiala iar in viitor mucegaiurile care raman sub polistiren se vor dezvolta in continuare provcand alergii si alte bli de plamani!
Postat 21 Noiembrie 2019, 18:59 de imobiliar
RE:
1 - despre sumele la care lucreaza pmo m-am pronuntat; 2- in mod normal la o exploatare eficienta sumele investite in reabilitare se recupereaza in 3-5 ani iar dupa aceea intri pe "profit" asa ca ar trebui fiecare sa isi faca socoteala; 3- da, la CAP nu se poate face o exploatare eficienta, la gramada nimic nu se poate eficientiza. Numai contorizarea individuala responsabilizeaza pe persoana fizica si nu pe "persone commune". Reabilitarea termica se face pe ansamblu si ar presupune si redimensionarea corpurilor de incalzire. Asa ce face omul la "gramada", in loc sa regleze din robinet deschide fereasta ca "si asa platim toti" asa ca toata reabilitarea facuta pe gramada are effect ce tinde spre zero. Ia sa nu mai subventioneze pmo cet-ul si sa lucreze pe valori reale si pe profit ca vezi cum vor gasi bani pentru reabilitare! Asa cu sponsorizarea pmo zic si eu doar nu or fi prosti sa isi repare blocu(comun) cand sunt toti postalaii care nu stau la bloc sa plateasca cota parte pentru ei! Sa nu mai spun ca majoritatea au achizitionat apartamentele aproape moaca de la Ilici!
Postat 21 Noiembrie 2019, 15:39 de scortosul
Scortosul "In alta ordine de.... niste putori nesimtite"
Poate ca ai dreptate; dar te-ai gandit la o familie care castiga pe luna 3000 de lei in cat timp strange (daca poate)suma de 9000 lei cat se preciza in articol. Si sa nu imi spui ca sa se mute..ca doar locuiesc in 50-60 mp nu in Penthouse. Repet, chiar daca de principiu ai dreptate, saracia e mare si degeaba ii acuzi pe oameni.
Postat 21 Noiembrie 2019, 13:22 de minotauro
reabilitare
Reabilitarea cu a pune un polistiren pe bloc nu este corecta. Pentru cei ce au incoieli recomand: o fizica a constructiilor, cateva carti in care se prezinta cum se realizeaza izolatia termica respectiv consultarea unor specialisti in domeniu care NU doresc sa vanda polistiren. Asta daca dorim sa fim corecti. Problemele respiratorii mentionate de "scortosul" sunt doar unele probleme. n.b. unele blocuri au deja un strat de poristiren in peretii modulari asta tot pentru cei ce nu stiu.
Postat 21 Noiembrie 2019, 13:09 de Christa
In alta ordine de.... niste putori nesimtite
Mai astia de la bloc pe care ii scarpina primaria in kur sunt niste nesimtiti. adica pe langa faptul ca le platesc cota parte din en. trermica pentru incalzire si apa calda(din taxele mele), pe langa ca le sponsorizez(din taxele mele) cet-ul si reteaua de termoficare, le langa ca le sponsorizez(din taxele mele) izolarea termica, nesimtiti astia nu vor sa aduca nici minima cota de 10-15% din valoarea lucrarii ca aport personal! Niste putori nesimtite dar votanti! Bai nea bolovan nu ma bagi si pe mine si coliba mea in programul ala de reabiltare termica? Nu imi bagi gazul pe strada? Asa din taxele si impozitele pletite de aiai de la bloc! Ce zici? Te bagi?
Postat 21 Noiembrie 2019, 10:37 de scortosul
Lucrari de kkt!
Lucrari de kkt farte scumpe prin pmo! Am si eu un spatiu com. la parter si pentru 16mp de termosistem am platit acu 3-4 ani 5000lei, fara sponsorizarea pmo. Lucrarea este prost facuta din start constructorul nu a indepartat tencuiala veche facuta ci nisip nespalat care acum sigur dospeste sub polistiren. Peste cativa ani alergiile si problemele legate de sistemul respiratoriu vor alerga la greu prin bloc si atunci oamenii vor avea de ales: ori da jos toata mizeria si o reface pe banii lor 100% ori in cheama pe bolovan sa lwe demoleze cosmelia! important este ca a iesit ieftin! Asa este la "CAP" la comun unde pmo sponsorizeaza mizeria pe banii intregului oras, locatarii fac ce pot-pun contre- iar termoficarea ciuruieste buzunarele tuturor oradenilor! Daca s-ar face contorizarea pe apartamente ia sa vezi ce s-ar lumina propitarii dar asa la gramada.... sa planga masa!
Postat 21 Noiembrie 2019, 10:00 de scortosul
vrajeli de doi bani
Creste pe dreaq preturile apartamentelor ! Minciuni ordinare ! Unde sa creasca mai mult decat aberatiile de preturi deja existente, mai ales ca sunt blocuri vechi de 40-50 de ani !?? O fi bine sa se faca, nu zic, dar oradenii nu s-au saturat ca pe banii lor sa se faca toate ??? Sa le cada dealul in cap, sa mearga tramvaiele cu 6 lei biletul, sa creasca impozitele cu 500%, sa..., sa... ??
Postat 21 Noiembrie 2019, 08:24 de topograf
...
Îmi place cum Mălan ține lecții despre reabilitare dar are pe Szigligeti una dintre cele mai ramolite fațade din oraș, păcat de clădire dealtfel o capodoperă.
Postat 21 Noiembrie 2019, 08:11 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON