URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2017, 11:32

Primăriţa "şpagă": Fosta primăriţă UDMR din Sălacea, acuzată că a luat mită de la toţi angajaţii. Nu mai puţin de 858 de fapte!

Primăriţa 'şpagă': Fosta primăriţă UDMR din Sălacea, acuzată că a luat mită de la toţi angajaţii. Nu mai puţin de 858 de fapte! CANDIDATĂ ANCHETATĂ. În 2016, deşi era anchetată pentru corupţie, Porsztner Sarolta (foto) s-a vrut din nou la butoane, candidând ca independentă împotriva colegului său din UDMR Horváth Béla, însă fără succes. Asta nu înseamnă că partidul n-a avut grijă de ea: în 2012-2016 femeia a fost consiliera primarului UDMR al Marghitei, Pocsaly Zoltán, iar recent, mulţumită primarului Barcui Barna din Abrămuţ, a fost înfiptă la conducerea căminului de bătrâni din satul Petreu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din iulie 2006 până în octombrie 2011, în fiecare lună, în ziua de salariu, cei 20 de funcţionari ai Primăriei Sălacea îi plăteau primăriţei Porsztner Sarolta o şpagă pentru că i-a ajutat să obţină un spor de 350 lei la salariu.

Dezvăluirea aparţine procurorilor, care au aflat povestea în urmă cu doi ani, iar zilele trecute, după finalizarea anchetei, au dispus trimiterea în judecată a femeii, pentru un număr record de fapte de luare de mită: 858!

Şantaj!

Porsztner Sarolta, 52 de ani, a devenit primăriţa comunei Sălacea în 2004 şi a pierdut funcţia în 2012, când la alegerile interne ale UDMR colegii au decis să-l susţină pe Horváth Béla, devenit atunci, la cei 24 de ani ai săi, cel mai tânăr primar din România.

Afacerile penale ale fostei primăriţe au ieşit la iveală, însă, abia trei ani mai târziu, în urma unui denunţ înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. "În calitate de primar al comunei Sălacea, în perioada 2004-2012, numita Porsztner Sarolta nu a semnat statele de plată pentru angajaţii Primăriei decât după ce a primit de la fiecare dintre aceştia câte 50 lei pe lună, sume obţinute prin şantaj şi ameninţare cu desfacerea contractului individual de muncă", se arăta în delaţiune.

Troc cu sindicatul

Cercetările au confirmat acuzele, însă doar în parte. Potrivit actului de acuzare înaintat Tribunalului Bihor, "trânteala" ar fi început în 2006, când funcţionarii din comună au aflat că, în baza unor modificări legislative, exista posibilitatea să primească un spor de 30% din salariul de bază, adică aproximativ 350 lei de persoană. Era vorba despre aşa-zisele "drepturi speciale" acordate la vremea respectivă tuturor funcţionarilor publici ca sporuri de fidelitate, pentru sănătate în muncă ori pentru ţinută, în completarea salariilor de bază modeste, ce variau între 700 şi 1.000 lei.

Sporurile se puteau acorda, însă, numai în baza unor hotărâri de Consiliu iniţiate de primari. Interpelată de funcţionari, Porsztner le-a acceptat solicitarea, dar nu pe gratis. Femeia voia la rându-i, o "majorare salarială", pe care însă nu o putea obţine legal. "Le-a transmis funcţionarilor Primăriei că din sporurile pe care urmau să le primească, fiecare să îi dea şi ei o sumă de bani cuprinsă între 25-30 lei. Cu toţii au fost de acord", se precizează în actul de acuzare.

Şpagă la plic

Urmarea? Pe 30 mai 2006, printr-un act adiţional la contractul colectiv de muncă, angajaţii obţineau dreptul de a beneficia de "un spor special pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii, în cuantum de 350 lei". Din luna următoare, în fiecare zi de salariu, din acest supliment, funcţionarii i-au plătit primăriţei aproape 10%, adică sume cuprinse între 25-30 lei. Banii erau strânşi într-un plic chiar de casierul Primăriei, Sándor Jószef Endre, care i-l preda apoi lui Porsztner.

Chestionaţi de procurori, majoritatea funcţionarilor au recunoscut că plăteau şpăgile lunare, confirmând totodată că banii erau "recompensă" pentru că şefa, la rându-i, le-a dat sporul la salarii. "Din declaraţiile martorilor audiaţi, angajaţi ai Primăriei Sălacea, rezultă că a existat o înţelegere verbală între aceştia şi primar", arată rechizitoriul.

Stop joc

Combinaţia a ţinut până în octombrie 2011, când auditorii Camerei de Conturi Bihor au stabilit că sporurile cu pricina fuseseră, de fapt, nelegale şi au dispus recuperarea pagubelor. Atât doar că, după un an, datoriile au fost şterse, ca urmare a unei amnistii fiscale decretate de Guvern.

Pentru Porsztner, atâta cât a durat, afacerea a fost bănoasă: procurorii au calculat că în perioada iulie 2006 - octombrie 2011 primăriţa a încasat 858 şpăgi, în valoare totală de aproximativ 25.000 lei, motiv pentru care acum a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată.

Tot în faţa instanţei a ajuns şi casierul Sándor Jószef Endre, acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată. "Inculpatul s-a ocupat de colectarea lunară a acestor sume de bani de la angajaţi, cu ocazia remiterii salariilor, şi de predarea lor primarului", se precizează în rechizitoriu.

"La cratiţă"

Dacă în faţa procurorilor Porsztner a refuzat să facă declaraţii, prevalându-se de dreptul la tăcere, fosta primăriţă s-a apărat, totuşi, în discuţia cu BIHOREANUL, respingând acuzele: "În viaţa mea nu am cerut de la nimeni niciun leu!". De altfel, UDMR-ista susţine că, de fapt, a ajuns victima propriului succes. "Când o femeie ajunge într-o funcţie de conducere, dacă lucrează bine şi mai are şi rezultate, unii au interesul să o scufunde. Eu ştiu doar că denunţul este al fostului viceprimar, în locul căruia am lucrat patru ani de zile", a zis Porsztner, referindu-se la liberalul Paul Costache, între timp plecat la muncă în străinătate.

Potrivit femeii, dosarul ar fi trebuit s-o oprească să candideze în 2016. "Am candidat ca independent şi am luat 37%, deci au mai fost oameni care au avut încredere în mine", zice ea, convinsă că în final i se va face dreptate la proces, de către judecători. Până atunci, însă, e nemulţumită de faptul că povestea este scoasă la lumină şi de BIHOREANUL. "O să scrieţi un articol unde o să fiu mânjită, murdărită bine. Dar probabil că pentru cei din comună n-o să fie ceva nou. Nu trebuia să mă bag niciodată în politică. Femeile trebuie să stea la cratiţă, că doar asta e ideea", a filozofat ea.

Convinsă, nu glumă, că toate problemele i se trag nu de la şpăgi, ci de la îndrăzneala de a-şi fi făcut o carieră într-o lume a bărbaţilor...


PRIMA ÎN TOP
Şpăgarul Pleşa, detronat

Ovidiu Pleșa, medic șpăgar Expertiză Medicală, Casa de Pensii BihorCele 858 de şpăgi pentru care fosta primăriţă din Sălacea, Porsztner Sarolta, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului Bihor constituie un record absolut în judeţ. Nu ca valoare, ci prin numărul de infracţiuni "contorizate".

Până la ea, cel mai mare număr de fapte de corupţie i-a fost imputat doctorului Ovidiu Pleşa (foto), de la Serviciul Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, trimis în judecată de DNA Oradea în ianuarie 2016 pentru 235 de şpăgi luate în schimbul deciziilor de pensionare.

Printr-o sentinţă controversată a Tribunalului Bihor, medicul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, dar verdictul final e aşteptat în curând de la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
imposibil
Imposibil !!! Udemeristii sa fure ? Da ei sunt i-ma-cu-lati!
Postat 19 Iunie 2017, 13:28 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON