URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2012, 07:43

Primari contra premier: Primăriile PDL-iste din Bihor au început să câştige procese împotriva Guvernului Ponta

Primari contra premier: Primăriile PDL-iste din Bihor au început să câştige procese împotriva Guvernului Ponta MAI TARE CA PONTA. Primarul comunei Cărpinet, Gheorghe Ienciu (stânga), s-a dovedit mai tare decât premierul Victor Ponta (dreapta). Şeful micii primării a reuşit să-l oblige pe cel al Guvernului să-i restituie banii "confiscaţi", după ce a demonstrat judecătorilor că fără ei singurul proiect de infrastructură locală ar fi fost sortit abandonului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De 6 ani, Fondul de Rezervă al Guvernului a devenit sacul lui Moş Crăciun, din care premierii, începând cu Călin Popescu Tăriceanu şi continuând cu Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, au cadorisit primarii "merituoşi". Mai precis pe cei ai propriilor partide cărora, fiindcă aveau datorii ori trebuiau să cofinanţeze proiecte, le-au alocat diverse sume din rezerva destinată acoperirii unor cheltuieli neprevizibile, pentru situaţii de calamităţi naturale.

După ce Boc a transformat procedeul într-o adevărată recompensă pentru primari şi parlamentarii care trebuiau să stea cuminţi în bănci ca să nu voteze la moţiunile de cenzură, în scurtul său mandat MRU a mărit miza peste toţi predecesorii. Imediat după instalare, actualul premier Victor Ponta a dat însă comanda "la stânga-mprejur", obligând primarii să restituie banii necheltuiţi, cu argumentul că fuseseră alocaţi pe criterii politice. Revoltaţi, edilii au deschis procese pe care, acum, încep să le câştige unul după altul, şi - odată cu ele - şi dreptul de a reprimi sumele "confiscate". Cei din Bihor sunt primii care au obţinut sentinţe favorabile...

Fără număr...

În doar două luni cât a ocupat Palatul Victoria, Mihai Răzvan Ungureanu a reuşit ca prin HG 255 din 3 aprilie 2012 să aloce din Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia sa fabuloasa sumă de 648,233 milioane lei pentru 1.657 de primării. Destinaţia sumelor, din care peste 85% reveneau edililor PDL, UDMR şi UNPR, era plata arieratelor pentru lucrările de care au beneficiat şi pe care nu le achitaseră, precum şi cofinanţarea unor proiecte cu fonduri externe nerambursabile.

Din totalul de aproape 650 milioane lei, în Bihor au ajuns 19,575 milioane, din care 18,758 milioane pentru 55 de primării PDL şi UDMR, iar 1,4 milioane pentru 9 unităţi administrativ-teritoriale conduse de PNL, PSD şi PC. Cei mai mulţi bani (1,4 milioane lei, cât toţi edilii din opoziţia de atunci la un loc) i-a primit Marghita, iar cea mai mică sumă (numai 0,04 milioane lei) a fost alocată Oradiei.

Banii înapoi!

În aceeaşi lună, însă, Guvernul MRU a căzut, iar la 8 mai noul premier Victor Ponta a emis OG 15, "privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor de sănătate şi al finanţelor publice". Sub inofensiva denumire, actul obliga primăriile să înapoieze toate sumele primite prin HG 255 şi necheltuite. Cum era de aşteptat, măsura i-a revoltat cel mai mult pe primarii PDL, mai ales că nu avuseseră timp să "toace" banii atât de repede, în nici o lună de zile. În plus, arătau edilii, fondurile oricum nu acopereau nevoile, şi doar reparau nedreptăţile făcute de consiliile judeţene controlate de PNL şi PSD, care îi vitregiseră la împărţirea bugetelor judeţene.

În Bihor, singura comună care a reuşit să cheltuie toţi banii de la MRU a fost Borodul. "Toţi cei 640.000 lei i-am dat pentru plata lucrărilor de extindere a reţelelor de apă şi pentru modernizarea şcolii, aşa că mie nu au ce să-mi ia", declara astă-primăvară primarul Sorin Sarca, adăugând că mai avea în derulare 6 proiecte de 15 milioane euro pentru care nu avea cofinanţare. "Banii abia ne-au ajuns pe-o măsea", spunea primarul.

"O porcărie"

În schimb, alţi colegi au fost loviţi rău. Primarul Marghitei, Dorel Talpoş, nu a reuşit să cheltuie nici măcar un leuţ din cele 1,4 milioane, chiar dacă oraşul era plin de datorii. "Nu am apucat să cheltui nimic, pentru că în aprilie a trebuit să facem o rectificare de buget şi am programat cheltuirea banilor pe luna mai", explica Talpoş, care voia să plătească reabilitarea Liceului Horvath Janos şi a unor drumuri.

"O porcărie!", aşa eticheta măsura Guvernului Ponta şi primarul Şteiului, Ioan Lucaciu, care primise de la MRU 550.000 lei. "Am cheltuit numai 110.000 lei pentru că nu m-am gândit că o să pierdem banii", zicea Lucaciu, adăugând că suma căpătată era oricum o picătură într-un ocean: "La câte proiecte derulăm şi câte lucrări avem încheiate şi neplătite, aveam nevoie nu de 550.000 de lei, ci de 2 milioane!".

Ameninţări la Guvern

15 Adelina Coste.jpgÎncă din primăvară, liderii PDL, în frunte cu preşedintele Vasile Blaga, şi-au încurajat primarii să deschidă procese pentru a nu restitui sumele necheltuite. În Bihor, acţiunea a fost coordonată de secretarul general adjunct al filialei, Adelina Coste (foto), care la finele lunii mai, în plină campanie pentru alegerile locale, anunţa că edilii PDL-işti au depus la Curtea de Apel cereri de chemare în judecată a Guvernului şi Ministerului Finanţelor, cerând ca trezoreriile să nu mai blocheze conturile primăriilor ce refuzau înapoierea banilor.

"Nu s-a ţinut cont că în judeţe anumite primării nu au primit timp de 4 ani bani pentru lucrări şi pentru confinanţarea unor proiecte europene. Noi avem un dubiu serios asupra legalităţii Ordonanţei", argumenta Coste într-o conferinţă de presă la sediul PDL Bihor, criticând faptul că OG 15 nu a fost supusă dezbaterii publice, deci nu respecta principiul transparenţei decizionale, pe lângă că încălca dreptul cetăţenilor de a beneficia de sumele respective.

Procese după model

Luna aceasta, au început să se încheie primele procese intentate de primăriile care aveau edili democrat-liberali (Cărpinet, Criştioru de Jos, Căbeşti, Bunteşti, Săcădat, Olcea, Husasău de Tinca, Gepiu, Marghita şi Nucet). Cea dintâi a primit câştig de cauză, pe 16 octombrie, comuna Cărpinet, după care săptămâna trecută au urmat Bunteşti şi Căbeşti, ultima având - culmea - după alegerile locale un primar liberal, care va beneficia astfel de acţiunea predecesorului său pedelist.

În toate cazurile, spune Adelina Coste, procesele au urmat acelaşi tipic şi au vizat aceleaşi revendicări. "Am cerut întâi suspendarea aplicării OG 15, dar acest lucru ne-a fost respins pe motiv că legea contenciosului administrativ nu permite atacarea unei Ordonanţe de Guvern, aceasta fiind un apanaj al Avocatului Poporului. De asemenea, am cerut anularea aplicării OG şi obligarea Ministerului Finanţelor la acordarea de despăgubiri echivalente cu sumele primite, rămase necheltuite şi "confiscate" de Guvernul Ponta, ceea ce ni s-a aprobat, precum şi obligarea Guvernului de a nu mai emite acte administrative prin care să se pună în aplicare prevederile Ordonanţei", spune jurista PDL Bihor.

Primăria Cărpinet primise de la MRU 380.000 lei, dar Guvernul Ponta a obligat-o să restituie 107.462 lei necheltuiţi, reprezentând datorii aferente lucrărilor recepţionate, plus 15.800 lei, cota de cofinanţare proprie pentru proiecte cu fonduri nerambursabile. "Am obţinut dreptul ca Primăria să reprimească aceşti bani după ce am convins judecătorii că fără ei comuna rămânea în continuare cu datorii neachitate şi era nevoită să abandoneze şi proiectul pentru infrastructura de apă", spune Coste, care se aşteaptă ca luna viitoare, cel târziu, să câştige procesele şi celelalte primării. "Acţiunea este o premieră, fiindcă de acum înainte, orice Guvern va aloca fonduri pentru administraţiile locale, nu va mai putea veni un alt Guvern care să le ia banii înapoi", mai arată jurista PDL Bihor.

Ceea ce, în fond, e un precedent şi, în acelaşi timp, un avertisment pentru următoarele guverne, indiferent de culoarea lor. În fond, o ştiu şi copiii: "mere, pere în panere, ce se dă nu se mai cere"...


REVANŞĂ
Ţi-a dat Judeţul? Nu mai iei de la Guvern!

În ultimii ani, bugetele publice au devenit pur şi simplu portocalii, verzi, roşii ori galbene, în funcţie de cine le-a împărţit. Astfel, din Fondul de Rezervă al Guvernului se împărţeau bani pentru primarii PDL nedreptăţiţi de consiliile judeţene conduse de PNL şi PSD, iar acestea, în schimb, îşi favorizau edilii tot pe motiv că nu primiseră nimic de la Guvern.

În această logică, Guvernul Boc a alocat anul trecut în octombrie 2,1 milioane lei pentru 25 de primării din Bihor. Primarii PDL au primit atunci 1,6 milioane lei, UDMR-iştii - 0,79 milioane, iar liberalii şi pesediştii doar 0,12 milioane lei.

La fel de inechitabilă a fost şi ultima împărţeală făcută anul trecut de CJ Bihor din cotele ce-i reveneau din TVA şi impozitul pe venit. Din 10,75 milioane lei, primarilor PNL le-au fost alocate 5,15 milioane lei, UDMR-iştilor 4,42 milioane, edilii PDL au primit abia 0,39 milioane, iar PSD-iştii 0,24 milioane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
da i inloco de nenorociti !!
PDL nu a reprezentat cetateanul ONEST a reprezentat HOTII< CRIMA ORGANIZATA , mai dureaza 20 de ani sa facem curat cu incalkcarea legii :)))SA NU VA FIE MILA ca va ucid ei !
Postat 05 Noiembrie 2012, 09:20 de mama mia
da i inloco de nenorociti !!
aste e votul ati votata pe cei care reprezint HOTIA nu cetateanul ONEST, stim foarte calr cum se distribuaiu fondurile PUBLICE !! ORICE CURRRRRRRXXXA PDL ists suuuge si suugea in rest NIMIC , traim mai rau ca pe vreamea lui STALIN in DEMOCRATIE ca avem VIERMII POLITICI !!! BANUL te nenoroceste PDL :))) uite ca iti vine de hac esti sluga banului in final ai si tu stapan, FELICIT INITIATIVA LUI PONTA dati le WORKK:SUUGETI IN CONTINUARE :)).NU CONTEAZA cate procese pierdem distrugeti cu incalcarea legii ca si ei si au batut joc de copii, pensionari si bolnavi, NU VA LASATI , disdtrugeti cu ce v au distrus si ei, INCALCAREA LEGII ! TREBUIE USL SUSTINUT si dati le in GURUMAZ PDL ului fara MILA, amin!
Postat 05 Noiembrie 2012, 09:16 de mama mia
DA
Poate că Ponta a luat înapoi banii ilegal, dar era ceva de bun simţ.
Postat 03 Noiembrie 2012, 00:50 de JOn
@anti....ce ?!
Sa ne fereasca bunul Dumnezeu sa guverneze copy-lotul cat a guvernat boc ! Dobitocul asta impreuna cu netrebnicii cu care s-a inhaitat este in stare sa desfiinteze Curtea Constitutionala, ANI si cam tot ce l-ar putea lua la rost si sa-i cenzureze prostia ! Altminteri ia vezi CE i-a trantit CCR in cateva luni ! Conteaza si ,,calitatea'', nu numai cantitatea.
Postat 02 Noiembrie 2012, 14:48 de pinonel
@pionel
Cateva? 17 nu inseamna cateva, ci cam foarte multe. Boc le are cu dreptul constitutional cum le am eu cu chineza veche.
Postat 02 Noiembrie 2012, 13:22 de anticomunistul
Bravo, copy-lotule, le ai cu stangul, nu cu dreptul !
Boc e prof de drept constitutionali CCR i-a desdfiintat cateva ordonante deoarece erau neconstitutionale. Dobitocul asta de copy-lot da si el ordonante pe care i le desfiinteaza instantele si nu ma mira, doar e dottore in drept !!!
Postat 02 Noiembrie 2012, 11:47 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON