URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cel mai tânăr cartier mamut al orașului este Nufărul. În perioada în care țăranii veneau la fabricile din Oradea să se odihnească, astfel că la coasă ajungeau gata osteniți, partidul comunist a decis să-i stabilizeze, și uite așa s-a născut cartierul Nufărul.
Zic şi eu
Adrian Cris
Condiţia minimă a comunicării este să existe un mesaj (un conţinut), un emiţător (care îl transmite) şi un receptor (care îl primeşte). Partidul care pune mai presus de orice "comunicarea" (cuvânt prin care, de fapt, înţelege propagandă şi atât) ignoră însă tocmai condiţia ei elementară: receptarea şi procesarea mesajului.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
13 Noiembrie 2017, 11:27

Prietenie fatală: Detaliile oribilei crime care a îngrozit Oradea. Tânărul de 27 de ani a fost ucis de cel mai bun prieten!

Prietenie fatală: Detaliile oribilei crime care a îngrozit Oradea. Tânărul de 27 de ani a fost ucis de cel mai bun prieten! PE URMELE CRIMINALULUI. Parchetul şi Poliţia au dat publicităţii, sâmbătă după-amiaza, identitatea şi portretul celui bănuit de sinistra crimă din strada Grigore Ureche. Anchetatorii au făcut apel la populaţie să anunţe la 112 sau cea mai apropiată unitate de Poliţie dacă îl zăresc pe Sorin Rogia (foto)
Prietenie fatală: Detaliile oribilei crime care a îngrozit Oradea. Tânărul de 27 de ani a fost ucis de cel mai bun prieten! PRIETENI. Radu Cătălin Bogdan (stânga) era un tânăr timid, liniștit, care a făcut voluntariat la Spitalul Municipal, iar în vară luase concursul de asistent medical debutant la farmacia Spitalului Județean. De o vreme, însă, lucra la un depozit de piese auto, renunțând la cariera medicală. La rândul său, Sorin Ioan Rogia (dreapta) tocmai și-a luat anul acesta licența la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică a Universității din Oradea, în Utilizarea roboților industriali în sisteme mecatronice de asamblare. Total opus prietenului său, Sorin e catalogat ca o fire dificilă, cu probleme de comportament
Prietenie fatală: Detaliile oribilei crime care a îngrozit Oradea. Tânărul de 27 de ani a fost ucis de cel mai bun prieten! SCOTOCIRI. Săptămâna trecută, criminaliştii au periat zile la rând malurile Peţei, în speranţa că vor găsi „arma” cu care a fost ucis Radu, însă în zadar. Până sâmbătă, poliţiştii nu găsiseră nici hainele victimei, singurul obiect vestimentar lăsat de criminal fiind bluza cu ajutorul căreia l-a târât până în locul în care a şi fost găsit. Radu era dezbrăcat, dar cu faţa acoperită cu frunze, gest pus de psihologii consultaţi de BIHOREANUL pe seama faptului că ucigaşul n-a suportat să-l vadă desfigurat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După teribilul asasinat săvârşit de interlopul Adrian Hladii, care şi-a executat amanta împuşcând-o în cap şi apoi şi-a găsit sfârşitul căzând de la etaj în timp ce voia să scape de Poliţie, o nouă crimă şochează Oradea.

Victima este Radu Cătălin Bogdan, un orădean de 27 ani, găsit fără suflare joia trecută, în jurul orei 8.30, pe strada Grigore Ureche, la colţul unui bloc şi la doar câţiva metri de pista pentru biciclişti de pe malul Peţei, dezbrăcat, doar în chiloţi şi ciorapi. La fel ca în cazul Hladii, toate datele duc la ipoteza că a fost o crimă pe fond pasional, între doi apropiaţi. Radu ar fi fost ucis de prietenul cel mai bun, Sorin Ioan Rogia, dat dispărut de autorităţi şi, până sâmbătă, de negăsit...

O noapte de coşmar

Radu Bogdan, ucis OradeaRadu Bogdan (foto) locuia cu familia într-un bloc din apropierea locului în care i-a fost găsit cadavrul. Seară de seară îşi plimba căţelul, un beagle, pe malul Peţei, spun vecinii din cartier. Miercurea trecută, în jurul orei 18, a ieşit din apartament să se vadă cu un prieten. Câteva ore mai târziu, îngrijorată că nu se întoarce, mama l-ar fi sunat de mai multe ori, dar n-a răspuns, şi nici prietenii nu ştiau nimic de el. Speriată, mai ales că fiul ei n-a mai dispărut niciodată de acasă, asistenta a mers în aceeaşi seară la Poliţie, însă oamenii legii i-au spus să revină după 24 de ore, când conform legii, îi puteau înregistra cererea pentru găsirea persoanei dispărute.

A doua zi, dis-de-dimineaţă, părinţii lui Radu au făcut o oprire la depozitul de piese auto unde tânărul lucra de câteva săptămâni, iar apoi s-au întors la Poliţie ca să-i anunţe dispariţia. N-a mai fost nevoie s-o facă căci, după ce i-au descris semnalmentele, agenţii le-au arătat fotografia cu victima neidentificată găsită în aceeaşi dimineaţă pe strada Grigore Ureche. Din nenorocire, s-a dovedit a fi unicul lor copil.

Scotociri în ploaie

Între timp, joi dimineaţă, la locul crimei fuseseră mobilizate echipaje de poliţişti de la serviciile Criminalistic şi Investigaţii Criminale, în frunte cu adjunctul şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur. Sub supravegherea unui procuror criminalist de la Parchetul Bihor, anchetatorii au început cercetările într-un perimetru larg, delimitat cu bandă galbenă şi păzit de poliţişti, pentru a-i ţine pe curioşi cât mai departe de eventualele probe rămase.

Poliţiştii au adus un câine de urmă şi au făcut scotociri inclusiv pe malul Peţei, ancheta fiind, însă, îngreunată de ploaia măruntă căzută toată noaptea, care putea şterge unele urme rămase. Criminaliştii au ridicat o serie de obiecte, pachete de ţigări, pet-uri cu băutură, au golit până şi coşurile de gunoi, timp în care colegii lor judiciarişti i-au audiat pe locatarii din zonă.

De altfel, după cum a declarat o vecină şi BIHOREANULUI, cadavrul a fost descoperit de un pensionar din blocul lângă care a fost găsit. "Domnul a deschis dimineaţa geamul şi l-a văzut pe jos, cu capul acoperit de frunze. A crezut că e un om fără adăpost şi a strigat la el, să se ridice. Văzând că nu o face, a coborât. Atunci a văzut că era mort".

Se caută un ucigaş!

Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, iar la necropsie specialiştii au găsit cel puţin 15 urme de lovituri, unele atât de puternice încât zdrobiseră ţeasta. Au fost aplicate cu un corp contondent care, zic sursele BIHOREANULUI, putea fi un ciocan. În ciuda cercetărilor amănunţite, continuate şi sâmbătă, poliţiştii totuşi nu au reuşit să găsească arma crimei.

Sâmbătă după-amiază, exact în timp ce părinţii, rudele, prietenii, colegii şi cunoscuţii lui Radu îl conduceau pe ultimul drum, a venit vestea şoc. Anchetatorii au dezvăluit numele şi fotografia suspectului, Sorin Ioan Rogia, declanşând, practic, prin presă, "urmărirea generală" împotriva acestuia.

"Suspectul nu se află la acest moment în custodia autorităţilor judiciare, fiind în derulare activităţi specifice în vederea găsirii lui", a transmis purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, Maria Cotrău, adăugând că "în vederea punerii lui sub acuzare există indicii temeinice". Pe româneşte, procurorilor şi poliţiştilor le e clar că el a făcut-o...

Fii de cadre medicale

Sorin Ioan Rogia, suspect de crimă OradeaCine este acest Sorin Ioan Rogia (foto)? Nicidecum un anonim, tânărul de 27 de ani provine dintr-o "familie bună", tatăl său, Raul Mihai Rogia, fiind un cunoscut chirurg la Spitalul Judeţean din Oradea. Alţi doi fraţi ai săi sunt, de asemenea, medici, profesând în străinătate. Sursele BIHOREANULUI îl descriu pe Sorin ca fiind o fire dificilă, cu tulburări de comportament, pentru care figurează în evidenţa instituţiilor medicale specializate. De altfel, el şi fraţii săi au fost marcaţi de faptul că mama lor a murit când erau mici.

Sorin Rogia era prieten bun cu Radu Bogdan. La rându-i, cel ucis era şi el fiu de cadru medical, mama sa fiind asistentă la Spitalul Municipal Gavril Gurteanu. Deşi lumea se fereşte să vorbească despre asta, se pare că relaţia dintre cei doi tineri depăşea limitele unei simple amiciţii şi că ar fi fost chiar iubiţi.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, crima s-ar fi petrecut pe o bancă, în apropierea locului unde cadavrul a fost găsit, având la origine o ceartă între cei doi. După ce i-a zdrobit capul, lăsându-l fără suflare, asasinul şi-a tras victima într-un loc mai ferit, acoperind-o cu frunze.

Prieteni redescoperiţi

De altfel, referiri la resorturile ce au dus la acest deznodământ s-au auzit şi sâmbătă după amiază, la slujba de înmormântare a tânărului ucis, desfăşurată la capela Haşaş din Cimitirul Municipal. La slujbă au participat cam 150 de persoane, aproape toţi rude şi apropiaţi ai părinţilor lui Radu. Absolvent al Colegiului Tehnic Traian Vuia, iar apoi al unei şcoli postliceale sanitare, cu specializarea de asistent de farmacie, Radu a fost prezentat ca fiind "cuminte, bun, ascultător", fire veselă, pasionat de lectură, "iubitor de oameni şi de animale".

Discret, oamenii povesteau că Radu şi Sorin - despre care încă nu ştiau că anchetatorii l-au anunţat oficial ca suspect al crimei - au fost colegi de şcoală, dar ani buni au pierdut legătura. De vreo şase luni, însă, s-au reîmprietenit şi erau chiar foarte apropiaţi, Sorin petrecându-şi mult timp acasă la Radu. "Mâncau împreună, la aceeaşi masă", au povestit rude ale lui Radu, revoltate de turnura relaţiei. Unii spuneau şi că Sorin era consumator de alcool şi ar fi dezvoltat o dependenţă de droguri. De aceea părinţii lui Radu au încercat să-l îndepărteze de el, fără succes.

"Rezultatul unei lumi dezorganizate"

Preotul care a oficiat slujba le-a spus celor adunaţi, legat de cum s-a petrecut crima, că "este rezultatul unei lumi dezorganizate", dar şi că moartea lui Radu a fost provocată de un păcat. Descriindu-l pe tânărul omorât, preotul a avut însă numai vorbe bune de spus, precizând că acesta mergea la biserică, se spovedea des şi "era mereu preocupat să se perfecţioneze în interior".

"Să nu-i credeţi pe preoţii care vă spun că Dumnezeu l-a iubit şi l-a luat la El. Dumnezeu este iubire, El nu ia pe nimeni, păcatul ne ia pe toţi. Plata păcatului este moartea. Aceasta este învăţătura: Radu a plecat dintre noi din cauza păcatului. Nu a păcatului lui, ci a celui care i-a luat viaţa", a spus preotul. Printre multe lacrimi şi suspine, tânărul a fost condus apoi de mulţime pe ultimul drum.

În tot acest timp, Sorin Rogia a fost dat în consemn la frontieră şi în Spaţiul Schengen. Poliţiştii l-au căutat zile în şir, dar - până sâmbătă seară - fără succes. De altfel, sperând că îl vor găsi mai uşor, sâmbătă seară, Poliţia i-a făcut publică imaginea şi chiar a apelat la populaţie să sune la 112 dacă îl văd, pentru a putea fi prins. Şi a scăpa, astfel, chiar şi numai în parte, de povara păcatului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
patzaikin
oradea-cel mai sigur oras criminal cu arma liber in oras cateva zile, schizofrenic criminal de negasit, vandali, agresivi, hoti, clanuri....e f sigur orasu.
Postat 13 Noiembrie 2017, 18:49 de omul_din_ombuds
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Nuntă cu motoarele turate la Sântandrei (FOTO / VIDEO)
 • Adio, Champions League! Baschetbaliștii de la CSM CSU Oradea au pierdut și meciul de acasă cu campioana Finlandei (FOTO)
 • Ziua internaţională a surzilor, sărbătorită printr-un marş cu mănuşi albe prin centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Sărbătoarea Recoltei: Ce bunătăţi sunt în Cetatea Oradea şi de ce a plecat un floricultor bihorean supărat acasă (FOTO)
 • Victorie la debut de nou sezon pentru echipa de handbal a CSM Oradea: 33-32 cu HC Szejke Odorhei (FOTO)
 • 'Puncte de vedere': În Cetatea Oradea a fost vernisată o expoziţie de imagini 3D din timpul Primului Război Mondial (FOTO)
 • 'Portretele Unirii' își așteaptă vizitatorii în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO)
 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)
 • Se toarnă fundaţia! Au început construcţia podului din strada Universităţii (FOTO)
 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON