URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
20 August 2010, 08:37

Preşedinte-furător

Preşedinte-furător TUPEU DE "VIP". Ca să împiedice accesul proprietarilor la ultima Adunare Generală a Asociaţiei Alpăreana, din martie, şi ca să se apere de furia acestora, preşedintele Dumitru Mercea (în mijloc) a angajat o firmă de bodyguarzi. Pe care i-a plătit, culmea, tocmai din banii celor cărora le-a furat terenurile!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi şefii asociaţiilor proprietarilor de păşuni şi de păduri ar trebui să fie gospodari exemplari, mulţi se dovedesc urmaşi fideli ai preşedinţilor de CAP-uri din vremea comunismului.

Acesta e şi portretul pe care localnicii din Alparea, proprietari pe 300 de hectare de păşune şi 150 de hectare de pădure, îl fac consilierului local PDL Dumitru Mercea, pe care îl acuză că a uzurpat conducerea Asociaţiei Alpăreana pentru a vinde în interesul lui personal pământurile obştei. Însuşi reporterul BIHOREANULUI a jucat rolul unui client dornic să cumpere teren "de la Mercea" şi, deşi legea interzice înstrăinarea pământurilor, bărbatul s-a arătat gata să facă târgul. Fără să-i pese nici de lege, nici de consăteni, ci doar de banii care i-ar intra în buzunar...

Uzurpatorul

Înfiinţată în 2004, Asociaţia Alpăreana 60 reuneşte 257 de săteni ai căror familii au avut încă din 1938 diverse suprafeţe de păşune şi de pădure constituite într-un aşa-numit composesorat. Adică o organizaţie obştească ce administrează în comun terenurile, fără ca membrii ei să poată dispune, individual, de cota de teren deţinută.

03 Dumitru BMalan.jpg"Scopul Asociaţiei era să administreze păşunea aşa încât fiecare localnic să primească bani pentru închirierea ei şi să gestioneze pădurea pentru ca fiecare membru să aibă asigurate lemne de foc, proporţional cu cota-parte de teren pe care o are", spune Dumitru Mălan (foto), ales iniţial ca preşedinte al organizaţiei.

La început, oamenii au stabilit să închirieze păşunea, pe un an, unui cioban contra sumei de 5.000 de lei, iar o altă parte să fie împărţită în loturi care să fie concesionate pe 99 de ani tinerilor sub 35 de ani din familiile membrilor, pentru construcţia de case. "Legea nu permite să se vândă nimic din terenuri, iar concesionarea era singura formă legală de a împărţi locuri de casă".

Când să se treacă, însă, la fapte, unul din membri, fost tractorist în sat, a dat o mică "lovitură de stat". "Pe 27 noiembrie 2006, Dumitru Mercea a convocat, fără s-o anunţe conform statutului, o Adunare Generală cu 20 de participanţi, şi s-a pus preşedinte. Apoi, tot fără aprobare, a încheiat cu ciobanul Petru Caciora contractul de închiriere pentru 47 hectare cu 2.500 de lei pentru 5 ani", zice Mălan.

Întreprinzător

03 Gheorghe Belea.jpgMălan nu e singurul nemulţumit de afacerile pe care Mercea le derula cu pământurile Asociaţiei. Gheorghe Belea (foto), un alt membru al organizaţiei, spune că preşedintele-uzurpator a încălcat statutul Asociaţiei fără să-i pese. "Statutul zice că niciun membru nu poate să exercite posesia sau administrarea individuală asupra averii composesoratului în întregime ori pe cote-parte, nu poate îngrădi sau închide suprafeţe din păşunea sau din pădurea comună, nu poate revendica dreptul de proprietate individuală sau de coproprietate, nu poate solicita nici pe cale amiabilă şi nici pe cale judecătorească ieşirea din indiviziune".

Cu toate acestea, Mercea a împărţit o parte din păşune în loturi de câte 500, 800 şi 1.000 mp, şi a vândut unor apropiaţi circa 300 de parcele. "Lui, de exemplu, şi-a vândut trei loturi de casă, iar la cuscră-sa două loturi, cu 3.100 de lei. Apoi a revândut mai departe, la alţii, care nu-s din comună, pe câte 20.000-30.000 de lei. Cuscră-sa, Rotar Maria, a revândut şi ea, cu câte 15.000 de lei lotul", spune Mălan.

De fiecare dată, operaţiunile au fost întocmite acasă la Mercea, iar cumpărătorul care lua pământul cu 3.100 de lei îl revindea la preţuri de 5-10 ori mai mari, afirmă şi Gheorghe Belea, care crede că diferenţele de bani sunt împărţite între Mercea şi cumpărătorii care revând. "Cuscra lui Mercea, de exemplu, s-a dus la notar şi, pentru că terenurile nu aveau numere topografice separate, fiindcă nu pot fi scoase din indiviziune, în contractul de vânzare a scris că vinde cota-parte din dreptul de proprietate asupra întregii suprafeţe a păşunii, ceea ce nu-i legal", spune Belea.

Justiţie fără putere

Pentru a opri matrapazlâcurile, Dumitru Mălan i-a deschis un proces la Judecătoria Oradea, arătând că Mercea s-a înscăunat ilegal la conducerea Asociaţiei. "Cu mare greutate, după ce am dovedit că a falsificat convocatoarele şi procesele-verbale semnând în locul membrilor, am câştigat primul proces în iunie 2008".

Magistraţii au anulat hotărârile nestatutare din noiembrie 2006, când Mercea s-a "ales" preşedinte, şi au stabilit că adevăratul preşedinte al Asociaţiei este Mălan. Nemulţumit, însă, fostul tractorist a făcut recurs, ceea ce i-a mai dat un nou răgaz pentru a-şi derula afacerile. Mai exact încă un an, până când Tribunalul a menţinut sentinţa Judecătoriei. Culmea e, însă, că hotărârile judecătoreşti nu sunt puse în aplicare, astfel că Mercea continuă să vândă pământurile sătenilor.

"Astă-primăvară, pe 14 martie, am vrut să participăm la Adunarea Generală pe care Mercea a ţinut-o nestatutar, dar a angajat bodyguarzi de la Oradea şi n-a lăsat în sală decât câţiva apropiaţi care îl urmează fiindcă le-a vândut terenuri", povesteşte Belea.

"De atunci, vinde terenuri de casă şi mai abitir, iar banii rezultaţi nu-s nicăieri. Am cerut de la bancă extrasul de cont al Asociaţiei, dar banii nu erau. Ar fi trebuit să fie cel puţin 900.000 de lei", zice Mălan. "Când l-am întrebat unde-s banii, Mercea ne-a răspuns în batjocură că a plătit avocaţi şi bodyguarzi, şi că a mai plătit o firmă care a împrăştiat balastru pe viitoarele drumuri dintre case"...

Pentru ziarişti, mai ieftin

12 Dumitru Mercea.jpgPentru a verifica acuzele, reporterul BIHOREANULUI s-a înfiinţat acasă la Mercea (foto), unde acesta a mutat "sediul" Asociaţiei, jucând rolul unui client interesat să cumpere un loc de casă. După ce a terminat cu un rând de muşterii veniţi cu acelaşi scop, în prima fază Mercea l-a abordat pe clientul închipuit cu precauţie, spunând că nu vinde niciun teren, nici el, nici Asociaţia. Apoi, ca nu cumva să rateze totuşi o şansă, a pus întrebarea: "Din partea cui veniţi?". Primind ca "parolă" numele unuia din sătenii care au mai cumpărat pământ, s-a dat pe brazdă. "Vă rezolv, după ce fac actele. Veniţi pe 1 septembrie şi vă rezolv!", a dat el asigurări, vrând în schimb să ştie un singur lucru: "Cât aţi fi dispus să daţi?"...

La o a doua vizită, reporterul BIHOREANULUI şi-a dezvăluit identitatea şi a precizat că motivul real e reclamaţia făcută de contestatarii săi. Surprinzător sau nu, bărbatul s-a păstrat pe poziţie. "Nu vând eu terenuri, ci numai găsesc pe cineva din Asociaţie care să vă vândă", a spus Mercea, uitând că şi aceştia au terenuri de vânzare fiindcă le-au cumpărat, ilegal, de la el. N-a uitat, însă, să spună că sătenii care îl reclamă sunt conduşi de un nebun. "Mălan e debil mintal, nu vă luaţi după el. Are şi certificat dat de un doctor din Oradea". După care, nici mai mult, nici mai puţin, a vrut să afle dacă jurnalistul poate fi, totuşi, de partea sa. "Dacă veniţi pe 1 septembrie vă rezolv cu teren, mai ieftin decât am dat la oricine. Vă dau şi acte CF, că până atunci le rezolv".

Iar ca lucrurile să fie pe deplin lămurite, a invocat un ultim argument: "Credeţi că dacă am dat 305 locuri de casă o să lase cineva atâta lume fără acte de proprietate? Eu nu cred". Altfel spus, afacerea e prea mare şi a implicat prea multă lume pentru ca lucrurile să fie întoarse din drum. Căci, ca la noi, forţa numărului e mai mare decât forţa legii...


LA ŞANTAJ
Vrei pământ, ciocu' mic!

Sătenii susţin că "preşedintele" Dumitru Mercea a împins abuzurile atât de mult încât vinde terenuri doar acelor membri ai Asociaţiei care sunt de partea lui şi care apoi le revând la preţuri mai mari, nerecunoscând în schimb drepturile de proprietari ale membrilor care îi reclamă abuzurile. Viorel Paşca, de pildă, afirmă că atunci când s-a prezentat la el să ridice lemnele de foc cuvenite mamei sale, care e membră în Asociaţie, Mercea l-a refuzat pur şi simplu. "Mi-a zis că nu ne dă lemne fiindcă am comentat de ce vinde pământ".

Un alt sătean, Traian Ţoldan, zice că atunci când a vrut şi el teren de casă, Mercea i-a respins cererea, pe motiv că-i este... duşman. "Mi-a spus că nu mă iartă fiindcă la procesul în urma căruia instanţa nu l-a mai recunoscut ca preşedinte am depus mărturie că semnătura din tabelul-convocator al Adunării Generale nu îmi aparţinea mie, fiind falsificată". Concluzia? "Pentru el, au drepturi numai cei care îi aprobă abuzurile. Cei care nici nu-şi dau seama că de fapt cumpără de la el terenurile care le aparţin lor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
asa le tre.. la alpareni
ASA LE TREBUIE LA ALPARENII sa dea banii pe terenurile care defapt sunt ale lor................ bine face mercea cu ei daca pot fi dusi de nas..............BRAVA............BRAVA COPII vorba Domnului Trandafir
Postat 20 August 2010, 17:11 de google sau goagal
Blestemul pamantului
Ce moaca are tovarasu! O sa se sature si de pamant.....
Postat 20 August 2010, 13:11 de kbm
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON