A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/03 Dumitru Mercea (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1076

Presedinte-furator
URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am mai povestit despre faptele de arme ale doamnei primar Nagy Gizella, din Biharia. Până acum s-a remarcat prin geniala idee de a renunţa să conecteze comuna la reţeaua de apă introdusă prin Apa Regio. Acum băştinaşii beau apă cu mormoloci, în aşteptarea unui ipotetic proiect pritocit de UDMR exclusiv pentru comunele pe care le controlează.
Zic şi eu
Adrian Cris
Zarurile au fost aruncate, Cezar a trecut Rubiconul, cale de întoarcere nu mai este. La doi ani după alegerile care au dat în Consiliul Judeţean o majoritate formată din 18 reprezentanţi PSD-UDMR-ALDE, agresivă, dar totuşi fragilă, şi o minoritate de 17 PNL-işti, mare, dar frustrată că puterea nu ţine cont de ea, vinerea trecută liberalii lui Ilie Bolojan au declarat război exponentului puterii, preşedintele Pásztor Sándor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Începând din 24 august 2018 o persoană amendată pentru orice contravenţie - indiferent că este o contravenţie de mediu, silvică, la regimul construcţiilor, etc. - va beneficia de un interval de 15 zile în care va trebui să decidă dacă plăteşte amenda (în acest caz achitând jumătate din mimimul prevăzut de lege) sau formulează plângere în instanţă (caz în care, dacă pierde procesul, va plăti amenda prevăzută în procesul-verbal de contravenţie).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
20 August 2010, 08:37

Preşedinte-furător

Preşedinte-furător TUPEU DE "VIP". Ca să împiedice accesul proprietarilor la ultima Adunare Generală a Asociaţiei Alpăreana, din martie, şi ca să se apere de furia acestora, preşedintele Dumitru Mercea (în mijloc) a angajat o firmă de bodyguarzi. Pe care i-a plătit, culmea, tocmai din banii celor cărora le-a furat terenurile!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi şefii asociaţiilor proprietarilor de păşuni şi de păduri ar trebui să fie gospodari exemplari, mulţi se dovedesc urmaşi fideli ai preşedinţilor de CAP-uri din vremea comunismului.

Acesta e şi portretul pe care localnicii din Alparea, proprietari pe 300 de hectare de păşune şi 150 de hectare de pădure, îl fac consilierului local PDL Dumitru Mercea, pe care îl acuză că a uzurpat conducerea Asociaţiei Alpăreana pentru a vinde în interesul lui personal pământurile obştei. Însuşi reporterul BIHOREANULUI a jucat rolul unui client dornic să cumpere teren "de la Mercea" şi, deşi legea interzice înstrăinarea pământurilor, bărbatul s-a arătat gata să facă târgul. Fără să-i pese nici de lege, nici de consăteni, ci doar de banii care i-ar intra în buzunar...

Uzurpatorul

Înfiinţată în 2004, Asociaţia Alpăreana 60 reuneşte 257 de săteni ai căror familii au avut încă din 1938 diverse suprafeţe de păşune şi de pădure constituite într-un aşa-numit composesorat. Adică o organizaţie obştească ce administrează în comun terenurile, fără ca membrii ei să poată dispune, individual, de cota de teren deţinută.

03 Dumitru BMalan.jpg"Scopul Asociaţiei era să administreze păşunea aşa încât fiecare localnic să primească bani pentru închirierea ei şi să gestioneze pădurea pentru ca fiecare membru să aibă asigurate lemne de foc, proporţional cu cota-parte de teren pe care o are", spune Dumitru Mălan (foto), ales iniţial ca preşedinte al organizaţiei.

La început, oamenii au stabilit să închirieze păşunea, pe un an, unui cioban contra sumei de 5.000 de lei, iar o altă parte să fie împărţită în loturi care să fie concesionate pe 99 de ani tinerilor sub 35 de ani din familiile membrilor, pentru construcţia de case. "Legea nu permite să se vândă nimic din terenuri, iar concesionarea era singura formă legală de a împărţi locuri de casă".

Când să se treacă, însă, la fapte, unul din membri, fost tractorist în sat, a dat o mică "lovitură de stat". "Pe 27 noiembrie 2006, Dumitru Mercea a convocat, fără s-o anunţe conform statutului, o Adunare Generală cu 20 de participanţi, şi s-a pus preşedinte. Apoi, tot fără aprobare, a încheiat cu ciobanul Petru Caciora contractul de închiriere pentru 47 hectare cu 2.500 de lei pentru 5 ani", zice Mălan.

Întreprinzător

03 Gheorghe Belea.jpgMălan nu e singurul nemulţumit de afacerile pe care Mercea le derula cu pământurile Asociaţiei. Gheorghe Belea (foto), un alt membru al organizaţiei, spune că preşedintele-uzurpator a încălcat statutul Asociaţiei fără să-i pese. "Statutul zice că niciun membru nu poate să exercite posesia sau administrarea individuală asupra averii composesoratului în întregime ori pe cote-parte, nu poate îngrădi sau închide suprafeţe din păşunea sau din pădurea comună, nu poate revendica dreptul de proprietate individuală sau de coproprietate, nu poate solicita nici pe cale amiabilă şi nici pe cale judecătorească ieşirea din indiviziune".

Cu toate acestea, Mercea a împărţit o parte din păşune în loturi de câte 500, 800 şi 1.000 mp, şi a vândut unor apropiaţi circa 300 de parcele. "Lui, de exemplu, şi-a vândut trei loturi de casă, iar la cuscră-sa două loturi, cu 3.100 de lei. Apoi a revândut mai departe, la alţii, care nu-s din comună, pe câte 20.000-30.000 de lei. Cuscră-sa, Rotar Maria, a revândut şi ea, cu câte 15.000 de lei lotul", spune Mălan.

De fiecare dată, operaţiunile au fost întocmite acasă la Mercea, iar cumpărătorul care lua pământul cu 3.100 de lei îl revindea la preţuri de 5-10 ori mai mari, afirmă şi Gheorghe Belea, care crede că diferenţele de bani sunt împărţite între Mercea şi cumpărătorii care revând. "Cuscra lui Mercea, de exemplu, s-a dus la notar şi, pentru că terenurile nu aveau numere topografice separate, fiindcă nu pot fi scoase din indiviziune, în contractul de vânzare a scris că vinde cota-parte din dreptul de proprietate asupra întregii suprafeţe a păşunii, ceea ce nu-i legal", spune Belea.

Justiţie fără putere

Pentru a opri matrapazlâcurile, Dumitru Mălan i-a deschis un proces la Judecătoria Oradea, arătând că Mercea s-a înscăunat ilegal la conducerea Asociaţiei. "Cu mare greutate, după ce am dovedit că a falsificat convocatoarele şi procesele-verbale semnând în locul membrilor, am câştigat primul proces în iunie 2008".

Magistraţii au anulat hotărârile nestatutare din noiembrie 2006, când Mercea s-a "ales" preşedinte, şi au stabilit că adevăratul preşedinte al Asociaţiei este Mălan. Nemulţumit, însă, fostul tractorist a făcut recurs, ceea ce i-a mai dat un nou răgaz pentru a-şi derula afacerile. Mai exact încă un an, până când Tribunalul a menţinut sentinţa Judecătoriei. Culmea e, însă, că hotărârile judecătoreşti nu sunt puse în aplicare, astfel că Mercea continuă să vândă pământurile sătenilor.

"Astă-primăvară, pe 14 martie, am vrut să participăm la Adunarea Generală pe care Mercea a ţinut-o nestatutar, dar a angajat bodyguarzi de la Oradea şi n-a lăsat în sală decât câţiva apropiaţi care îl urmează fiindcă le-a vândut terenuri", povesteşte Belea.

"De atunci, vinde terenuri de casă şi mai abitir, iar banii rezultaţi nu-s nicăieri. Am cerut de la bancă extrasul de cont al Asociaţiei, dar banii nu erau. Ar fi trebuit să fie cel puţin 900.000 de lei", zice Mălan. "Când l-am întrebat unde-s banii, Mercea ne-a răspuns în batjocură că a plătit avocaţi şi bodyguarzi, şi că a mai plătit o firmă care a împrăştiat balastru pe viitoarele drumuri dintre case"...

Pentru ziarişti, mai ieftin

12 Dumitru Mercea.jpgPentru a verifica acuzele, reporterul BIHOREANULUI s-a înfiinţat acasă la Mercea (foto), unde acesta a mutat "sediul" Asociaţiei, jucând rolul unui client interesat să cumpere un loc de casă. După ce a terminat cu un rând de muşterii veniţi cu acelaşi scop, în prima fază Mercea l-a abordat pe clientul închipuit cu precauţie, spunând că nu vinde niciun teren, nici el, nici Asociaţia. Apoi, ca nu cumva să rateze totuşi o şansă, a pus întrebarea: "Din partea cui veniţi?". Primind ca "parolă" numele unuia din sătenii care au mai cumpărat pământ, s-a dat pe brazdă. "Vă rezolv, după ce fac actele. Veniţi pe 1 septembrie şi vă rezolv!", a dat el asigurări, vrând în schimb să ştie un singur lucru: "Cât aţi fi dispus să daţi?"...

La o a doua vizită, reporterul BIHOREANULUI şi-a dezvăluit identitatea şi a precizat că motivul real e reclamaţia făcută de contestatarii săi. Surprinzător sau nu, bărbatul s-a păstrat pe poziţie. "Nu vând eu terenuri, ci numai găsesc pe cineva din Asociaţie care să vă vândă", a spus Mercea, uitând că şi aceştia au terenuri de vânzare fiindcă le-au cumpărat, ilegal, de la el. N-a uitat, însă, să spună că sătenii care îl reclamă sunt conduşi de un nebun. "Mălan e debil mintal, nu vă luaţi după el. Are şi certificat dat de un doctor din Oradea". După care, nici mai mult, nici mai puţin, a vrut să afle dacă jurnalistul poate fi, totuşi, de partea sa. "Dacă veniţi pe 1 septembrie vă rezolv cu teren, mai ieftin decât am dat la oricine. Vă dau şi acte CF, că până atunci le rezolv".

Iar ca lucrurile să fie pe deplin lămurite, a invocat un ultim argument: "Credeţi că dacă am dat 305 locuri de casă o să lase cineva atâta lume fără acte de proprietate? Eu nu cred". Altfel spus, afacerea e prea mare şi a implicat prea multă lume pentru ca lucrurile să fie întoarse din drum. Căci, ca la noi, forţa numărului e mai mare decât forţa legii...


LA ŞANTAJ
Vrei pământ, ciocu' mic!

Sătenii susţin că "preşedintele" Dumitru Mercea a împins abuzurile atât de mult încât vinde terenuri doar acelor membri ai Asociaţiei care sunt de partea lui şi care apoi le revând la preţuri mai mari, nerecunoscând în schimb drepturile de proprietari ale membrilor care îi reclamă abuzurile. Viorel Paşca, de pildă, afirmă că atunci când s-a prezentat la el să ridice lemnele de foc cuvenite mamei sale, care e membră în Asociaţie, Mercea l-a refuzat pur şi simplu. "Mi-a zis că nu ne dă lemne fiindcă am comentat de ce vinde pământ".

Un alt sătean, Traian Ţoldan, zice că atunci când a vrut şi el teren de casă, Mercea i-a respins cererea, pe motiv că-i este... duşman. "Mi-a spus că nu mă iartă fiindcă la procesul în urma căruia instanţa nu l-a mai recunoscut ca preşedinte am depus mărturie că semnătura din tabelul-convocator al Adunării Generale nu îmi aparţinea mie, fiind falsificată". Concluzia? "Pentru el, au drepturi numai cei care îi aprobă abuzurile. Cei care nici nu-şi dau seama că de fapt cumpără de la el terenurile care le aparţin lor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
asa le tre.. la alpareni
ASA LE TREBUIE LA ALPARENII sa dea banii pe terenurile care defapt sunt ale lor................ bine face mercea cu ei daca pot fi dusi de nas..............BRAVA............BRAVA COPII vorba Domnului Trandafir
Postat 20 August 2010, 17:11 de google sau goagal
Blestemul pamantului
Ce moaca are tovarasu! O sa se sature si de pamant.....
Postat 20 August 2010, 13:11 de kbm
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
 • Oradea Summer Film: Caliu și taraful lui au cântat în Parcul Cetății (FOTO / VIDEO)
 • Miting cu repetiţie: Sute de orădeni au ieşit din nou să protesteze (FOTO / VIDEO)
 • Concurs de atelaje la Oşorhei - GALERIE FOTO şi VIDEO
 • Se reaprinde flacăra protestelor: Un orădean, rănit de jandarmi la mitingul diasporei. Sute de orădeni au ieșit în stradă (FOTO / VIDEO)
 • Lucrări la Podul Centenarului: Strada Principatelor Unite se închide până la finalul lunii august (FOTO)
 • Sindicaliştii din Penitenciarul Oradea, în grevă japoneză. Se fac mii de ore suplimentare și ar mai trebui angajate 100 de persoane (FOTO)
 • Centură pentru Biharia: Primăria Oradea va cofinanţa lucrările la o şosea ocolitoare pentru satul vecin (FOTO)
 • 'Alăptare fără limite': Peste 100 de copii şi-au luat cina împreună, în Şanţul Cetăţii din Oradea (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON