URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2010, 08:33

Prefect fără acte: Guvernul nu l-a numit oficial pe Ghilea în funcţie

Prefect fără acte: Guvernul nu l-a numit oficial pe Ghilea în funcţie OMU' LEGII. Gavrilă Ghilea (foto) susţine că deţine funcţia de prefect cu acte în regulă. "Deocamdată, sunt prefect numit cu caracter temporar în baza unei Hotărâri de Guvern din februarie 2009. Mai mult nu pot spune nimic", susţine Ghilea, surprins parcă şi el de neglijenţa Guvernului, al cărui şef a uitat să-l definitiveze pe post
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul unui judeţ este garantul legalităţii: supervizează activitatea preşedintelui Consiliului Judeţean, verifică prestaţiile primarilor, dă aviz de legalitate actelor emise de administraţiile locale şi multe altele. Are nu doar dreptul, dar şi obligaţia să sancţioneze toate ilegalităţile.

Însă ce se întâmplă atunci când, la rândul său, tocmai reprezentantul Guvernului îşi exercită funcţia nu tocmai "pe lege"? În această situaţie se află prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea. Cel puţin aşa susţin juriştii municipalităţii orădene...

Actele la control!

Toate actele semnate în ultimele şase luni de prefectul Gavrilă Ghilea riscă să fie lovite de nulitate. Juriştii Primăriei Oradea au contestat săptămâna trecută la Tribunalul Bihor calitatea de prefect a lui Ghilea în cadrul procesului intentat de Prefectură pentru anularea Hotărârilor de Consiliu Local 707 şi 852 din 2009, privind introducerea unei taxe minime lunare pentru hrana copiilor de grădiniţă.

06 borbei.jpg"Am invocat excepţia de drept public privind lipsa calităţii de reprezentant al Instituţiei Prefectului de către domnul Gavrilă Ghilea", a explicat în exclusivitate pentru BIHOREANUL Eugenia Borbei (foto), şefa Direcţiei Juridice din Primărie.

Cererea municipalităţii a luat prin surprindere inclusiv completul de judecată. Instanţa a amânat dezbaterile din 23 martie pe data de 4 mai, pentru ca juriştii Prefecturii să poată prezenta actele ce dovedesc calitatea de prefect a lui Gavrilă Ghilea. Iar şansele ca aceştia să nu reuşească sunt destul de mari...

Fără patalama

Ghilea a fost numit prefect prin Hotărârea de Guvern 85 din 18 februarie 2009, care menţionează într-un articol unic că acesta "exercită, cu caracter temporar, funcţia publică de perfect, până la organizarea concursului în vederea ocupării definitive a postului". Iar perioada de graţie a expirat! Pe 29 septembrie 2009 Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a organizat concursul pentru "ocuparea funcţiilor publice vacante corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici de prefect" în zece judeţe, printre care şi Bihorul.

Ghilea a primit rezultatul testării în ianuarie 2010, când a fost admis oficial în corpul înalţilor funcţionari publici. "Am primit rezultatul concursului. Nu mai ştiu când, dar l-am primit...", zice Ghilea. Şi totuşi, Hotărârea de Guvern prin care ar fi trebuit confirmat pe post nu a venit nici acum la Prefectură, şi nici pe site-ul Guvernului n-a fost publicată! "Altă Hotărâre de Guvern nu s-a mai dat. Din punctul meu de vedere este valabilă şi acum cea prin care am fost numit temporar", susţine înaltul funcţionar.

06 Lupes.jpgÎn lipsa altor acte, juriştii Prefecturii se pregătesc să depună la Tribunal decizia de numire ca prefect interimar, până la organizarea concursului, chiar dacă asta ar echivala cu recunoaşterea faptului că mandatul lui Ghilea a încetat în septembrie 2009. "Instanţa ne-a cerut Hotărârea de Guvern prin care domnul Gavrilă Ghilea a fost numit, iar noi ne vom conforma. Acesta e actul pe care îl avem, pe acesta îl vom depune", spune Alice Lupeş (foto), şefa Direcţiei Juridice din Prefectură.

Rămâne de văzut cum va interpreta instanţa actul, dar şansele ca el să nu fie considerat valabil sunt destul de mari. Nu de alta, dar din punct de vedere formal numirea a expirat acum jumătate de an, în condiţiile în care concursul a avut loc în septembrie, iar rezultate s-au dat deja de trei luni!

Lăsat în aer...

Neglijenţa crasă cu care Guvernul tratează situaţia prefectului de Bihor e cu atât mai surprinzătoare cu cât de la data organizării concursului pe post au apărut destule hotărâri privind numirea şi revocarea din funcţie a unor prefecţi şi subprefecţi.

06 Pop.jpgCel mai bun exemplu este cel al fostului subprefect Claudiu Pop (foto), care în septembrie 2009 a participat la acelaşi concurs cu Ghilea. Pe numele lui Pop a fost publicată pe 6 ianuarie HG nr. 3/2010 privind "încetarea exercitării temporare a funcţiei publice". "În aceeaşi zi în care am primit răspunsul ANFP prin care am fost declarat admis în corpul înalţilor funcţionari publici a fost dată şi Hotărârea prin care eram anunţat de încetarea exercitării funcţiei de subprefect", zice Pop.

La fel ca el, în aceeaşi zi au fost înlăturaţi din funcţii nu mai puţin de zece prefecţi şi subprefecţi numiţi de PSD, ca răspuns la ieşirea acestui partid de la guvernare. În locul lor au fost numiţi prin HG, direct sau prin transfer de pe alte funcţii, "apolitici" ai PDL şi ai UDMR. Cum în Bihor Cristian Bitea fusese numit subprefect încă din 7 octombrie 2009, echipa a trebuit completată doar cu UDMR-istul Sarkady Zsolt, numit şi el subprefect pe 5 februarie 2010.

Numai pe numele lui Gavrilă Ghilea nu a venit nicio Hotărâre de Guvern nici până astăzi. Iar în lipsa acelei hârtii există toate şansele ca sutele de documente semnate de el în ultimele şase luni să fie lovite de nulitate. Pentru că taman garantul legalităţii a fost lăsat cu actele-n neregulă...


"Primarul mai poate semna acte dacă i-a expirat mandatul? Nu mai poate! Aşa e şi cu prefectul. Dacă mandatul său a expirat în septembrie şi nu a fost reconfirmat prin Hotărâre de Guvern, toate actele pe care le-a semnat ulterior sunt lovite de nulitate"

Eugenia Borbei, jurist


PREFECTURĂ VS PRIMĂRIE
Războiul taxelor

Conflictul dintre Prefectură şi Primăria Oradea a pornit de la atacarea în justiţie de către Ghilea a taxei minime lunare (de 90 de lei) pentru hrana copiilor de grădiniţă, taxă instituită prin Hotărâre a Consiliului Local ca o măsură de descurajare a absenteismului, dar şi a taxei de ordine publică pentru localurile care vând alcool după ora 23, în scopul diminuării scandalurilor şi distrugerilor.

06 Bolojan_5.jpgDisputa e cu atât mai aprinsă cu cât ambele părţi susţin că au dreptate. "Am aflat că juriştii Primăriei au cerut în instanţă dovezi privind calitatea de prefect a domnului Ghilea. În opinia mea, cred că era şi mai bine dacă discutau problema pe fond, şi nu pe procedură, pentru că Primăria are dreptate în privinţa ambelor hotărâri de Consiliu", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

La rându-i, Ghilea crede că va avea câştig de cauză. "Juriştii Primăriei umblă cu tertipuri pentru că nu au argumente. E nedrept să pui o familie cu copil mic să plătească aproape un milion de lei pe lună pentru hrana lui chiar dacă nu-l duce la grădiniţă", zice prefectul. La fel, Ghilea susţine că municipalitatea nu poate dovedi că în schimbul banilor încasaţi din taxa specială de ordine publică municipalitatea prestează servicii către agenţii economici plătitori.

Instanţa va decide cine are dreptate. Dacă va mai ajunge să judece pe fondul problemei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
prefect penibil !
ce mai ... un om penibil sfatuit de alti penibili care nu stiu nici cate prune au in traista. contesta el orice propune bolojan ! Multumim Bolojan ca nu ai cedat cu abonamentele de parcare si acum cand avem treaba la primarie si prefectura putem si noi platitorii de impozite si taxe sa parcam nu doar angajatii institutiilor lui ghilea !
Postat 03 Aprilie 2010, 12:15 de oradean
dolha
HALAL PREFECT Avem un prefect dar pe care nu-l avem. ORICUM la cum a copiat la examenul de la Bucuresti, Domnul Ghilea ar trebui sa-si faca bagajele din Prefectura. Omul asta e o rusine.......
Postat 01 Aprilie 2010, 17:33 de antonio
Rasu'-plansu'
FANTASTIC!!! Nemaivazut, nemaiauzit...
Postat 01 Aprilie 2010, 08:58 de Ina
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON