URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.

Poveste fără sfârşit: un partaj de 20 de ani!

Poveste fără sfârşit: un partaj de 20 de ani! ÎNCORNORAT, FURAT, CONDAMNAT. Gheorghe Demian (foto) e foc şi pară că fosta nevastă i-a distrus viaţa. "M-a înşelat, m-a furat şi apoi tot eu am ajuns să fiu condamnat", zice bărbatul care, după divorţ, s-a ales şi cu un cazier penal, pentru un furt comis din banii pe care împreună i-au strâns în timpul căsniciei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 20 de ani, o ţară a schimbat patru preşedinţi. Tot în două decenii, însă, instanţele de judecată din Oradea n-au reuşit să dea o sentinţă definitivă într-un amărât de proces de partaj.

Oricât pare de neînţeles, un bihorean se judecă din 1990 cu fosta nevastă nu pentru cine ştie ce bogăţie, ci pentru un apartament de bloc cumpărat în cei 6 ani de căsnicie. De atunci au trecut mai bine de trei ori atâţi ani.

Ea s-a mai căsătorit de alte trei ori, după care a avut alte procese de partaj cu cântec, iar el s-a lipit de o femeie cu care, de frică să nu mai fie "tradus", n-a avut curaj să se cunune. Între timp, până şi fiica lor, care la divorţ avea doar 6 ani, a ajuns femeie în toată puterea cuvântului, ba chiar la rându-i a divorţat, dar cei doi nu vor nici în ruptul capului să renunţe la partea de avere la care fiecare crede că-i îndreptăţit. Chit că au cheltuit deja pe avocaţi şi experţi evaluatori o grămadă de bani.

Dragoste şi ură

Gheorghe şi Corina s-au luat în 1982. "Era frumoasă şi focoasă, bărbaţii se uitau după ea pe stradă şi probabil mă invidiau", zice Gheorghe, la aproape 40 de ani după ce şi-a legat destinul de cel al unei femei pe care acum o urăşte cu aceeaşi patimă cu care odinioară o iubea. Nu peste mult timp avea să afle, zice el, cât de adevărat este că mai degrabă păzeşti o turmă de iepuri decât o femeie cu lipici.

O vreme, căsnicia le-a mers bine. El strungar, ea chelneriţă, amândoi câştigau mai mult decât binişor şi nu duceau lipsă de nimic. Când li s-a născut fetiţa, Agata, socoteau că după ea va urma şi un băiat, cu care bărbatul să meargă la stadion în timp ce "fetele" ar fi copt plăcinte în aşteptarea lor. Dar nimic din visul tihnit nu i s-a mai împlinit. "A început să calce strâmb", oftează Gheorghe. Aşa că povestea de dragoste s-a transformat într-una de ură care nu s-a încheiat nici până azi...

Cum te f... un prieten

"Am divorţat în 1988, când am aflat că mă înşală", zice Gheorghe. Pentru cine nu-l crede, scoate dintr-o pungă cu hârţoage o coală cu antetul Miliţiei de pe vremea Republicii Socialiste România. Insistă ca reporterul s-o bage în seamă. "Miliţia Municipiului Timişoara comunică tovarăşului Demian Gheorghe că numita Demian Corina a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 150 de lei, pentru încălcarea art. 26 din Legea 5/1971", arată el "docomentul". "A părăsit domiciliul conjugal, asta înseamnă. A fugit, nenorocita, cu un prieten de familie...", explică bărbatul, fără să-i fie jenă de propriile coarne.

Astăzi, mândria nu mai face doi bani. Vrea ca tot târgul să afle ce pramatie de nevastă a avut şi cum l-a lăsat "în curu' gol". "La divorţ am fost un domn, am fost de acord să scrie în sentinţă că desfacerea căsătoriei a fost din vina ambelor părţi. Dar partajul m-a trezit la realitate. Mi-am dat seama că m-a înşelat şi la bani, că voia să-i rămână ei tot ce-am adunat"...

Partaj cu procurori

Cert e că au ajuns să se ţigănească pentru agoniseala din timpul căsniciei, adică un apartament cu două camere din strada Lacu Roşu, mobila şi aparatura electrocasnică, precum şi câteva CEC-uri cu câştiguri în maşini. "La început am vrut să ne împărţim cu buna, dar n-a fost chip. La doi ani după divorţ, în 1990, am băgat proces, să hotărască judecătorii ce, cât şi cui să dea".

Cearta n-ar fi durat atât dacă cei doi foşti soţi n-ar fi încercat "să se tragă în piept" unul pe celălalt. "Într-o zi, după divorţ, am fost acasă şi am luat carnetele de CEC pe care le-am făcut împreună. Am vrut numai să le pozez, ca să pot demonstra la proces că ea a scos banii de pe ele. Erau trei de câte 5.000 de lei, din alea cu care puteai câştiga o Dacie, şi un libret de 70.000 de lei, depuşi pentru cumpărarea unei maşini", spune omul.

Avea să-şi plătească fapta ca un hoţ de rând. "M-a dat pe mâna procurorilor, pentru furt, şi am fost condamnat la 9.000 de lei amendă penală", zice Gheorghe. Dar nu-i drept, consideră el. "În timp ce ea a luat banii, eu am luat cazierul. Ea a luat şi locuinţa, pentru care eu am plătit avansul înainte de însurătoare. Apartamentul a fost evaluat la 33.000 de euro, mai puţin ca o garsonieră, iar nemernica nu vrea să-mi plătească jumătatea ce mi se cuvine. Degeaba ne judecăm din 1990, că nici judecătorii n-au fost în stare să dea o sentinţă, în 20 de ani...".

Un hoţ de soţ

Deşi aparent povestea pare să-i privească doar pe nefericiţii protagonişti, durata neobişnuită a procesului, un adevărat record, face ca interesul să depăşească limitele unei afaceri private. Motiv pentru care BIHOREANUL a căutat-o şi pe Corina, să-i afle şi ei povestea. Chiar de la prima vedere era clar că, atunci când a pictat-o ca pe o femeie focoasă, Gheorghe nu minţise deloc. Ajunsă la 50 de ani, pare încă genul care face bărbaţii să se întrebe câte capete o fi sucit pe vremuri.

Când a aflat motivul întrevederii, fosta nevastă a luat foc. "Luaţi apărarea unui nemernic care nici pensia alimentară n-a plătit-o? E un borfaş, a şi fost condamnat că m-a furat", turuie ea în loc de orice introducere. Pe scurt, varianta femeii este, previzibil, diferită de a fostului soţ. "În 90 a intrat în casă în lipsa mea, când acasă era numai fetiţa, şi n-a furat numai carnetele CEC, ci şi 80.000 de lei ascunşi sub un fotoliu. Cu cei 70.000 de lei de pe libretul auto, dau în total 150.000 de lei. În 1991, Procuratura l-a cercetat, iar Judecătoria l-a condamnat şi l-a obligat să-mi restituie banii sau suma asta să fie luată în calcul la masa bunurilor comune care trebuiau împărţite în procesul civil de partaj".

Ping-pong "magistral"

Cu toate că un principiu elementar de drept impune ca sentinţele penale să fie luate în seamă în procesele civile, în partajul dintre Gheorghe şi Corina acest lucru n-a contat. Urmarea e că, în timp ce femeia a cerut mereu ca împărţeala să includă şi cei 150.000 de lei cu care fostul soţ "s-a despăgubit singur" şi din care după divorţ şi-a cumpărat o Dacie şi un apartament în Piaţa 1 Decembrie, bărbatul a insistat ca judecătorii să împartă la doi doar apartamentul din strada Lacu Roşu, cumpărat în timpul căsniciei.

Vreme de 14 ani, procesul s-a învârtit doar asupra acestei controverse, iar dosarul s-a plimbat între Judecătorie şi Tribunal. Motivul? Dacă socoteau şi banii luaţi de Gheorghe, miza procesului depăşea un miliard de lei vechi, iar în acest caz dosarul era de competenţa Tribunalului. Amănuntul a trebuit tranşat de instanţa superioară, Curtea de Apel, care, după mai bine de 10 ani, a întors cazul la Judecătorie. Instanţei orădene i-au trebuit alţi trei ani până să dea o sentinţă. Pronunţată de judecătorul Ovidiu Ciuma în 2006, hotărârea ignoră sentinţa penală din 1991, care stabilise că bărbatul a furat banii de la fosta nevastă, arătând că la partaj se împart doar banii cheltuiţi în timpul căsniciei, nu şi după divorţ. Nemulţumită, femeia a făcut recurs la Tribunal, unde dosarul continuă să fie judecat şi acum de un complet condus de judecătoarea Adriana Chiriac.

Mai mare daraua decât ocaua

"Am cheltuit peste 100 de milioane pentru expertize, ca să se stabilească aportul fiecăruia la locuinţa cumpărată împreună, fiindcă înainte de căsătorie el a plătit un avans, în timpul căsniciei am plătit împreună o parte, iar după divorţ am achitat singură diferenţa", zice Corina. Dar foştii soţi nu au ajuns nici acum la o înţelegere privind contribuţia fiecăruia.

Un alt motiv pentru care procesul încă nu dă semne să se termine e şi neseriozitatea avocaţilor. "Una din cele patru avocate pe care le-am avut era şi ea în divorţ şi, în loc să se ocupe de cazul meu, îmi povestea mie prin ce trecea", zice femeia. În plus, fiindcă ulterior femeia s-a mai recăsătorit, dar a şi divorţat, iar noul proces de divorţ a ajuns la judecătorul care avea şi vechiul proces de partaj, deci era influenţat de "picanteriile" dezvăluite de "succesorul" lui Gheorghe, Corina a trebuit să-l recuze, iar dosarul să-i revină unui alt magistrat.

Cel mai revoltător însă, spune femeia, e că judecătorii care s-au ocupat de partaj parcă nici nu mai citesc actele depuse de ambele părţi. "Judecătorii au hotărât să facem expertize, dar n-au mai ţinut cont de ele sau, dacă au făcut-o, le-au luat în calcul doar parţial. Uneori aveam impresia că nici măcar nu citesc dosarul, pentru că puneau întrebări ale căror răspunsuri erau în actele puse la dosar", zice femeia.

Una peste alta, partajul a ajuns să împlinească 20 de ani, de trei ori şi jumătate mai mult decât a durat căsnicia. Şi, ca într-o gherilă, combatanţii nici nu se gândesc că o pace strâmbă le-ar fi mai de folos decât un război pe care fiecare îl consideră drept. Trist e că nici magistraţii nu-s mai înţelepţi ca ei şi nu taie odată nodul gordian. Căci de mulţumit pe amândoi, oricum n-ar putea nici dacă ar fi precum Regele Solomon...


DE PATRU ORI FEMEIE
Devoratoare de bărbaţi

Gheorghe Demian spune că fosta sa nevastă s-a specializat în căsătoriile urmate de divorţuri care au ca scop jumulirea bărbaţilor creduli. "După mine, s-a mai căsătorit cu alţi trei, rând pe rând. Pe ultimul l-a fript cel mai tare. De loc din Constanţa, pe soţul numărul 4, marinar de meserie, l-a lăsat fără un apartament şi fără un teren pe care el le-a cumpărat în Oradea", povesteşte Gheorghe, parcă cu satisfacţia că, totuşi, n-a fost singurul păcălit. Ba, mai mult, adaugă el, la finalul poveştii de amor, când divorţul era inevitabil, l-a luat şi la păruială. "De obicei un bărbat îşi mai abţiguie nevasta, dar în cazul lor ea l-a altoit cu bâta de baseball în cap, de-a ajuns să fie cercetată".

Deşi nu neagă problemele încă nerezolvate cu bărbaţii pe care ea zice că i-a iubit dar au dezamăgit-o, Corina refuză orice discuţie pe tema asta. "Marinarul era un beţiv, ştiu toţi vecinii. Altceva în plus n-am ce să comentez. E viaţa mea, şi dacă n-am avut noroc la bărbaţi, asta nu priveşte pe nimeni", a încheiat femeia, fără drept de apel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
da pratajul bata l focul
dar de ce ne am mira pe cine intereseaza sa si faca treaba nu e normal sa intretinem clasele sociale cu regim preferential, cine ii obliga sa faca partajul in instanta trebuia sa vanda si sa si imparta intre ei.......numai DOBITOACELE scuzati ma apleleaza la avocati daca nu se inteleg platesc serviciile .......sistemul dreptatii se face de comun acord daca te lasi pe mana altora cum ar fi politia, primaria, tribunalul te bagi in groapa cu sanatatea. e ff multa birocratie si zau pierdere de timp, nimeni nu ti gestioneaza timpul mai bine ca tine." sunt ferm convinsa=Pun pariu "ca nu va mai fi alt partaj.......
Postat 13 Mai 2010, 13:50 de anca
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)
 • Se toarnă fundaţia! Au început construcţia podului din strada Universităţii (FOTO)
 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON