URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
13 Februarie 2013, 07:43

Potlogar în robă: Avocatul Agud s-a ales cu un nou dosar penal, pentru înşelarea unui client

Potlogar în robă: Avocatul Agud s-a ales cu un nou dosar penal, pentru înşelarea unui client PLEDEAZĂ NEVINOVAT. Acuzat că a vrut să-şi radă fostul client pentru o datorie inventată, avocatul Gheorghe Agud (foto) nu recunoaşte nimic. La fel ca atunci când poliţiştii l-au ridicat după ce băuse la volan şi îşi proptise maşina într-un stâlp...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A ajuns să-şi angajeze apărător împotriva propriului său avocat. I s-a întâmplat lui Cornel Baciu, un pensionar din Tilecuş.

Anul trecut, bătrânul de 76 de ani s-a trezit cu executorul judecătoresc la uşă. Fusese trimis de fostul său avocat, Gheorghe Agud, ca să plătească un sfert din suma pe care, ca fiu al unui fost deţinut politic, o obţinuse în urma unui proces în care, culmea, avocatul nici măcar nu l-a reprezentat până la capăt. Asta pentru că, nemulţumit de prestaţia superficială, bătrânul a renunţat la serviciile sale.

Banii ceruţi de avocat, după cum avea să afle fostul client, ar fi reprezentat un onorariu prevăzut într-un contract de asistenţă juridică fabricat, însă, fără ştirea şi consimţământul său. Ca urmare, l-a dat pe mâna procurorilor pentru fals, uz de fals şi înşelăciune...

Una zice, alta face

05 Lucia Baciu.jpgCornel Baciu l-a angajat pe avocatul Gheorghe Agud în 2009 la sugestia fiicei sale, Lucia. "Am lucrat împreună cu sora lui Agud la Connectronics. Ea mi l-a recomandat, că-i om serios şi avocat bun", povesteşte acum femeia. Baciu avea mai multe procese pentru pământuri, dar şi unul în care, ca fiu al unui fost deţinut politic în regimul comunist, cerea statului compensaţii pentru suferinţele îndurate. "Bunicul fusese condamnat în anii '50 de Tribunalul Militar Timişoara pentru uneltire împotriva orânduirii de stat, fiindu-i confiscată şi cea mai mare parte a averii", explică Lucia Baciu (foto).

În total, Baciu l-a angajat pe avocat în trei cauze şi, după ce au bătut palma, i-a plătit prin intermediul soţiei sale câte 1.000 lei pentru fiecare proces. Avocatul nu i-a dat nici chitanţă şi nici n-a întocmit vreun contract la încasarea banilor. În plus, după cum avea să constate, nici nu se prea ţinea de treabă. Un an mai târziu, în 2010, unul din litigiile funciare, judecat în primă instanţă la Aleşd, era pe punctul de a-l pierde pentru că avocatul nu se prezenta la proces. Şi nici în cauza pornită la Tribunalul Bihor împotriva statului, pentru obţinerea despăgubirilor, nu s-a dovedit profesionist. Sentinţa emisă pe 5 iulie 2010 a şi demonstrat, zice femeia, că avocatul nu s-a ocupat de dosar cum era de aşteptat: tatăl ei obţinuse despăgubiri de 25.000 euro, în timp ce colegii lui de suferinţă primiseră de trei ori mai mult pentru aceleaşi fapte! "Atunci i-am spus că renunţăm la serviciile lui, începând cu procesul pentru despăgubiri", spune Lucia.

Grabă mare

Dar Agud nu voia să abandoneze aşa uşor. Pentru că înainte de procesul cu statul nu încheiase vreun document de reprezentare cu Baciu, a decis să-şi fabrice unul, în felul său. În toamna aceluiaşi an, după ce verdictul de la Tribunal se dăduse deja, avocatul l-a vizitat pe bătrân la Tilecuş, cerându-i să semneze "o hârtie", repede-repede, invocând ca pretext faptul că trebuia să facă un contract ca să poată deschide un dosar la Înalta Curte, pentru a obţine strămutarea procesului pentru pământuri de la Aleşd unde, zicea el, judecata nu era corectă, la o altă instanţă din ţară.

"Agud zicea că se grăbeşte, că mai are fix 4 minute ca să mai prindă deschis la Judecătorie. Tatăl meu nici nu s-a dezmeticit, şi a semnat o hârtie despre care Agud zicea atunci că era acordul lui pentru strămutarea procesului privind terenurile", explică fiica bătrânului.

Hop şi el

Ulterior, văzând că Agud nu a cerut de fapt strămutarea dosarului pentru terenuri, ba mai mult, procesul respectiv a şi fost pierdut, femeia i-a cerut de mai multe ori avocatului un exemplar al documentului iscălit de tatăl său. Dar Agud nu i l-a trimis. Nu i l-a dat nici măcar după ce l-a notificat în scris şi l-a pârât Baroului Bihor, cerând să se ia măsuri nu doar pentru refuzul acestuia de a-i înmâna un exemplar al actului semnat în "orb", ci şi pentru faptul că i-a cerut în mai multe rânduri bani pentru taxe de timbru fără ca dovada plătirii lor să se regăsească în dosare. "Culmea tupeului a fost când mi-a cerut 200 de lei într-un proces care se terminase. Eu abia venisem din Italia, unde am lucrat o perioadă, şi nu ştiam ce se întâmplă. Când i-am cerut chitanţă a zis că n-are timp şi că o să mi-o aducă altă dată. N-a adus-o în veci!".

Cert e că, după semi-eşecul de la Tribunal, tatăl ei a angajat alţi avocaţi, care l-au reprezentat în procesul cu statul la Curtea de Apel Oradea, şi apoi în recurs la Înalta Curte de la Bucureşti, obţinând în final 73.000 euro. Pe 24 aprilie, după pronunţarea sentinţei finale, Baciu s-a trezit cu executorul judecătoresc la uşă. Îi cerea, în numele lui Gheorghe Agud, 6.250 de euro, reprezentând 25% din despăgubirea de 25.000 de euro obţinută în faza iniţială a procesului. Banii reprezentau, i-a spus executorul, onorariul la care avocatul avea dreptul în baza unui contract de asistenţă juridică despre care, însă, Baciu nu ştia nimic. "Era actul pe care tatăl meu l-a semnat în toamna lui 2010, deci după terminarea procesului la Tribunal", explică Lucia.

La Parchet

Revoltată, femeia l-a reclamat pe avocat din nou la Barou, dar şi la procurori, pentru fals, uz de fals şi înşelăciune, dosarul fiind în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Totodată, Lucia a contestat şi procedura de executare silită demarată de Agud la Judecătoria Aleşd. "În faţa judecătoarei de la Aleşd, avocatul n-a mai recunoscut că a fost la tata să-i semneze hârtia pentru comisionul de succes, şi nici faptul că atunci când l-am angajat onorariul i-a fost plătit integral de mama, susţinând că de fapt tata ar fi semnat hârtia înainte să se termine procesul. Noroc că aveam martor, un vecin, care s-a nimerit să fie la părinţii mei în acel moment", susţine Lucia.

Judecătoarea i-a dat dreptate clientului, stabilind că Agud a încălcat atât Statutul profesiei, cât şi Codul deontologic al avocaţilor. Ele stipulează că onorariile se stabilesc liber între avocat şi client, însă interzic explicit ca acestea să fie fixate doar în funcţie de rezultatul cauzei. Asta pentru ca, "activitatea avocatului să nu se transforme într-una pur speculativă, care să depindă numai de succesul demersului judiciar", după cum se explică în sentinţă. Un avocat are dreptul ca, în completarea onorariului fixat, să primească şi un onorariu de succes, cu titlu complementar. Însă, în cazul lui Baciu, "se observă cu lejeritate faptul că documentul de asistenţă juridică cuprinde numai un onorariu de succes. Părţile contractului nu s-au înţeles asupra unui onorariu fix, ci numai asupra unui onorariu în cotă de 25 % din ceea ce se va  câştiga în urma procesului, lucru interzis expres de lege", se mai arată în verdictul prin care, pe 6 decembrie 2012, judecătoarea Elena Vinka a dispus anularea actului obţinut de avocat prin înşelătorie.

"Vă dau în judecată"

"Povestea asta nu s-a terminat încă, ce vreţi? Am făcut recurs şi procesul continuă acum la Tribunal. Sentinţa dată la Aleşd nu-i definitivă", ripostează avocatul Gheorghe Agud, văzându-se căutat de ziar. "Vă dau în judecată dacă scrieţi un articol despre asta. Ăia (n.r. - familia Baciu) sunt nişte oameni cu probleme la cap, plini de procese, care nu înţeleg că dacă au un contract trebuie să se ţină de clauze", spune avocatul, refuzând să discute despre felul în care a smuls semnătura pe documentul de care se prevalează.

În timp ce ancheta penală abia a început, colegii lui Agud de la Baroul Bihor au şi clasat plângerea împotriva sa deoarece, deşi faptele imputate acestuia ar putea constitui abatere disciplinară, ele nu mai pot fi sancţionate. "Oamenii au venit tardiv, nu mai puteam face nimic. Răspunderea disciplinară se prescrie la un an după săvârşirea faptei", explică decanul Baroului, Cristian Domocoş. Agud a fost chemat totuşi în faţa Consiliului de disciplină unde i s-a recomandat "să-şi vadă de treabă". În rest, "Baroul nu are mai multe pârghii legale în asemenea cazuri", mai spune decanul. Poate îl vor dezvăţa de asemenea apucături penale, totuşi, procurorii.


AVOCAT PENAL
Condamnat, dar onorabil

Fost procuror până în 2000, când a trebuit să renunţe la magistratură pentru că fusese prins la volan în stare de ebrietate, avocatul Gheorghe Florian Agud şi-a câştigat notorietatea nu atât pentru iscusinţa profesională, cât pentru peripeţiile sale penale. În 2007, băut fiind şi cu copilul în maşină, a pierdut controlul direcţiei şi a intrat într-un stâlp, refuzând apoi să i se recolteze probe biologice, înjurându-i şi bruscându-i pe poliţiştii care, în cele din urmă, au fost obligaţi să-l încătuşeze pentru a-l duce la secţie. Tot băut la volan a fost prins şi în septembrie 2008, când a refuzat recoltarea probelor biologice, făcând plângere împotriva agenţilor care l-au oprit.

Trimis în judecată în 2009 pentru cele două fapte, Agud a fost condamnat definitiv, anul trecut, la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei, pe o perioadă de încercare de 4 ani. Potrivit statutului profesiei, un avocat condamnat definitiv poate fi exclus din profesie, "pentru o faptă care îl face nedemn" de profesie. În cazul lui Agud, reprezentanţii Baroului Bihor au decis să-l menţină. "Faptele pentru care a fost condamnat nu au legătură cu exercitarea profesiei, nu îl fac nedemn de a fi avocat", consideră decanul Cristian Domocoş.

Avocatul a mai fost cercetat în 2009 şi pentru înşelăciune, după ce a fost acuzat de un cuplu de bătrâni, Maria şi Gavril Duma, că s-a împroprietărit pe casa lor sub acoperirea unui contract de întreţinere, iar apoi a uitat de obligaţiile pe care şi le asumase, vânzând o parte din proprietate fără ştirea acestora. În acest caz, procurorii au dispus în 2010 neînceperea urmăririi penale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
varza
de ce nu dati voie avocatului sa si spuna parerea despre minciunile voastre Laura gal nu vrei sa stii cum esti privita de cititori Scriitoare in ziar mincinoasa ce esti
Postat 16 Februarie 2013, 10:01 de pt Bihoreanul
drept la replica
CENZURAT
Postat 15 Februarie 2013, 18:39 de niste cetateni
Esti varza!
Curtea de Apel dixit: In baza art.87 ali.5 din OUG195/2002 condamna pe inc. AGUD GHEORGHE FLORIAN, la o pedeapsă de 2 ani inchisoare. In baza art.71 alin.2 C.penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza II a si b Cpenal ,cu titlu de pedeapsa accesorie. In baza art.81 si 71 alin.5 C.pen. dispune suspendarea condiţionata a executării pedepsei principale si accesorii pe durata termenului de incercare de 4 ani stabilit conform art.82 C.pen. In baza art.359 C.ppen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 C.pen. Iar Inalta Curte dispune: Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpatii Agud Gheorghe Florian, Ventel Patrita si Moanea Avram împotriva sentintei penale nr.133 din 30 noiembrie 2011 a Curtii de Apel Oradea – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori. Obliga recurentii inculpati la plata sumei de câte 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de câte 200 lei, reprezentând onorariul aparatorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva.
Postat 15 Februarie 2013, 16:05 de pentru avocat
cretinilor
nebunilor avocatul agud este un avocat cu expertiza care are si singe in instalatie ma ajutat intr o cauza dificila la Curtea de apel timisoara si la ICCJ unde a demontrat ca este profesionizt cinste lui nu mai murdariti acest om va respect domnule avocat nu va luati dupa ziare sanatate de la teo timisoara
Postat 15 Februarie 2013, 00:45 de teo si tovarasi din
scoala
Acest avocat a terminat facultatea in Cluj si nu la sorbonica.Este din chesea si nu este securist ,tatal lui a murit si a fost agricultor!
Postat 14 Februarie 2013, 15:09 de agud
Deci,
Laura Gal se ia de Putin ... poate are noroc, de unde sa stiti !!!!!
Postat 13 Februarie 2013, 16:10 de ADINA
@ profesorul
Dom' profesor, usor cu gramatica pe scari!
Postat 13 Februarie 2013, 13:47 de anticomunistul
mugurel sofer la hingheri de masini
luati legatura cu mugurel ginerele familiei baciu si a distinsei prostituate recent venita din italia unde ia recunoaste ca a prestat pina nu demult fiica lui baciu cornel fiul unui inalt detinut politic care de altfel se si trage in poza pt a aparea in ziar alaturi de avocat acesta va poate oferi cu siguranta cele mai precise informatii
Postat 13 Februarie 2013, 12:04 de utu
MINCIUNA
AM FOST AVOCATUL DOMNULUI AGUD ACESTA A FOST ACHITAT DE INALTA CURTE IN DOSARUL IN CARE SUSTINETI CA A FOST CONDAMNAT LA 2 ANI CU SUSPENDARE ARUNCATI CU MIZERIE PE O PERSOANA PE CARE NU O CUNOASTETI GAZETARI NEPROFESIONISTI
Postat 13 Februarie 2013, 11:56 de AVOCAT
o familie mizerabila din tilecus cunoscuta de tot satul
stiu ca si avocatii stei si stancu se judeca intr un dosar de contestatie la executare cu baciu cornel si fiica acestuia care apare si in poza intrucit ca si aocatul agud are de recuperat onarariul de succes pt diferenta pina la 73 000 euro onorariu pe care cele doua specimene umane nu catadicsesc sa l achite
Postat 13 Februarie 2013, 11:40 de calina
asta a fost procuror ?
Nu cumva ziaristii au gresit poza ? Poza de sus ne dezvaluie un individ fara scrupule , lipsit de caracter . Cred ca este o greseala de afisare . Asta nu se putea sa fi fost procuror . Uitati-va la poza oameni buni !! Daca este adevarat , atunci ramane o problema pe capul Baroului de Avocati .
Postat 13 Februarie 2013, 11:18 de alo admin sau alinti
MULTI FAC ASA
Credeti ca e singurul??? Pai la peste 300 avocati cati sint in Bihor tre sa manaca si gura lor ceva. majoritatea avocatilor traiesc din 2 sau 3 milioane cat iau pe i reprezentare si tot amana procesele ca sa ia alea 2 milioane. Niste reetardati; se imbraca in roba aia si cred ca ce ne impresioneaza pe noi
Postat 13 Februarie 2013, 11:07 de cici
stea norocoasa ?!
oare steaua norocoasa s au fostul securist Agud Cornel este tata baiatului avocat ? regimul asta de comunisti acuma are radacinele lor si cred ca nu o sa se usuce nici o data din pacate , nu le am taiat capul tuturor comunistilor in 89 asa ca vom trai mereu cu ei trebuie s ai acceptam asa cum sunt din pacate , mai ales ca Vizer este finul lui Cornel Agud acuma are potenta mare si in politica internationala asa zice ca este prieten si cu Putin asa ca noi oradeni trebuie sa stam linistiti pina cind naste un nou spoitor si le taie capul la toti fara mila !!!!!!!!!!
Postat 13 Februarie 2013, 10:07 de spoitoru
!!!!!!!!!!!!!!!!!!
copii buni, care au ştiinţă de carte şi doresc să muncească nu pot deveni avocaţi, nu au noroc !!!!!!!!!!!! Acest "avocat" se pare că are o stea norocoasă ...
Postat 13 Februarie 2013, 09:39 de ADINA
Nu haina...
Nu haina-l face pe om.Potlogari si marlani se gasesc nu doar in robe.Unii-s in frac,poarta cravata sau chiar papion.Multe uniforme ascund ciumeti.
Postat 13 Februarie 2013, 09:32 de gyorgy tozser
pt cine-i legea?
revoltator..pina o sa inceapa oamenii sa-si faca dreptate..asta cati oameni mai are de nenorocit? cat ii mai este permis?
Postat 13 Februarie 2013, 09:13 de clara
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Sărbătoarea Recoltei: Ce bunătăţi sunt în Cetatea Oradea şi de ce a plecat un floricultor bihorean supărat acasă (FOTO)
 • Victorie la debut de nou sezon pentru echipa de handbal a CSM Oradea: 33-32 cu HC Szejke Odorhei (FOTO)
 • 'Puncte de vedere': În Cetatea Oradea a fost vernisată o expoziţie de imagini 3D din timpul Primului Război Mondial (FOTO)
 • 'Portretele Unirii' își așteaptă vizitatorii în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO)
 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)
 • Se toarnă fundaţia! Au început construcţia podului din strada Universităţii (FOTO)
 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON