URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2010, 09:01

Poliţist neprins, vânzător cinstit

Poliţist neprins, vânzător cinstit FĂRĂ REMUŞCĂRI. Octavian Negruţi (medalion) spune că, dacă într-adevăr apartamentele realizate pe banii lui deasupra blocului de pe Cazaban (fundal) sunt făcute prost, el n-are nicio vină: "Nu sunt de specialitate constructor, n-am de unde şti"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Soţii Corina şi Paul Olănescu au vrut să îşi cumpere un apartament în care să stea liniştiţi şi să uite de problemele cotidiene. În schimb, s-au trezit într-un loc ce le dă mai multe bătăi de cap ca înainte.

Cu pereţii veşnic umezi, cu apa şiroind pe la ferestre la fiecare ploaie, cu miros ca de canal în baie şi fără posibilitatea de a ajunge în podul aflat deasupra locuinţei lor, cei doi orădeni îl acuză pe cel care le-a vândut apartamentul, pe inspectorul Octavian Negruţi de la Poliţia Rutieră, că şi-a bătut joc de ei.

S-au bucurat prea repede

În mai 2009, Corina şi Paul s-au bucurat găsind, după multe căutări, un apartament pe placul lor. Recent construit la mansarda blocului turn situat vizavi de piaţa Ioşia, apartamentul era dichisit în interior, astfel că n-au stat prea mult pe gânduri şi s-au tocmit cu Negruţi, plătindu-i 39.500 de euro pe locuinţa cu trei camere. "Dar n-am ştiut ce-am cumpărat", oftează Paul.

11 Corina Olanescu.jpgŞi nici n-au aflat prea curând, dat fiind că nu s-au mutat acolo imediat, aşa că şi-au lăsat nişte prieteni să locuiască acolo. După un timp, aceştia i-au anunţat că apartamentul are mai multe probleme. "La colţuri, pereţii erau veşnic umezi. Pe lângă ferestre, la fiecare ploaie curgea apa. Iar în baie era mereu un miros de canal, de nici nu puteai să respiri", povesteşte Corina (foto).

Bloc înălţat

Apartamentul cumpărat de cei doi a fost construit în 2008 de Negruţi, prin înălţarea blocului AN 199 de pe strada Cazaban. Clădirea are mai multe scări de bloc, însă nu toate la acelaşi nivel, unele fiind cu 8 etaje, altele cu 9. Scara cu pricina avea 8 niveluri, iar Negruţi a primit de la locatari permisiunea de a construi două apartamente la nivelul 9 şi două la mansardă.

Apartamentul achiziţionat de Corina şi Paul este la ultimul nivel, aşa că deasupra lor nu au decât podul şi acoperişul. La cumpărare, au sesizat că nu au acces în pod. "Negruţi ne-a zis că nu avem nevoie, că podul are numai 30 de centimetri înălţime. Dar dacă se strică ceva la acoperiş, ce facem?", spune Corina. Până la urmă, poliţistul le-a promis că va face şi acces în pod din casa scării, aşa cum era prevăzut în proiect. Însă nu s-a întâmplat în grabă...

Surprize, surprize...

În urmă cu câteva săptămâni, sătui de pereţii uzi, Corina şi Paul şi-au făcut singuri acces în pod din propriul apartament şi pe cheltuiala lor, la fel cum şi-au reparat geamurile şi şi-au zugrăvit locuinţa.

11 pod.jpgDar când muncitorii au lucrat la montarea uşii de intrare în pod, au avut o surpriză: tavanul, deşi în proiect prevăzut cu o izolaţie antifoc din tablă metalică cutată şi cu grindă metalică profil U, în realitate era placat doar rigips şi vată minerală. "Prin vată şerpuiesc cablurile electrice în tubulatură de plastic", precizează Paul. În plus, l-au prins cu minciuna pe Negruţi, deoarece în pod (foto) nici vorbă de 30 de centimetri înălţime, ci mai bine de 3 metri!

Odată intraţi în pod, au desluşit şi misterul putorii din baie: gura de aerisire a canalizării blocului, care trece pe la colţul apartamentului lor, era astupată cu rigips, astfel că mirosul se oprea taman în baia lor.

"Daţi-l în judecată!"

Confruntând proiectul construcţiei cu realitatea, Paul şi-a mai dat seama că din structura de susţinere a acoperişului mai lipsesc două grinzi orizontale. De asemenea, uitându-se cu atenţie la acoperiş a văzut că olanele, adică acele piese de formă semicilindrică ce se pun pe crestele acoperişurilor, nu sunt prinse corect, fiind la distanţă unele de altele.

În plus, o scândură dintre cele două pante ale acoperişului s-a rupt, iar ţiglele nu mai sunt susţinute. "Picură prin acoperiş la fiecare ploaie. Chiar dacă asta n-ar afecta cablurile electrice de pe jos, cât mai durează până va putrezi podul?", se întreabă bărbatul.

Cei doi soţi susţin că i-au spus toate problemele lui Negruţi, însă acesta i-a pasat constructorului. "A venit un anumit Adrian Pogan, nici nu ştiu de la ce firmă, a zis că toate sunt corect executate şi că dacă nu ne convine să îl dăm în judecată pe cel de la care am cumpărat", spune Corina.

Fără cusur

11 Octavian Negruti.jpgLa rândul său, Negruţi zice, în mod curios, că nici măcar n-ar fi fost contactat de soţii Olănescu, ci doar de administratorul blocului. "Cu faptul că nu există acces în pod sunt de acord. I-am zis şi eu constructorului, dar zicea că nu trebuie, că oricum nu e zonă circulabilă. Totuşi, firma cu care am făcut lucrarea, Memorial Exim, face acum accesul în pod", asigură Negruţi, la mai bine de un an de când a vândut apartamentele.

Cât despre celelalte acuze, Negruţi se delimitează. "Ce, eu am construit? Nu sunt specialist în construcţii, de-aia am făcut contract cu o firmă. De unde să ştiu eu că nu sunt bine executate lucrările?". Însă încercarea lui de a se spăla pe mâini e nefondată deoarece, fiind beneficiarul lucrării, el a semnat recepţia construcţiei. Problemele de construcţie au devenit problemele sale deopotrivă, întrucât prin acceptarea lucrării şi-a asumat răspunderea.

Poliţistul nu contestă că pot fi deficienţe, însă respinge vehement, de pildă, inexistenţa grinzii metalice. "Am văzut eu că au pus-o, au adus-o cu o macara". Cât despre faptul că pică ţiglele sau că plouă în pod, Negruţi zice că nu mai e problema lui, ci a asociaţiei, că "doar de-aia plătesc oamenii fondul de rulment". "Să vin eu să zugrăvesc după fiecare ploaie?", se întreabă el.

"Îi dau în judecată!"

Poliţistul crede că soţii Olănescu se agită pentru că ar fi vrut să îşi facă o uscătorie în pod, dar şi-au dat seama că nu pot, pentru că planşeul nu este amenajat în acest sens. Podul nu are o podea deoarece autorizaţia de construcţie nu prevedea aşa ceva. Amintind că oamenii au semnat de bunăvoie contractul de vânzare-cumpărare, Negruţi repetă că problemele care au apărut ulterior nu îl mai vizează. Dar, totuşi, dacă cei doi soţi vor dovedi că lucrarea nu a fost executată conform proiectului, se arată dispus să dea firma Memorial Exim în judecată şi să o pună să-şi repare greşelile.

Până atunci, soţii Olănescu n-au decât să îşi cârpească pe unde pot apartamentul şi să nu facă imprudenţa de a-l înstrăina degrabă. Ca să nu se trezească şi ei daţi în judecată că au vândut un apartament făcut de mântuială...


REACŢII
Se anunţă controale

Octavian Negruţi a avut autorizaţie de construcţie din partea Primăriei Oradea, iar la finalizarea lucrărilor o comisie din care, cel puţin teoretic, a făcut parte şi un reprezentant al Primăriei a recepţionat lucrarea. "S-a verificat dacă lucrarea s-a executat conform proiectului", declară arhitectul-şef Lucia Iacob. Comisia a omis, însă, cel puţin faptul că nu exista acces în pod, motiv pentru care Iacob asigură că va trimite o echipă în control.

Cât despre Inspectoratul Teritorial în Construcţii, acesta e obligat să verifice la finalizare doar investiţiile făcute din bani publici, restul construcţiilor fiind verificate doar la fazele determinante, adică cele ce ţin de structură şi se realizează la începutul lucrării. "În această situaţie, e responsabilitatea executantului şi a beneficiarului. Dacă între cele două părţi s-au semnat procese verbale de execuţie, aşa cum e normal, înseamnă că beneficiarul a acceptat lucrările aşa cum sunt", explică Adriana Lipoveanu, directoarea ITC Bihor. Dacă însă soţii Olănescu sesizează Inspectoratul, o echipă a ITC va controla construcţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Urmări
Soții Olănescu au sesizat Inspectoratul. Și au avut parte de o implicare reală a salariaților acestuia. Drept urmare, vânzătorul a fost obligat să remedieze urgent, pe cheltuială proprie, absolut toate neajunsurile și neregulile constatate de inspectorii veniți în control. Apartamentul cu pricina este acum așa cum ar fi trebuit să fie de la bun început, dacă toți cei implicați ar fi fost, în primul rând, oameni de bună-credință și abia pe urmă afaceriști urmărind doar câștiguri rapide și cât mai mari, pe socoteala altora. Mulțumim, pe această cale, d-rei Adriana Țic, cu ajutorul căreia a început drumul spre remedierea acestei situații (cel puțin) neplăcute, bineînțeles, ziarului Bihoreanul și - nu în ultimul rând! - Inspectoratului Teritorial în Construcţii, ai cărui salariați și-au făcut datoria, prompt și cu profesionalism. fam. Olănescu
Postat 30 Iunie 2011, 19:59 de Olănescu
militian neprins,ticalos cinstit
de ce a constr si apoi avandut ? Afacere !Daca vroiam sa construiesc eu ,nu optineam autorizatie . Firma de constr trebuie ac in judecata .DAR nenea politistul nu stia de inconveniente ???? Ba DA! Ca de aceia si sigur a vanduto. Tot ne respectul in si pentru cine a facut porcaria !
Postat 07 Februarie 2011, 04:26 de ladescu gh
garcea
Handicapatii de la rutiera, aproape toti provin din pepinierea zonei folclorice a tzaranoilor care au parvenit la oras, zona Binj vasazica. Asta din poza a fost un biet agent cu fluieru-n gura, cu scoli pe la ff, si l-a facut tara ofitzaran! Dar are bani pentru afaceri la fel ca majoritatea celor de la rutiera care au prins curaj dupa episodul matrasit cu spaga la unii dintre ei. DNA si DGA nu fac nimic, aud? sau doar la comanda? si nu e comanda...
Postat 31 August 2010, 22:52 de codpenal
no bine no...
Mare lucru, a facut si el un gheseft, mancal-ar DNA de copoi istet! Unde e Popa Liviu castoru sa-i tina partea la micul afacerist? De unde naiba au astia bani de afaceri si daca au voie sa faca afaceri? Dar firmele de transport ale cashchetelor albe de la rutiera nu le vede DGA?
Postat 31 August 2010, 13:22 de poliziottosuperpiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON