URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2019, 15:16

Poliţia... offline: Un orădean s-a ales cu maşina sechestrată pentru că avea poliţa RCA în format electronic

Poliţia... offline: Un orădean s-a ales cu maşina sechestrată pentru că avea poliţa RCA în format electronic MAŞINĂ „PE BUTUCI”. Ioan Boţiu a fost lăsat fără maşină chiar în timp ce mergea în vacanţă. „Un sechestru malefic al birocraţiei serviciului rutier”, spune el cu năduf.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un orădean s-a ales cu maşina sechestrată pentru că avea poliţa RCA în format electronic. Deşi putea să verifice valabilitatea asigurării pe internet, poliţistul a refuzat, lăsându-l fără jeep şi fără plăcuţele de înmatriculare, pe care bărbatul a reuşit să le recupereze după mai bine de o lună de aşteptare!

Birocraţia blochează România. Constatarea îi aparţine unui orădean, culmea, şi el fost slujbaş la stat: Ioan Boţiu, fostul manager al Loteriei Române în Bihor.

La sfârşitul lunii februarie, a fost lăsat fără maşină şi plăcuţele de înmatriculare, ba s-a mai şi ales cu o amendă usturătoare pentru că, deşi avea încheiată asigurare obligatorie pentru vehicul, nu o avea la el sub formă de document, ci doar ca fişier electronic salvat în telefonul mobil, pe care poliţistul rutier a refuzat să-l ia în considerare.

Deşi ulterior s-a prezentat la sediul Poliţiei Rutiere cu poliţa de asigurare în original, omul s-a trezit prizonier într-un hăţiş birocratic care i-a ţinut captive şi maşina, şi plăcuţele, mai bine de o lună...

Vacanţă cu peripeţii

Peripeţiile fostului director al Loteriei au început pe 22 februarie, când a pornit împreună cu familia şi câţiva prieteni sosiţi din Germania într-o vacanţă la munte, în Arieşeni. Ioan Boţiu a fost oprit în Felix de un echipaj al Poliţiei Rutiere, iar unul dintre agenţi, care s-a prezentat agent şef adjunct Adrian Hărăguş, i-a cerut permisul de conducere, certificatul de înmatriculare şi asigurarea.

Boţiu i-a predat actele, mai puţin asigurarea, pe care o avea, însă, salvată pe telefonul mobil. I-a arătat documentul subofiţerului, dar acesta a refuzat să-l ia în considerare, pe motiv că "nu crede în dovezile de pe internet". Deşi avea posibilitatea să verifice în baza de date valabilitatea poliţei, agentul n-a făcut-o. A smuls plăcuţele de înmatriculare, le-a cerut pasagerilor să coboare din maşină, iar şoferului să cheme un trailer care s-o transporte într-o parcare autorizată, aşa cum cere legea. "Altminteri urma să fiu sancţionat şi pentru staţionare neregulamentară", povesteşte Boţiu.

La final, poliţistul i-a înmânat o dovadă de reţinere pentru certificatul de înmatriculare şi plăcuţe, dar nu şi procesul-verbal de constatare a contravenţiei, chit că orădeanul i-a cerut expres acest lucru. "Mi-a spus că nu e obligat să îl întocmească pe loc şi că îl vom primi la domiciliu într-un timp rezonabil".

Plimbaţi la ghişeu

L-a primit, însă, abia la începutul lunii martie, când Boţiu a plătit jumătate din amenda de 1.000 lei pe care a încasat-o, aşa cum îi permite legea, iar pe 5 martie s-a prezentat la sediul Poliţiei Rutiere pentru a i se restitui cartea de identitate şi plăcuţele de înmatriculare.

Cum, însă, maşina era pe numele soţiei, i s-a spus să vină ea, personal. Zis şi făcut. Pe 7 martie, şi-a adus şi nevasta, dar tot n-a fost bine. Poliţa era în copie şi era valabilă doar însoţită de exemplarul original. Aşa că au plecat iar, revenind după ce au primit exemplarul original de la firma de asigurare.

Sechestru surpriză!

Intervenise, însă, o nouă problemă: actele nu puteau fi restituite întrucât între timp maşina fusese sechestrată de un executor judecătoresc! "Cine era, n-au vrut să-mi zică, că nu e treaba Poliţiei, ci a noastră. Noi, în schimb, nu primisem nicio înştiinţare despre niciun sechestru", povesteşte orădeanul.

Au desluşit misterul după alte două zile. Cauza era o amendă pentru lipsa rovinietei, datând din 2011, pe care, deşi puteau s-o conteste uşor, întrucât amenzile contravenţionale se prescriu după 5 ani, au achitat-o pe loc executorului, pentru ca acesta să le dea rapid cartea de identitate a jeep-ului şi procesul verbal de anulare a sechestrului.

Pe 14 martie, soţii Boţiu s-au întors la Poliţia Rutieră, sperând că de astă dată îşi vor rezolva problema. Dar, ghinion! Funcţionara care se ocupa de radierea sechestrului nu era la birou, aşa că li s-a cerut să revină a doua zi, între orele 7.00 şi 15.00.

Rapid... în două săptămâni

Au făcut-o, resemnaţi, pe 15 martie, la ora 7.15, dar funcţionara nu sosise încă la serviciu. "Mi-am pierdut răbdarea, recunosc, şi i-am şi spus poliţistului de la ghişeu că îşi bat joc de noi. Mi-a răspuns să-mi pară bine dacă-mi voi primi pe loc plăcuţele, pentru că dacă ar respecta procedura ar trebui să mai aştept încă două săptămâni", spune Boţiu.

Până să sosească funcţionara, cei doi soţi au aşteptat încă o oră. I-au predat actele - procesul verbal de scoatere de sub sechestru, dovada şi poliţa RCA - iar femeia le-a spus să aştepte că vor primi de îndată plăcuţele de înmatriculare.

După 15 minute, însă, poliţista l-a chemat pe bărbat la secretariat şi l-a informat că, de fapt, nu va primi plăcuţele pe loc ci, exact cum îl "ameninţase" agentul cu care se ciondănise, mai trebuia să aştepte încă două săptămâni. "Deci după 7 drumuri, cu toate actele în regulă, am fost obligaţi să plecăm acasă şi să rămânem în continuare lipsiţi de propria maşină", se plânge Boţiu.

La judecată

În timp ce reprezentanţii Poliţiei susţin că atât agentul rutier cât şi colegii săi de la ghişeu au respectat "procedurile legale", atât în cazul amenzii, cât şi ulterior, legea prevăzând că documentele reţinute se eliberează doar titularului şi în anumite termene, orădeanul i-a reclamat pentru abuz în serviciu, simţindu-se batjocorit şi acuzând că a fost lipsit fără drept de un bun al său.

Boţiu a contestat, totodată, şi amenda încasată pentru lipsa RCA şi are toate şansele să fie anulată. "Fapta conducătorului auto de a nu avea asupra sa poliţa de asigurare nu constituie contravenţie. Codul Rutier prevede că sancţiunea se aplică doar dacă circulă pe drumurile publice fără RCA. În acest caz s-a întâmplat, în opinia mea, un abuz, mai ales că există şi o bază de date în care se pot face verificări, la care poliţiştii au acces, exact ca în cazul permiselor", spune avocatul Mircea Ursuţa. Dar pentru unii degeaba s-a inventat internetul...


SISTEM BLOCAT
„Am încercat!”

După apariţia articolului în săptămânalul BIHOREANUL, agentul şef adjunct Adrian Hărăguş a ţinut să mai facă unele precizări legate de caz.

El susţine că a încercat mai bine de o jumătate de oră să verifice existenţa poliţei de asigurare în baza de date CEDAM -  cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României pusă la dispoziţie de Autoritatea de Supraveghere Financiară - însă aceasta nu funcţiona. „Din această cauză nu am putut afla dacă maşina este asigurată, nu pentru că nu am vrut să verific”, a declarat agentul şef adjunct Hărăguş.

Potrivit acestuia, şoferul nu deţinea asupra lui decât o asigurare obligatorie auto expirată. „L-am tot întrebat, şi nu a putut să-mi prezinte o poliţă valabilă. Mi-a arătat şi un mail, dar tot cu poliţa expirată. L-am întrebat de vreo 5 ori de asigurare, nu mi-a spus nimic”, a spus Hărăguş.

Întrebat de ce nu a menţionat toate aceste aspecte în procesul verbal de sancţionare, Hărăguş susţine că „nu este necesar”.  „Em am scris că nu a putut face dovada că are asigurare. Legea nu mă obliga, oricum, să verific în acea bază de date, dar noi o facem. E datoria conducătorului auto să prezinte asigurarea”, a explicat agentul şef adjunct.

Legat de faptul că nu i-a întocmit şoferului pe loc procesul verbal de sancţionare, Hărăguş susţine că sancţiunea se aplică proprietarului autoturismului, care era soţia orădeanului şi care nu era prezentă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
XD
Stii vorba aia de demult, "cine zice ala e"? Cand vorbesti de securisti, sigur esti din perioada aia si sigur ai avut o legatura. Cu ce am aparat mosule politistul? Ca am zis ca a facut bine? Sau ca am zis sa faca dovada domnul revoltat ca avea asigurare valabila pe ziua in cauza? Am fost tamponat de unu' fara asigurare in trecut. Iti raspunde asta la intrebari? Ce spirit de observatie ai, pacat ca nu-l folosesti spre binele omenirii si al planetei :))
Postat 04 Aprilie 2019, 11:47 de DanD
militistul securist DanD
apoi mai draga, sa fi orb tot ai vedea...nu mai apara atat miltia!!! din care si tu faci parte (respect pt. cei cu caracter din Politie, putini dar...inca mai sunt)cred ca ai stat prea mult cu ochii la ,,latrina 3" siiii...... vai de tara asta cu asa ciudatenii in .....
Postat 04 Aprilie 2019, 09:28 de Ardeleanul
Ei, da...
Ar fi o idee buna ca articolele sa aiba si niste subarticole ajutatoare,pentru retarzi.Am cetit mai ieri pe fastforward,am si comentat niste ineptii,am spicuit si azi tot asa,pe viteza si chiar ca e o nebuloasa: avea omul rca valabil in ziua cu pricina sau nu? Iar faptul ca a durat o luna ca lucrurile sa intre in normal face parte tot din masurile de preventie ale politiei romane:ramii marcat pe viata iar trauma o exporti la toti cunoscutii...extrapolind mai departe, se altereaza inexorabil psihicul votantilor activi,acestia generind un nou parlament mutant ale carui legi minunate vor fi puse in practica de minunatele organe ale magnificului stat roman.
Postat 03 Aprilie 2019, 22:50 de excalibur
Drept
Iar referitor la politist, nu ma intereseaza povestile tale despre ce face. Si eu pot sa spun despre tine, domnule fiu al lui Botiu, ce vreau eu. Fara nicio proba este egal cu 0. In cazul prezentat in articol, cel mai probabil politistul a luat o masura legala. Daca sunteti asa mari in gura, fiti mari si in fapte. Suna domnule Ioan Botiu la Bihoreanul si trimite-le polita RCA valabila pe ziua in care ai fost oprit! Daca sunteti atat de cinstiti si vocali amandoi, nu faceti gargara cand stiti ca aveti musca pe caciula. Hai sa vedem si noi polita valabila pe ziua aia si atunci voi spune si eu urate despre politist! Pana atunci, vorbiti doar de dragul de a atrage atentia, duceti lipsa de atentie?
Postat 03 Aprilie 2019, 22:25 de DanD
domnu' tata lu Ioanci !!
Domnule asdkvsdkyg, dumneata esti analfabet functional, sa stii. Daca din comentariile mele dumneata ai inteles ca sunt frustrat sau limitat, te incadrezi perfect la definitia analfabetului functional. Care parte ti-a dat impresia ca sunt frustrat, ma-ntreb...dar limitat? Eu am citit un text, un articol, la fel ca restul, domnule. Scrie in articol "când a pornit împreună cu familia" sau nu scrie? Care familie daca sotia si copilul, adica familia lui, n-a fost cu el? Si nu, nu sunt interesat de viata lui Botiu chiar deloc. Prostea, pune pe cineva sa iti explice ce am scris, nu citi cu mintea ta pt ca nu esti capabil.
Postat 03 Aprilie 2019, 22:17 de DanD
DanD
DanD, din toate comentariile tale reiese cat de limitat si frustrat esti, dar asta nu ma deranjeaza, e dreptul tau sa fii prost si la fel si sa te ... grija altora, neavand foarte probabil alta ocupatie. Fiind foarte interesat de viata personala a tatalui meu, Ioan Botiu, tin sa iti mentionez ca nu are nicio legatura cat de familist e el cu faptul ca atat maicamea cat si eu nu suntem in pensie si nu ne-am permis sa pornim deodata cu ei la drum. Din pacate datorita altui om cel putin la fel de limitat ca tine, vorbesc aici de agentul Haragus (care nicicum nu se invata minte sa nu mai faca abuzuri si presiuni pentru mita ori alte fapte penale care s-au musamalizat de fiecare data pana acum) a trebuit sa fie "familist" si sa porneasca cu o masina inchiriata deodata cu noi... in fine. Esti limitat! CSF n-ai CSF.
Postat 03 Aprilie 2019, 12:01 de mfsjdm
Ciudat...
Si inca ceva si cu asta am incheiat. Nu stiu daca ati remarcat din toata povestea asta, o chestie cel putin ciudata. Ciudata in sensul ca acest domn Ioan Boţiu, prin declaratiile si povestile sale, incearca sa-si construiasca o imagine de om familist, la locul lui, cuminte ca sa zic asa. Si atunci vine intrebarea bomba : mergi "la munte cu familia si niste prieteni", tu om cinstit si familist...si nu-ti iei sotia cu tine?! :)) What the f*? Domnule Ioan Boţiu, ti-ai dat cu firma'n cap.
Postat 03 Aprilie 2019, 00:05 de DanD
Mari teoreticieni
Domnul Ursuta este, evident, intr-o eroare totala. Conducatorii auto sunt obligati sa faca dovada incheierii politei RCA. Adica, domnule Ursuta, sa ii arate politistului o polita RCA valabila pentru autoturismul pe care-l conduce. Fie ea pe hartie, telefon, online, oricum dar sa faca dovada ca are polita RCA valabila. Daca, asa cum este cazul prezentat in articol, nu poate face dovada ca are polita valabila, savarseste contraventia pentru care a si fost sanctionat (proprietarul, cum foarte bine a punctat politistul). Si ca sa va aduc la cunostinita, sa nu ramaneti in eroarea totala, nu Codul Rutier prevede ca se aplica sanctiunea ci Legea 132/2017. Mai cititi legile domnule Ursuta, ca lasati impresia ca ati ramas in urma.
Postat 02 Aprilie 2019, 23:43 de DanD
@excalibur
Prietene, ai incercat sa pari inteligent si ti-a iesit exact opusul. E zadarnic sa folosesti cuvinte elevate daca ideea pe care o transmiti e idioata. Daca omul avea o Dacie, problema ta era ca s-au legat de oameni saraci, asa ca omul e instarit, ai alta problema, muschii rutierei. Frustrarile tale se vad chiar de la lecturarea primelor cuvinte din comentariu. Nu domnule, si-a facut datoria. Daca maine te va lovi unu' fara asigurare, parca te vad pe toate forumurile varsandu-ti frustrarile pe politistii care nu-si fac treaba. Foarte bine au facut, sa-i scoatra din trafic pe toti cei fara RCA. Iar tu, varsa-ti frustrarile in alta parte, cu oameni in fata carora ai credibilitate si o imagine de om cultivat. Aici ai cazut testul.
Postat 02 Aprilie 2019, 23:29 de DanD
Force majeure
O poveste tembela cu institutiile statului roman,bugetat,onorat cu vacante fara numar si cu,bineinteles, vouchere.Aici e o demonstratie de forta a politiei rutiere,decisa sa-si arate muschii cu cei prinsi in trafic fara rca,conform legii de anu' trecut.Ce experienta poate fi mai erotica pentru un politist rutier,scapat din agricultura ancestrala a satului in care s-a nascut,decit sa captureze un ditamai jeepanul in trafic fara rca pe hirtie, ca doar nu era sa-si uzeze smartofonul personal sa intre pe net sa verifice statusul pe cedam. Adica era foarte complicat pentru el sa-si noteze numarul masinii si proprietarul, sa verifice la sectie rca-ul, iar daca intr-adevar nu avea, sa mearga a doua zi de dimineata cu mascatii,cu trailerul sa ridice masina,cu tot cu proprietar,cu tot cu nevasta...intr-un orgasm multiplu,tantric,eliberator
Postat 02 Aprilie 2019, 21:16 de excalibur
Pinonel
Domnule avocat, nu te mai deranja, sa ne deranjezi.
Postat 02 Aprilie 2019, 20:53 de Sandu1206
Unde dai si unde crapa!
Nu ti-am dat nicio dreptate si prin nimic din ce am postat nu am lasat sa se inteleaga asta! Sigur, fiecare crede ce vrea.... In schimb mi s-a confirmat inca o data ca nu are rost sa ma angajez in discutii contradictorii, e doar o pierdere de timp.
Postat 02 Aprilie 2019, 20:35 de pinonel
!?
Domnule utilizator pinonel... prin noul comentariu adăugat nu ați făcut decât sa imi dati dreptate... Atat Tribunalul Sălaj cât si Tribunalul Iași au soluționat niște cauze civile pentru care au fost învestite sa le soluționeze (a se citi plângeri contravenționale). Si Judecătoria Oradea cât si Tribunalul Bihor (in cazul în care se va ataca de vreo parte prima soluție prin apel) vor soluționa tot o cauza civilă (însă diferită fata de cele soluționate de TB Sălaj si TB Iași întrucât primele 2 Instanțe au soluționat plângeri contravenționale referitor la un alt tip de fapta). Argumentele aduse de Judecătoria Simleu Silvaniei, respectiv de Tribunalul Sălaj nu mi le însușesc... Iar, dacă ați fi obiectiv ați face la fel. Oricum practica judiciara nu reprezintă izvor de drept dar... se pot trage anumite concluzii.
Postat 02 Aprilie 2019, 19:38 de I
I
Sa inteleg, că domnul Ursuta e avocat?
Postat 02 Aprilie 2019, 19:18 de Sandu1206
!!!!!!!
Foarte rar raspund celor care ma ,,citeaza", prefer sa-i ignor (mi-as pierde timpul incercand sa-i lamuresc!). Stiu ca sistemul juridic romanesc, de sorginte franceza, nu prevede ca hotararile unei instante sunt izvor de drept (cum e in sistemul anglo-saxon). Dar sa vii sa spui ca ce nu-ti convine ,,nu comentez" (adica ,,aia sunt niste idioti!") e culmea tupeului! Da' de ce-s mai breji/credibili cei de la Iasi? Doar pt. ca au dat dreptate organului?! Si inca ceva: dpdv strict jurisdictional a spune ca cei de la Iasi au ,,transat" problema, e o prostie! Sunt doua instante de acelasi grad. A, daca ni se spunea ca ICCJ, printr-un RIL, s-a pronuntat ca la iasi, da, era ceva. Asa... a vorbit (I)on, ca si el e om....
Postat 02 Aprilie 2019, 18:59 de pinonel
Informații eronate din partea domnului Ursuta
Din păcate domnul Ursuta dezinformează din nou. Oug 195/2002 privind circulația pe drumurile publice la art. 35, alin. 2 prevede următoarele: “Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”. Ce înseamnă alte documente prevăzute de lege? Înseamana ca legiuitorul prin inserarea acestei sa ii zicem marje de apreciere, a lăsat agentului constatator un drept de apreciere mai larg in vederea identificării, in funcție de fiecare situație in parte cu care se poate confrunta, a actelor necesar a fi solicitate. Chiar dacă OUG 195/2002 nu prevede in mod expres obligația ptr conducătorul auto de a avea asupra sa asigurarea RCA, sintagma alte “documente prevăzute de lege” trebuie privită in sensul Legii nr 132/2017 (privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie) care prevede următoarele: Art. 28: Verificarea vehiculelor înmatriculate/înregistrate (1) Nu sunt supuse procedurii de control documentele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru vehiculele care staţionează în mod obişnuit pe teritoriul statelor membre sau pe al celor aflate în competenţa birourilor naţionale care au semnat Acordul multilateral şi nici pentru cele care staţionează în mod obişnuit pe teritoriul unor state terţe, dacă acestea intră pe teritoriul României de pe teritoriul unui alt stat membru. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) controalele sunt permise dacă acestea au un caracter nesistematic, nediscriminatoriu şi nu urmăresc exclusiv verificarea asigurării RCA. In acest sens Tribunalul Iași prin Decizia civilă nr. 1805 din 5 decembrie 2017 a respins o plângere contravenționala referitoare la o contravenție aplicată ptr nerespectarea obligației unui conducator auto de a avea asupra sa asigurarea RCA. Informații despre decizia civilă menționata mai sus se pot găsi aici: Cu privire la decizia civilă a Tribunalului Sălaj menționata intr-un alt comentariu prefer sa nu comentez... Situația a fost sa zicem “tranșata” de Tribunalul Iași. Note bene! Actul normativ care reglementează in acest moment asigurările auto este Legea 132/2017. Deci, asigurarea RCA reprezintă unul din documentele pe care conducătorul unui autovehicul este obligat sa îl aibă asupra lui. Oricum persoana in cauza menționata in acest articol a fost sancționată ptr nerespectarea obligației de a asigura cu asigurare tip RCA autovehiculul respectiv, (nu pentru nerespectarea obligație de a avea asupra sa documentul) instanța de judecată care va soluționa plângerea contravenționala formulata urmând sa soluționează doar aceasta situație, NU altceva.
Postat 02 Aprilie 2019, 18:42 de I
Cum a solutrionat Tribunalul Salaj o porcarie de-a politiei!
Prevederile legale la care s-a raportat instanța și care ne interesează în această discuție sunt următoarele: regulamentul de punere în aplicare a OUG nr. 195/2002 prevede că conducătorul trebuie să aibă asupra sa "actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare"; ordonanța privind circulația pe drumurile publice prevede că "participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege"; în caz contrar, același act normativ stabilește că șoferul care nu are asupra sa aceste documente săvârșește o contravenție și poate primi o amendă. Practic, organul de poliție care l-a amendat pe conducătorul respectiv a considerat că dovada asigurării RCA (polița de asigurare) se înscrie în noțiunea folosită de cele două acte de mai sus, respectiv "alte documente prevăzute de lege", or instanța de judecată a constatat că, la momentul respectiv, niciun act normativ nu-i impune șoferului obligația de a avea asupra sa această poliță.Tribunalul Salaj, dosar 35/309/2016, Hotarâre 20/2017 pronuntata in 10.01.2017 : "În cauză, instanța constată că nici art. 147 pct. 1 din R.A.O.U.G. nr. 195/2002 și nici art. 35 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 nu preved în mod expres faptul că participanții la trafic trebuie să aibă asupra lor polița de asigurare auto. De asemenea, din analiza dispozițiilor legale în materie, respectiv a O.U.G. nr. 195/2002, a R.A.O.U.G. nr. 195/2002 și a Legii nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, nu rezultă că această obligație ar fi fost impusă în mod expres de legiuitor în sarcina conducătorilor auto. Altfel spus, legea nu prevede în mod expres obligația conducătorilor auto de a avea asupra lor polița de asigurare auto și de a o prezenta la cererea polițistului rutier" P.S. Important! În prezent, regimul RCA nu mai este însă guvernat de Legea nr. 136/1995, cea la care s-a raportat instanța de judecată, ci de OUG nr. 54/2016, iar polița de asigurare este acum înlocuită de noua reglementare cu contractul de asigurare. Cu toate acestea, concluzia la care a ajuns instanța în materia obligației conducătorului de a avea asupra sa dovada RCA rămâne în picioare chiar și în contextul noului regim al RCA, întrucât nici OUG nr. 54/2016 nu prevede nimic în legătură cu vreo obligație de acest fel.
Postat 02 Aprilie 2019, 18:03 de pinonel
eu nu stiu,..
Pe mine m-a oprit politia si chiar nu aveam polita ca expirase, brokerul o facuse si cand am revenit in tara am mers dupa ea (pe drum hopa, politia la control). Am fost civilizat, am epxlicat frumos, s-a comportat exemplar si am zis ca pot sa ii arata pe telefon, in baza datelor masinii, ca e asigurata. A zis ca nu e nevoie si ca nu e nici o problema. Am asteptat vreo 5-10 minute ce-i drept, dar mi-a restituit actele si mi-a urat, politicos, o zi buna. Acuma tot citesc povesti in stanga si in dreapta, dar oare toate sunt cu toate detaliile?
Postat 02 Aprilie 2019, 17:37 de poiu
daca o avea printata...
tot sirul asta lung de probleme si tonele de nervi nu s-ar fi intimplat daca conducatorul auto avea asigurarea printata... de aceea trebuie sa existe pe hirtie... daca nu merge internetul, nu se poate verifica... ca procedurile de reprimire a placutelor sunt complicate si idioate este adevarat - asa-i in toate institutiile statului - dar politistul nu cred ca a gresit nici nu pare sa fi fost rau intentionat...
Postat 02 Aprilie 2019, 16:55 de TanarSiNelinistit
Era si cazul
Felicitari Politiei Romane! In sfârșit nu sunt sancționați doar oamenii de rând și cei "șmecheri" lăsati sa se plimbe in voie.
Postat 02 Aprilie 2019, 16:27 de sebastian10
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON