URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 APRILIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atunci când ai parte de un primar tâmpit, care judecă totul numai prin prisma avantajelor electorale, măsurile luate de acesta în caz de pandemie trebuie privite doar cu albuşul ochiului. Izbiţi de populism, ca de Acceleratul 421, mulți dintre primari, de la cel din Capitală până la acela din comuna cea mai modestă, recurg la nişte măsuri inutile şi costisitoare. Un lucru e cert: acolo unde nu e vorba de hoţie e vorba "decât" de prostie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Hiena, ne învaţă Wikipedia, este un vânător slab şi ticălos. "Oportunistă, alege cea mai rapidă şi uşoară cale de a atrage prada. Poate ignora hoituri proaspete dacă în zonă există pui ai altor animale sălbatice. Consumă animale de diferite tipuri şi mărimi, inclusiv animale domestice şi chiar alte hiene, mortăciuni, oase, materie vegetală şi excrementele altor animale".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E tot mai mare numărul celor care cred că această criză provocată de coronavirus a pornit de la o acţiune deliberată, că este parte a unui plan de destabilizare planetară din care unii trebuie să câştige cu preţul distrugerii altora. Reţelele sociale sunt un iad din punctul acesta de vedere. Oricâte reguli de funcţionare responsabilă ar avea, prin ele se răspândesc zilnic zeci de teorii, care mai de care mai spectaculoase.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părerea aveți despre măsurile adoptate de autoritățile din România în ce privește răspândirea noului tip de coronavirus?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În fiecare zi auzim sau vedem în mass-media de zeci de ori câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea de către cetăţeni a prevederilor ordonanţelor militare emise în starea de urgenţă, sumele fiind impresionante, la o primă vedere. Mai mult, începând din 3 aprilie a.c., amenzile au fost majorate de zeci de ori prin OUG 34/2020 - spre exemplu, în cazul persoanelor fizice limitele amenzilor contravenţionale au fost mărite de la 100-5.000 lei, în vechea formă a legii, la 2.000 -20.000, în noua reglementare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
20 Februarie 2020, 14:37

Pentru unii, mumă... Deşi întârzie lucrările, Primăria Oradea iartă firmele de penalităţile fixate în contracte

Pentru unii, mumă... Deşi întârzie lucrările, Primăria Oradea iartă firmele de penalităţile fixate în contracte DRUM (TOT) ÎN LUCRU. Ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Căii Bihorului a fost dat pe 14 martie 2019, cu termen de execuție 6 luni. După aproape un an, constructorii țin încă strada blocată. „Nu este în afara contractului”, susține, după o aritmetică proprie, șeful Direcției Tehnice a Primăriei, Mircea Ghitea
Pentru unii, mumă... Deşi întârzie lucrările, Primăria Oradea iartă firmele de penalităţile fixate în contracte (LA) PAS! Municipalitatea manifestă o grijă părintească faţă de întârzierile constructorilor, indiferent că este vorba de amânări la parcarea subterană din strada Independenței (stânga) sau de parcările la sol din strada Oneștilor (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O vorbă de duh din Primărie spune că, dacă ar fi să te iei după constructori, Oradea ar trebui declarat oraș calamitat. Iarna, pe ploaie, nu se poate lucra din cauza frigului, iar vara, pe soare, a arșiței. Cum la mijloc sunt sărbătorile şi concediile, chiar n-ai cum termina o lucrare la timp!

Ar fi de râs dacă n-ar fi și adevărat. Zeci de lucrări sunt abandonate în oraș în așteptarea constructorilor, fără ca municipalitatea să pună piciorul în prag. „Firmele își fac treaba, chiar dacă mai întârzie”, spune împăciuitor viceprimarul Florin Birta.

Începute și abandonate

Greu de văzut de la înălțimea ferestrelor Primăriei, realitatea din teren sare în ochi pentru orădenii de rând. Zeci de șantiere deschise și abandonate umplu orașul. Aplicația Oradea City Report abundă în exemple în ultimele săptămâni. „Pe lângă graba cu care s-au dărâmat casele și garajele în iunie 2019, abia la mijlocul lui decembrie au venit la amenajarea parcărilor, iar în anul 2020 nu s-a făcut nimic”, reclamă un orădean din zona Fagurelui, unde constructorii au demolat 3 case și 22 de garaje pentru a amenaja parcări și apoi au dispărut.

„Câți ani trebuie să așteptăm după pietriș în urma intervenției la un canal?”, întreabă un orădean din Ecaterina Teodoroiu. „Am fost asigurați că la finalizarea montării conductei de gaz se va pune strat de piatră pe porțiunea de 300 metri de drum. Din decembrie tot așteptăm”, se plânge altul, din Calea Sântandreiului. „De când s-a reasfaltat strada și în fața caselor, deoarece s-au schimbat țevi de canalizare, firma executantă a uitat să pună şi bordurile dintre parcarea din fața casei și spațiul verde. Tot pământul vine în parcare”, reclamă un orădean din zona Sextil Pușcariu.

Cu garajul blocat

Primăria pare incapabilă să gestioneze cele peste 100 de șantiere deschise în paralel. Cel mai bun exemplu e modernizarea Căii Bihorului pe tronsonul dintre podul Teodor Neș și strada Suișului. Lucrarea a fost atribuită pentru 5,1 milioane lei unor firme din grupul Selina - Drum Asfalt, Trameco și Drumuri Bihor.

Ordinul de începere a lucrărilor, cu termen de execuție de 6 luni, a fost dat în martie 2019, când Selina era concentrată să isprăvească lucrarea de la autostradă, mult mai bănoasă. În trei săptămâni se împlinește anul de când riveranii se plâng de gălăgie și praf. „Trebuiau să termine în septembrie anul trecut. Suntem în februarie și încă sapă. Nu doar că nu au gătat, dar de două luni mi-au blocat ieșirea din garaj”, spune un riveran, Petru Irimeș (foto).

Săptămâna trecută, constructorii frecau bordurile în zona străzii Ion Bogdan, unde urmează să amenajeze o girație. Până la capătul lucrării, în strada Suișului, șantierul încă mai are mult...

„Cauze neprevăzute”

Calea Bihorului va fi predată cu întârziere cu îngăduința municipalității. „Vrem să terminăm până la sfârșitul lunii martie. Avem această păsuire din partea Primăriei din noiembrie”, spune directorul Drum Asfalt, Marius Marta (foto).

Constructorul pune dublarea termenului de execuție pe seama unor cauze neprevăzute. „Nu ştiam unde se aflau rețelele de gaz și apă, am avut o suprapunere cu lucrările la stațiile de pompare a apelor pluviale pe care Compania de Apă Oradea trebuia să le facă înainte și, în plus, au venit precipitațiile din mai-iunie, când nu s-a putut lucra”, se scuză directorul.

Argumentele n-ar trebui să țină. „Cele două stații de pompare, dinspre podul Teodor Neș și dinspre fabrica Reroman, sunt în afara carosabilului, n-au nicio legătură cu execuția drumului. Am fost deseori acolo și nimeni nu mi-a reproșat că am deranja”, spune directorul tehnic al CAO, Gheorghe Popa. Asta nu contează, însă, pentru Primărie...

Păsuiți de Primărie

În loc să pună presiune pe constructori, municipalitatea le caută scuze. „Aveau 6 luni să termine contractul. În perioada în care nu s-a putut lucra, acel termen nu se ia în considerare”, a declarat săptămâna trecută directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea (foto). Transformat în avocatul constructorilor, el a recunoscut, indirect, că penalitățile de întârziere de 1% pe zi prevăzute în contracte sunt doar formale. Juriștii inserează degeaba articolul privind „sancțiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligațiilor” în toate contractele Primăriei, dacă angajații Direcției Tehnice nu verifică nicio culpă.

„Direcția Tehnică n-a avut nicio firmă penalizată. N-am avut întârzieri care potrivit contractului să fie cauzatoare de penalități”, a recunoscut Ghitea despre lucrările din 2019. De altfel, ar fi fost și greu ca Direcția Tehnică să penalizeze firma patronată de Beniamin Rus pentru o întârziere de jumătate de an dacă cea a deputatului PNL Gavrilă Ghilea n-a terminat parcarea subterană din Piața Independenței nici după patru ani...

„O lucrare grea”

Începute în 2015, cu termen de execuție de un an, lucrările au avut trei termene de predare amânate succesiv, până în primăvara lui 2018, când Primăria a decis rezilierea contractului și licitarea restului de lucrări. Șantierul a fost redeschis în septembrie după reproiectarea parcării și atribuirea lucrărilor suplimentare impuse de proiectant tot către Construcții Bihor. Firma și-a asumat predarea parcării într-un nou termen de un an, care și el a expirat la sfârșitul lui 2019. În plus, costul inițial al investiției, de 4 milioane euro, a urcat la 7,5 milioane euro.

Cu toate acestea, conducerea municipalității pregătește scuze în loc de penalități. „Este o lucrare grea, la 2 metri de albia Crișului și la 8 metri sub nivelul apei. O parte a trebuit reproiectată. Poate așa am evitat o Ciuperca II”, spune viceprimarul Florin Birta (foto) cu trimitere la eșecul ”de marcă” al administrației Bolojan.

La fel ca în cazul lucrărilor din Calea Bihorului, unde la sfârșitul anului trecut vicele promitea penalizări usturătoare dacă firma nu asfaltează în 2019 măcar până la intersecția cu Ion Bogdan, Birta vorbește de sancționarea constructorului şi în cazul parcării subterane. „Dacă nu va finaliza lucrările în a doua parte a lunii aprilie vom discuta de penalități, mai ales că la această investiție suntem parteneri cu o firmă privată (n.r. RCS&RDS)”, amenință Birta.

Experiența a demonstrat însă că sunt doar vorbe, pentru că în Primărie termenele limită sunt relative: se aplică orientativ constructorilor când nu predau lucrările, și cu strictețe orădenilor, când nu-şi achită impozitele...


ȘI TOTUȘI, SE POATE
La pasaj se lucrează și noaptea

Scuzele cu care Primăria își scapă de penalități firmele apropiate, de la vremea nefavorabilă la lucrările neprevăzute, nu stau în picioare. Condiții dificile există pentru toți constructorii, dar diferența e că unii le depăşesc. Cel mai bun exemplu sunt lucrările la pasajul pe sub Bulevardul Magheru, care avansează în ritm alert.

Asocierea de firme condusă de Freyrom SA, care într-un singur an a construit şi Podul Centenarului, a deschis şantierul în august 2019 și l-ar putea închide înainte de termen. Constructorii au dat și ei peste rețele care nu apăreau pe hartă, au îndurat ploi, s-au suprapus cu alte firme care mutau conducte de apă, căldură, curent sau internet, dar au avansat. Freyrom a adus operatori din Grecia pe frezele gigant, negăsind în România, a lucrat toată iarna, a adus oamenii la muncă tot a doua sâmbătă și, dacă a fost nevoie, şi noaptea.

„Am ajuns să primim telefoane de la locuitorii blocurilor din zonă că se lucrează și după ora 22. Oamenii zic «Mergeți și opriți lucrările, că nu putem dormi de gălăgia utilajelor!»”, spune directorul adjunct al Poliției Locale, Ioan Găluț. Agenţii încearcă să împace cetăţenii arătându-le că înainte de a avea confort sunt nevoiți să suporte un oarecare disconfort.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Bă esti prost...?
"Poate asa am evitat o Ciuperca II"!?!?!?!! Cum sa declari asa ceva mă? La ciuperca s-a dovedit clar nepasarea si nepriceperea dar si dovada ca banul public trebui tocat. S-a dus dealul, sa-l ia naiba, asta e.. Dar la o parcare in care ar trebui sa intre zilnic sute de masini, din care o parte e mult sub nivelul Crisului, nici in gluma nu asociezi cazul Ciuperca. Cat deapre faptul ca se lucreaza doar cu firme de casa in tot orasul, firme care isi plimba oamenii si utilajele de pe un santier pe altul fara sa finalizeze vreo lucrare, doar sa aiba front de lucru.. si asta e stiut. Suntei la fel ca pesedistii, nici o diferenta. Hai sictir!
Postat 21 Februarie 2020, 07:17 de oradeanbihor
Beciul și mansarda
Scuză de evul mediu în secolul XXI: „Nu ştiam unde se aflau rețelele de gaz și apă". Dar de ce primaria nu le pune la dispoziție o hartă a acestora? Dacă nici primăria nu o are atunci ar trebui mutate toate rețelele la mansardă. Așa nu îți mai trebuie multe școli ca să le vezi. Ce să mai zicem de străzile întregi sparte la cea mai mică avarie a rețelelor? Probabil, sunt rezultatul dezastrului pus în operă de căutătorii de rețele de gaz și apă.
Postat 20 Februarie 2020, 22:20 de FaBULA
Din amintiri:
La preluarea primului mandate birtizezul bolovan afirma si cerea ca bugetarii din pmo sa nu bata sub nici o forma palma cu constructorii. A urmat o epurare a celor de atunci si azi noi constructori aciuiti sub comenduirea birtinezului se pare ca au multe palme batute cu actuala conducere a pmo. Si vecele de atunci taia si spanzura cu termene ireale in scopul de a alunga constructorii ne ageati de noua conducere....se pare ca astia(cu multe falimente calitative si termene ireal de depasite) sunt noii agreati ai pmo. Pe ce baza s-a facut "agrementarea"? Stie cineva care sunt criteriile agreeri? Unde se poate face "agreerea"? Unde si a cui este palma de batut? Afacerea Macio ce se mai stie de ea? 500.000Euroi!! nu?
Postat 20 Februarie 2020, 17:37 de scortosul
Construcții.
Cum să penalizăm firma lui Ghilea? O premiem cu altă lucrare!
Postat 20 Februarie 2020, 17:06 de oradeaveche
CrisDumi
Te pricepi mai bine la Paleu. Îți recomand să comentezi acolo.
Postat 20 Februarie 2020, 16:35 de Sandu2100
Așa se face într-o "Românie Normală" care e rezultatul "României Lucrului Bine Făcut" !?!
Că doar nu o să ne amendăm noi între noi, aleși și sponsori, beneficiari și plătitori, șpăgari și mituitori !?!
Postat 20 Februarie 2020, 15:44 de CrisDumi
count display
Delgaz Grid
  • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: Dunarii, Primaverii, Ariesului, Rozelor, Toamnei, Oituz, Magurei si Danko Pista, in data de 8 aprilie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

    Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 8 aprilie, incepand cu ora 13:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

     

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4477 RON
  • 1 EUR = 4.8338 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON