URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2018, 15:28

Pensionari în anchetă! Zeci de bihoreni au fost descoperiţi cu pensii „umflate” prin acte falsificate

Pensionari în anchetă! Zeci de bihoreni au fost descoperiţi cu pensii „umflate” prin acte falsificate LA CONTROL. Compania Naţională a Uraniului pare a fi între firmele preferate de reţelele care "fabrică" falşi pensionari, iar asta pentru că angajaţii au lucrat în condiţii ridicate de periculozitate şi au drepturi mai mari la pensionare. Acum, din dispoziţia directorului Casei de Pensii Bihor, Carmen Polman (foto), sunt răsverificate toate dosarele de pensionare de la CNU
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joia trecută, Poliţia a anunţat finalizarea cercetărilor în cazul unui bihorean prins că s-a pensionat înainte de vreme folosindu-se de o adeverinţă falsă în baza căreia timp de 17 ani a încasat ilegal peste 240.000 lei.

Nu este, însă, singurul dosar ce vizează fraudarea sistemului de pensii, după cum a aflat BIHOREANUL. În ultimul an, la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au fost înregistrate zeci de cauze similare, falşii pensionari fiind daţi pe mâna Poliţiei după declanşarea unei operaţiuni de reverificare a celor peste 160.000 de dosare aflate în plată la Casa de Pensii Bihor...

Pensionar "iradiat"

Pensionarul falsificator este un şteian în vârstă de 61 ani care, după cum spun poliţiştii, şi-a cerut pensionarea în anul 2000, depunând la dosar o adeverinţă potrivit căreia în perioada 1981-1998 ar fi muncit într-un post care l-a expus la radiaţii. Documentul, ce poartă sigla Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), i-a permis nu doar să se pensioneze la 45 ani, ci şi să încaseze de atunci, vreme de 17 ani, o pensie mai mare decât în mod normal, paguba produsă bugetului asigurărilor sociale, adică suma încasată în plus în mod necuvenit, fiind mai mult decât consistentă: 244.590 lei.

Dosarul, în care poliţiştii au finalizat deja cercetările, a fost înaintat Parchetului Oradea cu propunerea de trimitere în judecată a individului, pentru înşelăciune în formă continuată.

Arhivă la control

BIHOREANUL a aflat că acest caz a fost descoperit şi reclamat organelor judiciare chiar de funcţionarii Casei de Pensii, care de anul trecut reverifică toate dosarele pensionarilor din judeţ, solicitând angajatorilor care au eliberat adeverinţe să confirme datele din ele. Inventarierea a fost dispusă de directorul interimar Carmen Polman, iar funcţionarii au fost obligaţi să-şi asume răspunderea pentru fiecare dosar revizuit, punându-şi semnătura pe actele verificate.

Munca lor este sisifică, în condiţiile în care Casa de Pensii Bihor are în evidenţe peste 160.000 pensionari, astfel că, potrivit estimărilor, procedura va dura câţiva ani. Rezultatele însă se văd deja, demersurile de până acum indicând că fraudarea bugetului asigurărilor sociale este o practică uzuală. "Săptămânal înaintăm plângeri penale la Poliţie", a dezvăluit un funcţionar. În total, de la începerea operaţiunii, ofiţerii SICE Bihor au fost sesizaţi cu peste 80 de cazuri de fraudă.

Minerii, în top

În majoritatea cazurilor, adeverinţele falsificate atestă că beneficiarii au avut ocupaţii din grupa I de muncă, lucrând în condiţii ridicate de periculozitate, iar cele mai multe au fost emise în numele Companiei Naţionale a Uraniului. Documente măsluite există însă şi de la alte firme, cum ar fi Unicom Bucureşti, Contas Bucureşti, diverse exploataţii forestiere şi chiar spitale.

"Am primit de la Casa Naţională de Pensii o listă cu societăţi ale căror nume au apărut în dosare penale vizând pensionări frauduloase, cum este şi CNU, unde avem 1.600 de pensionari. Dosarele acestor persoane au fost între primele revizuite", arată o sursă judiciară.

Numele CNU apare şi într-un dosar al procurorilor DIICOT Alba, pornit pe numele unui alt şteian, Sabin Coasian, fost angajat la Exploatarea Minieră Băiţa, acuzat că în perioada 2009-2011 a condus o grupare care a falsificat peste 300 de cărţi de muncă, adeverinţe şi alte acte folosite la întocmirea dosarelor de pensionare. În baza actelor false, pentru care beneficiarii plăteau între 2.000 şi 7.000 lei, bugetul de pensii a fost prejudiciat cu 2,4 milioane lei, reprezentând sume achitate cu titlul de pensie pentru vechime în muncă.

Condamnat ca pentru crimă

Declanşată în 2011, investigaţia cu privire la această grupare a fost finalizată un an mai târziu, când procurorii au trimis în faţa instanţei 167 de persoane, din care 9 erau membri ai grupării de falsificatori, iar restul beneficiari ai falsurilor. Verdictul a fost dat în 2016, când judecătorii au dispus condamnarea a 27 de persoane, cea mai mare pedeapsă (15 ani şi 4 luni de închisoare cu executare) fiind stabilită pentru Coasian.

Bărbatul a fost obligat, totodată, să plătească atât banii încasaţi din Fondul de pensii de către cei pe care i-a "pensionat", în total 138.000 lei, cât şi alţi aproape 98.070 lei către Casa de Pensii Bihor, această sumă reprezentând plăţi nelegale de care a beneficiat el personal, în baza unor acte falsificate şi depuse în propriul dosar de pensionare.

Restul prejudiciului, de 2,3 milioane lei, ar trebui plătit către celelalte case judeţene, în solidar cu complicii şi cu cei pe care i-a "pensionat". Dacă o mai fi de unde...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prejudiciu
Ar fi interesant de stiut ce se intimpla daca ai facut ceva prostii si instanta hotaraste sa platesti despagubiri de 1 mil euro ,sa zicem. Poprire 30% din venituri, executare silita, casa si bunurile puse in vinzare, se indreapta asupra rudelor, confiscare extinsa? Ar fi util un articol didactic pentru d-l. avocat Ursuta, ce colaboreaza cu Bihoreanul. Mergind mai departe pe firul logicii, ce se intimpla unui functionar public ale carui decizii se lasa cu prejudicii in urma unor procese, raspunde institutia sau respectivul pe persoana fizica? Sau prejudiciul se indreapta asupra institutiei, aceasta urmind a-l imputa propriului functionar ? Ca poate ar fi mai putina inghesuiala la anumite posturi bugetare cu risk, in ciuda salariilor atractive.
Postat 28 Februarie 2018, 09:26 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON