URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
11 Decembrie 2017, 10:49

"Penalul" lui Bolojan: Directorul societăţii de Termoficare, Stănel Necula, trimis în judecată de DNA!

'Penalul' lui Bolojan: Directorul societăţii de Termoficare, Stănel Necula, trimis în judecată de DNA! LIBERALISM DE ORADEA. Chestionat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan (dreapta) a recunoscut că ştia despre trimiterea în judecată a directorului Termoficare, Stănel Necula (stânga), fiindcă a primit de la DNA o informare despre motivele inculpării acestuia, dar consideră că nu e cazul să ia măsuri împotriva colegului său de partid, cel puţin până la finalul procesului, din moment ce faptele... n-au fost comise la Oradea
'Penalul' lui Bolojan: Directorul societăţii de Termoficare, Stănel Necula, trimis în judecată de DNA! BRĂILEAN DE ORADEA. Stănel Necula (foto) a fost adus la Oradea în urmă cu patru ani de primarul Ilie Bolojan pentru a salva de la faliment CET-ul intrat în insolvenţă. Fost viceprimar PDL de Brăila din 2008, Necula a trecut la liberali în 2011, supărat că secretarul general al partidului, Vasile Blaga, îl tăiase de pe lista potenţialilor candidaţi la funcţia de primar. Între 2011-2012 brăileanul a lucrat, pe rând, ca expert tehnic pentru o firmă germană şi ca supervizor pe proiecte europene, după care şi-a încercat norocul în afaceri cu o firmă de instalaţii sanitare şi cu un ABC de cartier. În decembrie 2012 a ajuns directorul CET Brăila, care însă a fost oprită în februarie 2013 pentru restanţe de peste 10 milioane lei numai la plata gazului. În septembrie, acelaşi an, a preluat conducerea termoficării orădene, iar un an mai târziu şi-a adus aici şi familia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sfârşit de an cu lovitură de teatru! Directorul societăţii Termoficare, Stănel Necula, omul adus la Oradea de primarul Ilie Bolojan pentru a "rezolva" lichidarea vechiului CET, are probleme penale.

Necula a fost trimis în judecată luna trecută de DNA Galaţi, sub acuzaţia că a întocmit documente false în numele unei firme, pentru a obţine finanţări europene de 368.000 lei. "O trăsnaie de 2 lei", susţine, în schimb, managerul.

Falsuri pentru bani europeni

Povestea datează din 2012, dar a fost făcută publică vinerea trecută printr-un comunicat transmis de Biroul presă al DNA, care anunţa finalizarea anchetei şi inculparea lui Necula. "În cursul lunii martie 2012, inculpatul Necula Stănel Ionel a folosit şi prezentat, cu rea-credinţă, în numele unei societăţi comerciale (în cadrul căreia nu avea în mod real nicio calitate sau împuternicire), la Ministerul pentru Societatea Informaţională - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale, documente şi declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept a unei finanţări nerambursabile în sumă totală de 367.785 lei", arată DNA.

Potrivit comunicatului, proiectul pentru care s-au solicitat fondurile a fost respins la verificarea actelor, iar finanţarea nu a fost acordată, dar asta nu a "şters" încercarea de ţeapă. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, care l-a înregistrat pe 13 noiembrie a.c., acuza adusă lui Necula fiind de "tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene".

"O trăsnaie de 2 lei"

Necula se declară, însă, nevinovat. "Nu am semnat, nu am depus şi nu am înlocuit niciun fel de documente, lucru de altfel dovedit de expertiza grafologică depusă la dosar", a declarat el BIHOREANULUI.

Stănel Necula spune că a ajuns să fie acuzat pentru că în primăvara anului 2012 s-a angajat ca director general la o firmă care voia să atragă fonduri pentru dotarea cu calculatoare şi softuri în baza unui proiect ce viza creşterea competitivităţii economice. "O să ţin minte toată viaţa. Pe 28 martie mi-am semnat CV-ul şi contractul de muncă la firma respectivă, contractul de muncă a fost înregistrat în REVISAL (Registul General de Evidenţă a Salariaţilor - n.r.) pe 29 martie, iar proiectul a fost depus pe 30 martie. Documentele n-au fost însă nici semnate, nici expediate de mine".

Necula susţine că e pus sub acuzare pentru un proiect pe care nu l-a scris, nu l-a depus şi pentru care firma nici nu a primit finanţare. "Mi-am spus tot timpul că este o trăsnaie de 2 lei, am neglijat problema, au fost două momente în timpul anchetei când n-am putut ajunge pe a doua zi din Oradea la Brăila, cum ceruse procurorul, şi aşa s-a ajuns aici", spune directorul.

Bolojan ştia

Deşi pare convins că îşi va dovedi nevinovăţia în instanţă, directorul ştie că procesul îi va aduce prejudicii de imagine, nu se ştie cât de serioase. "L-am informat pe domnul primar Bolojan încă din luna septembrie cu privire la acest dosar, dar nu am cum să evaluez impactul în mediul public". De altfel, potrivit lui Necula, DNA a trimis luna trecută şi conducerii Primăriei o informare cu privire la faptul că a fost trimis în judecată. Totuşi, şefii instituţiei n-au suflat, de atunci, nicio vorbă despre "castana fierbinte" cu care s-au trezit în mâini.

Potrivit contractului încheiat cu Consiliul de Administraţie al Termoficare Oradea, trimiterea în judecată a directorului nu are efect asupra mandatului acestuia, înţelegerea putând fi reziliată doar în cazul unei condamnări. Lui Necula nu îi sunt aplicabile prevederile valabile în cazul funcţionarilor publici, care trebuie suspendaţi din funcţie la inculpare.

Mandatul actualului CA se apropie însă de sfârşit, iar noii administratori vor fi desemnaţi prin concurs în prima parte a anului viitor. Odată instalat, noul CA va organiza la rându-i un concurs pentru ocuparea postului de director şi s-ar putea să nu agreeze dosarul unui candidat trimis în judecată de DNA pentru fapte nu tocmai compatibile cu statutul de manager al unei societăţi publice, chiar dacă Necula a condus-o în ultimii ani spre profit.

Rămâne pe funcţie

Contactat şi el de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan a confirmat că ştia despre trimiterea în judecată a directorului Termoficare şi pare decis să nu ia o decizie împotriva acestuia, chiar dacă se expune criticilor. "Am primit în urmă cu două săptămâni o înştiinţare din partea DNA, în care se prezintă motivele trimiterii în judecată. Am studiat chestiunea şi am constatat că faptele imputate nu ţin de activitatea domnului Necula la Oradea", spune edilul.

Din acest motiv, Stănel Necula îşi va continua neîngrădit mandatul până la o sentinţă definitivă. "Nu pot să acţionez împotriva unui om pentru acuzaţii care nu au legătură cu activitatea lui profesională. În condiţiile în care la finalul procesului se va da o sentinţă care impune anumite restricţii, vom acţiona în consecinţă", spune Bolojan. Uitând cum partidul la conducerea căruia se află şi-a făcut, declarativ, un ţel din lupta cu "penalii" din viaţa publică...


BRĂILEAN DE ORADEA
Viceprimar, afacerist, director de CET

Stănel Necula a fost adus la Oradea în urmă cu patru ani de primarul Ilie Bolojan pentru a salva de la faliment CET-ul intrat în insolvenţă. Fost viceprimar PDL de Brăila din 2008, Necula a trecut la liberali în 2011, supărat că secretarul general al partidului, Vasile Blaga, îl tăiase de pe lista potenţialilor candidaţi la funcţia de primar.

Între 2011-2012 brăileanul a lucrat, pe rând, ca expert tehnic pentru o firmă germană şi ca supervizor pe proiecte europene, după care şi-a încercat norocul în afaceri cu o firmă de instalaţii sanitare şi cu un ABC de cartier. În decembrie 2012 a ajuns directorul CET Brăila, care însă a fost oprită în februarie 2013 pentru restanţe de peste 10 milioane lei numai la plata gazului.

În septembrie, acelaşi an, a preluat conducerea termoficării orădene, iar un an mai târziu şi-a adus aici şi familia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
DNA a ajuns sa se ocupe de evaziuni in cuantum de "2 lei" ... jenant ar fi fost si pentru toata suma de 368.000 lei, la asa structura anticorupte de talie mondiala !?!
Mai interesant o sa fie dosarul oradean care, spre deosebire de cel din Balta Brailei, tine de o suma de vreo 53.000.000 EURO, cheltuita pe un motor de avion american, aterizat prin Europa !?! La banii astia putea si municipalitatea, cu Necula pe post de consultant, sa cumpere un F16 intreg, reconditionat si in perfecta stare sa mitralieze toti oradenii care nu vor sa se branseze la sistemul public si prea comun de termoficare !?!
Postat 12 Decembrie 2017, 15:54 de WinDos
Se stie...
... ca penal vine de la penele... sau invers...
Postat 12 Decembrie 2017, 09:24 de pinonel
"Penalul"lui Bolojan
"Penalul" lui Bolojan mai are un dosar la DNA Braila pentru falimentarea CET Braila. Si probabil va mai avea unul sa explice cum se face ca in urma cu cateva ierni, cand Stanel mai era inca viceprimar la Braila, deszapezirea in Braila era facuta de firma oradeana Selina. Va dati seama, Selina nu facea deszapezire in Oradea, dar facea in Braila!? Incepe sa se clarifice cum de avem noi la CET Oradea sef din indepartata Braila...
Postat 12 Decembrie 2017, 09:13 de neica
O fi conducătorul (şoferul) din umbră al Partidului şi nu stim nici noi, nici el!
Rămas singur, neavând cum să fie salvatorul Olivei, edilului i-a rămas rolul lui Bluto. Atenuarea “impactului în mediul public” l-a făcut să-şi radă podoaba intelectuală şi şi-a despărţit (puţin) sprâncenele. Ca o consecinţă, zona erogenă i s-a mutat în buget. În calitate de reprezentant al acţionarului majoritar la Termoficare, „care nu are legătură cu activitatea lui profesională”, bolojan împreună cu celălalt mare comic al micului ecran, Stănel, au acceptat la plată facturile însumând 13.386.200 lei de la Energomontaj pentru lucrările de reabilitare a magistralelor de energie termică. Asta, în condiţiile în care pe anumite tronsoane (la nevoie, le pot nominaliza) însumând aproape 5 km, conducta pentru monitorizare nu a fost conţine fibra optică! Dacă motivul trimiterii în judecată invocat de procurorii D.N.A. Galaţi „e de doi lei”, poate că, de la două milioane de euro în sus, procurorii de la Serviciul Teritorial Oradea trimit şi ei dosarul la Bucureşti. La Galaţi, pare a fi doar „tentativă”. Nu i-a reuşit însă, şi tentativa se pedepseşte. După isprava de la Galaţi, la Oradea, Stănel şi-a perfecţionat cunoştinţele în atragerea de fonduri (fie ele „şi” europene) după aceeaşi metodă. Aici, I-a reuşit. I-a împăcat pe toţi „foştii” oferindu-le câte o felie din tortul cu bani. Montajul contoarelor (nu chiar toate) le-a externalizat unui „intern” cu funcţie, pedigriu şi ogar afgan la compania vecină. Managementul l-a încredinţat romului. Achiziţia materialelor, conaţionalilor. „Soft”-ul, colegilor de provincie. Birtinezul e interesat doar de bursă şi „certificate” verzi. Între timp, pe banii noştri vinde curent. La o privire mai atentă, s-ar vedea (ca la lumina zilei) că „fură” curent. Îi filează deja lampa. Important e, că #rezistă.
Postat 11 Decembrie 2017, 18:34 de eutanasiu
Curiosul despre pretenarul birtinezului
Pupilul birtinezului reesapat dupa ce a falimentat o societate privata si una de stat! Ma intreb carui sistem de stat parallel face parte falimentatorul ca nici Termoficare SA nu e departe de faliment!???
Postat 11 Decembrie 2017, 18:28 de scortosul
Suspendat
Indiferent de culoare, ar trebui suspendat. Pe de alta parte, omul are dreptul sa se apere, asa cum are orice om dintr-o tara civilizata, prezumtia de nevinovatie trebuind sa primeze si nu cea de vinovatie, care trebuie dovedita, si nu invers.
Postat 11 Decembrie 2017, 16:46 de oradea_mea_si_a_ta
CIUMA GALBENĂ
Parcă dacă e GALBEN stimabilul nu mai e chiar așa ....penal !
Postat 11 Decembrie 2017, 11:17 de TDS
OR FI INCOMPATIBILE FAPTELE CU FUNCȚIA DEȚINUITĂ ? AȘ ZICE CĂ DA !
CODUL MUNCII: Art. 52 (1)Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii: b)în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
Postat 11 Decembrie 2017, 11:14 de TDS
Burn the witch
Extrem de grava tentativa nereusita de fraudare a fondurilor europene.Mult mai grava decit impunerea de catre UE a preturilor la energie,carburanti ,gaze ...unei tari cu resurse importante.In timp ce si-au infiltrat corporatiile la nivel de monopol in toate domeniile profitabile. N-au facut nici o impunere nivelui salariilor...acolo piata e libera
Postat 11 Decembrie 2017, 11:06 de excalibur
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Zăpada face ravagii în Bihor: 79 de localităţi fără curent, peste 28.000 de cetăţeni afectaţi! (FOTO)
 • A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
 • „Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON