URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
21 Martie 2018, 08:03

"Pelican" ţepuit: Patronul Spitalului Pelican, Gogu Cacuci, "tapat" cu 25.000 euro de un fals avocat

'Pelican' ţepuit: Patronul Spitalului Pelican, Gogu Cacuci, 'tapat' cu 25.000 euro de un fals avocat DE VÂNZARE. Construirea Spitalului Pelican din Cluj (stânga), care s-ar fi vrut "fratele" Spitalului Pelican din Oradea (dreapta) a început în 2011, însă clădirea de 23.000 mp a rămas neterminată, deoarece "partenerii incapabili, neserioşi şi fără viziune" - după cum s-a plâns directorul spitalului orădean, Ovidiu Cristian Petruţ - au oprit finanţarea şantierului. Preluat în contul datoriei de către constructorul maghiar KESZ, scheletul din beton a fost scos la vânzare în 2015, dar nu şi-a găsit stăpân până azi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi exercitarea fără drept a unei profesii. Acestea sunt acuzele pentru care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea l-a trimis în judecată pe bucureşteanul Marian Traian Toderaşcu-Bălan.

Bărbatul a ajuns în atenţia oamenilor legii pentru o escrocherie inspirată parcă din filmele hollywoodiene, în care victimă a căzut un VIP din Oradea: doctorul Ovidiu Gogu Cacuci, administrator şi unul dintre proprietarii celui mai cunoscut spital privat orădean - Pelican!

În căutare de finanţare

Ovidiu Gogu Cacuci, acționar Spitalul Pelican din OradeaAsociat împreună cu fraţii Teodor şi Adrian Maghiar, fiii fostului rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, în SC Pelican Impex SRL, firma care deţine Spitalul Pelican, ortopedul Ovidiu Gogu Cacuci a picat în plasa bucureşteanului în vara anului 2015, pe când încerca să găsească bani pentru finalizarea unui proiect demarat cu patru ani mai devreme în Cluj.

Este vorba despre un nou spital privat, pentru ridicarea căruia Pelican Impex cheltuise la vremea respectivă peste 10 milioane euro, dar care a rămas neterminat. Motivul? Reprezentanţii băncii partenere au decis să "închidă" robinetul, refuzând să-i mai finanţeze. Disperat că vor pierde proiectul şi suma imensă investită până atunci, Cacuci a încercat să găsească un nou investitor şi, pentru că de unul singur nu a reuşit, a apelat la diverşi cunoscuţi, ca să-i găsească persoane interesate de afacere.

Printre cei interpelaţi de ortoped s-au numărat şi un funcţionar din Ministerul Economiei, referent în relaţia cu Parlamentul, şi un afacerist egiptean rezident în România, iar aceştia i-au intermediat o întâlnire cu un bărbat pe care l-au prezentat drept avocatul Traian Toderaşcu, consultant al mai multor companii bancare şi, deci, persoana potrivită să-l "rezolve".

Credite de cafenea

Toderaşcu şi Cacuci s-au întâlnit apoi de mai multe ori, în cafenelele unor hoteluri din Capitală, dar asta nu i-a dat de gândit medicului orădean, bucuros că bărbatul i-a promis obţinerea unei finanţări de 20 milioane euro, taman de la Banca de Investiţii Morgan Stanley din New York.

Nu a intrat în alertă nici pe 21 septembrie 2015, când bucureşteanul l-a pus să semneze un "consulting agreement", adică acord de consultanţă, care prevedea că va primi un "comision de succes" de 135.000 euro din valoarea creditului, din care 25.000 euro în avans, înainte de semnarea contractului de finanţare. Fără ezitare, Cacuci a semnat actul, iar după două zile firma a şi virat în contul lui Toderaşcu avansul, care a retras imediat banii.

Pe 14 octombrie, bărbatul a venit cu un nou document, intitulat "Loan agreement", adică un acord de împrumut în condiţii mai mult decât avantajoase: rambursarea în 10 ani cu o perioadă de graţie de 2 ani şi cu o dobândă generoasă, de 3,2% pe an.

Contract fictiv

Cacuci a semnat din nou. Abia o zi mai târziu, revenit la Oradea, a căutat datele de contact ale reprezentanţilor companiei americane, solicitându-le confirmarea acordului de împrumut. Surpriză, răspunsul a fost negativ: actul nu era un contract valid, semnăturile din dreptul numelor a doi vicepreşedinţi fiind false, iar datele băncii copiate de pe site-ul băncii.

Furios că a fost tras pe sfoară, Cacuci l-a sunat pe Toderaşcu, cerând să-i returneze cei 25.000 euro, însă bărbatul i-a închis telefonul în nas. Apoi nici nu i-a mai răspuns la apeluri, motiv pentru care în decembrie 2015 Pelican l-a dat pe mâna Parchetului Curţii de Apel Oradea.

Avocat şi nu prea

Ajunşi la finalul anchetei, procurorii susţin că Toderaşcu-Bălan nu a reuşit să dovedească faptul că e avocat şi bănuiesc că a profitat de faptul că numele său e aproape identic cu al unui membru al Baroului Bucureşti, Traian Toderaşcu.

Mai mult, verificându-i trecutul, procurorii au aflat că individul care l-a ţepuit pe Cacuci e un ofiţer rezervist condamnat în trecut, tot pentru înşelăciuni, de Tribunalul Militar Bucureşti.

Eliberat condiţionat în iunie 2004, trei luni mai târziu Toderaşcu-Bălan s-a înscris în controversatul Barou Constituţional condus de hunedoreanul Pompiliu Bota, care funcţionează în paralel cu organizaţia oficială a avocaţilor şi, culmea, poartă aceeaşi denumire - Uniunea Naţională a Barourilor din România - tocmai pentru a fi greu de diferenţiat. Solicitaţi de procurorii orădeni să trimită actele de studii ale lui Toderaşcu-Bălan, reprezentanţii UNBR-Bota au refuzat, răspunzând doar că bărbatul e avocat cu drepturi de a pleda la judecătorii, tribunale şi curţi de apel.

Pa şi pusi...

Chemat la Oradea ca să vorbească despre escrocheria "Pelican", bucureşteanul a fost evaziv. A recunoscut că şi-a pus semnătura pe acordul de consultanţă încheiat cu firma orădeană, însă a negat că ar fi ticluit atât "consulting agreement"-ul, cât şi acordul de împrumut, în numele finanţatorului american.

Cât despre cei 25.000 euro pe care i-ar fi băgat în buzunar, a refuzat orice comentariu şi nu s-a arătat dispus să-i returneze. Şi, cum nu are proprietăţi şi nici venituri declarate, e greu de crezut că firma lui Cacuci îi va putea recupera vreodată. Pe lângă milioanele de euro îngropate în proiectul abandonat din Cluj, pierderea pare oricum un mizilic...


TUN IMOBILIAR
Şi-a fabricat o moştenire de 70 milioane dolari

Numele lui Marian Traian Toderaşcu - Bălan apare într-un dosar în care Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti l-a inculpat pentru o escrocherie imobiliară reclamată de Regia Autonomă Locato, actuala Administraţie a Patrimoniului Protocolului de Stat.

Concret, folosindu-se de documente false, Toderaşcu a deschis trei procese prin care a solicitat să se constate că e moştenitorul şi, implicit, proprietarul unor imobile în valoare de peste 70 milioane dolari situate în zona ultracentrală a municipiului Bucureşti. Documentele originale - extrase de carte funciară, procese verbale - fuseseră "procurate" contra sumei de 16.000 dolari de Gabriel Vâlcu, un jandarm care făcea pază la Arhivele Naţionale Bucureşti, prin intermediul unui arhivar, Anton Vocheci, care le furase dintr-un dosar. Actele au fost "cosmetizate" de Toderaşcu Bălan, care a înlăturat numele real al proprietarului, respectiv "domeniile statului", înlocuindu-l cu numele tatălui său decedat, Toderaşcu Gheorghe, şi le-a depus apoi în instanţă ca să-şi revendice "proprietăţile".

În final, în 2002, bărbatul a fost trimis în judecată alături de complicii săi, arhivarul Anton Vocheci şi jandarmul Gabriel Vâlcu, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, fals material în înscrisuri oficiale, tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave (şi respectiv complicitate la comiterea acestor fapte), luare de mită şi uz de fals. Trimis în faţa Tribunalului Militar, bucureşteanul s-a ales cu o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare, fiind eliberat în 2004.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON