URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2011, 08:31

PDL-istul Dorin Corcheş: "Aş vrea un fotoliu de deputat"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Absolvent al Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură, fost consilier al primarului Petru Filip, lider al grupului de consilieri locali PDL din 2009, iar de anul trecut şi al organizaţiei municipale a partidului, Dorin Corcheş a renunţat la ideea candidaturii la Primărie în favoarea celei pentru un fotoliu de deputat. Asta dacă nu cumva va fi mustrat pentru afirmaţiile din acest interviu, multe contrare celor făcute de şefii partidului...

- Dacă aţi fi primar cum aţi proceda, concret, pentru ca faţadele imobilelor din centrul Oradiei să fie reabilitate?

- În prima fază eu şi colegii din PDL am votat în Consiliul Local pentru varianta Primăriei, care obliga proprietarii să-şi repare faţadele, urmând ca cei care nu fac acest lucru să achite o suprataxă din care să fie suportat costul lucrărilor. Ulterior am anunţat că nu putem fi de acord, deoarece nu ni s-a părut corect modul imperios de a colecta banii orădenilor. Noi vrem ca lucrările să fie susţinute printr-o cotizaţie benevolă din partea proprietarilor, nu să le impunem o taxă, deoarece sunt şi cazuri sociale. Deci proprietarii să acorde un suport benevol, iar Primăria să completeze din bugetul oraşului restul sumelor necesare.

- Dar Guvernul tocmai a aprobat un proiect care obligă proprietarii să-şi refacă faţadele, pentru ceilalţi prevăzând amenzi. Dacă s-a ajuns la o lege pentru întreaga ţară, nu înseamnă că la Oradea am pierdut timp prin blocarea proiectului Primăriei?

- Exact ca în plan local, eu consider că nici în ţară, nicăieri, proprietarii nu ar trebui obligaţi, ci să se ţină cont de situaţia fiecăruia, de specificul fiecărei localităţi şi de componenta socială, astfel încât oamenii să contribuie cu cât pot, iar în rest primăriile să suporte diferenţa.

Nu plătim greşelile lui Filip

- Ce a făcut bine actualul primar şi ce a greşit?

- Nu pot fi ignorate câteva lucruri benefice, ca de exemplu amenajarea parcărilor în cartiere, dar e un proiect început totuşi de administraţia precedentă. Apropo de asta, însă, nu pot fi de acord cu concesionarea către locatari a acestor locuri de parcare, dat fiind că între numărul lor şi cel al maşinilor există diferenţe, iar cetăţenii ar putea intra în conflict pentru parcări. Un alt lucru pozitiv a fost că prin amenajarea de sensuri giratorii, în unele zone traficul s-a fluidizat, dar nu pot spune acelaşi lucru despre turbo-giraţia din intersecţia Cele Trei Crişuri. În fine, nu înţeleg încăpăţânarea cu piramida din curtea Primăriei ori limitarea parcării la maxim două ore în anumite zone din centrul oraşului.

- Dar fostul primar Petru Filip a făcut greşeli? Vă plăceau intrările în oraş, starea salubrizării, lipsa unei politici privind încurajarea producţiei?

- Nu cred că domnul Filip poate fi acuzat de greşeli majore, pentru că a rezolvat o bună parte din infrastructura subterană. În ce priveşte salubrizarea, în ultimul an când a condus Oradea, pentru salubrizare se cheltuiau cam 6 milioane lei, iar în 2011 costă aproape 12 milioane lei, şi nu cred că oraşul e de două ori mai curat. Vizavi de aspectul oraşului, sigur că se putea face mai mult, dar, cum am spus, fostul primar a considerat că erau alte priorităţi. În fine, sigur că parcurile industriale sunt benefice şi se puteau face mai demult, dar bine că se fac acum.

- Credeţi că în PDL plăteşte erori ale fostului primar?

- Nu se poate spune acest lucru, pentru că nu s-au făcut asemenea greşeli. Sigur, în 2008 organizaţia a înregistrat o situaţie mai delicată, dar să nu uităm că ulterior am câştigat toate alegerile, cele europarlamentare şi cele prezidenţiale din 2009.

Oradea şi Bihorul nu sunt ignorate de Guvern

- Care sunt proiectele majore ale PDL pentru Oradea?

- Suntem într-o perioadă de dezbateri privind termoficarea. Deşi există un proiect de modernizare şi de trecere a CET pe gaz cu finanţare din fonduri europene, din punctul nostru de vedere este riscant, în condiţiile în care nu se poate anticipa evoluţia preţului gazului. Noi am merge pe maximizarea utilizării apei geotermale, iar în cazul în care această resursă nu ar asigura tot necesarul, cealaltă parte să rămână tot pe cărbune cel puţin încă o perioadă de timp. Românii au suferit deja diminuări ale veniturilor, iar plata gazului ar împovăra şi mai mult familiile din Oradea.

- Vi se reproşează că Guvernul ignoră Bihorul, deoarece a blocat Autostrada, nu a alocat bani pentru campusul şcolar Oradea, a întârziat modernizarea Zoo, a mutat instituţii la Cluj etc. Aţi discutat aceste lucruri în partid?

- Sigur, iar poziţia mea a fost mereu clară, chiar dacă de multe ori a fost contrară conducerii. Dealtfel, cred că un lider, şi scuzaţi-mi lipsa de modestie, dar totuşi sunt lider ales la municipiu, are datoria să spună că nu poate susţine acele poziţii cu care nu este de acord. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că partidul trece printr-o perioadă dificilă, că am fost obligaţi să luăm măsuri dure, pe care le vom deconta la viitoarele alegeri. Dar totuşi nu pot fi în totalitate de acord că Guvernul ignoră Oradea şi Bihorul. Sigur, sunt chestiuni care nici pe noi nu ne mulţumesc, nici eu nu am fost de acord cu mutarea unor instituţii, şi i-am spus acest lucru preşedintelui partidului, domnului Boc, dându-i exemplu modul cum drumurile naţionale care trec prin Bihor sunt gestionate de Direcţia Regională Cluj a Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi.

 - La ultima vizită, înainte să fie reales în fruntea PDL, premierul a declarat că Guvernul derulează în Bihor investiţii de 550 milioane euro. Un anunţ şocant, fiindcă nimeni nu le vede. Dvs. aţi aflat care sunt aceste investiţii?

- Sunt investiţii şi în Bihor, nu îmi cereţi să arăt care sunt şi care e valoarea, pentru că n-o cunosc. În schimb pot să vă spun că sunt investiţii în Oradea, că s-au deblocat fonduri semnificative pentru Podul Densuşianu şi pentru şoseaua de centură între Selgros şi Metro.

Oradea, centru de regiune

- Aţi discutat în partid reforma administrativă sau nu vi s-a cerut părerea?

- Am avut o dezbatere şi am spus că reorganizarea în opt mari judeţe mi se pare cam dificilă. Cred că trebuie o regionalizare în zone mai mici, pentru a avea o proporţionalitate corectă şi instituţiile să fie mai aproape de cetăţean. Indiferent că fac sau nu fac politică, că sunt într-un partid la putere sau în opoziţie, ca orădean nu pot fi de acord cu nicio variantă în care Oradea să nu fie centru regional.

- Dar reforma deconcentratelor aţi discutat-o? Nu vă e teamă, Dvs. şi colegilor, că vă veţi pierde funcţiile, aşa cum spune preşedintele?

- Cred că un asemenea proiect ar aduce o scădere a cheltuielilor de personal, dar nu ştiu dacă va elimina birocraţia. Mi-e teamă să nu existe şi un contraefect, îndepărtarea instituţiilor de cetăţean, cum am mai spus. Dar totuşi nu cred că s-ar pune problema să nu rămână în fiecare judeţ un birou operativ. Pe de altă parte, mie, personal, nu mi-e teamă să-mi pierd funcţia, fiindcă pregătirea îmi permite să-mi asigur un trai decent. N-o fac pe grozavul, ştiu că această funcţie e o funcţie politică şi că o pot pierde oricând.

- Credeţi că preşedintele Traian Băsescu a greşit în chestiunea cu Regele Mihai sau a avut dreptate?

- Pe undeva am înţeles că a făcut acele afirmaţii în baza meseriei sale, de comandant de navă, dar nu era momentul să facă acele aprecieri, deoarece eu cred că istoria trebuie lăsată istoricilor.

- Aţi început pregătirea viitoarelor alegeri locale?

- Partidele sunt în continuă pregătire a alegerilor, deci da, am început pregătirile. Suntem într-o perioadă de evaluare a resurselor umane şi după sondajul pe care îl vom face vom stabili echipele de candidaţi, strategiile de campanie şi programele de guvernare locală şi judeţeană.

În Parlament, pentru construcţii

- Veţi candida la funcţia de primar, cum aţi spus când aţi fost ales în fruntea PDL Oradea, sau , cum se aude, va candida şeful Finanţelor, Ioan Mihaiu?

- E normal să se discute tot felul de variante, pentru că oamenii vor să ştie din timp ce opţiuni au, dar cu privire la domnul Mihaiu sau la alţii nu pot spune nimic, fiindcă nu ar fi elegant faţă de ceilalţi colegi. În ce mă priveşte, vă spun cu toată sinceritatea că mi-aş dori un fotoliu de deputat, dar decizia finală o vom lua cu toţi colegii. Vreau să candidez la Parlament pentru că aş putea să-mi aduc aportul la îmbunătăţirea cadrului legislativ, mai ales pe partea de urbanism şi construcţii unde, ca să stimulezi întregul sector de activitate, nu cred că e suficient să aştepţi ca lumea să se împrumute la bănci pentru a cumpăra un apartament sau o casă, ci trebuie să iei măsuri active pentru a stimula întreprinzătorii.

- Dar la şefia Consiliului Judeţean va candida actualul prefect Gavrilă Ghilea, aşa cum se spune?

- Domnul Ghilea, fiind prefect, nu mai e membru de partid. Şi în această privinţă cred că trebuie făcută o evaluare atentă. Dar domnul Ghilea, este clar, a avut şi are o poziţie foarte bună în mandatul de la Prefectură şi, personal, regret că nu mai are posibilitatea să se implice politic.

- Vă convine alegerea primarilor din primul tur chiar dacă, astfel, candidaţii UDMR pot câştiga în mai multe localităţi din Transilvania?

- Există acest risc, datorită ponderii populaţiei maghiare, dar nu pot spune că nu-mi convine, pentru că ar fi acelaşi lucru ca la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean. Pe de altă parte, cred că electoratul român e suficient de matur pentru a nu mai pune problema alegerii primarilor pe alte considerente decât cel profesional.

- PDL va stimula oamenii să meargă la vot "din prima"?

- Sigur că da, pentru că altfel oricărui primar i-ar fi dificil să spună că reprezintă o comunitate. Pe de altă parte aş crede că cei care nu merg la vot n-ar trebui să mai critice. Pot să critice doar cei care merg la vot şi care se implică.

Despre "tonomate" şi politicieni

- E adevărat că aţi condus fostul Jurnal de Dimineaţă, rebotezat Jurnal de Dreapta şi finanţat de patronul Trei G, Ion Govoreanu? Ce rost avea pentru partid un ziar propriu?

- E o legendă pe care am auzit-o şi eu, dar nu e adevărată. Nici măcar nu am avut cunoştinţă că aveam un ziar al unui coleg.

- Credeţi că jurnaliştii care critică Guvernul şi PDL sunt "tonomate" plătite?

- Eu niciodată n-o să-mi permit asemenea aprecieri. Presa are libertatea de a se exprima, mai ales cu privire la politicieni, care numai perfecţi nu sunt. Sigur, însă, ziariştii trebuie să reflecte realitatea, indiferent cum o comentează.

- Dacă, prin absurd, aţi fi membru PNL, aţi accepta reprimirea în partid a deputatului Octavian Bot?

- Eu nu m-am inflamat foarte tare când domnul Bot a părăsit PDL, pentru că opoziţia are tot interesul să adune cât mai mulţi parlamentari pentru a forma o altă majoritate...

- Dar cu orice preţ?

- Din păcate, conjunctura îi face pe mulţi politicieni să încalce orice principii. Ceea ce m-a deranjat la domnul Bot e că după ce a plecat din PDL a spus că suntem papagali sau mai ştiu eu ce. Totuşi, a lucrat cu noi, am lucrat pentru dumnealui, iar un asemenea limbaj nu foloseşte nimănui. E o chestiune de bun-simţ.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte:                                            

Traian Băsescu, preşedinte - un politician implicat

Emil Boc, premier - bine intenţionat

Petru Filip, fost primar al Oradiei - un excelent profesionist

Vasile Blaga, fost secretar general PDL - un lider indubitabil

Mircea Matei, fost secretar general PDL Bihor - foarte bun organizator

Ilie Bolojan, actual primar al Oradiei - foarte încăpăţânat, dar bine intenţionat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
COCALARII
Filip profesionist- la ce profesie e profesionist Filip? Ca primar a fost bun pentru el, Oradea a fost ocolita de sanse datorita "profesionalismului"lui Petrika Matei-Bun organizator? Poate ar trebui sa vedeti cum si-a organizat familia: si-a parasir copiii pentru pasarica de la ITm, iar in viata lui de futomodel n-a muncit nimik Cu asa profesori va iesi din el unmare LATI FUDUAL
Postat 09 Iulie 2011, 18:00 de Bismark
de ce sa l voteze?
nu e PDL la putere, nu PDL ne distruge an de an, 21 de ani ne a demontrat si PSD si PDL si UDMR in complicitate ca nu fac decat sa ne distruga , atat mortii sunt martotii, invatamantul praf, spitale praf, de ce sa l votam pe el si turma lui, de ce? te uiti la fata lor si vezi totul nu e diferenta dintre gheisele din jap si ei politicieni te incaseza .
Postat 09 Iulie 2011, 08:33 de da interesant
Mita la vedere
Dupa ce Bihoreanul la porcait pe Corches de fiecare data cind a fost ocazia acum, deodata, articol pozitiv. Cam ce credibilitate are un jurnalist care injura timp de trei ani pe cineva si, in al patrulea, schimba foaia. Apare intrebarea fireasca privind motivatia. Asa ca am sapat pina am aflat. 1.000 Euro / investitie directa. In cel priveste pe subiect, daca candideaza pe un colegiu din Oradea, prin redistribuire poate intra in Parlament de pe locul trei. Asa ca, Corches are doua sanse (50%). Ori are noroc si va fi deputat ori dispare de nu mai aude nimeni de el.
Postat 08 Iulie 2011, 20:23 de Talk
lauda de sine
cica \"Apropo de asta, însă, nu pot fi de acord cu concesionarea către locatari a acestor locuri de parcare, dat fiind că între numărul lor şi cel al maşinilor există diferenţe, iar cetăţenii ar putea intra în conflict pentru parcări.\" - d-le Corches, da chiar nu va duce capu sa`ntelegeti ca fix pt ca sa rezolve problema asta, se concesioneaza pe un an parcarile in fata blocurilor?! cat de P.Filip, n`ai ce lauda de el, e`un escroc, profesionist, da. tot escroc. - @A.Chis - trebuia sa`l intrebati pe Corches, la interviu: \"ce influenta are PDL Bihor la nivel national? puteti sa ne dati un exemplu in care v-ati implicat in viata comunitatii? o propunere legislativa, o negociere pt fonduri?\" ca Bolojan a negociat cu sefii tai mai multe fonduri pt judet ca voi toti, la un loc. iar proiectele lui Udrea, Ministerul Dezvoltarii, pt monumente istorice si reglementari publicitare, sunt copii dupa proiectele lui Bolojan. asa ca, parlamentarii PDL Bihor ce au facut in parlament?!
Postat 08 Iulie 2011, 16:25 de unu
da cine il voteaza!
cine?
Postat 08 Iulie 2011, 15:05 de un roman
replica la articol
PiDiLiu-istul Dorin corches`` as vrea un fotoliu de deputat `` ...:))=))Bine bah Porches cei din PSD astia mai simplii romani te voteaz bah !dar si iti comanda la un timplar si un fotoliu de deputat ,ca sa-l porti in spate cu tine pe unde mergi in Bihor :))=))=)) La citi porcii PiDiLii portocali si rosii PeSeDiii ,si galbeni PeNaLi,si verzi de UDMR mai sunt in Parlamentul Romaniei ,mai incape inca unul ,dar pacat de nevasta lui Corchesh ca ramine singurica sirecutzade ea de frumoasa :))=))=)).Consilierul local PDL Dorin Corches era o speranta pentru PiDiLii portocalii bihorenii,asta pina ce nu s-a ingrasat ca si un porc,dar ...traiul bun nemunca si hotia,mituirea ,coruptia, face si dintr-un om bun un om rau ,oare cumu-l suporta nevasta sa ? :))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 08 Iulie 2011, 11:26 de Romanul Simplu
Vai de noi
Este foarte bine ca porches candideaza.In acest mod avem siguranta ca nu mai auzim de pdl in Parlament. iNCREDIBIL unde duce lipsa de autoevaluare corecta..Dar tu Abrudan cati bani ai numarat pt interviul asta.Mare scarbosenie.......
Postat 08 Iulie 2011, 11:22 de soso
@corches
baiatu' asta ar trebui deratizat si nu propus pe vreo lista la vreo mizerie de partid politic romanesc sau de "culoare". trebuie sa schimbam legea partidelor politice tocmai ca sa nu mai ajunga sa ia decizii penali ca needucatu asta..........
Postat 08 Iulie 2011, 11:05 de ovidiu
alba sau neagra
Dle Corches te cred si eu ca ti-ar conveni un post de deputat,...de la consilier local......poate un candidat la primarie...cu catva timp in urma erai tentat de postul de sef la insp de stat in constr.......acum de deputat.Nu crezi ca ar tb sa te apuci si de lucru.....ca doar esti absolvent de SORBONA (Oradea).....fac de constr si arhitect......si sa nu mai cauti fotolii caldute,sa mai si lucrezi ceva......ca in politica esti mereu Gigi contra......ca o sa imbatranesti facand politica......si daca mai stai mult pe scaun o sa ajungi azi maine la 150 kg......si asa esti cam supraponderal .
Postat 08 Iulie 2011, 10:59 de roxana
Deputatu' loaza!
Deputatu' loaza!
Postat 08 Iulie 2011, 10:33 de M
la noi nu s a schimabt nimic
ce era inainte de 89 este acum in partide aplauda la comnada si primesc un loc de munca, saracutul de el!Mang ala alt comunist , vai de noi !cancerul e nimic ....
Postat 08 Iulie 2011, 09:05 de dan Bihoreanul
asta Primar
NICI vorba! avem nevoie de un partid nou compus doar din tinerii fara o samanta COMUNISTA in spate, avem nevoie de sanatate! nu de bolii lasate de comunisty, pacata de el e in locul nepotrivit PDL< PSD fereasca D-zeu, ieri discuta la Turcescu ca victor ponta in 2009 a fost impotriva a ce acum se aproba PSD este un partid ff slabut si sensibil doar la slrii, ch, administrative dar la AVERIII nicidecum ca sa realizati in mana cui ne am lasat 21 de ani, in PDL mai ales in Bihor e jale, CLUJUL nu e CALITATE, nu o spun cu rautate dar tinerii sunt MANEVRATI, votul meu niciodata nu l vor primi priviti cine e in spatecand votati, vreau TINERII nu mai vreau nici un comunist in spate, sa preia responsabilitatile chiar daca gresesc dar nu au vicii ascunse: tortura, manipulare, etc.
Postat 08 Iulie 2011, 08:53 de anca
Dar ce merite ai dumneata sa jaungi deputat ?
Pai si eu doresc sa ajung presedintele Americii ! Tragedia este ca indivizi ca dumneata au capatat deprinderi ale unor oameni vechi in politica bihoreana , asa ca ar fi mai bine daca te-ai retrage.
Postat 08 Iulie 2011, 08:47 de giorgio
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON