URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 11 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Decât să tipărim broșuri și să ne batem cu pumnii-n piept, mai bine ne aplecam pe probleme importante. Să lichidăm toaletele din fundul curții, să racordăm gospodăriile țărănești la gaz metan, să oprim migrația care duce la depopularea țării, acestea erau proiecte ce meritau închinate mărețului Centenar. De autostrăzi nici n-are rost să mai vorbim.
Zic şi eu
Adrian Cris
Maeştrii barei ne zic, scriitoriceşte, că-i mai bine să scape 99 de nevinovaţi decât să fie condamnat pe nedrept un singur nevinovat. N-au însă a se teme: în România zilelor noastre mai degrabă va fi osândit un singur vinovat din 99. Evident, cel care nu-şi permite să achite onorarii grase avocaţilor şi şpăgi consistente judecătorilor...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Ne tot mândrim de câțiva ani pe rețelele de socializare și în viața reală cu dezvoltarea orașului și cu aspectul său în continuă schimbare. Ei, bine, iată că, prin aceste scumpiri, devenim într-un fel parteneri ai dezvoltării urbei. Iar modernizarea costă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.

Pasztor Sandor, şeful ABA Crişuri: "Rupem o felie cât mai mare de bani pentru Oradea"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De peste zece ani conduce instituţii publice, dar numai în domeniul pentru care are pregătire. Inginer hidrotehnist, Pasztor Sandor susţine că în calitate de director al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri se străduieşte să aducă din Capitală cât mai mulţi bani pentru lucrările necesare pe cursurile de apă din Bihor.

Fiind şi consilier municipal, susţine că lucrările pornite pe malurile Crişului Repede în Oradea se datorează deopotrivă colaborării cu Primăria şi sprijinului primit de la colegul său UDMR-ist Laszlo Borbely, ministrul Mediului. Dorinţa lui Pasztor este să vadă că nu mai rămâne nimic de lucru în privinţa apelor, pentru că apoi va avea, poate, mai mult timp pentru marea pasiune: pescuitul.

Colaborarea e cheia

- În afara apartenenţei la UDMR, ce v-a recomandat să ajungeţi şef peste Administraţia Bazinală Apă Crişuri?

- Am terminat Facultatea de Construcţii la Timişoara în 1991, secţia Construcţii Hidrotehnice şi Îmbunătăţiri Funciare. Imediat după absolvire m-am angajat la IELIF (n.r. - Întreprinderea de Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătăţiri Funciare) Bihor, unde am parcurs treptele de la inginer stagiar până la director regional. În 2009 mi-am schimbat prima oară locul de muncă, dar rămânând în domeniu, la Apele Române. Am devenit directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri în februarie 2010. Asta mi-e meseria, nu a fost o numire pur politică. Ar fi fost aşa dacă eram inginer mecanic, de pildă.

- Aţi reuşit să schimbaţi ceva în interiorul instituţiei, sau v-a "dresat" sistemul?

- Cel puţin zece ani am fost director la cealaltă instituţie şi este altfel când omul a fost mult timp în poziţii de conducere. Ştii cum să procedezi. Eu zic că ABA funcţionează legal.

- Faptul că acum se fac lucrări pe malurile Crişului în Oradea se datorează implicării Primăriei sau a sprijinului politic, ţinând cont că ministrul e tot UDMR-ist?

- Este rezultatul unei conlucrări sănătoase între Ministerul Mediului şi autoritatea locală. În plus, Legea Apelor explică foarte clar: pentru orice faci pe teritoriul unei localităţi trebuie să dai mâna cu autoritatea locală. Primul pas în reabilitarea malurilor din aval de Podul Decebal, unde era un pericol public, a fost să am o discuţie cu domnul primar Ilie Bolojan şi cu doamna viceprimar Rozalia Biro. Fiecare a avut sarcini: eu am făcut tot posibilul să fie alocate fonduri, ABA a făcut balustradele şi taluzul, iar Primăria a asfaltat, a adus băncile şi iluminatul. Nu puteam realiza nimic dacă lucram în defazaj, s-a văzut ani de zile ce înseamnă asta.

La plimbare, pe Criş în jos

- Anul trecut ABA a amenajat promenada între Podul Ferdinand şi fostul centru de calcul. A fost o lucrare necesară? Şi reuşită?

- Din punct de vedere hidrotehnic, a fost necesară sută la sută, pentru că malul era deteriorat. Şi ca aspect era mai mult decât necesară. Eu zic că a fost şi reuşită lucrarea, chiar dacă am intervenit ulterior, pentru a rezolva problema apei care băltea. S-a inundat anul trecut, dar noi am încercat să nu ridicăm lucrarea foarte sus comparativ cu luciul apei. Când va veni iar apa, se va mătura şi nu va fi nicio problemă.

- Acum lucraţi între podul Dacia şi cel "al intelectualilor". Cât costă, cum merg lucrările şi când vor fi încheiate?

- Lucrările sunt în avans, fiindcă ne-a permis vremea, aşa că în august s-ar putea să terminăm. Costă aproximativ 3 milioane de lei.

- Aţi salvat toţi plopii de pe malul râului sau aţi şi tăiat din ei?

- Aşa cum am promis, un singur plop a fost tăiat. Era la vreo 2,5 metri spre interior, era foarte înclinat şi nu puteam să-l salvăm. Oricum, vom planta copaci după ce terminăm lucrările.

- Pe segmentul din centrul oraşului, sub geamurile Primăriei, când ajungeţi?

- Mingea este la Primărie, pentru că sunt probleme cu evacuarea apelor pluviale. Spre toamnă va începe reabilitarea reţelei subterane de canalizare în acea zonă, iar când aceste lucrări se termină, o preluăm noi. N-are rost să facem o lucrare care ulterior să fie spartă.

Investiţii peste tot

- Ce alte investiţii mai plănuiţi?

- În Oradea au început două lucrări însemnate. Una e amenajarea pârâului Adona (n.r. - din Nufărul), pe care noi îl vom întuba, după care Primăria va face acolo un parc. O altă lucrare e întubarea Crişului Mic, în Episcopia, unde se va face pistă de biciclete. Ambele sunt lucrări cu bugete mari. Facem tot posibilul să rupem de la Ministerul Mediului o felie cât mai mare de bani pentru Oradea. Şi în judeţ sunt investiţii însemnate în curs. Una e barajul de la Corbeşti, comuna Ceica, important pentru că totdeauna când plouă 20-30 de litri pe metrul pătrat, primele probleme le avem în această zonă. Am obţinut 6 milioane de lei şi, după promisiunile de la Guvern şi Minister, anul viitor o finalizăm. Importantă e şi acumularea pe care o pornim în zona Criştiorului, pe un afluent al Crişului Negru din sudul judeţului.

- Ce impact are construirea de poduri în Oradea? Ne trebuie poduri sau nu?

- Podurile bine gândite sunt necesare, precum cel de pe Densuşianu, fiindcă prin centură eliberăm traficul greu din oraş. La cel de lângă Sala Sporturilor şi eu, ca şi consilier local, am stat pe gânduri, dar adevărul e că va rezolva traficul din zona Decebal şi Ioşia Nord. Cel de la Dragoş Vodă este mai mult de agrement, dar nu strică nici el.

- Lucrările la priza de apă din Oradea s-au finalizat? Pot merge orădenii acolo ca să se scalde?

- În anii '70, când a început construcţia cartierului Rogerius, o bună parte din deşeuri a fost cărată pe malul Crişului. De anul trecut am început să le scoatem din albie şi sper că la mijlocul verii terminăm igienizarea. Va fi o problemă, însă, păstrarea curăţeniei.

Bihorenii, feriţi de inundaţii

- Cât de poluate sunt apele din judeţ? Care stă cel mai prost din acest punct de vedere şi pe ce porţiuni? În ce constă poluarea?

- Gradul de poluare a apelor merge de la 1 la 5, doar apele din vârf de munte, unde nu ajunge omul, fiind de gradul 1. Bihorul are ape preponderent de gradul 2. În general, poluarea înseamnă deversări de canalizare în văi sau pârâuri. Una din cele mai poluate ape era Crişul Mic: gradul 4. După ce s-a introdus canalizarea în Episcopia a ajuns la gradul 3. Acum urmează să decolmatăm şi să întubăm zona, şi sper să ajungem la o condiţie normală.

- Cine poate sancţiona persoanele care deversează deşeuri în ape? Se dau vreodată amenzi?

- Noi sancţionăm entitatea care asigură serviciile de canalizare, iar acestea aplică sancţiunea poluatorilor. Nu am avut incidente deosebite anul trecut, dar totuşi s-au dat amenzi de multe miliarde.

- Cum colaboraţi cu autorităţile din Ungaria pe probleme de resort?

- E simplu să zic foarte bine, pentru că sunt membru al comisiei mixte şi al subcomisiilor de apărare împotriva inundaţiilor şi de gospodărire a apelor de zece ani. Dar adevărul chiar acesta este: colaborarea e una model. Ungurii nu colaborează atât de bine cu austriecii pe probleme de ape de frontieră precum colaborează cu noi.

- Sunt bihorenii protejaţi contra inundaţiilor? Care râuri prezintă cele mai mari riscuri?

- Din ce în ce mai bine protejaţi. De anul trecut Barcăul e sigur, iar Crişul Repede e protejat de acumulările din amonte de Oradea. La Crişul Negru lucrăm intens, şi până anul viitor rezolvăm problemele mari. Totuşi, nimeni nu va putea garanta niciodată că nu vor avea loc inundaţii.

Pentru foarte puţine lucruri bag mâna-n foc

- De ce nu avem vaporaşe în Oradea pe Criş?

- Se poate naviga în scop de agrement cu ambarcaţiuni foarte uşoare pe anumite tronsoane ale Crişului Repede. Nu avem vaporaşe deoarece Crişul Repede are o viteză de curgere destul de mare, de unde îi vine şi numele, dar şi pentru că debitul variază zilnic, din cauza funcţionării barajelor din amonte cu scop energetic. Se poate concepe în schimb un restaurant pe Criş, cum de altfel şi dorim să facem cu autoritatea locală.

- Cum se întâmplă la ABA când se schimbă conducerea? Firmele de casă se schimbă unele cu altele, sau cele vechi se adaptează noilor vremuri?

- Constructori sunt şi vechi, şi noi. Sunt lucrări licitate în jurul anilor 2000, din care s-a executat cam 20% şi acum s-a obţinut finanţare. Dar, de exemplu, anul trecut, la cinci lucrări noi, un singur constructor este din "garda veche".

- Băgaţi mâna în foc că licitaţiile pentru concesionarea unor cursuri de apă sau lacuri sunt corecte şi nu trucate?

- Pentru foarte puţine lucruri aş băga mâna în foc. Dar eu sper că au fost corecte.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan, primarul Oradiei - Merge înainte pe drumul pe care şi-l croieşte

Gavrilă Ghilea, prefectul Bihorului - Un om care calculează totul

Rozalia Biro, viceprimarul Oradiei - Perseverentă în atingerea ţelurilor ei

Lucia Varga, fost secretar de stat la Ministerul Mediului - Harnică şi devotată celor care au ales-o

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@huh
:))) excelent comentariu ! subscriu !
Postat 16 Mai 2011, 19:43 de oradean
hotii
spitalul de copiii, parcul copiilor din apropiere, spitalul judetean (modernizarea), maternitatea (modernizarea), toate au fost facute de filip groza. bolojan nu apuca "sa tencuiasca" ce au construit ceilalti dinaintea lui. ungurii cu kiss si zita koncsek in frunte au facut "modernizari si retrocedari" gen cadea. bine a spus anca, ca udemeristii, bineinteles ca si tokesistii sunt tot cu ochii dupa furat. acum vor sa fure pamant, peste 10000 (zece mii) de km patrati !
Postat 16 Mai 2011, 19:16 de radar
hudimeristi
ca cum liderii, ca cum alegatorii. cretini frustrati...
Postat 16 Mai 2011, 18:57 de lol
pt kaboou
esti prost ! bai, da esti prost de urli in gura mare si mai esti si escroc sau poate tocmai din cauza aiai! posibil satie se traga de la gena ta ? despre ce etnie vorbesti, * frustrat ? toti ungurii sunt udmr-isti ?
Postat 16 Mai 2011, 18:47 de Loaici
@anca
Mai fata (daca esti fata ) mai ieri ma spurcai ca nu m-am indragostit de tigani si acu vrei sa incerci sa stigmatizezi o intreaga etnie doar pe criterii etnice !? Mai, mai !Ia treci si iubestei un pic pe toti (atunci cand termini cu tiganii, bineinteles ) sa ii integrezi aici in noi !
Postat 16 Mai 2011, 17:12 de SCORTOSUL
@cadea
Ceea ce am vrut sa zi mai este ca asta desi ca toti ungurasii udmr_isti fura cat poate mai face cateceva si pentru oras spre deosebire de politruci romani (vezi Filp) care nu au facut decat pentru ei si numai pentru ei !! Iar Kabou esti tu mai !! Intelegerea ta este destul de limitata asa ca incepe cu povestile nemuritoare si dupa aceea citeste comentarii ! Poate ai sa intelegi mai bine cand vei citi !
Postat 16 Mai 2011, 17:09 de SCORTOSUL
La naiba cu toate Crisurile
Administratia Bazinala de Apa Crisuri are in grija numai Crisul Repede sau si pe celelalate doua (Negru si Alb) ??? Daca este vorba de toate trei, atunci Pasztor recunoaste deturnarea de fonduri publice, preponderent catre malurile pe care se plimba el zilnic cind da raportul la Rozalia, pentru neimplinirile fata de Bolojan.
Postat 16 Mai 2011, 13:48 de Care
fomistiI srl
udemeristii sunt o adunatura de fomisti nesimtiti. SA VA FIE RUSINE, LEPRELOR ! nu faceti decat gargara ieftina si sunteti tot cu ochii dupa furat!
Postat 15 Mai 2011, 22:40 de anca
@kaboou care de data asta posteaza "scortosul"
esti un ungur frustrat! cu alte cuvinte, nu conteaza ca fura daca-i ungur ! RUSINE !!! huuu......
Postat 15 Mai 2011, 21:58 de cadea
MDA!
ASTA E DIN TRUPA LUI KISS SI II MANA PE CEI DE LA REPCON UNDE VREA MUSCHIUL LUI !! II PICA SI LUI DIN PLIN DAR...... DAR FACE CEVA SI PENTRU ORADEA !!!! PT. ASTA BRAVO LUI !! DIN PACATE PANA ACUM DOAR UNGURII AU FACUT CEVA CONCRET SI PENTRU ORADEA !!! CA DESPRE ROMANASII NOSTRI NUMAI DE ... RAU !
Postat 15 Mai 2011, 18:38 de SCORTOSUL
mda
dupa cum tine gura cascata, cand vine vorba de felii cat mai mari, se vede treaba, de la o posta, ca e din trupa lui kiss, biro si zita koncsek.
Postat 15 Mai 2011, 15:16 de huh
replica la articol si la laudele directorului ABA Crisuri Pasztor Sandor
Domnu Pasztor Sandor seful ABA Crisurimai bine sa ne spuna cum i-a aratat palma stinga pe antebratul drept adeca,, POULA ``este voastra ABA Crisuri le-a zis primarul PeNaL Pasca Ioan padureanul cheretit mare hotz mare bandit viitor pouscariash din Primaria Girisul de Cris cind a venit vorba cine este proprietar pe balastiera ale carei impozite merg la primaria Girisul de Cris si nu la directia ABA Crisuri Bihor?Balastiera la care i-a facut reclama penalul Pasca pe Jurnal Bihorean!Dar balastierele ilegale de pe Crisul Repede in aval de Sintandrei care sunt exploatate de catre primarie si consilierul local penal Miculita Ioan si Vosneac cu ifronul de-i incarca si vind pietris si nisip ,ca sa intelegem si romanii simpli din comuna ca suntem prosti ,d-al bagam in puscarie:))=))Dar spatiul terenul agricol de lunca dintre digurile de protectie impotriva inundatiilor care apartin zice-se apartin primariei Girisul de Cris si Toboliu si nu apartin ABA Crisuri.Sa ne explice domnul director cum prin abuz de functie si hotie are pretentie PeNaLul Pasca Ioan padureanul cheretit mare hotz mare bandit dreptul sa faca ce vrea in proprietatea ABA Crisuri .Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 15 Mai 2011, 13:03 de Romanul Simplu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Merită vizitat! Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat (FOTO/VIDEO)
 • O oră de linişte, din respect pentru autişti, în toate magazinele Kaufland, la iniţiativa Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal (FOTO)
 • Modelul elveţian funcţionează în Bihor: Zeci de salvatori montani, instruiţi la centrul înfiinţat într-un program elveţiano-român (FOTO)
 • Podul Centenarului a fost inaugurat de o Dacie tricoloră, în prezenţa comisarului european Corina Creţu (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, România! Festivităţile de 1 Decembrie s-au încheiat în premieră cu un foc de artificii (FOTO/VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON