URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2018, 09:48

Partidul e în toate! Război cu reclamaţii şi controale între şeful APIA şi cel al Direcţiei Agricole Bihor

Partidul e în toate! Război cu reclamaţii şi controale între şeful APIA şi cel al Direcţiei Agricole Bihor ATAC LA DIRECTOR. Vremea în care şeful APIA, Florian Pavel (dreapta), şi cel al Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan (stânga), împărţeau colegial aceeaşi masă a trecut. "Am bănuiala că toate controalele făcute în ultima perioadă la Direcţia Agricolă au pornit de la Pavel. E un fel de cartonaş roşu, pentru că băiatul meu a reclamat măgăriile din APIA", spune Hodişan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În doar doi ani de guvernare PSD, instituţiile locale s-au prăbuşit ca-n cele mai negre vremuri ale domniei lui Adrian Năstase. Funcţionari publici monitorizaţi să nu crâcnească partidului sunt presaţi să încheie acte peste voinţa lor, iar rebelii sunt pedepsiţi, cu familie cu tot!

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bihor (APIA), condusă de Florian Pavel, PSD-ist de şcoală veche, este cel mai bun exemplu. BIHOREANUL a descoperit că o sesizare făcută inspectorilor antifraudă de funcţionarul Bogdan Hodişan, subaltern al lui Pavel, a fost urmată de descinderi la Direcţia pentru Agricultură, condusă de tatăl reclamantului, Nicolae Hodişan. Ca să îşi bage minţile în cap...

"O încercare de fraudare"

Bogdan Hodișan, angajat APIAScandalul a pornit de la unele suspiciuni de fraudă cu fonduri europene. În martie 2018, tânărul Bogdan Hodişan (foto), şef birou în cadrul APIA Bihor, detaşat de la Marghita la Oradea pentru gestionarea cererilor de plată ale fermierilor cu peste 50 hectare de teren în Campania 2017, i-a sesizat în scris directorului instituţiei, Florian Pavel, unele nereguli.

Tânărul descoperise că, peste voinţa sa, consilierul superior în cadrul Serviciului Control Teren, Gheorghe Leucea, făcuse modificări în două dosare gestionate de Hodişan. Leucea justificase pe calculator erorile din dosarele Erdeiagro SRL şi PFA Erdei Ioan Robert, făcând posibil ca respectivul Erdei să primească subvenţii de 22.000 euro aferente unei suprafeţe de 100 hectare. "Consider acest fapt ca fiind o încălcare a legislaţiei în vigoare şi o încercare de fraudare", scria funcţionarul.

Batista pe ţambal

Hodişan aflase întâmplător, în octombrie 2017, că suprafaţa declarată de Erdei ca fiind plantată cu porumb ar fi nelucrată, iar în noiembrie Leucea modificase declaraţia fermierului înregistrând, ca exploataţie, plante de nutreţ. Uşor de cultivat şi greu de identificat din fotografii, "ierburile" pot justifica încasarea de subvenţii pe terenuri nelucrate. Odată făcute modificările de Leucea, Hodişan, ameninţat voalat cu retrimiterea la Marghita, a închis dosarele ca bune de plată. Dar nu a lăsat lucrurile aşa!

Funcţionarul şi-a reclamat colegul la directorul executiv Cristian Câmpan, şeful ierarhic. Localnic din zona Salonta, la fel ca Leucea şi Erdei, Câmpan l-a repezit, aşa că tânărul s-a plâns apoi directorului general Florian Pavel. Tot degeaba! "Domnul director Pavel m-a rugat să nu fac nicio sesizare, pentru că urma auditul european şi aş face rău instituţiei şi ţării", povesteşte Bogdan Hodişan.

Etichetat protestatar

Florian Pavel, șeful APIA BihorAdevărul este că, apropiat al ministrului Agriculturii Petre Daea şi tată al europarlamentatului PSD Emilian Pavel, directorul APIA Bihor, Florian Pavel (foto), nu a agreat de la bun început stilul rebel al tânărului Hodişan, apropiat de liberali.

În noiembrie 2017, în urma protestelor de stradă din Oradea împotriva modificării legilor justiţiei, Pavel i-a şi trimis prin email tatălui tânărului, şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, o fotografie cu Bogdan participând la proteste. "M-a găsit într-o fotografie undeva în fundal, mi-a încercuit faţa şi i-a trimis poza tatălui meu, să vadă ce fac în timpul liber", zice funcţionarul.

Conştient că nu va găsi sprijin la directorul instituţiei, câteva zile mai târziu, acesta a reclamat situaţia din APIA Bihor Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) din subordinea Guvernului, înfiinţat tocmai pentru a preveni "sifonarea" banilor europeni. Ca să rămână scris...

Comisia Ariel

Contactat de BIHOREANUL, şeful APIA Bihor, Florian Pavel, recunoaşte că i-a cerut funcţionarului să renunţe la plângeri. "I-am spus: «Bogdane, în acest moment nu se mai poate modifica nimic în dosar. Aşteaptă să treacă auditul Comisiei Europene, ca să nu facem rău instituţiei şi ţării»", confirmă Pavel.

Directorul admite că a cerut tărăgănarea cercetărilor şi Comisiei de disciplină înfiinţate pentru a cerceta dacă fermierul Erdei şi-a încasat subvenţia pe nedrept, dacă Bogdan Hodişan a fost presat să închidă dosarele şi dacă Gheorghe Leucea şi-a depăşit sau nu atribuţiunile. Comisia a lălăit ancheta o jumătate de an, după care, susţine şeful APIA, şi-a reluat atribuţiile. "În 4 septembrie a plecat auditul european, la care am ieşit bine, pe 6 septembrie am convocat din nou comisia, iar acum avem raportul final", spune Pavel.

Atât doar că - în mod previzibil - comisia n-a găsit nicio neregulă. Raportul final a concluzionat că, de vreme ce subvenţia pentru porumb este egală celei pentru nutreţuri, nu există niciun fel de prejudiciu, la fel cum nu există niciun ordin scris care să confirme că Hodişan a fost obligat să închidă dosarele. Totuşi, comisia a decis sancţionarea lui Leucea cu 10% din salariu, timp de 3 luni, sancţiune destul de aspră, pentru că şi-a depăşit atribuţiunile umblând în dosarele altui coleg, chiar dacă susţine că a făcut-o pentru a îndrepta erorile din acesta.

Unde dai şi unde crapă!

Nicolae Hodișan, șefa Direcției Agricole BihorTotuşi, sesizările lui Bogdan au avut şi efecte. La începutul lui august, DLAF a cerut APIA Bihor un punct de vedere cu privire la sesizare. Apoi s-a lăsat cu controale. Culmea, însă, în cel mai pur stil comunist, în loc să descindă DLAF la APIA, a venit şeful Serviciului Control Fonduri Europene pentru Dezvoltare Durabilă, Sorin Petrescu, din Ministerul Agriculturii în inspecţie la... Direcţia Agricolă Bihor, condusă de tatăl reclamantului. Controalele, făcute pe 9 şi 20 august, chipurile în urma unei reclamaţii, încercau să-i găsească şefului instituţiei, Nicolae Hodişan (foto), motive de demitere.

"Căutau date despre firma lui soacră-mea, legături între mine şi un fermier pe care îl cheamă tot Hodişan şi altele. Am solicitat, prin avocat, copia reclamaţiei în baza căreia a venit Corpul de Control de două ori în două săptămâni, dar n-am primit-o încă", spune directorul.

Hodişan bănuieşte că în spatele controalelor stă chiar directorul Pavel, prieten cu ministrul Daea, care a ordonat personal controlul de la Oradea. "Acesta este stilul. Orice neînţelegere atrage şicane". Tatăl este convins că plăteşte pentru "păcatele" fiului său şi se pregăteşte să se apere în Justiţie. "Mi-e tot mai clar că suntem luaţi «la pachet». Aşa e în sistemul de stat...", spune directorul.

"Om de omenie"

Pus în faţa faptelor, Florian Pavel neagă, însă, orice implicare. "Nu am nicio legătură cu ce i se întâmplă lui Hodişan. De altfel în perioada 16 august - 3 septembrie, când au fost controalele, eram în concediu", argumentează directorul. Pavel zice că descinderile de la Direcţia Agricolă au avut loc din vina directorului. "Din câte am înţeles, domnul ministru a dat un ordin legat de gestionarea pestei porcine, iar Nicu l-a dat la presă. A ieşit scandal, ministrul l-ar fi apostrofat pe Hodişan într-o videoconferinţă, iar acesta i-a răspuns nepotrivit", povesteşte PSD-istul. Pavel se aştepta să fie bănuit că stă la baza reclamaţiei. "I-am spus lui Nicu: «Indiferent ce va fi, să nu te uiţi spre mine. N-am nicio legătură»".

De altfel, convins că ministrul este "un om de o aleasă omenie", Pavel l-a şi sfătuit pe Hodişan să meargă la Bucureşti cu căciula în mână şi să-şi ceară scuze. "Între mine şi domnul ministru Petre Daea este o relaţie de respect reciproc începută în 2001, de 17 ani, dar nu îmi permit să mă trag de şireturi cu dumnealui", argumentează directorul. Poate, eventual, să pună o vorbă...


DNA PE FIR
"Gol nu avea cum fi"

Contactat de BIHOREANUL, fermierul Ioan Robert Erdei, care lucrează peste 1.300 hectare de teren, se consideră victimă în toată povestea. "În 2017 am angajat pe cineva să îmi gestioneze dosarele. Când a plecat, mi-a spus: «Totul e în regulă, îţi iei subvenţia». N-a fost aşa", zice fermierul.

Erdei spune că nu îşi mai aminteşte situaţia terenului din Husasău de Tinca. "Poate că s-a terminat porumbul şi am pus altceva, dar gol nu avea cum fi. Trebuie să am producţie, ca să plătesc arenda".

Agricultorul refuză, însă, să intre în alte amănunte. "Nu vreau să vorbesc despre asta. Nu e bine. Am fost deja în primăvară la DNA să dau declaraţii", spune Erdei. Deci povestea s-ar putea să aibă continuare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Pentru "mizeriile" anti-socialiste făcute la conducerea DLAF, fostul procuror de la conducerea acesteia a fost mutat înapoi la DNA !?!
Așa că, haita de prădători ai PSD și-au adus la DLAF un om de încredere, pro-guvernare în totalitate !?! Doar că "acoperiții" de la OLAF, structura europeană de audit de la Bruxelles, este deja informată și despre "mizeriile" pe care unii, ca acest politruc Pavel, vor să le acopere !?! Așa că, să nu vă surprindă că socialismul românesc o să o ia "pe arătură" cât de curând ... începând chiar cu "tătucul" Dragnea !?!
Postat 01 Octombrie 2018, 10:31 de CrisDumi
Doi smecheri exact la fel
Ambii sunt doi excroci renumiti, ei nu se suporta pt ca sunt exact la fel, doar ca hodisan e mai destept, pavel e mai bandit. Evident ca din treaba asta pavel va iesii cu basma curata pt ca e sprijinit de puterea locala si de catre fiu. Ambii fii sunt exact la fel, tineri, se cred foarte destepti pe unul il ajuta mintea si se descurca cu cate un tun, e bagat pe baruri si cluburi iar pe celalalt il ajuta servilismul politic si obrazul gros... *dupa ce C. Pop la luat sub aripa lui si pe emilian si pe grasul de L.S. cand a fost mom i au intors spaele si s au gudurit pe langa mang. emilian e acum euro parlamentar si e atat de adanc bagat in PSD incat e aproape imposibil sa i se intample ceva, el de 15 ani e organizator de activitati la tineret nu doar pe Bihor ce si in tara, se cunoaste cu toti. Seniorii sunt aici din partea desteptaciunii intruchipate a lui hodisan jr, care ar trebui sa stea ascuns in cotet la cat e de destept..., nu e pacat de nici unii, ambele familii sunt jalnice (exceptie fac partile feminine pe care nu le cunosc dar am auzit ca sunt femei si fete de exceptie, carora le cer scuze pentru randurile astea despre sotii, copii si fratii lor) singura lor sursa de venit e politica locala, si hodisan si pavel aceeasi incompetenti fara coloana, exact la fel! (a nu se confunda cu Hodisan de la DSV, si cu fii inginerului Hodisan, baieti de exceptie, modele pentru generatiile lor)
Postat 27 Septembrie 2018, 19:53 de unucareiicunoastepeambii
Voi vă dați seama
Că în cazul unui război, România nu e pregătită. Avem militari și soldați, avem și ceva logistica , dar avem și generali care sunt interesați de funcția din partid. Nu mai avem un Mosoiu, un Antonescu. Cine ar putea fi Captain România, Mircea Badea????
Postat 27 Septembrie 2018, 11:49 de Sandu1206
Romănia în anul centenar
Așa arată instituțiile statului în anul centenar , instituții pline ochi de hoți , incompetenți , neamuri , amante , etc. Este de notorietate , faptul că dacă încerci să te înscrii la vreun concurs organizat în domeniul public fără sprijin , nu vei avea nici o șansă întrucât căștigătorul se știe dinăintea organizării concursului.
Postat 27 Septembrie 2018, 11:33 de geoni
Hodisan :)))
S-a gasit fix traseistul de Hodisan la al 6-lea partid, lingau de serviciu, sa comenteze. De ce nu zici cum a ajuns fi-tu acolo? Traseist ca taica-sau. Bine l-ai educat. Doi viermi fara coloana.
Postat 27 Septembrie 2018, 10:45 de Ion75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON