URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
10 Septembrie 2010, 16:10

Părinţi de coşmar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
O luptă între părinţii unui copil din Beiuş a degenerat într-un adevărat război al orgoliilor, care se poartă şi după patru ani de la divorţ.

Mama, Iulia, susţine că fostul ei soţ, care locuieşte în Bucureşti, vine să-şi vadă copilul din an în paşti, şi nu de dragul lui, ci doar ca să-şi bată joc de ea. Bărbatul, Leonard, zice contrariul: nu-şi poate vizita copilul fiindcă ea nu-l lasă sau, când o face, îl înjoseşte în faţa acestuia.

În bătălia neghioabă care nu se mai termină, copilaşul a devenit o victimă. O recunosc ambii părinţi care, însă, în loc să facă pace, se folosesc în continuare de el pentru a-şi continua războiul...

Iubire la mica publicitate

05 Leonard.jpgLeonard (foto) recunoaşte că şi-a cunoscut soţia după un anunţ dat la rubrica de matrimoniale a unui ziar, în 2002. Avea 44 de ani, era inginer la o firmă şi nu avea timp să umble după femei. În plus, era mai pretenţios şi retras, motiv pentru care nici nu şi-a găsit până atunci jumătatea. N-a fost să fie, nici cu anunţul.  Iulia, o stomatoloagă de 31 de ani care i-a răspuns la mesaj, nu era ce căutase. Însă, zice el, şi-a dat seama târziu.

"S-a mutat la mine în Bucureşti şi ne-am căsătorit în scurt timp. Dar relaţia a scârţâit. Nu diferenţa de vârstă era problema, ci faptul că Iulia era foarte autoritară şi nu accepta un alt punct de vedere decât al ei. Am crezut că în timp lucrurile se vor aşeza, dar m-am înşelat", povesteşte bărbatul.

Problemele s-au accentuat în doi ani. Tânăra a rămas însărcinată, iar după ce s-a născut copilul, în februarie 2005, scandalurile s-au înmulţit. Au încercat să-şi salveze căsnicia, apelând la un consilier marital, dar la a doua şedinţă Leonard s-a trezit singur. Iulia n-a mai vrut să meargă. S-a mutat la părinţii ei, în Tecuci, şi a luat şi micuţul cu ea. După un an, a cerut divorţul şi custodia copilului. Fostul ei soţ a acceptat, cerând în schimb dreptul de a-l vizita. L-a şi primit. O dată la două săptămâni, în vacanţe şi de sărbători.

Vizite cu palme...

De la divorţul din 2006 şi până acum, când băiatul a împlinit 5 ani, Leonard şi-a văzut copilul foarte rar. "De la început era pusă pe scandal şi îmi băga beţe în roate. Când am fost să-l văd la Tecuci, Iulia şi familia ei mi-au lovit prietena şi m-au reclamat şi pentru furt. A fost un adevărat circ. Mi-au reproşat că le-a dispărut o brăţară de aur. O prostie. De atunci am decis să merg doar cu executor judecătoresc, ca să am martor, să nu mi se însceneze ceva", spune Leonard.

Apoi, după ce Iulia s-a recăsătorit cu un bihorean şi s-a mutat la Beiuş, la şi mai mare distanţă de Bucureşti, vizitele s-au rărit pe măsură. Însă, zice el, nu doar din cauza lui, ci tot din vina femeii. În prima fază, când ştia că urmează să vină în vizită, Iulia pleca de acasă cu copilul ori, dacă nu apuca, îl trimitea la plimbare pe motiv că băieţelul e bolnav şi nu poate fi scos din casă. Când accepta, totuşi, să-l primească în locuinţă, întâlnirea se transforma în coşmar pentru că ajungeau la ceartă şi chiar la bătaie. "Fosta soţie a ajuns să-mi dea cu un sertar în cap", susţine Leonard. "Fostul soţ mi-a tras o palmă", pretinde femeia.

... şi cu Poliţia

A urmat un adevărat război, dus fără economie de muniţie. Începând din 2007, Leonard a făcut plângeri după plângeri la Autoritatea Tutelară, dar şi la Parchetul Beiuş, acuzându-şi fosta soţie că-i obstrucţionează dreptul la vizite, că "abuzează emoţional copilul", insuflându-i "un sentiment de insecuritate" , fapt pentru care băieţelul nu-l cunoaşte ca tată.

Mai mult, din 2008, înainte de fiecare vizită, bărbatul cerea să fie însoţit de un poliţist din Beiuş, de un executor şi de un reprezentant de la Protecţia Copilului, ca observatori. Doar aşa reuşea să-şi oblige soţia să respecte sentinţa de divorţ, care-i permite să-şi vadă fiul. Însă, se plânge el, vizitele erau un dezastru: nu reuşea să-şi apropie copilul pentru că maică-sa nu îl pregătea "psihic" în prealabil.

"Vizitele erau sub supraveghere strictă, în faţa casei. Mi-a interzis să duc copilul în oraş, pentru că în sentinţă nu se specifică asta în mod expres, motiv pentru care vizitele nu şi-au putut atinge scopul, iar abuzarea copilului în relaţia cu mine s-a agravat. În loc să-l liniştească pe copil, să-l pregătească pentru întâlnirea cu mine, cu tatăl său, l-a învăţat tot felul de răutăţi. La ultima vizită, în mai anul acesta, copilul m-a scuipat, mi-a aruncat ochelarii, m-a înjurat", pretinde bărbatul.

El e de vină

05 Iulia.jpgDe cealaltă parte, Iulia (foto) susţine că nu e singura vinovată şi că bărbatul îşi vede rar copilul nu pentru că ar fi obstrucţionat, ci fiindcă nu vine când trebuie. "Nu i-am interzis să vadă copilul. Minte. Vine când vrea, o dată la câteva luni, dar face scandal ca să mă facă de râs, să mă distrugă. Mi-a trimis poze cu o femeie în zeghe, cu mesajul că nu se lasă până nu mă vede după gratii. Nu înţelege că nu-i putem sta la dispoziţie cum vrea el! Avem şi noi un program, să ni-l respecte!", se apără femeia.

"Anul trecut a planificat o excursie cu copilul, dar n-a mai apărut", adaugă ea. "M-a notificat prin executor judecătoresc să-i pun copilul la dispoziţie, exact aşa s-a exprimat, ca şi cum era un obiect. Şi să-l pregătesc fizic şi psihic, astfel încât să-l poată duce în afara localităţii, şi apoi nici n-a mai venit, nici nu mi-a explicat motivele". Pentru a se răzbuna, Iulia l-a reclamat imediat la Judecătorie, cerând să i se interzică vizitele pentru că a "traumatizat emoţional copilul" prin absenţa de la întâlnire.

Nebunii

Femeia susţine că nu şi-a întors copilul împotriva fostului soţ, ci băieţelul îl respinge deoarece e speriat de comportamentul acestuia. "Vine cu poliţişti, să-l ia cu forţa! Copilul s-a speriat în aşa hal că a plâns toată ziua şi a trebuit să-l duc la spital. A ameninţat că se sinucide dacă îl las cu el!", spune Iulia, care crede că Leonard are probleme psihice care îl vor marca şi pe micuţ.

"E nebun, a şi fost internat în Bucureşti cu psihoză paranoidă. Acuma îmi distruge băiatul şi se miră că nu vrea să îl vadă!".

Cum era de aşteptat, Leonard ripostează. "Ea a înnebunit copilul, pentru că îl abuzează psihic. Mă denigrează în faţa lui, îi cere să-mi vorbească urât, să nu mă însoţească, să nu vorbească cu mine. Iar copilul refuză să mă accepte. Sigur că băiatul are nevoie de consiliere, sunt de acord. Dar din cauza ei, că e dusă, nu a mea", spune bărbatul.

Copil pe proces verbal

Ca dovadă, Leonard invocă un incident de acum câteva săptămâni, când a încercat să-şi ia copilul într-o scurtă vacanţă la Bucureşti. Nu a sunat-o pe fosta soţie, ci a notificat-o, ca de obicei, prin intermediul Poliţiei. "Am primit răspuns, că Iulia era de acord să-l vizitez, dar eu am spus clar că vreau să-l iau cu mine. Mi-a transmis că-l voi putea lua doar cu proces verbal, cum că mi-l predă sănătos şi că îmi asum răspunderea să-l înapoiez tot sănătos", povesteşte bărbatul.

La Beiuş, însă, surpriză: femeia împachetase şi a plecat de acasă. "M-am dus cu executor şi poliţist, ca de obicei, dar m-am dus degeaba. A trebuit să mă întorc la Bucureşti fără copil. Nu ne dă nicio şansă să ne cunoaştem", se plânge tatăl, justificând astfel reclamaţiile făcute împotriva fostei soţii la Protecţia Copilului.

Legea iubirii

Situaţia a rămas, totuşi, neschimbată. "Am făcut tot ce puteam. Am trimis observator la vizitele paternale, am încercat să-i consiliem pe toţi trei, dar mama s-a opus, ne-a ameninţat cu judecata, că o stresăm. Am făcut anchetă să vedem situaţia copilului şi a rezultat că acesta nu e în pericol. Nu trăieşte în mediul cel mai fericit, dar nu putem face nimic. Nu există o lege a iubirii, care să oblige părinţii să se înţeleagă măcar pentru liniştea copilului. Numai Dumnezeu le poate da minte!", spune şeful Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bihor, Szarka Arpad.

Urmarea? Doar instanţa mai poate face dreptate. Dar nici judecătorii nu au reuşit să-i pună de acord, aşa că în prezent cei doi sunt implicaţi în nu mai puţin de 10 procese. Bărbatul cere magistraţilor noi condiţii de vizitare, mai multe drepturi asupra copilului, dar şi să-i interzică fostei soţii să participe la întâlnirile cu copilul. Femeia, în replică, pretinde să i se verifice anual veniturile bărbatului, pentru a se recalcula pensia alimentară.

Pe lângă procesele civile, cei doi au strâns şi 13 dosare penale în care se acuză de abuzuri. El pe ea de nerespectarea dreptului la vizitare, iar ea de lovirea copilului. "În două cazuri, femeii i s-au aplicat amenzi administrative pentru încălcarea dreptului tatălui la vizite. În rest, s-au dovedit fabulaţii", spune prim procurorul Parchetului Beiuş, Gligor Sabău.

Victimă pe termen lung

Nici unul din părinţi nu are de gând să îngroape securea războiului şi să se pună la masa tratativelor. Bărbatul continuă cu reclamaţiile, iar femeia, în absenţa altei arme, îl pedepseşte cu ce ştie că-l doare mai mult: ţinându-l departe de copil.

În timp ce lupta orgoliilor nu se termină, băieţelul trăieşte o adevărată dramă, sesizată şi de psihologul grădiniţei pe care o frecventează. "Are tendinţe de agresivitate şi deficienţe de atenţie. Din punctul meu de vedere, copilul e traumatizat tocmai din cauza părinţilor", a declarat Madoneschi Editha, chemată ca martor într-unul din procesele foştilor soţi.

Totodată, psihologul a mai arătat că, în lipsa unei consilieri de specialitate - refuzată de mamă - şi a ajutorului din partea părinţilor, copilul are toate şansele să rămână traumatizat pe restul vieţii şi, la rândul lui, să reproducă mizeria pe care o vede acum la oamenii "mari". Aceasta e, de fapt, concluzia tristă a întregii poveşti...


DISCRIMINAT
Un tată în Parlament

Leonard nu s-a jenat să-şi ridice în faţa deputaţilor problema cu fosta sa soţie, bombardând cu petiţii Comisia pentru egalitatea de şanse, Comisia pentru cercetarea abuzurilor şi Comisia pentru drepturile omului. Motivul? Ca bărbat şi ca tată, se simte discriminat de instituţiile statului care nu iau măsuri împotriva abuzurilor fostei soţii.

În timp ce reprezentanţii  Comisiei pentru egalitatea de şanse i-au răspuns că problemele nu intră în competenţa lor, colegii de la drepturile omului l-au trimis la un psiholog, iar cei de la cercetarea abuzurilor "în instanţă". Adică acolo de unde a plecat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Justitie corecta si impartiala vrem! Ep. Copil (mic), vreau sa divortez de tata!
I. ”Însă, se plânge el, vizitele erau un dezastru: nu reuşea să-şi apropie copilul pentru că maică-sa nu îl pregătea "psihic" în prealabil.” 1. Dimpotriva, dle Leonard: dna Iulia il pregatea/pregateste psihic (prea) bine pe junior, dar, in spirit ...antitata! II. Unde este interesul superior al minorului, dna medic? 1. O mama, cu adevarat responsabila, nu isi: a) victimizeaza/traumatizeaza propriul copil. b) transforma propriul copil intr-un mijloc perfid de santaj/razbunare, la adresa fostului partener de viata! Copilul dvoastra si a dlui Leonard, nu este un obiect, dna Iulia! P.S. Dle Leonard: Nu va lasati antrenat in tot felul de provocari!
Postat 13 Septembrie 2010, 22:45 de parinte responsabil
kjadg
mama e o mincinoasa! copil la 5 ani a amenintat ca se sinucide? nici un copil la 5 ani nu are ganduri suicidare decat daca i le propune mama lui.
Postat 12 Septembrie 2010, 13:22 de florin
parinti de cosmar
Sunt psiholog si o cunosc si pe dna Mladoneschi. Semnalul ei de alarma trebuie luat in serios, cu atat mai mult cu cat se pare ca copilul are probleme datorate conflictului dintre parinti. Am citit si mesajul lui Leonard. E cumplit prin ce trece copilul. Sa se sfatuiasca amandoi cu dna psiholog sa vada cum sa ajute copilul sa nu ramana marcat pe viata.
Postat 12 Septembrie 2010, 09:31 de dinu
parinti de cosmar
Cunosc cazul chiar daca nu locuiesc pe Finisului. O stiu si pe doamna doctor, si pe sotul ei, care e meserias. Daca fostul ei sot chiar e nebun, (eu nu l-am cunoscut personal dar l-a cunoscut fam.Molnar, si nu e adevarat ce spune dna dr), ea poate cere in instanta decaderea din drepturile parintesti, sau ca vizitele sa fie asistate de personal specializat. Inteleg ca cei de la Protectia Copilului i-au invitat la impacare si ea a trecut la amenintari. La noi nu e permis ce face "Iulia" cu copilul ei, care mai e si medic pe deasupra. Nu stiu cine ii poate impaca dar circul din Finisului cand "Leonard" vine la copil trebuie sa inceteze.
Postat 12 Septembrie 2010, 08:53 de o beiusanca
parinti de cosmar
Mai, Leonarde, lasa copilul in pace ca-l sinucide ma-sa!
Postat 12 Septembrie 2010, 07:29 de silviu
parinti de cosmar
Comenteaza insusi LEONARD, eroul bucurestean al articolului. Desi titlul ma incrimineaza si pe mine, eu apreciind ca in fapt copilul, eu si bunicii octogenari din Bucuresti suntem VICTIMELE CONFLICTULUI, consider in general articolul ziarului ECHILIBRAT, chiar daca a preluat ca atare toate afirmatiile aberante si calomnioase ale Iuliei. Intipariti-va incredibila ei afirmatie precum ca “copilul (in varsta de 5 ani)… a ameninţat că se sinucide dacă îl las cu el!\\" si veti intelege CAT DE REAL ESTE IN RISCUL COPILULUI DE A SE SEPARA DE TATA. Cum spunea primul procuror de Beius, in afara acuzatiilor de obstaculare a relatiei mele cu copilul, pe termen lung, sanctionate de Parchet si confirmate de instanta de judecata, in seama mea nu s-a putut consemna niciun comportament negativ. Din pacate institutiile de protectie a copilului nu au consemnat vreodata niciun fel de comportament negativ din partea mamei, DESI ACESTA FUSESE RETINUT SI SANCTIONAT DE PARCHET SI DE INSTANTA DE JUDECATA, permitandu-i sa obstructioneze relatia tata-fiu pe toate caile posibile, inclusiv prin manipularea copilului. Reportera a facut o alegatie eronata majora precum ca \\"Nici unul din părinţi nu are de gând să îngroape securea războiului şi să se pună la masa tratativelor\\", dar lucrurile sunt clarificate de declaratiile doamnei psiholog Mladoneschi si ale domnului director DGASPC Szarka. \\"Am făcut tot ce puteam, am încercat să-i consiliem pe toţi trei, dar mama s-a opus, ne-a ameninţat cu judecata, că o stresăm\\". Eu am incercat intai sa rezolv neintelegerile amiabil, insa Iulia este cea care refuza orice discutie, imi inchide efectiv telefonul. Am incercat apoi medierea prin institutiile de protectia copilului si in final prin mediatorul judiciar, dar refuzul Iuliei a fost categoric. E regretabil ca ORICE problema a copilului trebuie rezolvata in instanta. Probabil ca instanta nu o streseaza deloc pe Iulia de nu doreste rezolvarea problemelor pe cale amiabila. Cat timp copilul se afla la Tecuci il vizitam foarte regulat dar asta nu a ajutat absolut cu nimic intrucat Iulia aducea copilul de 2-3 ani la vizita, il intreba “vrei cu Leonard”, el raspundea “nu” dupa care il retragea in casa imediat. Parchetul din Beius a respins insa scuza ei ca minorul insusi ma respinge, apreciindu-se ca nu are discernamant si refuzul sau nu e valabil. Este de-a dreptul descurajant sa faci de fiecare data sute de kilometri de la Bucuresti la Beius, si sa ti se restrictioneze dreptul de tata. Nu sanctionarea a rezolvat problema. ESTE LIMPEDE CA DACA MAMA COPILULUI IMI PERMITEA ACCESUL FIRESC LA COPIL NU AVEAM NICIODATA MOTIVE SA FAC RECLAMATII LA POLITIE, PARCHET, PROTECTIA COPILULUI, SAU LA COMISIILE PARLAMENTARE. Rog institutiile de protectia copilului sa retina concluziile instantei de judecata precum ca COPILUL ESTE IN PERICOLUL DE A SE SEPARA DE TATA. Il rog pe PARINTELE RESPONSABIL sa ma contacteze. LEONARD 0744.307968
Postat 11 Septembrie 2010, 17:39 de leonard
Justiție corecta și imparțială vrem!
I. De ce, încă: 1. multe cazuri dovedite, de încălcare a prevederilor art. 43, alin. 3, din Codul familiei, nu sunt sancționate conform? 2. mai sunt cazuri in care copiii nu sunt incredintati parintelui, cu adevarat responsabil? 3. mai sunt situații, în care instanta nu sesizează și nu sanctioneaza mărturia mincinoasa, respectiv modul in care copiii sunt manipulați împotriva unuia dintre părinti si îndepărtați de acesta? II. Ca si in cazul femeilor si barbatii nu sunt identici! III. O justitie corecta si impartiala: 1. Exclude, de regula, documente "fabricate" ulterior; 2. Nu pune semnul egal, de exemplu, intre discernamantul unui minor de 10 ani, puternic manipulat si traumatizat, de un parinte iresponsabil si un parinte responsabil, care nu isi transforma proprii copii, in cazuri sociale! 3. Ar trebui sa sesizeze si sa rejecteze, imixtiuni ale sistemului "PCR&Secu", in dosarele de divort cu minori, daca este cu adevarat independenta, precum se pretide!
Postat 10 Septembrie 2010, 17:45 de parinte responsabil
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON