URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2019, 15:18

Palat ars de "Dorei": Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a luat foc din cauza a doi muncitori de la Electrica (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parchetul a pus sub învinuire doi muncitori în cazul incendiului care a mistuit Episcopia Greco-Catolică. Membri ai unei echipe de intervenţie de la Electrica, suspecţii sunt cercetaţi pentru distrugere din culpă fiindcă ar fi legat greşit cabluri la instalaţia de iluminat stradal, eroare care a dus la declanşarea incendiului. 

Începe să se facă lumină în cazul incendiului care a mistuit Palatul Episcopal Greco-Catolic în august 2018. La mai bine de un an după declanşarea cercetărilor, timp în care au refuzat să facă publice informaţii despre stadiul acestora, procurorii orădeni au formulat primele învinuiri.

Anchetatorii au început urmărirea penală faţă de doi "angajaţi ai unei societăţi de distribuţie a energiei electrice", pentru distrugere din culpă, deoarece ar fi montat greşit firele la instalaţia de iluminat public din faţa edificiului, greşeală care a provocat sinistrul.

De natură electrică

Cercetările privind incendiul care a mistuit acoperişul palatului şi o parte din etajul 1 au fost începute pe 26 august 2018, la câteva ore după intervenţia celor peste 100 de pompieri care l-au stins. Între ruinele fumegânde au descins procurori şi poliţişti criminalişti, ridicând probe, făcând fotografii şi filmând resturile. Într-o conferinţă de presă susţinută în aceeaşi zi cu reprezentanţii ISU, Poliţiei şi Episcopiei, fostul prefect Ioan Mihaiu anunţa că pentru investigatori "toate ipotezele rămân în picioare".

Încă de atunci, indiciile conturau ipoteza că incendiul a fost generat de un scurtcircuit produs la instalaţia electrică a clădirii. Cu o oră înainte de izbucnirea focului, un turist postase un filmuleţ cu "un joc de lumini" pe faţada dinspre Piaţa Unirii, iar un localnic a filmat scântei spre strada Episcop Mihai Pavel, în condiţiile în care episcopul Virgil Bercea susţinuse că imobilul nu avea curent şi luminile ambientale nu funcţionau.

La secret

Cercetările au vizat iniţial fapta de distrugere a unor bunuri din patrimoniul cultural, "prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc", pedepsită prin articolul 253 din Codul penal cu închisoarea între 2 şi 7 ani. Anul acesta, pe 30 august, după finalizarea expertizelor tehnice, încadrarea juridică a faptelor cercetate a fost schimbată.

Potrivit unei informări transmise de Parchetul Oradea la solicitarea BIHOREANULUI, cercetările se efectuează în prezent pentru distrugere din culpă, dar şi pentru executarea fără autorizaţie a unor lucrări reglementate de Legea 50/1991, a construcţiilor, procurorii indicând încălcarea prevederilor articolului 3, aliniatul 1, literele b, c, e şi g, care se referă la obligativitatea obţinerii autorizaţiilor de construcţie pentru lucrări de infrastructură şi de protejare a unor monumente. 

Intervenţie greşită

Procurorii au refuzat să comunice alte informaţii despre această din urmă acuză, motivând că "ar periclita rezultatul anchetei", dar cu privire la infracţiunea de distrugere din culpă susţin că din 26 septembrie 2019 au deja suspecţi. Este vorba despre două persoane care "în data de 25 august 2018, în calitate de angajaţi ai unei societăţi de distribuţie a energiei electrice, au efectuat activităţi de intervenţie şi reparaţie pe o stradă din Municipiul Oradea asupra instalaţiei de iluminat public stradal", dar necorespunzătoare.

Acestea au constat în "înnădirea a doi conductori electrici şi inversarea polilor curentului electric, activităţi care au condus la înlăturarea nulului de protecţie pe instalaţia de iluminat public stradal de la locul de înnădire până la instalaţia electrică a Palatului Episcopal Greco-Catolic şi la declanşarea incendiului care a distrus parţial imobilul". 

Verdict fără verificări

La data menţionată de Parchet, 25 august 2018, ziua în care a izbucnit incendiul, în zonă intervenise o echipă a Electrica - Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord Oradea, chemată pe strada Episcop Mihai Pavel de un orădean care observase scântei şi flame la un corp de iluminat public din dreptul Palatului. La fel ca la vremea respectivă, şi acum reprezentanţii societăţii susţin că defecţiunea şi intervenţia angajaţilor nu aveau cum să provoace incendiul, dar nici nu au făcut vreo investigaţie pentru a verifica asta.

"Nu s-a efectuat nicio anchetă internă în acest caz deoarece nu există premisele săvârşirii unor abateri de către salariaţii noştri şi, în opinia noastră, între declanşarea incendiului şi intervenţia lucrătorilor noştri nu există un raport de cauzalitate. Regretăm producerea incendiului, dar apreciem că nu există nicio eroare a membrilor echipajului de intervenţie care să fi condus în vreun fel la producerea incendiului", se arată într-un răspuns transmis BIHOREANULUI de Biroul de presă al SDEE TN Oradea.

Rămâne, deci, pe seama procurorilor să dovedească acuzaţiile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Prosti
Dorelilor, Dorinelor, schimbati-va numele ca altfel sunteti PROSTI!!! Recomand starilor civile din toata fosta Dacie sa interzica aceste nume si derivatele lor!!
Postat 24 Decembrie 2019, 08:59 de AnaConda
Dorel
Oare de ce, pornind de la una dintre cele mai cretine reclame a tuturor timpurilor (si tipic romaneasca, pe deasupra...) s-a ajuns la asocierea numelui de "Dorel", nume atat de romanesc si de frumos, un diminutiv al notiunii de DOR (despre care se sustine ca ar fi intraductibil...), cu prostia omeneasca!! Doar unii "doreli" se pot ralia la aceasta tampenie, dintr-un tipic spirit de turma!!! By the way: prin similitudine, ar trebui ca toate femeile proste sa se numeasca "Dorina"??!! Pai de ce nu??!! P. S. Nu ma dumesc "Dorel"sau "Dorina""!!
Postat 24 Decembrie 2019, 08:38 de AnaConda
Tot procurorul alimentat "continuu" ... lasă problema fără adevărații vinovați !?!
Auzi la ei, ce spun niște procurori cu creionul de fază la purtător ... că niște muncitori neglijenți ar fi legat faza pe nul, care a luat locul protecției !?! Păi, dacă ar fi adevărat, creierul lor nu s-ar fi luminat "alternativ" vreodată, că niciodată e știut deja !?! Ăștia de la Parchet ar trebui trimiși la un curs practic, de renunțare la minciuni și manipulări ... pentru că, așa cum se știe, improvizațiile electrice făcute la palat, în condițiile în care acesta era debranșat în mod oficial, duc direct la cei care au comandat alimentarea iluminatului ornamental, solicitat în mod expres în piața Unirii la acel moment !?! Și cine-i responsabil, dacă nu cel care s-a rățoit la directorul de la Electrica pe acest subiect ... adică Ilie "Nero" Bolojan !?!
Postat 23 Decembrie 2019, 20:49 de CrisDumi
Oh...da
Articolul este scris intr-o alta limba decit romana,la fel si traducerile din pasareasca judiciara.Mi s-antimplat sa cochetez cu electricitatea,la curenti mici,casnic,in spatele unor sigurante de maxim 25A.Fara autorizatie.Unde teoretic nu se poate intimpla nimic grav.Ei,nu e chiar asa...curentul are personalitate,reactii imprevizibile.Daca la asta se adauga ingeniozitatea nativa a romanului,incepe sa prinda sens spotul tv "siguranta nu e un joc de noroc".Exemplu: esti solicitat sa inlocuiesti o priza.Iei un schneider,legrand,gewiss ca sa nu ai greturi.O pui,totul ok.Dar nu stii ce instalatie are omul in spatele prizei.Nici nu te intereseaza,nu e treaba ta.Peste o saptamina, moare un om,electrocutat sau ii ia foc casa.Cine,ce,cind,cum?Pai cutare mi-a schimbat o priza mai alaltaieri.Case closed...Au gasit doi insi,care "au inversat polii magnetici ai pamintului".Cool.Seful de echipa? Proiect pe lucrare/reparatie?Verificat executia conform proiectului? Nu tata, boierii is acasa cu paharul de whiskey, asteapta pe mos craciun, dumneata dai cu subsemnatul la un procuror paralel cu tehnica.Asta nu e "justitia mea", e justitia noastra,a fraierilor.Succes,baieti
Postat 23 Decembrie 2019, 20:12 de excalibur
Cam proasta explicatie
Pe romaneste, inversarea polilor egal legi minus la plus si plus la minus. Minus egal nul, nul nu e de protectie ci pt diferenta de potential. Impamantarea sau ground e protectia. Fizica elementara. Ori daca invesa polii, efectul era imediat repunerii circuitului sub tensiune (topire conductor, decuplare siguranta, scantei imediate) nu dupa 1 zi si ceva (a doua zi noaptea a avut loc incediul).
Postat 23 Decembrie 2019, 18:19 de poiu
Articol prost
O sa dea maine dezmințire ca au greșit ca si cu autostrada. Focul a fost in podul palatului nu pe strada.
Postat 23 Decembrie 2019, 16:13 de liberalul
...
Unde mai pui că a durat o veșnicie până au acționat, nu aveau presiune și a mai durat o veșnicie până au tras apa din Criș plus alte neajunsuri ale intervenției.
Postat 23 Decembrie 2019, 15:41 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON