URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2020, 07:57

Otravă la ţeavă: Bihorenii îşi pun sănătatea în pericol consumând apă din izvoare "miraculoase" (FOTO)

Otravă la ţeavă: Bihorenii îşi pun sănătatea în pericol consumând apă din izvoare 'miraculoase' (FOTO) APA VIE. Operat de cancer la colon, orădeanul Mircea Pop (foto) îşi cară periodic apă mirosind a ouă clocite din curtea unei firme din Oşorhei. "Nu zic că asta m-a reparat, dar eu beau apă numai de aici şi vă spun sigur că face bine", spune el. Bărbatul se "tratează", însă, cu apă care înregistrează depăşiri de 10 ori a concentraţiei maxime de amoniu admisă de legea apei potabile, ceea ce, în timp, îi face rău!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii o beau constant ca "apă vie", deşi pe timp lung numai bine nu face. Din şapte arteziene cu apă "tămăduitoare" verificate săptămâna trecută de BIHOREANUL, toate s-au dovedit neconforme Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile. Altfel spus, apa nu e bună de băut!

"Noi informăm periodic primăriile cu privire la calitatea apei, primarii pun tăbliţe care anunţă că apa nu este potabilă, dar localnicii le rup", spune şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă.

Izvorul "tămăduirii"

Situată după o curbă a drumului de Alparea, arteziana se vede de departe. Ţeava de apă trasă prin gardul unei firme e flancată mai tot timpul de maşini parcate cu spatele, pentru ca şoferii să aibă acces rapid la portbagaj. Alţii aşteaptă peste drum, la volan, să se facă loc. Flacon după flacon cu apă uleioasă mirosind uşor a ouă clocite se adună în stivă.

Atmosfera e una conspirativă. Oamenii par să ştie că nu fac bine, dar i-ar convinge şi pe alţii. "Apa e foarte bună. Înaintea mea a fost o familie care şi-a umplut maşina de flacoane. Am stat aproape o oră la rând", spune, mândru, Mircea Pop. Fost lăcătuş mecanic, bărbatul de 56 de ani îşi ia constant apă din Oşorhei. "De cinci ani, de când am fost operat de colon, beau apă numai de aici. Nu ştiu la alţii, dar mie îmi face bine la stomac. De la alta nu-mi trece setea".

Teoria conspiraţiei

Apa are inclusiv instrucţiuni de folosire. "Întâi iei o gură, apoi mai multe până te obişnuieşti, dar dacă o laşi să stea o zi sau două nu mai are niciun miros", explică o femeie, convinsă că apa are proprietăţi benefice. "Dacă o laşi în bidon o vară întreagă nu se strică, iar dacă găteşti cu ea, fasolea uscată fierbe doar în jumătate de oră", zice gospodina.

Localnicii refuză să creadă că apa ar fi dăunătoare. "De aici au băut bunicii noştri toată viaţa şi au trăit şi 70 de ani. Am trei copii şi de când erau mici le dau apă numai de aici. N-au avut nicio problemă", povesteşte un tânăr din Alparea. Bărbatul consideră mincinoase toate comunicatele care avertizează că apa e improprie consumului. "E o şmecherie aici. Vor să închidă izvorul ca să vină apoi unul cu bani, să-i facă analize pe bune, să o tragă în sticle şi apoi să ne-o vândă pe bani grei".

Probe (doar) cu probleme!

Adevărul este însă că, pe Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile, apa din arteziana de la Oşorhei nu ar trebui consumată. Săptămâna trecută, BIHOREANUL a comandat analize ale probelor de apă de la arteziene "cu apă bună" din 7 localităţi bihorene şi toate s-au dovedit neconforme. Nu se moare de la ea, dar pe termen lung numai bine nu face.

Spre exemplu, dacă legea prevede că suma ionilor de calciu şi magneziu, care dă duritatea apei de băut, să fie de minimum 5 grade germane, apa din Oşorhei abia dacă atinge 1,2 grade germane. În schimb, conţinutul de amoniu al probelor, care poate indica o poluare, este de 10 ori peste valoarea admisă, ajungând la 5,179 miligrame/litru în loc de 0,5 miligrame/litru.

Rezultate similare au ieşit la toate probele prelevate. Spre exemplu, apa de la arteziana din Săcădat, atât de căutată de orădeni, are o duritate de numai 3,3 în loc de 5 grade germane, iar conţinutul de amoniu - 7,5 miligrame/litru - depăşeşte de 15 ori limita admisă.

La fel, arteziana din Ceica are o apă cu duritate de numai 3,53 grade germane, dar un conţinut de amoniu de 18,03 miligrame/litru, de 36 de ori peste limita legală! Proba prelevată din satul Bucium, din aceeaşi comună, indică un conţinut de amoniu de 16,17 miligrame/litru, de 32 ori mai mare decât nivelul legal admisibil.

Exemplele ar putea continua cu apa artezienei din Sânicolau Român, cu o duritate de 2,31 grade germane şi un conţinut de fier de 0,551 miligrame/litru, de aproape 3 ori peste valoarea din lege, ori cea de la forajul din Tămăşeu, cu depăşiri de 11 ori la conţinutul de amoniu, de 12,6 ori la cel de fier şi cu un grad de tulburare de 7 ori mai mare decât cel legal.

Dincolo de duritatea slabă a apei, la jumătate faţă de minim legal, apa din forajul de la Fegernicul Nou s-a dovedit şi infestată cu bacterii coliforme, care pot provoca îmbolnăvirea consumatorilor.

Pericol pentru sănătate!

Pentru cei care nu ştiu, duritatea slabă a apei din toate probele prelevate indică o insuficienţă a ionilor de calciu şi magneziu. Societăţile care furnizează apă către populaţie sunt obligate ca atunci când se confruntă cu astfel de problemă să adauge în apă carbonat de calciu, pentru a-i creşte duritatea până la limita de 5 grade germane impusă de lege.

În mod previzibil, apa "slabă" fierbe mai repede pentru că are mai puţine săruri minerale şi, fiind mai bazică, poate calma simptomele celor cu acid stomacal. Consumul pe termen lung este însă contraindicat, deoarece poate provoca boli de inimă şi alte afecţiuni. La fel, consumul constant de apă cu conţinut mare de amoniu poate provoca îmbolnăviri, cu atât mai mult cu cât fierberea nu face decât ca acesta să devină şi mai concentrat.

Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică BihorDirecţia de Sănătate Publică Bihor face periodic verificări ale surselor de apă pentru a putea sfătui populaţia să se protejeze. "Conţinutul mare de amoniu din apă, ca şi cel de nitriţi şi nitraţi, poate crea probleme în timp. Sugarii pot face methemoglobinemie (n.r. - creşterea anormală în sânge a unei molecule incapabile să transmită oxigenul) şi se poate ajunge chiar la deces", spune directorul DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă (foto).

Nici adulţii nu sunt scutiţi de probleme. "Consumul constant de amoniu, nitriţi şi nitraţi poate duce în timp la îmbolnăviri digestive, alergii şi boli respiratorii", avertizează medicul.

"Normal ar fi să o închid..."

Obişnuiţi de generaţii cu apa de arteziană, bihorenii nu cred însă în autorităţi. "Apa, după mine, e bună. Şi eu beau de acolo", spune primarul comunei Tămăşeu, Matyi Miklós.

Localnicii ţin orbeşte de obiceiurile bătrânilor. "Din 2008 are toată lumea apă trasă în casă, dar oamenii tot de la arteziană iau, fiindcă aşa ştiu din bătrâni. Acum mai bine de 10 ani, proprietarul firmei care are forajul în curte a vrut să-l închidă şi a ieşit scandal monstru. Oamenii au blocat drumul, că-i apa lor şi-i cea mai bună", spune Ioan Pop, primarul de Oşorhei.

primarul de Săcădat, Aurel PopaPrimarii spun că sunt prinşi între exigenţele legii şi voia localnicilor. "Noi punem tăbliţe că apa nu e bună de băut, oamenii le rup, DSP mă amendează că n-am avertizat populaţia şi tot aşa", zice primarul de Săcădat, Aurel Popa (foto). "Oamenii îşi duc apă de Săcădat de zeci de ani. Sunt care vin din Oradea cu maşinile, iau 50 de flacoane şi le vând apoi în blocuri. Degeaba le spui că nu-i bună. Normal ar fi să închid arteziana, dar numai asta mi-ar lipsi, mai ales că vine campania electorală"...

În faţa bihorenilor obişnuiţi din moşi-strămoşi să bea apă din arteziană şi a celor care îşi pun speranţe în puterea ei tămăduitoare, orice analize pălesc. "Apa e bună pentru că bunicul a băut din ea şi a trăit 75 de ani", zice un sătean. Deşi, dacă n-ar fi băut-o, poate ar fi putut trăi 85 ani...


SE ÎNCHIDE!
Bihoreni otrăviţi cu arsen

Apa neconformă poate pune în pericol sănătatea populaţiei. DSP Bihor a închis până acum mai multe puţuri din zona Diosig, Marghita, Valea lui Mihai, unde apa avea o concentraţie mare de arsen, substanţă care poate provoca litiază renală, ciroză, afecţiuni cardiace şi chiar cancer.

"Avem mai multe procese cu societatea Apă Canal Nord Vest, care alimentează localităţile din aceste zone, pentru că am închis unele surse de apă. Nu putem pune în pericol sănătatea populaţiei", explică directorul DSP, Daniela Rahotă.

În ce priveşte apele "moi" ori cu mult amoniu, ale căror efecte negative se pot vedea doar în timp, lucrurile sunt ceva mai nuanţate. "Facem periodic analize şi cerem primăriilor şi medicilor de familie să avertizeze populaţia din comune, fie prin afişaj la primării, fie prin tăbliţe puse pe fântânile arteziene, că apa nu este potabilă", spune directoarea. Aşa că fiecare decide pentru sine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Da,... dar apa de la robinet?
Sunt de acord, dar trebuie sa oferiti si informatii pertinente despre apa de la robinetele celor de la tara, in urma unor analize de calitate a apei. Veti fi uimiti de rezultate.
Postat 24 Ianuarie 2020, 13:07 de Michaela
Poate că da.
Daca apa din izvoarele astea este otravita, cum se poate numi apa asa zis "potabila" care este trasa in casele oamenilor cu bani europeni. O invit pe sefa DSP in Vaida sa meargă sa bea din apa care curge la robinet acolo dupa care sa spuna care e mai otravita. Daca n-are vreme in timpul zilei, poate sa mearga si noaptea acolo pentru ca drumul dintre Rosiori si Vaida este iluminat noptea mult mai bine decat multe alte strazi din Oradea, chit ca este un amarat de drum judetean.
Postat 24 Ianuarie 2020, 10:55 de Doru2019
Marketing
Chiar s-au facut analiza la aceste izvoare ? Cu ce scop si pe ce bani ,ca sa incurajeze consumul de apa din comert care majoritatea are calitate indoielnica dar despre aste nu se spune nimic!!!
Postat 24 Ianuarie 2020, 08:37 de User anonimizat
Chiar poate fi un pericol!!!
Am simtit pe pielea mea efectul secundar al acestor “ape miraculoase”. Apa de la Strandul Iosia mi-a provocat o reactie alergica, care s-a manifestat prin mancarimi de piele pe tot corpul, atat de puternice incat ma gandeam deja la sinucidere. Luni de zile aveam mancarimi de piele, incepea in zona genunchilor impreuna cu o mica iritatie, care initial a fost diagnosticat ca fiind ciuperca. Peste cateva saptamani se tragea si spre glezna. Peste cateva saptamani aparea si in zona soldului, iritatie nu mai aveam doar urticarie in urma scarpinatului puternic..., pana la urma aveam mancarimi pe tot corpul mai putin pe fata, talpi si palmi. Mancarimea era atat de puternica incat ma scarpineam cu pieptene cu peri tari, unghiile nu faceau fata, plangeam si urlam si eram franta. Problema era ca mancarimea se tot intensifica, si aveam senzatia ca ma mananca sub piele. Eram toata vanata fiindca scarpinatul era atat de puternic. Ma apuca in special seara dupa baie si dura 2-3 ore, dar si pe parcursul zilei ma scarpineam continuu. Nici nu vreau sa mai amintesc de acea peioada... Am umblat de la medic la medic: dermatolog, ginecolog, urolog, nefrolog, psiholog..., am facut analize cu zecile. Nu s-a pus diagnostic concret de catre niciun medic. Cu un tratament medicamentos antialergic am reusit sa tin in frau cumva-cumva simptomele. Si tot in acest timp eu bausem apa de la strand, in total 2,5 ani (mai putin iarna, fiindca iarna se inchidea putul). Locuiam vis-a-vis cu Strandul Iosia, asa ca aveam apa tot timpul la dispozitie. Pana la urma am descoperit ca toata-toata-toata proplema mea venea de la apa strandului. In organismul meu s-au acumulat tot felul de “toxine” care provocau acele senzatii de mancarimi. Nu doresc la nimeni prin ce am trecut. Va recomand sa evitati sa consumati aceste ape daca se confirma ca nu este potabila. Nici nu inteleg, cum de era permis consumul apei de la strand ca si apa potabila, fara sa se faca o analiza a apei in prealabil!?
Postat 23 Ianuarie 2020, 22:40 de Monica2020
Corect!
Stau de peste 40 de ani in Bihor. M-am convins ca foarte multi bihoreni sunt incapatanati in a o tine langa, pe a lor. Putini pe care-i poti scoate din "credintele" lor.
Postat 23 Ianuarie 2020, 12:05 de Salontanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON