URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
01 Februarie 2018, 08:04

"Organe" după organe: Cum l-au lăsat "oamenii legii" din Bihor fără organe pe un tânăr bătut cu sălbăticie

'Organe' după organe: Cum l-au lăsat 'oamenii legii' din Bihor fără organe pe un tânăr bătut cu sălbăticie "LOBBY" CU SUCCES. Rinichii, ficatul, pancreasul şi corneea agentului de pază Ozsvath Oszkar Levente (foto) au fost suficient de preţioase pentru ca prim-procurorul Vasile Popa (medalion stânga) şi dr. Gabriel Mihalache (medalion dreapta) să aprobe prelevarea organelor, cu riscul compromiterii anchetării celor care l-au ucis. De altfel, imediat după discuţia lor, tânărul a şi fost decuplat de la aparate. Începea "cursa pentru viaţă", mai exact pentru vieţile altora...
'Organe' după organe: Cum l-au lăsat 'oamenii legii' din Bihor fără organe pe un tânăr bătut cu sălbăticie ÎMPĂCATĂ. Coordonatoarea programului de transplant, dr. Carmen Pantiş (foto), susţine că singura presiune pentru prelevarea organelor lui Ozsvath a fost cea a timpului, nu din partea şefilor de la Bucureşti, deoarece echipa de prelevare deja pornise din Capitală, iar ficatul trebuia transplantat în cel mult 6 ore. În opinia sa, cum "nicăieri în legislaţie nu există interdicţia de prelevare de la donatori în moarte cerebrală care au suferit lovituri cauzatoare de moarte, nu s-a încălcat nicio lege", deşi legea interzice expres prelevarea dacă operaţiunea poate compromite o anchetă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi ştabi orădeni, Vasile Popa, fost şef al Parchetului Bihor, şi dr. Gabriel Mihalache, fost şef al Serviciului de Medicină Legală, sunt singurii oficiali judecaţi în prezent în România pentru încălcarea legii privind transplanturile.

După trei articole, despre povestea unui copil din Dobreşti pe care urologul clujean Mihai Lucan l-a operat doar pe bani, drama tatălui unui jurnalist orădean care nu primeşte nicio garanţie că organele fiului nu au fost traficate şi dezvăluirea că proaspătul ex-ministru Florian Bodog ştia încă din 2011 despre afacerile cu organe, BIHOREANUL vă arată acum felul în sistemul de transplant "procura" organe cu încălcarea legii. În loc să dispună şi respectiv să facă o autopsie, prim-procurorul şi legistul şef au aprobat o prelevare de la un bihorean omorât în bătaie, pentru a grăbi valorificarea organelor, periclitând anchetarea ucigaşilor.

În vizor pentru corupţie

Dorinel Edu, om de afaceri orădean anchetat pentru corupţieCu cinci ani în urmă, fostul prim-procuror Vasile Popa şi fostul şef al SML Bihor Gabriel Mihalache ajungeau în vizorul DNA din cauza lăcomiei celui dintâi. Conform rechizitoriului prin care Secţia de Combatere a Infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie i-a pus sub inculpare, ancheta a pornit în octombrie 2013 de la afaceristul Dorinel Edu (foto), care s-a denunţat că îl şpăguia pe Popa pentru a-l proteja într-un dosar de evaziune de 36 milioane lei.

Pe atunci şef al Secţiei de urmărire penală în Parchetul Bihor, Popa a început să-l "tapeze" pe Edu în 2011 sub pretextul că îi era bolnavă soţia. Apoi, potrivit anchetei, afaceristul i-ar fi plătit deplasări la Bucureşti (magistratul decontându-şi cheltuielile şi pe spezele instituţiei), i-ar fi dat bani pentru prostituate (10.000 euro în trei ani), i-ar fi construit un teren de tenis la vila din Haieu şi lunar îi dădea între 500 - 1.500 euro "de cheltuială". În total, protecţia magistratului l-ar fi costat 50.000 euro.

DNA a descoperit, de asemenea, că Popa primise şpagă şi un Volvo X60 de la alt afacerist, Alin David, zis Gulescu, cercetat de Parchetul Beiuş pentru defrişări ilegale, dar sponsor al echipei de fotbal a Poliţiei Bihor, care iniţial i-a dat maşina în folosinţă şi apoi i-a vândut-o la jumătate de preţ. DNA a strâns probe, în fine, şi despre felul în care Popa, între timp devenit şef al Parchetului, a şantajat patronii unei spălătorii auto din Oradea, dar şi că a distrus rechizitoriile unor subalterni întocmite unor "piloşi" ce comiseseră infracţiuni rutiere.

Au picat pe interceptări

De prelevarea ilegală de organe DNA a aflat fiindcă Popa şi Mihalache au "picat" pe interceptări. Pe 28 martie 2014, un agent de pază, Ozsvath Oszkar Levente (37 ani), chemat să aplaneze un scandal în Tăuteu, fusese bătut cu bâtele de nişte ţigani şi ajunsese la Spitalul Judeţean din Oradea.

Conform rechizitoriului, a intrat în moarte cerebrală, iar coordonatoarea programului de transplant, dr. Carmen Pantiş, anunţase la Bucureşti că îi poate furniza organele. Problema era că bărbatul încă nu fusese declarat decedat, iar potrivit legii, în anchetarea cazurilor de omor şi loviturilor cauzatoare de moarte era obligatorie autopsierea, pentru stabilirea precisă a motivelor decesului, ceea ce restricţiona şi chiar împiedica prelevarea de organe.

Motivul e simplu. Autopsia se face la persoanele decedate, la morgă, atât macroscopic, prin extragerea şi "felierea" organelor pentru identificarea leziunilor, cât şi microscopic, prin analizarea organelor lezate, pe când prelevarea se face de la persoane în moarte cerebrală, printr-o operaţie sub anestezie, într-o sală aseptică, iar organele sunt scoase întregi pentru transplantare.

Prietena Magda şi colegul Vasile

Magda Chirculescu, procuror DIICOTUrmărindu-l pe Popa, DNA i-a interceptat pe 1 aprilie două convorbiri cu o procuroare DIICOT Oradea, Magda Chirculescu (foto), între timp pensionată, prietenă a doctoriţei Pantiş, care îi spunea că aceasta ar fi fost "presată" să preleveze organele lui Ozsvath de către secretarul de stat Raed Arafat şi de Victor Zota, de la Agenţia Naţională de Transplant, personaj care în toamna aceluiaşi an avea să fie condamnat la închisoare cu suspendare pentru trafic cu ovocite.

Chirculescu i-a spus lui Popa că Pantiş o sunase să-i ceară ajutorul, zicându-i că "are nu ştiu ce cadavru" (informaţie falsă, decesul nefiind încă declarat) şi că "toată familia şi-a dat consimţământu’ pentru prelevare", dar medicul legist Gabriel Mihalache "nu e de acord".

"Mihalache, săracu’, şi-a făcut treaba", spunea procuroarea, conştientă că legistul acţionase corect, dar cerându-i şefului Parchetului să-l sune pentru a aproba prelevarea, deci să-şi traficheze influenţa. "Carmen, săraca, sună prin toată conducerea din Bucureşti, ministru’ şi secretaru’ de stat şi toţi...", pleda Chirculescu, zicând că Ozsvath "în cap a fost lovit, dar organele sunt bune".

"Îi pe lângă lege"

Popa l-a sunat pe Mihalache, iar acesta i-a confirmat "că-s nişte presiuni foarte mari pentru prelevare", că "m-a sunat şi ministru’ secretar de stat (n.r. - Arafat) şi directoru’ de la Transplant, domnu’ Zota", deşi între reprezentanţii sistemului de transplant şi legişti nu ar trebui să existe vreo legătură. "Mă sună de mă înnebunesc toţi şi io le-am spus că sunt extraordinar de deschis. Totdeauna am zis da... Da’ nu la LCM (n.r. - lovituri cauzatoare de moarte) sau la omor. Aici, un LCM ca la carte!", a spus legistul.

Şeful SML a explicat că în asemenea cazuri legea interzice prelevarea şi impune autopsia, deoarece altminteri se compromite ancheta procurorului de caz, Alin Leucea, care nu putea obţine cauza exactă a morţii. În caz contrar, adăuga Mihalache, la procesul intentat ucigaşilor, "avocatu’ zice «păi el trăia, era foarte bine, respira»". Cum Popa insista că "membrii familiei au fost de acord", legistul a replicat că ştie, "da’ n-o să mă f... judecătoru’ când se judecă? Sau dvs, când o să spuneţi «de ce aţi compromis autopsia şi aţi fost de acord?»".

Realizând că îi cerea să încalce legea, prim-procurorul a insistat să aprobe prelevarea cu o cât mai bună aparenţă legală: "Domnu’ doctor, să fie pe lege, cu respectarea cadrului legal, să nu avem niciun fel de probleme". În acel moment, Mihalache a răspuns răspicat: "Nu-i pe lege. Deci nu-i pe lege! Îi pe lângă lege! Nu este pe lege! Scrie clar (n.r. - în Legea Sănătăţii 95/2006) că în cazuri de morţi violente şi care pot compromite rezultatul autopsiei, mă rog, LCM, omor, nu se face prelevare de organe! Deci nu-i pe lege, să fim bine înţeleşi!". Cu toate astea, în final, Popa l-a dăscălit: "Na, să fie pe lege. Spuneţi că-i pe lângă lege, dar moartea-i moarte, până la urmă. Îi moarte clinică, nu?".

Familii "care şi-ar permite"

După discuţia cu Mihalache, prim-procurorul şi-a sunat colega de la DIICOT, căreia i-a rezumat concluzia: "El zicea că poate să afecteze cursu’ anchetei, să spună nu ştiu care «da, era moarte clinică, dar era posibilitatea să-şi revină. Voi l-aţi omorât». Spune că pe lege nu prea îi, da’ mi-a dat de înţeles că-i de acord… I-am spus clar să respecte legea, da’ nu toată".

Chirculescu s-a arătat şi ea conştientă că participa la o ilegalitate, spunând "tu crezi că Carmen (n.r. - Pantiş) şi toată echipa nu ştiu chestia asta?", dar a insistat că puteau fi "salvate patru vieţi", iar rudele receptorilor ar fi recunoscătoare: "Patru vieţi. Îţi dai seama, dacă ar fi din familiile celor care şi-ar permite..."

În final, procuroarea DIICOT i-a spus lui Popa că o să-i "facă cunoştinţă" cu Pantiş, aşa încât "să vorbiţi direct, voi între voi, data viitoare", adică atunci când urma să se mai ivească o situaţie similară în care era necesară o "intervenţie", vorba lui Mihalache, "pe lângă lege".

Acuzare doar pentru doi

Rechizitoriul arată că, pus sub acuzare pentru instigare la efectuarea unei prelevări de organe atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, faptă pedepsită prin lege cu 1-3 ani de închisoare, fostul prim-procuror "a recunoscut în fapt că l-a determinat pe inculpatul Mihalache Gabriel să preleveze ilegal organe în vederea efectuării unui transplant", infracţiune pedepsită în acelaşi mod. Totuşi, deşi a avut contribuţia sa la cele două infracţiuni, procuroarea DIICOT n-a fost cercetată pentru trafic de influenţă.

Actul de acuzare a consemnat că ultima discuţie între prim-procuror şi şeful SML a avut loc la ora 19.39, iar decesul agentului de pază "survine la foarte scurt timp după această discuţie", fără a dezvolta însă concluzia că după perfectarea aranjamentului Ozsvath a fost decuplat imediat de la aparate, pentru ca prelevarea să se facă rapid, cum îşi doreau toţi, de la Pantiş, Chirculescu, Popa şi Mihalache până la Arafat şi Zota.

"O porcărie a DNA"

Procesul intentat doar fostului şef al Parchetului şi fostului şef SML Bihor a început în decembrie 2014 şi încă se judecă la Curtea de Apel Timişoara, unde cei doi s-au apărat cu o expertiză a IML Timişoara confirmată apoi de Institutul Naţional de Medicină Legală, cum că, în pofida legii, prelevarea ar fi fost legală.

De altfel, Mihalache a declarat BIHOREANULUI că acceptul său pentru prelevare "a fost o chestie pe lege", deoarece "s-a făcut o expertiză medico-legală în timp ce victima era încă în viaţă, s-a stabilit unde a fost lovit", astfel că prelevarea nu a modificat concluziile anchetării agresorilor lui Ozsvath. "Autorii au fost arestaţi şi trimişi în judecată, atunci unde este problema? Aici e o porcărie a DNA, vor să-i găsească cât mai multe infracţiuni pe care să le pună în cârca lui Vasile Popa", a zis fostul şef al SML.

Ce-i drept, în mai 2016, cei şapte agresori (Varga David, Varga Cosmin, Varga Iosif, Colompar Claudiu, Merluţ Valentin, Merluţ Daniel şi Canalaş Ionel) au fost condamnaţi, dar nu pentru lovituri cauzatoare de moarte, ci pentru omor şi complicitate la omor, la închisoare între 7 şi 14 ani şi 3 luni, plus plata a 130.000 euro daune materiale şi morale pentru mama şi surorile lui Ozsvath.

La fel ca Mihalache s-a apărat şi fostul prim-procuror, optimist că din salba de acuze formulate împotriva sa, măcar de aceasta va scăpa. "Autopsia s-a făcut la cap, prelevarea s-a făcut de la mijloc, nu s-a compromis nicio autopsie", a pretins Vasile Popa, mizând pe presupusa ignoranţă a reporterului, care nu ar şti că nu se putea face concomitent şi autopsia, şi prelevarea. Şi, poate, şi pe ignoranţa judecătorilor...


PREMIERĂ NAŢIONALĂ
Caz-şcoală

Dosarul DNA împotriva lui Vasile Popa şi Gabriel Mihalache a devenit unul "şcoală" pentru magistraţi şi legişti, care după trimiterea în judecată a celor doi nu au mai aprobat prelevări de organe de la persoane în moarte cerebrală după agresiuni.

În noiembrie 2016, întrucât la Satu Mare - unde un tânăr de 31 de ani găsit într-o noapte pe stradă cu fractură la cap şi internat la Spitalul Judeţean a decedat, iar procurorii au deschis un dosar de omor în baza autopsiei efectuate de un legist care a refuzat prelevarea organelor - şeful ANT, Radu Deac, a susţinut că din cauza unor asemenea decizii numărul prelevărilor scade.

În replică, medicii sătmăreni l-au contrazis categoric, arătând că nu de teama unui scandal mediatic a fost aprobată autopsia în locul prelevării, ci pur şi simplu pentru a respecta legea, ei invocând expres, ca model negativ, cazul de la Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@cut
Xanaxul, bata-l focarea. Iar ai uitat? Moderatori, ajutati-ne cu reducerea cititorilor din randul obsedatilor. Asta e un votant al lui Dan Diaconescu, mai lipseste flacara violet
Postat 02 Februarie 2018, 01:09 de poiu
Se apropie momentul adevarului
Am asistat zece zile la agonia unui bolnav ajuns la A.T.I.din cauza unui accident de circulatie.Sunt convins ca in frunte cu coordonatoarea sefa bolnavul afost lasat sa moara fara nici o interventie pentru a obtine organele.
Postat 02 Februarie 2018, 00:04 de EmzePerix
!!!!!!!!!!!!
@Petcu: Bine! Și eu am scris ceva despre subiect acum 2-3 ani! Atunci sumele erau altele! DNA...
Postat 01 Februarie 2018, 21:28 de TDS
Averea?
Nu inteleg cum reuseste doamna dr Pantis sa plateasca datorii ce depasesc 800.000 euro, cf declaratiei de avere, dintr-un venit anual (sot / sotie) de cca 70000 lei. Ceva idei?
Postat 01 Februarie 2018, 20:08 de Petcu
STRÂNGĂTOAREA PORTOCALIE DE FUNCȚII, CREDINCIOASA DOMNULUI
Am mai scris despre aceste lucruri! O neoprotestanta care aleargă cu limba scoasă! Stiu mai multe dar nu scriu pentru că nu pot proba! Ce / cine a oprit-o pe pedelista ATUNCI să spună că se fac presiuni asupra ei????? Printre altele sunt sigur că și SETEA ei nestăvilită pentru FUNCȚII! Acum de ce nu este dată afară? Cine o protejează? Înteleg că a fost aleasă la șefia Colegiului medicilor de iubiții ei colegi dar....dă ce? Păn' ce?!
Postat 01 Februarie 2018, 18:36 de TDS
mda...
Nu inteleg, autoritatile de ce nu cerceteaza fraza asta "Îţi dai seama, dacă ar fi din familiile celor care şi-ar permite..."? Noi ce sa intelegem din expresia asta?
Postat 01 Februarie 2018, 16:03 de seth
Remember..
Cu ani in urma Popa a fost prins cu pantaloni in vine ...cu o duduie ce era anchetata in biroul sau din Dtru Petrescu,exact in Procuratura..Exersa felatia!.Totul a fost musamalizat!!!!!!!De ce?Aloooooo?Si Popa si Mihalache pot merge tot pe Dtru Petrescu...dar la PUSCARIE!DEAC ESTE ALT INFRACTOR DIN MAFIA TRANSPLANTULUI!cU lUCAN,cu Popa cu Mihalache..La PUSCARIE nenorocitilor!
Postat 01 Februarie 2018, 14:09 de grigore
Dorel ,,Cap Mare"
Ehe! Câte a făcut micuţul ăsta... Cred că nici el nu şi le aminteşte pe toate. Măcar pentru 2% dacă ar plăti şi tot ar fi bine !!!
Postat 01 Februarie 2018, 12:24 de Mahomed
Oare ce sunt ăștia salvatori sau criminali? Sau și una și alta???
Așa să vă ajute Dumnezeu după cum ați făcut și vouă și copiilor voștri.La absolut toți.
Postat 01 Februarie 2018, 11:00 de sss
de parca ar fi singurul
lasat fara organe sau expertize exagerate facute de mihalache pe spaga,sunt doar oamenii fideli statului paralel cu care base a ingenuncheat sistemul iar acum fuzioneaza cu acesta
Postat 01 Februarie 2018, 10:35 de User anonimizat
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON