URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2010, 08:12

Orfelinatul orgiilor

Orfelinatul orgiilor LOC DE FĂCUT SEX. Ciuperca din curtea Centrului de Plasament nr. 2 a adăpostit, cu ştiinţa coordonatorului Sorin Groza (foto), adevărate orgii între copiii "înregimentaţi". În loc să ia măsuri să le stopeze, fiul directorului adjunct a închis ochii, forţându-i şi pe subalterni să facă la fel!
Orfelinatul orgiilor LEGEA TĂCERII. Centrul de Plasament nr. 2 (foto) a fost, până nu de mult, un loc al secretelor bine păzite. Asta, pentru că Sorin Groza le-a impus angajaţilor să nu sufle o vorbă despre abuzurile petrecute acolo, ameninţându-i că îi va da afară. "Nu e adevărat, domniţă, nimic din ce scrie în raportul ăla. E o înscenare politică", acuză Groza. Tânărul Groza a fost, la început, educator şi îngrijitor în centru, dar a avansat sub directoratul tatălui său
Orfelinatul orgiilor NU-I MORAL, DAR E LEGAL. Managerul DGASPC, Szarka Arpad (foto), recunoaşte că nu e moral ca într-o instituţie publică tatăl să îşi pună fiul director şi să îi şi fie şef. "Le-am spus că nu e în regulă, că relaţia de familie intervine în latura obiectivă a serviciului, pentru că orice părinte se gândeşte la copilul său, cu toate că domnul Ioan Groza susţine că fiul său este foarte bun în ceea ce face"
Orfelinatul orgiilor CUIBUŞOR DE NEBUNII. La prima vedere, "Ciuperca" din curtea centrului de plasament pare un loc în care copiii se odihnesc. Angajaţii centrului ştiau că aici micuţii experimentau de fapt sex în grup, dar au tăcut. Comportamentul le-a fost inoculat şi copiilor. "Sunt minciuni, lansate de cei care au probleme", turuie, ca şi cum ar recita o poezie, unul dintre ţâncii din curtea centrului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viaţa i-a tratat fără milă: s-au trezit orfani, au fost bătuţi şi înfometaţi, majoritatea au rămas cu sechele pe viaţă. Iar când statul a intervenit să-i ocrotească, situaţia lor s-a înrăutăţit şi mai tare!

În loc să fie părintele lor spiritual, Sorin Groza, fostul şef al Centrului de Plasament nr. 2, s-a dovedit un individ nepăsător, care, în loc să-i ajute să îşi rezolve problemele, le-a ascuns, făcând totul pentru a le muşamaliza, numai ca să-şi păstreze funcţia. Sex în grup, dispariţii subite, nopţi petrecute prin canale cu boschetarii, bătăi - sunt realităţile din viaţa copiilor din centru! În loc să fie sancţionat aspru pentru aceste nereguli, Groza s-a ales doar diminuarea cu 5% a salariului şi a fost "pedepsit" cu mutarea tot pe o funcţie de şef, la alt centru de plasament. Şi a avut şi tupeul să-i dea în judecată pe cei care l-au menajat!

Accident "banal"

Situaţia de la Centrul de Plasament nr. 2 (CP2) poate că nu ar fi ieşit la iveală dacă, pe 14 octombrie 2009, un accident aparent banal prezentat de BIHOREANUL nu ar fi fost observat de unul dintre angajaţii Inspecţiei Sociale din cadrul Inspectoratului Social Regional Nord Vest, instituţie desfiinţată între timp.

04 accident vladimirescu.jpgPe strada Tudor Vladimirescu din Oradea, un copil de 12 ani fusese lovit de un Logan (foto). Martorii povesteau că victima, un băieţel de la un centru de plasament, se juca cu un prieten pe trotuar: "S-au prostit şi s-au împins în mijlocul drumului. Atunci a venit o Dacie şi l-a lovit pe unul dintre ei". Copilul de 12 ani a ajuns la Spitalul Municipal, cu lovituri la cap şi la picior. Celălalt, care avea 11 ani, a fugit de la locul accidentului, speriat de ce i se întâmplase prietenului, dar şi de faptul că nu spusese nimănui de "acasă" că pleacă. Ulterior a fost internat şi el.

Inspecţia Socială s-a sesizat şi a demarat o anchetă pentru a răspunde la întrebarea: cum au putut copiii să ajungă singuri în stradă şi din neglijenţa cui?

Dispariţii subite

La momentul controlului, desfăşurat în perioada 19-21 octombrie 2009, în CP2 erau sub observaţie 85 de persoane, dintre care 55 de minori. Fiecare avea o problemă: ba a fost abuzat sexual, ba abandonat de familie, ba n-a reuşit nicicum să se integreze în societate, ba avea un handicap. Centrul e în aceeaşi curte cu sediul DGASPC, de pe strada Feldioarei, chiar sub ochii conducerii instituţiei, deci ar fi trebuit să fie un model pentru toate celelalte centre din judeţ. N-a fost nici pe departe aşa.

04 centrul de plasament (mare).jpgInspectorii au constatat dezinteresul şefilor CP2 încă de la intrare. Portarii nici măcar nu se aflau în post, astfel că oricine putea pleca din instituţie după bunul plac. În plus, la studierea actelor şi în urma interviurilor cu beneficiarii centrului şi cu angajaţii, inspectorii au constatat că în ce priveşte rapoartele şi evidenţele "internaţilor" în CP2 era o debandadă totală. Accidentul în care au fost implicaţi cei doi minori, de pildă, nici nu s-a regăsit în dosarele lor personale, cum trebuia, ci doar în Registrul de evenimente deosebite. Şi nu era singura dovadă de nepăsare.

Pe lângă că nu fusese demarată nicio cercetare disciplinară, ca să se stabilească un vinovat şi în ce împrejurări au fugit copiii, inspectorii sociali au constatat că băiatul de 12 ani lovit de maşină nici nu se afla la prima abatere, căci fugise de 4 ori în ultimele 6 luni! Mergând mai departe, s-a descoperit că alţi copii fugeau din centru în "gaşcă", dar şi tinerii de peste 18 ani o mai zbugheau. "Copiii au declarat că, atunci când fug din centru, obişnuiesc să cerşească pentru a obţine bani, iar noaptea o petrec în compania altor persoane fără adăpost", se notează în raport.

Inspectorii au reţinut că şeful de atunci al centrului, Sorin Groza (fiul şi în acelaşi timp subalternul directorului adjunct al DGASPC, PDL-istul Ioan Groza), care la nivel răspundea de toată activitatea CP2 şi era obligat să vegheze la bunul mers al lucrurilor, dar mai ales la integritatea şi siguranţa copiilor, nu a făcut demersurile necesare pentru a asigura paza şi protecţia celor instituţionalizaţi. Nu existau nici rapoarte de evaluare a motivelor dezertării sau acte privind măsurile de reintegrare în centru. Cu toate că era un fenomen, nu existau stipulate nici măcar măsuri de prevenire a situaţiilor de fugă!

În numele tatălui...

Dar hârţogăriile sunt nimicuri faţă de modul în care erau trataţi copiii în CP2. Deşi părea că poveştile despre orfane care se prostituau chiar în faţa instituţiei sau despre grupuri de homosexuali care perverteau copiii din centru sunt legende, descoperirile făcute demonstrează că erau cât se poate de adevărate. Şi asta "graţie" neglijenţei autorităţilor...

În timpul anchetei, inspectorii sociali au fost sesizaţi că, pe 11 septembrie 2009, cinci minori au încins o partidă de sex în grup în ciuperca din curtea instituţiei, eveniment păstrat, desigur, sub secret. Chestionat, Sorin Groza s-a "scos" atunci spunând că nu ştia de incident. La data producerii lui, susţinea el, era în concediu. Asta, în ciuda faptului că atât o parte dintre angajaţi, cât şi copiii interogaţi arătau că i-a luat la rost chiar a doua zi de la producerea evenimentului. "Au fost chemaţi toţi copiii şi educatorii de pe tură la domnul Groza Sorin în birou", declara un copil, la fel ca unii angajaţi.

Groza, însă, a ţinut-o cu tupeu pe-a lui: "Portarul din ziua incidentului mi-a adus la cunoştinţă că ar fi fost doar un joc de copii, de aceea am şi întrebat asistentele medicale despre această situaţie, iar ele nu ştiau, dar îmi spuseseră că ar fi imposibil pentru că fetele implicate, cât şi altele, au fost duse la controlul periodic în data de 13 septembrie 2009 la doctor ginecolog Pop Maria, care nu ar fi confirmat vreun contact sexual", s-a spălat el pe mâini, acuzând, în schimb, că se vrea decredibilizarea lui prin declaraţii mincinoase.

Şeful de la CP2 nu a demarat din nou nicio anchetă şi nici nu a informat oficial conducerea DGASPC. Nici nu prea avea de ce s-o facă, doar avea cine să-i ţină spatele. Nu de alta, dar şeful era chiar tatăl lui! Iar Ioan Groza, care răspunde de copiii din custodia DGASPC, şi-a notat fiul vreme de cinci ani cu calificativul "foarte bine"! Cum s-ar zice, problemele se rezolvau "în familie".

Sex ascuns şi bătăi

Că Sorin Groza minţea cu neruşinare o dovedesc şi alte descoperiri făcute de inspectorii sociali, mai grave! Angajaţii au declarat că toate aceste abuzuri se ştiau, dar au refuzat să le anunţe superiorilor din Direcţie, la presiunile coordonatorului de centru, deşi erau obligaţi, legal, să o facă! "Am hotărât să nu anunţăm pe nimeni pentru că nu putem trece de hotărârea şefului centrului. Au existat şi altă dată abuzuri sexuale şi nu am avut voie să anunţăm pe nimeni. În 2007 K.P. a recunoscut că a abuzat pe P.A., dar nu i s-a luat declaraţie", afirma unul dintre angajaţi.

"Nu putem trece de decizia şefului de centru, având în vedere situaţiile anterioare de abuz fizic sau sexual petrecute în instituţie, în care nu s-au luat măsuri şi s-a cerut de şeful centrului să se păstreze confidenţialitatea", declara un alt angajat. Oamenii explicau că Groza i-ar fi şi ameninţat: "Că dacă nu respectăm ce ne cere el, are puterea de a ne redistribui la alte servicii. Pentru a nu-mi pierde locul de muncă, am decis să respect deciziile şefului de centru".

Declarat, dar neprobat

Inspectorii sociali au concluzionat că aspectele de la CP2 sunt extrem de serioase, fiindcă muşamalizarea situaţiilor punea în pericol inclusiv viaţa copiilor din centru. Comisia a înaintat încă de la sfârşitul anului trecut raportul către Poliţie şi Consiliul Judeţean, cerând anchetarea cazului, dar concluziile cercetărilor nu se ştiu nici până azi! Tăcerea a fost încurajată şi de faptul că, între timp, Inspectoratul Social s-a desfiinţat.

În interiorul DGASPC, trei comisii au demarat anchete, concluzionând însă - cum altfel? - că, în pofida faptului că au existat declaraţii acuzatoare ale angajaţilor şi ale copiilor, faptele relatate "nu au putut fi probate". Ei au stabilit doar că Groza "nu şi-a respectat atribuţiile din fişa postului, nu a asigurat cum trebuie standardele minime obligatorii privind serviciile sociale în sistemul de protecţie de stat şi a încălcat metodologia de organizare şi funcţionare a CP2".

În ciuda aspectelor grave relatate în raportul inspectorilor sociali, sancţiunile au fost numai de formă. Conform directorului DGASPC Bihor, Szarka Arpad, doar opt oameni, instructori, educatori, asistenţi sociali care lucrau la CP2, au fost sancţionaţi cu avertisment, iar şeful centrului a fost pedepsit cu tăierea a 5% din salariu pentru două luni. Tot ca "sancţiune" Groza junior a fost mutat şef peste Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Adulţilor!

Ancheta "îmbunată"

Indulgenţa pedepsei nu trebuie să mire ţinând cont de faptul că printre membrii comisiilor de anchetă s-au numărat şi specialişti care erau, prin prisma funcţiilor deţinute, subalterni ai tatălui celui vizat, Sorin Groza. Ca de exemplu Mirela Abrudan, şefa Serviciului de îngrijire de Tip Rezidenţial, Dana Mierluţ, şef Serviciu Rezidenţial Copii, Delia Negruţ, şefa Centrului pentru Copii Delicvenţi, ori Roxana Ojică, şefa Serviciului pentru Copii ai Străzii.

04 Szarka Arpad 2.jpg"Comisiile au fost formate din psihologi, sociologi, jurişti... S-au făcut cercetări, iar aspectele semnalate de Inspecţia Socială nu s-au confirmat, din lipsă de probe. Unii erau în subordinea domnului Groza, alţii nu. Am căutat ca aceste comisii să fie imparţiale şi sunt convins că oamenii au fost echidistanţi", a declarat BIHOREANULUI, managerul DGASPC Bihor, Szarka Arpad (foto), încurcat că trebuie să vorbească de nepotismul colegilor de coaliţie. De altfel, el a şi refuzat să arate rapoartele care îl cercetau pe Groza, pe motiv că "sunt acte personale" şi nici nu vrea să intre în conflict cu adjunctul său pedelist!

Deşi cercetările l-au "albit" pe Sorin Groza, Szarka recunoaşte, pe bâlbâite şi fără să detalieze, că situaţia "de dinainte" a centrului impunea o schimbare, dar, culmea, tot el recunoaşte că pedepsirea vinovatului principal nu a fost o prioritate. "Nu mi-am pus problema să îl sancţionez drastic pe domnul Groza, ci să schimbăm lucrurile acolo. Am luat măsurile de rigoare şi am pus accent pe educaţie şi pe evenimentele culturale", afirmă el, susţinând că toţi angajaţii centrului au fost schimbaţi pe alte funcţii. "Acum, să ştiţi că alta e situaţia, lucrurile merg bine şi chiar am demarat un program de reabilitare al centrului care se numeşte "Primăvara CP2"...", se apără el.

Tupeu de şef!

Contactat de BIHOREANUL, fostul şef al CP2 a susţinut că nimic din raportul Inspecţiei Sociale nu este adevărat, că nu a interzis niciodată angajaţilor să vorbească şi că nici nu a muşamalizat faptele din interiorul instituţiei. La fel cum le spunea inspectorilor sociali, afirmă că sexul în grup a fost "doar o joacă" şi că - şocant - nimeni nu e vinovat nici pentru dezertarea copiilor!

04 Sorin Groza2.jpg"Aşa sunt obişnuiţi, să trăiască pe străzi, pentru că de acolo vin. Întotdeauna au fugit copii din centrele de plasament şi vor mai fugi, pentru că sunt persoane fără familii, sunt obişnuiţi să trăiască pe străzi. Am anunţat de fiecare dată când a fost ceva, iar situaţiile copiilor erau bine consemnate în dosarele lor şi în registre, s-a făcut şi consiliere psihologică. S-au luat toate măsurile care trebuiau. Sunt cu sufletul împăcat că am procedat bine", susţine Groza (foto).

Ironia sorţii este că, deşi UDMR-istul Szarka l-a menajat vizibil pe ex-şeful CP2, ca nu cumva să-şi deranjeze aliaţii de la guvernare, Sorin Groza nu se dă în spate să îl acuze tocmai pe el pentru că ar fi vrut să îl mazilească. "Eu intuiesc că totul a fost doar o înscenare politică, menită să mă dea jos. Eu nu sunt membru al vreunui partid, dar uitaţi-vă cine a venit în locul meu şef de centru. Kovert Robert are aceeaşi culoare politică cu domnul manager, UDMR", a spus Groza.

Tânărul nu vede o problemă din faptul că l-au anchetat oamenii tatălui său şi pretinde că nu a fost menajat. Dimpotrivă, "anchetatorii" l-ar fi discriminat "pedepsindu-l" cu diminuarea salariului pe două luni, cu 5%. "Consider că decizia nu este dreaptă, pentru că nu am fost vinovat. În plus, am fost singurul sancţionat atât de drastic", se victimizează Groza, susţinând că, în afară de el, doar doi, şi nu opt oameni, au fost sancţionaţi, şi aceia cu mustrare. Întrebat cât de tare l-a durut diminuarea din salariu, Groza s-a eschivat: "Calculaţi cât a venit asta, din 13-14 milioane..."

Oricum ar fi, raportul Inspecţiei Sociale denunţă lucruri extrem de grave, ce dovedesc că oamenii cu vocaţie, care se dedică muncii lor, au dispărut cu totul de la conducerea instituţiilor publice. Locul lor a fost luat de politruci lipsiţi nu numai de cunoştinţe, dar şi de moralitate, care populează schemele numai cu neamuri şi amici de la partid. Până la urmă, cei care suferă sunt tot copiii. Micuţii instituţionalizaţi, bătuţi oricum de soartă, cad pradă neglijenţei şi nu e de mirare că îşi formează deprinderi nesănătoase. Păi cum ar putea cei de la cârma instituţiei să le fie o a doua familie, când au ei propriile lor familii, numeroase şi cu pretenţii de îndestulare? 


PENTRU UNII MUMĂ...
Pentru alţii ciumă

Sancţiunea aplicată lui Sorin Groza de comisiile DGASPC e cu atât mai ciudată cu cât anul trecut, în vară, la centrul de tip familial "Casa Noastră", din subordinea aceleiaşi instituţii, trei persoane s-au ales cu contractul de muncă desfăcut, tot în urma unui raport al Inspecţiei Sociale. Ancheta dovedea că "părinţii sociali" Adriana Şorca, educator specializat, şi Ioan Şorca, instructor de educaţie, obişnuiau să bată şi să maltrateze copiii din centru, în toate dormitoarele găsindu-se cozi de mătură, bâte, chiar cuţite de vânătoare, şi alcool în frigiderele copiilor.

Copiii erau bătuţi mereu, nu exista nicio măsură de integrare socială, legăturile cu familiile lor nu existau, iar situaţia lor şcolară a fost lăsată de izbelişte. Totodată, micuţii cu afecţiuni psihice, care aveau nevoie de medicamente, nu le primeau din neglijenţa angajaţilor, care uitau să le cumpere, iar bolile lor se agravau.

"În acest caz, aspectele semnalate au fost grave, drept pentru care, împreună cu comisia de anchetă, am decis să desfacem contractele de muncă la trei persoane, părinţilor sociali şi coordonatoarei centrului, Micloş Nicoleta. Nici aceste aspecte sesizate de noi nu au putut fi probate, ne-au dat în judecată, iar fiecare ne cere daune morale de 50.000 de lei", se plânge directorul DGASPC, Szarka Arpad. La Poliţie, cazul s-a finalizat prin neînceperea urmăririi penale, deoarece nici aici faptele nu au putut fi dovedite.


CLANUL GROZA
Pile, Cunoştinţe, Relaţii

BIHOREANUL a mai prezentat în câteva rânduri modul în care clanul Groza, al cărui "cap" este adjunctul DGASPC, şi-a infiltrat în instituţie rudele, cunoştinţele şi amantele, fapt pentru care neregulile se perpetuează în Direcţia devenită feuda unor familii care îşi oferă protecţie şi îşi muşamalizează reciproc neregulile.

04 Ioan Groza 2.jpgPe vremea când Ioan Groza (foto) era directorul general, pe lângă faptul că şi-a pus fiul şef al CP2, a făcut-o pe propria amantă - Alina Pop - şefă peste alte câteva centre, deşi până în acel moment femeia, mai tânără decât el cu 20 de ani, nu fusese decât o simplă infirmieră.

Un alt clan de la DGASPC o are ca vârf de lance pe directoarea economică Eliana Cosman, care este şefa propriului soţ, acesta conducând Serviciul Transporturi, unde deconta reparaţii auto şi consumuri de carburanţi fictive, în timp ce pe asistenţii care au muncă de teren îi pune să meargă pe jos. Aceeaşi Cosman şi-a pus şi fratele la Serviciul Informatică.

Alina Ţica, ajunsă directoare adjunctă tot pe filieră PDL, ca şi Groza, şi-a pus finul, pe Darius Marcu, la şefia Biroului Juridic. Ţica a îndrăznit să transforme un apartament social donat instituţiei de o companie privată în loc de amor pentru sine şi pentru iubitul ei. În urma dezvăluirii făcute de BIHOREANUL, Ţica a fost destituită din funcţia de adjunct, ca în prezent să fie, culmea ironiei, şefa Serviciului Abuzuri.

Angajaţi ai DGASPC Bihor susţin că, aşa cum şeful CP2 e protejat de tatăl său, Sorin Groza are, la rându-i, propriii protejaţi. Şi-a angajat de pildă, în instituţie, finii de cununie, pe Adrian şi Laura Groze, el promovat educator, deşi nu ştie să scrie bine şi nu face temele cu copiii, ci stă cu ei la ţigări, iar ea încadrată psihopedagog de dimineaţa, când copiii nu sunt în centru, ci la şcoală.


RECIDIVIST
Bătaie în curtea şcolii

Printre aspectele tratate cu indulgenţă de comisiile DGASPC s-a numărat şi cazul unui băiat rănit în timpul unui meci de fotbal din curtea CP2, prezentat anul trecut de BIHOREANUL. "Combatantul" i-a aplicat unui coleg care îl faultase o serie năprasnică de pumni şi picioare, iar pentru că loviturile au depăşit limita unei simple încăierări, tânărul lovit, Gabriel Olah, a chemat Poliţia, pentru a face o plângere împotriva agresorului, Rudolf Magyari.

 A doua zi dimineaţă nu-şi mai putea mişca gura, aşa că s-a internat la Clinica de Stomatologie a Spitalului Judeţean, unde a fost diagnosticat cu fractură de mandibulă. Şi acest incident a fost trecut sub tăcere de Sorin Groza, care, la rândul său fiind anunţat cu întârziere, a "omis" să informeze conducerea Direcţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
profesionisti tampiti
Ar trebui sa le fie rusine atat clanului groza cat si muistului de arpi ca ii un escroc,spun asta pt ca la el a fost puterea care trebuuia sa se refrecte in sens pozitiv pt copiii,dar el(muistu) a dat-o celor 2 bulangii(groza sorin si groza batranu saracu ducal dracu si sa-l bontaleasca doctorii atat pe el cat si pe oripilatu(arpi).
Postat 06 Octombrie 2012, 00:08 de oradea
interesant
sorine,te vede dumnezeu sa-ti deie pe minciuni rasplata
Postat 25 Februarie 2011, 15:57 de dgaspc
interesant
sorine,te vede dumnezeu sa-ti deie pe minciuni rasplata
Postat 25 Februarie 2011, 15:57 de dgaspc
dgaspc!
Szarka sa nu incerce sa dea afara pe toti care au curajul sa il contrazica cand nu are dreptate. Szarka ar trebui sa cunoasca necesitatile reale ale celor institutionalizati in unitatile din subordine.
Postat 28 Iunie 2010, 20:07 de eu
pipi
daca taie mina si ii trage in tapa pe cei care fura si care incalca legea prin diferite smecherii.... EU IL VOTEZ..SI NUNUMAI EU,IS SIGUR DE ASTA ups EU MA REFEREAM LA NEAMUL LUI DRACULA.NU LA ESCROCII DIN PARTIDELE NOASTRE,DIN PACATE NU ESTE UN PARTID DREPT SI ADEVARAT LA NOI IN TARA..
Postat 28 Iunie 2010, 06:30 de pip
viata e dura
ce sa zic a mai fost subiecte de acestea dar nu sa schimbat nimic intradevar DL Sorin, incerca marea cu sare , dar ascundea si sarea din mare ceea ce ducea la neintelegeri intre personal sa nu credeti ca acesti copii ai orfelinatului era supravegheati totul se intampla atunci cand 6 cadre supravegheau un mr cca de 6o-70-8o de copii pe un palier si azi se supravegheaza nelinistea si nemultumirea cadrelor didactice care nu au la baza o facultate de invatamant pshiologic. Actualul director are terminate urmatoarele psihologia si a fost respectiv si profesor de sport si educatie in acelas centru dupa acre a devenit psihologul centrului si uite datorita "üdmr-istului Arpad" este sef centru bravo lui .Aaa ce credeti ca problemele de acest gen se vor termina nu fiindca este o influenta mare decatre adulti centrului fata de minori centrului , si mai este si aceea influenta cand mnori trebuieste sa faca totul in locul adultilor considerati acest centru ca inchisorile de gen filme americane ,adoka poti sa te gandesti la toate genurile de film pe care le sti si-ti vei da seama ce inseamna sa fi copilu nimanui. bun subiect pacat ca a fost candva acel centru ...
Postat 22 Iunie 2010, 15:06 de am fost si eu in CP2
nu ii corect
de ce acum? scandalul? dc nu atunci? are legatura cu ceva? d-l groza sorin a facut fata la conducerea centrului singur nu ca si acum cu 2 sefi care is pe nikaieri
Postat 22 Iunie 2010, 00:29 de un om
ati muscat-o rau
ati muscat-o ....daca dvs va luati dupa un grup de copiii cum a mentionat si seful centrului inseamna ca sunteti varza.......sunt doar copiii si sau jucat ce stiu ei .....rusine sa va fie.......sa mai deschideti si subiectul acesta dupa 3 ani cand o sa va mai aduceti aminte......asa va place redcatorilor sa traiti in scandal, dar un lucru bun nush sa faceti numa sa criticati......acest sef de centru tinea foarte mult la copiii si personalul de aici se comporta frumos cu copiii......va legati de copiii cei orfani in loc sa va legati de cei ce ne fura pe fata .....sunt probleme mai importante de discutat.....rusine sa va fie....asa ca nu va mai legati de copii cei orfani legativ-va de cine trebuie....RUSINE. RUSINE, RUSINE SA VA FIE......
Postat 21 Iunie 2010, 23:03 de angel
RUSINE
dragi redactori....voi credeti ca tot ce zboara se mananca?? pe langa ca noi "romani" suntem cum suntem voi mai si semnalizatii...nu stiu dupa ce mai purtati capul ala plin de neuroni arsi pe umar!!...daca diectia pt protectia copilului are si ea problemele ei ca si toate directiile generale nu inteleg de ce mai si puneti pe foc pt a ne descuraja pe noi viitori asistenti sociali??...sunteti dezastru maii ales cu exagerarile de la centrul nr2 si casuta noastra....mai bine viati vedea de viata voastra toti cei implicati in drama.....ca puteti fii remarcati si altfel nui nevoie doar in situaitii de astea........Domnul Isus sa va dea intelepciune mai intelectualilor
Postat 21 Iunie 2010, 22:09 de g3org3t4
respect
eu m am intalnit cu fiul dl.Groza si sincer nu l am vazut un om rece e un om cald si ff pasnic a fost singurul care m a ajutata in rest toate salariatele erau reci si distante.....conteaza ff mult si subordonatii nu putem sa l condamam doar pe el.....SANATATE! din respect pentru ca asta am primit
Postat 18 Iunie 2010, 22:05 de nca
da ee ff trist
nu ma bazez pe informatiile realatate de voi sunteti ff superficiali in detalii si ele sunt elementare in concluzii eu nu pe ei ii condamn eu condamn socieatatea conduasa de invatamant, primarii, politie toti sunt doar cu numele inclusiv JUSTITIE....nu i putem salva pe toti ca si in viata noastra ne mor copii dar sa fie abuzati sexual e o problema ff grava, bataie e des intalnita in Romnaia dar abuzul sexual nu l vindeca NIMENI aici rog oraganele competente sa faca dreptate nu sa figureze doar ca structura. Nu pot sa mai spun nimic decat ca suntem condamnati sa ucidem daca legea nu exista decat pentru unii si pentru altii nu...oricum vor fi ucisi de victime e doar o chestiune de timp........
Postat 18 Iunie 2010, 21:59 de upssss
trist
Din pacate ratati esentialul : nu ma intereseaza ce clan si ce nu stiu ce , c i faptul ca acei copii sunt ai nimanui si ca este o situatie generalizata. Cred ca asta e adevaratul subiect - sunt condamnati sa devina infractori sau ceva in acest "domeniu."
Postat 18 Iunie 2010, 18:30 de hg8fg
DUREROS
Este trist ca aceste lucruri extrem de serioase nu asuc si masuri serioase. Acolo sunt mai multe clanuri, iar acei copii, care au nevoie de PROTECTIE, tocmai acest lucru nu il au. CINE POATE SA-I AJUTE?
Postat 18 Iunie 2010, 10:02 de Petru
Pacat
Foarte frumos articolul, din pacate in scurta mea slujba de reporter am avut tangente cu asemenea cazuri fapt ce m-a determinat sa uit aceasta "interesanta" meserie.Nu se poate face nimic, totul se musamalizeaza asa cum s-a intamplat si cu alte cazuri TATA - FIU. Sper ca mentalitatea romanilor sa se schimbe si sa nu inchida ochii pentru ca "se mai poate suge ceva" si in viitor. La copiii nostri cine se gandeste oare, la urma urmei ei vor avea de suferit atata timp cat "imparteala" se face in "familii" mari si tot mai mari. Traim intr-o vreme in care diferentierea de clase sociale devie tot mai apasatoare si, culmea, nu se poate face nimic. Urma neagra lasata de comunism, adica frica de SEF este arma de care se folosesc aceste persoane pentru a ajunge tot mai sus. O intrebare pentru ei: Viata are o finalitate numita moarte, e pentru toti la fel, atunci cand e momentul veti fi mai impacati cu faptul ca ati distrus cateva vieti pentru ceva cu care nu ai cum sa pleci de pe aceasta lume?
Postat 17 Iunie 2010, 11:34 de Florin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON