URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2017, 15:09

Oraş cu "lipici": Experţii Băncii Mondiale susţin că peste 38.000 de români s-ar muta în Oradea

Oraş cu 'lipici': Experţii Băncii Mondiale susţin că peste 38.000 de români s-ar muta în Oradea ORADEA, ORAŞ FRUMOS. Potrivit sondajului Băncii Mondiale, Oradea se clasează pe locul opt în preferinţele românilor (foto: Oszkar Bagdan)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea s-a schimbat radical în ultimii ani. Investiţiile în infrastructură, reabilitarea clădirilor emblematice şi extinderea spaţiilor verzi au făcut din oraş o veritabilă atracţie turistică, aşa încât unii vizitatori nici n-ar mai pleca...

Un studiu realizat de experţi ai Băncii Mondiale plasează Oradea pe locul 8 în topul celor mai atractive oraşe din România, autorii atenţionând, însă, că pentru a deveni cu adevărat "magnetică", are nevoie de o Universitate mult mai puternică şi de joburi bine plătite…

Orăşele cheie

În premieră pentru România, Banca Mondială a realizat un raport complex despre dinamicile de dezvoltare ale ţării, migraţie şi navetism la scară naţională şi atractivitatea oraşelor faţă de noi posibili locuitori, intitulat "Oraşe Magnet. Migraţie şi navetism în România". Doi dintre experţii care au lucrat la elaborarea lui, Marcel Ionescu-Heroiu şi Marius Cristea, au prezentat joia trecută rezultatele cercetării şi la Oradea.

"Ideea de bază a raportului este să arătăm că oraşe precum Oradea sunt absolut esenţiale despre dezvoltarea României. Statisticile arată că o ţară este la fel de dezvoltată ca oraşele ei secundare", a spus Heroiu într-o conferinţă desfăşurată la Primărie.

Experţii Băncii Mondiale arată că, în timp ce Capitala şi polii mari regionali precum Clujul şi Timişoara se dezvoltă aproape de la sine, statul nu ajută oraşele mai mici. "Din păcate, în afară de fondurile europene, la nivel naţional nu avem programe şi fonduri pentru acestea. Dacă nu există ambiţie la nivel local, oraşele noastre sunt lăsate... în pace", a explicat expertul.

Oradea Mare

Specialiştii Băncii Mondiale au analizat indicii de migraţie şi de navetă considerând că sunt "cei mai buni indicatori ai competitivităţii teritoriale". Datele sunt aferente perioadei 2001-2011, când s-au făcut ultimele recensăminte.

Inclusă în categoria polilor regionali secundari, după Capitală şi polii principali (Cluj, Timişoara, Iaşi), Oradea avea în 2011 o populaţie de 196.367 locuitori. Însă, spun experţii, Zona Urbană Funcţională (ZUF) a oraşului, adică inclusiv localităţile în care cel puţin 15% din populaţie face naveta spre Oradea, număra 336.000 persoane.

Marius Cristea"Aceasta depăşeşte limitele actuale ale Zonei Metropolitane şi acoperă jumătate din judeţ, până la Salonta, Valea lui Mihai, Popeşti, Aleşd şi graniţă. Vorbim de o zonă egală ca populaţie cu cea a Galaţiului, care în 1990 era al doilea oraş industrial al ţării", a subliniat Marius Cristea (foto).

În 2011, în Oradea erau 25.000 navetişti, iar în ZUF numărul ajungea la aproape 35.000. "Cu siguranţă, cifra aceasta depăşeşte acum 40.000, poate chiar 50.000 de persoane", a precizat specialistul.

Oraş magnetic

În ce priveşte migranţii (adică cetăţenii din alte zone ale ţării care s-au mutat în oraş), Zona Urbană Funcţională a Oradiei a atras între 2001 şi 2011 un număr de 33.521 noi locuitori, din care 16.901 în perimetrul oraşului, acesta plasându-se pe locul 11 în topul "magnetismului".

Totuşi, doar 30% au provenit din alte judeţe decât Bihor. Spre comparaţie, în Timişoara procentul "viniturilor" din alte judeţe a fost de 68%. Şi mai important, însă, 70% dintre migranţii ajunşi în Oradea aveau un nivel de calificare redus, lucrând în industrie, comerţ, servicii, construcţii.

Boom ca-n Singapore

Marcel HeroiuDate mai recente din studiul Băncii Mondiale arată că, deşi Oradea s-a dezvoltat bine în ultimii ani, totuşi n-a prins Top 10 al oraşelor cu creşteri economice semnificative. Veniturile firmelor din Oradea s-au mărit între 2011-2015 cu 7,5%, de la 2,3 miliarde la 3 miliarde euro, cam la acelaşi nivel cu Aradul. În schimb, Clujul a crescut cu aproape 10%, de la 5 la 7,2 miliarde euro. "Oraşele noastre au cel mai rapid ritm de creştere din UE, mai rapid decât cel al oraşului Singapore în perioada lui de boom economic", a spus Marcel Heroiu (foto).

Oradea s-a dezvoltat şi din punct de vedere imobiliar. Din 1990 până în 2015 aici s-au construit 10.038 locuinţe, iar în întreaga Zona Urbană Funcţională 15.975 case. În ce priveşte preţurile medii ale acestora, Oradea este, cu 697 euro/mp, pe locul 15 în ţară.

Mai bine în ţară

Pentru a avea o imagine "proaspătă" a oraşelor atractive din România, specialiştii Băncii Mondiale au realizat în primăvara acestui an şi un sondaj pe un eşantion reprezentativ de 1.250 persoane, întrebându-le dacă şi unde ar dori să se mute.

"Circa 18% dintre respondenţi, reprezentativi pentru 3,6 milioane de persoane, au spus că intenţionează să se mute în următorii 5 ani. Curios este că 66% dintre ei s-ar muta tot în ţară. Este prima dată când se arată că mai mulţi români vor să stea în ţară, decât să plece", a subliniat Heroiu.

Rezultatul sondajului plasează Oradea pe locul 8 în topul preferinţelor, după Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Constanţa, Sibiu şi Iaşi. Întrebaţi din ce motive aleg urbea de pe Crişul Repede, respondenţii au pus pe primul loc calitatea vieţii, urmată de locurile de muncă şi de serviciile educaţionale. Deci, în ţară, percepţia este că orădenii o duc bine.

Migranţi din Moldova

Experţii au inclus în raport şi o estimare a numărului de persoane care s-ar putea muta "în viitorul apropiat" în alte oraşe, spre Oradea fiind estimaţi 38.080 de doritori. "Dintre aceştia, mulţi sunt din Bihor, judeţ urmat, surprinzător sau nu, de Bistriţa-Năsăud şi apoi de persoane din regiunea Moldovei", a explicat specialistul Băncii Mondiale.

Topul este condus tot de Cluj, unde s-ar muta 260.000 de oameni, Bucureşti - 245.000, şi Timişoara - 201.000. Oradea a depăşit în preferinţe Râmnicu-Vâlcea, Suceava, Piatra Neamţ, Târgu-Mureş, Craiova şi Arad.

Dintre orădeni, arată studiul, 68% sunt mulţumiţi de oraşul lor şi nu s-ar muta în altă parte, iar dintre cei care totuşi ar face-o, jumătate ar alege Clujul.

Lecţii din Oradea

În raportul Băncii Mondiale, Oradea apare menţionată la capitolele "aşa da" şi pentru că, spre deosebire de alte oraşe, are un Plan Urbanistic General actualizat, şi-a făcut Plan de Mobilitate Urbană, a făcut investiţii "semnificative din fonduri UE" pentru modernizarea sistemului de termoficare, atrage mulţi turişti şi este în top 10 al localităţilor cu cei mai mulţi metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.

De asemenea, specialiştii laudă oraşul şi pentru că a elaborat ghiduri pentru reabilitarea blocurilor "într-un mod armonios", a făcut eforturi pentru extinderea spaţiilor pietonale şi a amenajat creşe. "În ce priveşte recomandările pentru administraţia locală, nu ştiu ce am mai putea completa, căci s-au făcut atât de multe. Practic, noi am venit aici să învăţăm, nu să dăm lecţii", a spus Cristea despre Oradea.

Universităţile, magnetul suprem

În schimb, experţii avertizează că oraşul e deficitar la furnizarea forţei calificate. "Centrele industriale precum Oradea şi Sibiu au nevoie mai degrabă de persoane care au urmat o formă de pregătire profesională sau de formare la locul de muncă decât de persoane cu doctorate în filozofie", semnalează raportul.

Chiar şi aşa, specialiştii avertizează că orice oraş are nevoie de o universitate puternică, deoarece numai oraşele cu astfel de centre universitare se întăresc cu locuitori noi, precum şi de investiţii în domenii cu valoare adăugată mare (IT, finanţe etc.). "Companiile se adună unde au acces la 14-15.000 absolvenţi pe an, cum e cazul Clujului, Timişoarei, Iaşiului", a subliniat Cristea. Or, universităţile din Oradea au avut, în total, în 2016 circa 16.000 studenţi, şi aceia proveniţi în special din Bihor...

Politici pentru tineri

Universităţilor mici li se recomandă să-şi găsească strategii alternative de creştere. "O soluţie ar putea fi internaţionalizarea, să caute mai mulţi studenţi din afara României. Se mai pot îndrepta şi către cercetare", a sugerat expertul.

Pe de altă parte, Oradea ar trebui să atragă şi companii care oferă joburi bine plătite. "Sunteţi performerii României la atragerea de investiţii. Poate e momentul să treceţi la următoarea fază, către incubatoare de afaceri şi parcuri ştiinţifice", a îndemnat Cristea, adăugând că oraşele mici precum Oradea ar trebui să gândească şi o politică de păstrare a tinerilor, care acum "zboară" spre Cluj, Timişoara, Bucureşti şi alte metropole europene. E bine să fii magnet pentru alţii, dar şi mai bine să-ţi ţii "speranţele" acasă...


CENTRU CURAT
Afară cu "păcănelele"!

Pentru a face centrul Oradiei mai atractiv, municipalitatea a proiectat un Regulament pentru stimularea dezvoltării centrului istoric care ar interzice funcţionarea caselor de pariuri, cazinourilor, amaneturilor, spălătoriilor auto şi magazinelor second-hand în acest perimetru. "Trebuie să accelerăm dezvoltarea oraşului, altfel nu vom putea recupera întârzierile faţă de alte ţări", a motivat primarul Ilie Bolojan, la prezentarea proiectului.

Joia trecută, circa 30 de orădeni, cei mai mulţi reprezentanţi ai firmelor ameninţate cu evacuarea, şi-au arătat nemulţumirea într-o dezbatere publică, fără însă a-l impresiona pe primar. Măsurile ar putea fi propuse Consiliului Local săptămâna aceasta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@bihorean oradean
Fratiutz ...respecte!Sa vina romanii,oltenii,moldovenii,banatzenii.Sa faca spume sexpertziiBM si elevii prost crescutzi!Noroc si sanatate!
Postat 26 Septembrie 2017, 20:15 de grigore
Adevăratul magnet
Sunt serviciile bine plătite, care din nefericire sunt prea puține. Da, se pot câștiga peste 10,000 Lei/lună net în parcurile indistriale, dar numai în poziții de management, ori asta e posibil și la Cluj, Iași, Brașov. Idea de bază e că trebuie să fi bine pregătit pentru asta. În rest, propun să ne bucurăm că încă nu e o problemă să gasim locuri de parcare, iar traficul e chiar lejer față de Cluj de ex. Și dacă chiar vin 40,000 de moldoveni, poate nu va mai fi nevoie de plăcuțele bilingve.. :)
Postat 26 Septembrie 2017, 13:55 de Oarecine
@grigore
Da, e clar, nu reactionezi la nici un tratament...
Postat 26 Septembrie 2017, 08:12 de elev
?
Buna gluma..hahaha!Au auzit ca e un birtinez la primarie sef si vor sa se mute aici..Si daca BM considera asta ,poate il duce acolo...Du-te Ilie..du-teeeeeee!
Postat 26 Septembrie 2017, 05:54 de grigore
38000 de...?
Si ma rog.. cei 38000 care s-ar muta in Oradea.. de ce ar face-o? de bine ce e in Oradea sau pentru ca nici la ei nu e mai roz? Vin sa munceasca in parcul industrial pe joburi de necalificati cu salariile aferente? Si daca accepta.. se vor descurca cu aceste salarii sa- si plateasca chirie, utilitati, gradinita/scoala la copii? Stiu ce-i asteapta cu adevarat in afara de centrul poleit cu pietricele, birturi si alte pietonale?
Postat 26 Septembrie 2017, 00:56 de User anonimizat
Oradea : fata morgana !
Oradea , oras cu lipici ? De ce ar vrea cei peste 38000 sa se mute aici? Parcurile industriale sunt o "fata morgana", si acest lucru este cunoscut - fara sa vorbim de utilitatile scumpe si o administratie ostila cetateanului de rand. Respectabilii experti cum au ajuns la aceasta concluzie? Realitatea, din nefericire, este cu totul alta : tinerii din Oradea pleaca catre Cluj ,Timisara, ori spre alte tari. Oradea a fost un oras de inalta tinuta, insa astazi o vedem devastata de tot farmecul si vraja unui trecut istoric autentic sub pretextul a ceea ce se vrea a fi numit progres, dar cu iz fad de spoiala.
Postat 25 Septembrie 2017, 22:41 de platona
Povestile cu Seherezada erau realiste fata de astea ...
Magnetul acesta nu aduna si praful care sfideaza Oradea la fiecare pala de vant?
Postat 25 Septembrie 2017, 19:16 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON