URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2016, 07:27

Oradea pune frână! După ani de creştere continuă, bugetul oraşului scade aproape la jumătate

Oradea pune frână! După ani de creştere continuă, bugetul oraşului scade aproape la jumătate VA URMA! Fără noi fonduri europene, investiţiile municipalităţii vor fi reduse drastic. Veniturile vor alimenta finalizarea proiectelor rămase în derulare, cum ar fi construirea noului CET (foto), reabilitarea Pasajului Vulturul Negru, amenajarea aquapark-ului Nymphaea şi extinderea parcării acestuia. În rest, Primăria a planificat doar modernizări la spitalele Judeţean şi Municipal, reabilitarea fostului Cinema Transilvania şi asfaltarea a minimum 19 străzi
Oradea pune frână! După ani de creştere continuă, bugetul oraşului scade aproape la jumătate LA RELANTI. După ani de investiţii masive cu bani europeni, bugetul oraşului s-a redus brusc. Anul acesta Primăria se va concentra pe închiderea proiectelor întârziate, precum reabilitarea Pieţei Unirii, amenajarea acvaparcului Nymphaea şi construirea CET-ului pe gaz, limitând lucrările noi la reabilitarea reţelelor edilitare şi a unor străzi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La bani mai puţini, datorii mai mari! Veniturile prognozate ale oraşului pentru anul acesta sunt cu 43% sub cele de anul trecut, în condiţiile în care datoria publică a crescut de 2,6 ori. Concret, oraşul are de plătit rate de 163 milioane lei până la sfârşitul lunii decembrie.

"2016 va fi un an greu. Bugetul local va cunoaşte o scădere şi, chiar dacă veniturile proprii sunt în creştere, vom lucra strâns, pentru că nevoile oraşului şi aşteptările orădenilor sunt tot mai mari", spune city-managerul Eduard Florea.

Venituri mai mici...

Eduard FloreaDupă mai bine de patru ani de creştere, puşculiţa oraşului se dezumflă brusc. "Anul acesta ne vom confrunta cu o scădere a bugetului local pe fondul încheierii proiectelor europene. Vom avea în continuare lucrări, dar nu ca în 2015", zice city managerul Edurard Florea (foto).

Concret, visteria oraşului pentru anul 2016 e estimată la 909,2 milioane lei, în scădere cu 43% de la 1.273 milioane lei, cât a avut anul trecut. Epuizarea fondurilor UE care ajungeau la bugetul local va fi compensată în parte de creşterea veniturilor proprii ale oraşului. Cele mai importante dintre acestea sunt Impozitul pe Venit Global, tradus într-un procentaj de 41,7% ce revine oraşului din "birurile" pe veniturile angajaţilor şi din impozitele pe proprietate. Astfel, după ce au avut anul trecut o creştere cu 12% a sumelor colectate din IVG, finanţiştii municipalităţii prognozează pentru 2016 o majorare cu încă 10%. După ce în 2014 oraşul a încasat 124,6 milioane lei, echivalentul a 27,7 milioane euro, anul trecut a adunat  31 milioane euro, iar pentru 2016 proiectează încasări de 34,2 milioane euro. "Creşterea veniturilor din IVG înseamnă fie salarii mai mari, fie salariaţi mai mulţi. Din păcate nu avem date concrete ca să ne pronunţăm exact", spune directorul economic Nadia Haş.

Pe de altă parte, municipalitatea estimează o creştere cu 9% a veniturilor din impozitele pe clădiri şi terenuri, de la 62,8 milioane lei în 2015 la 68,5 milioane lei în 2016, survenită ca urmare a noului Cod Fiscal, care a modificat modul de calcul a acestor impozite.

... la cheltuieli mai mari

Nadia HaşDacă la venituri oraşul nu mai stă la fel de bine, la cheltuieli înregistrează în schimb creşteri record. Spre exemplu, cheltuielile de funcţionare ale Primăriei, fără societăţile subordonate, vor creşte cu 27%, de la 380 milioane lei la 474 milioane lei. Diferenţa e explicată prin majorarea cu 29% a salariilor celor 767 de angajaţi după modificarea legislaţiei în domeniu. La fel, vor creşte cu 15%, de la 70,5 milioane lei la 81,2 milioane lei, şi cheltuielile cu serviciile publice. "Creşterea cheltuielilor e determinată de extinderea oraşului. Au apărut străzi noi care trebuie asigurate cu servicii de salubritate, spaţii verzi, iluminat public şi transport local", spune Nadia Haş (foto).

De asemenea, după ce oraşul s-a împrumutat pentru a cofinanţa proiectele europene, datoria publică va înregistra în 2016 o creştere record de 2,6 ori! Dacă în 2015 oraşul a plătit rate de 62,8 milioane lei, anul acesta suma sare la 163 milioane lei. "Pe lângă ratele mai vechi avem de rambursat până la sfârşitul anului creditul de 100 milioane lei luat anul trecut de la CEC pentru confinanţarea proiectelor europene", explică directoarea.

Teoretic, Oradea nu ar trebui să aibă, însă, nicio problemă cu rambusarea împrumutului. Municipalitatea are de primit de la finanţatorul european circa 115 milioane lei, reprezentând plăţi făcute de Primărie. Practic, rămâne totuşi de văzut când şi cum vor veni banii...

Investiţii deja programate

După ani de zile în care oraşul a alocat peste 30% din venituri cheltuielilor de dezvoltare, cu un vârf de 59% în 2015, anul acesta investiţiile se vor contracta drastic la 16%.  Municipalitatea şi-a planificat investiţii de 143,8 milioane lei, de 6,5 ori mai puţin decât anul trecut, când cheltuielile de dezvoltare au bătut toate recordurile, ajungând la 930,1 milioane lei.

Chiar şi aşa, bugetul de investiţii este în mare parte antamat. Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională are deja rezervată în buget suma de 53 milioane lei necesară unor proiecte europene pregătite de anul trecut. Din ea va fi cofinanţat, de pildă, proiectul de 17,6 milioane euro pentru încălzirea cu apă geotermală a Liceului Sportiv şi a imobilelor din vecinătate. Derulat cu fonduri norvegiene, proiectul vizează inclusiv reinjectarea apei uzate printr-un puţ existent pe teritoriul Universităţii. Şi lista ar putea continua...

Sănătate, încălzire, reabilitare...

Conform proiectului de buget, sume consistente vor mai fi alocate pentru modernizarea spitalelor. Spre exemplu, Spitalul Judeţean ar primi 16,5 milioane lei pentru achiziţia de aparatură şi modernizarea instalaţiilor blocului operator, iar Spitalul Municipal ar putea fi ajutat să construiască încă două etaje la Centrul de Oncologie, deja suprasolicitat. La rându-i, Termoficare Oradea vizează investiţii de 10 milioane lei pentru integrarea cazanului I în noua centrală pe gaz şi continuarea reabilitării reţelelor în zone ce vor fi modernizate, ca de pildă strada Vasile Alecsandri şi Piaţa Ferdinand.

În schimb, fără să deschidă alte lucrări, Administraţia Domeniului Public are nevoie de 9 milioane lei pentru plata ratelor la viitoarele parcări subterane din strada Independenţei şi din faţa Spitalului Municipal. În aceste condiţii, Compania de Apă a trebuit să se mulţumească cu doar 4 milioane lei pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă.

Nevoi multe, bani puţini!

Mircea GhiteaCap la cap, necesarul de bani al oraşului depăşeşte cu mult sumele de care dispune. Direcţia Tehică şi Direcţia Patrimoniu Imobiliar înfiinţată prin internalizarea fostei Administraţii Imobiliare Oradea îşi dispută cele 40 de milioane rămase după împărţeală, deşi  fiecare şi-ar fi dorit măcar dublu! Ambele structuri şi-au programat lucrări consistente. Direcţia Tehnică, de exemplu, a scos la licitaţie deja modernizarea a 19 străzi şi ar mai da în lucru măcar încă 8. "Dacă vom avea bani, vom face şi alte licitaţii, dacă nu, ne oprim", zice directorul Mircea Ghitea (foto).

Situaţia este valabilă şi pentru DPI, care  a promis finalizarea lucrărilor din Pasajul Vulturul Negru şi pregăteşte reabilitarea fostului Cinema Transilvania. Lucrările nu sunt neapărat consistente, dar nevoile oraşului depăşesc bugetul de care depind, aşa că anul acesta investiţiile vor fi mult reduse faţă de cel precedent. Pentru că nu există nimeni care să poată cheltui mai mult în condiţiile în care câştigă mai puţin...


"În ciuda creşterii datoriei publice, oraşul nu va avea probleme în rambursarea ratelor. Oradea are de încasat 115 milioane lei numai din plăţile făcute anul trecut pe proiecte europene care urmează să fie decontate"

Directorul economic al Primăriei, Nadia Haş


ÎMPOVĂRAŢI

Povara fiscală pe cap de orădean este în continuă creştere de la an la an, pe fondul majorării impozitelor pe casă, teren şi maşină


ÎNCĂ SE DISCUTĂ
Propuneţi, vă rog!

Proiectul de buget pentru 2016 publicat de municipalitate săptămâna trecută este numai o schiţă a coşniţei oraşului. "Cetăţenii interesaţi pot face propuneri referitoare la proiect până la data de 1 februarie, la Centrul de Informaţii cu Publicul din cadrul Primăriei, pe e-mail sau prin fax", se menţionează într-un comunicat semnat de primarul Ilie Bolojan.

Gestionarea portofelului Oradiei pe anul în curs va fi dezbătută public joi, de la ora 16:30, în sala Traian Moşoiu, după care varianta finală a proiectului va fi supusă votului Consiliului Local. Şedinţa de adoptare a fost deja programată pentru data de 3 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON