URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2010, 09:08

Onorariu pentru omor

Onorariu pentru omor ZDROBIT. Deşi nu avea permis şi, deci, nici experienţă, Cătălin Vişoiu a călcat acceleraţia Fordului său până la 80 km/oră. Înainte de impact, fără măcar să încetinească, a schimbat banda, lovind din plin Opelul din care medicii abia au reuşit, apoi, să-l scoată pe Ciprian Rus (medalion). Tânărul de 31 de ani a ajuns în comă la spital şi a murit două luni mai târziu
Onorariu pentru omor Ciprian Rus
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răsturnare spectaculoasă de situaţie în cazul unui accident rutier produs în februarie 2009. Chemat săptămâna trecută de către procurori ca să ia la cunoştinţă că va fi trimis în judecată pentru moartea şoferului aflat într-o maşină pe care a izbit-o cu viteză, învinuitul a cerut o nouă audiere.

"Nu eu am fost la volan. Eu nici măcar nu am fost în maşină", şi-a început Mihai Brumă noua depoziţie, lăsându-i gură cască pe oamenii legii...

O zi mai târziu, după audieri maraton, adevăratul responsabil al accidentului, Cătălin Vişoiu, a fost arestat. Procurorii au aflat că acesta încercase să-i paseze răspunderea prietenului său, oferindu-i, în schimb, o recompensă de 10.000 de euro!

Virajul fatal

07 ciprian rus mic.jpg"Asta e legea firii, ca Dumnezeu să nu lase nicio crimă nepedepsită", spun acum Ana şi Liviu Rus. Anul trecut, în dimineaţa zilei de 2 februarie, fiul lor, Ciprian, a ajuns în comă la spital, după ce Opelul pe care îl conducea a fost izbit de un alt autoturism pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, la câţiva metri de sediul Electrica.

Tânărul de doar 31 de ani venea dinspre centru spre blocul Cicero. Pentru a economisi timp, a încălcat linia continuă şi a traversat cele două benzi de pe contrasens, cu intenţia de a intra în parcarea de lângă bloc. În acel moment, maşina lui a fost lovită de un Ford care venea din sens opus. Cu atâta putere încât a fost purtat mai bine de 6 metri, proiectat într-o Dacie din parcare şi, în final, într-un copac.

În urma accidentului, Ciprian a fost grav rănit şi internat la secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean. "Impactul i-a smuls din loc trunchiul cerebral", povesteşte îndurerat tatăl său. Operat de două ori la Oradea, iar apoi transferat din cauza unor complicaţii la Cluj, tânărul nu a putut fi salvat. "A stat cinci săptămâni la Oradea şi cinci la Cluj. O clipă măcar nu şi-a revenit din comă. Până la urmă, inima i-a cedat. A murit pe 11 aprilie", spune Liviu Rus.

Mortul e de vină

Iniţial, accidentul a fost pus exclusiv în cârca victimei, care a făcut o manevră nepermisă. Aşa au crezut şi poliţiştii, pe baza declaraţiilor celor trei pasageri din Ford, dar şi ale unui tânăr care, la faţa locului, şi-a asumat rolul şoferului - Mihai Brumă, un clujean de 25 de ani, abia stabilit la Oradea.

Angajat la o reţea de case de schimb valutar, Brumă a explicat poliţiştilor că se întorcea împreună cu trei colegi de la un punct de lucru din Nufărul, după un transfer de bani, când şoferul Opelului i-a tăiat brusc calea, fără a-i mai da posibilitatea să-l evite.

"Abia după ce am cerut o expertiză tehnică am aflat că vina nu e doar a copilului meu. Că Fordul care l-a lovit avea aproape 80 km/oră şi că dacă şoferul ar fi condus în limita legală şi nu ar fi schimbat brusc banda, de pe prima pe a doua, accidentul nici măcar nu ar fi avut loc. Cele două maşini nu s-ar fi întâlnit", explică tatăl lui Ciprian.

Aceeaşi concluzie au tras-o şi poliţiştii, motiv pentru care, în urmă cu o săptămână, după finalizarea expertizelor, au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, propunând trimiterea în judecată a lui Mihai Brumă.

La loc comanda

07 gheorghe letea.jpg"În baza declaraţiilor celor implicaţi, am propus trimiterea în judecată a lui Mihai Brumă, pentru ucidere din culpă", a explicat pentru BIHOREANUL comisarul Gheorghe Letea (foto), ofiţer de cercetare penală la Serviciul Poliţiei Rutiere.

Procedura prevede ca, înainte să sesizeze instanţa, procurorii să-i cheme pe viitorii inculpaţi pentru a le prezenta acuzaţiile şi probele strânse împotriva lor. Aşa s-a întâmplat şi în acest caz însă, spre surpriza procurorilor, Brumă a cerut o nouă audiere, în care şi-a schimbat complet depoziţia şi a întors pe dos întregul caz. "Nu am fost eu la volan, eu nici măcar nu am fost acolo când s-a produs accidentul", a explicat tânărul, care a indicat şi adevăratul vinovat: Cătălin Vişoiu, unul din cei care până atunci fuseseră audiaţi ca martori, şi care declarase că a fost doar pasager în autoturism.

Tânărul de 24 de ani, plecat între timp în Spania, a fost chemat de urgenţă în ţară pentru audieri. Aşa s-a aflat că, într-adevăr, a condus maşina fără a avea permis şi, imediat după eveniment, speriat de consecinţe, l-a sunat pe Brumă, oferindu-i 10.000 de euro pentru a lua asupra sa răspunderea. După ce acesta a acceptat, Vişoiu i-a convins şi pe ceilalţi doi pasageri din autoturism, Fako Helena şi Cosmin Colar, să spună acelaşi lucru, şi anume că la volan s-a aflat prietenul său.

"Cei doi s-au înţeles pentru suma de 10.000 de euro, plata avocatului şi a celorlalte cheltuieli ivite, încheind în acest sens şi un contract de împrumut, legalizat la notar", declară prim-procurorul adjunct al Parchetului Oradea, Simina Balint.

Anchetă în echipă

Ulterior, însă, după moartea lui Ciprian Rus şi, mai târziu, după finalizarea expertizelor care au relevat culpa clară a lui Vişoiu, Brumă a intrat în panică. "S-a gândit că va trebui să plătească despăgubiri şi că va fi condamnat la închisoare cu executare. Până atunci nu credea că victima va deceda", explică procuroarea.

Vişoiu a reuşit să-l liniştească, o vreme, însă nemulţumirea lui Brumă a răbufnit din nou săptămâna trecută, când a fost anunţat că urmează să fie trimis în judecată. Iar asta pentru că, în ciuda înţelegerii avute, Vişoiu i-a achitat doar 3.000 de lei din suma promisă, adică doar contravaloarea unei expertize tehnice cerute de el.

Ca atare, Brumă a dat în vileag toată povestea. Pentru a lămuri cazul, procurorii l-au reţinut şi pe el, şi pe Vişoiu, chemându-i totodată la confruntări şi pe ceilalţi doi pasageri din maşină, Fako şi Colar, puşi sub învinuire pentru complicitate la mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. "A fost o muncă de echipă, trei procurori - Cristian Ardelean, Maria Cotrău şi Teofil Ilisie - au lucrat simultan la reaudierile şi confruntările celor implicaţi. Iar după expirarea mandatului de reţinere emis pe numele lor, Vişoiu şi Brumă au fost prezentaţi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă", a mai arătat prim-procurorul adjunct al Parchetului Oradea.

În arest

În urma audierilor din instanţă, Mihai Brumă a scăpat doar cu interdicţia de a părăsi localitatea în următoarele 30 de zile. "A recunoscut săvârşirea infracţiunii şi a dat noi declaraţii menite să lămurească organele judiciare asupra aflării adevărului", a explicat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Oradea, judecătorul Cristi Danileţ.

Pe numele lui Vişoiu, însă, judecătorii au emis un mandat de arestare pentru 10 zile, sub acuzaţia de ucidere din culpă, mărturie mincinoasă, conducere fără permis şi chiar furt calificat. "A fost audiată soţia lui, care a declarat că Fordul este al firmei ei, iar Vişoiu a luat-o fără ca ea să fi ştiut", a spus judecătorul.

Acum, procurorii se pregătesc să trimită dosarul în judecată. Pentru a doua oară, dar acum cu convingerea că cel care va răspunde în faţa judecătorilor e adevăratul făptaş. "Cazul reprezintă o premieră, iar cele patru persoane implicate nu cred că sunt conştiente de gravitatea faptelor comise. Dacă nu s-ar fi aflat adevăratul autor al accidentului, s-ar fi comis o gravă eroare judiciară. Practic, un om nevinovat ar fi fost condamnat pentru moartea unui om", spune procurorul Simina Balint. O moarte pe care totuşi a luat-o asupra sa pentru 10.000 de euro. A meritat?...


"Dacă martorii unor astfel de evenimente nu ar ignora rolul lor, extrem de important, astfel de cazuri nu s-ar întâmpla. În plus, s-ar scurta şi durata cercetărilor, nu ar mai fi nevoie de unele expertize"

comisar Gheorghe Letea, Serviciul Poliţiei Rutiere Bihor


TUPEU
În casa victimei

Părinţii lui Ciprian Rus au aflat abia la sfârşitul săptămânii trecute identitatea şoferului care le-a accidentat mortal fiul. Au fost şocaţi să afle că vinovatul le-a călcat pragul, după accident, şi a negat fără să clipească că ar fi fost la volan.

"Ne-a căutat în perioada în care Ciprian era în spital la Cluj, şi ne-a cerut asigurarea fiului nostru, ca să-şi repare maşina lui. L-am întrebat atunci dacă el a fost la volan şi a negat, spunând că a stat pe bancheta din spate. Ce tupeu!...", spune Liviu Rus, tatăl lui Ciprian.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON