URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2019, 08:31

Omul lui Ilie: Noul prefect Dumitru Ţiplea, fin al lui Ilie Bolojan şi "erou" de scandal în vremea lui Ţîrle

Omul lui Ilie: Noul prefect Dumitru Ţiplea, fin al lui Ilie Bolojan şi 'erou' de scandal în vremea lui Ţîrle ÎNCEPUT DE DRUM. La învestire, ministrul Marcel Boloş (fundal) şi predecesorul Ioan Mihaiu (stânga) i-au recomandat "echilibru" noului prefect Dumitru Ţiplea (dreapta), iar acesta a promis "un mandat de construcţie"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să fie determinat! Asta au vrut liberalii bihoreni când au ales pe cine să propună prefect, Dumitru Ţiplea fiind votat de 29 din cei 31 de membri ai Biroului Judeţean. Ce însemna asta? Să fie ascuţit la minte, dispus la efort într-o perioadă care se anunţă grea, independent financiar şi fără "schelete" prin dulap.

BIHOREANUL vi-l prezintă pe noul prefect, un personaj cu alură de self made man, pornit de jos, dintr-un sat maramureşean, nevoit să muncească de mic, orfan din adolescenţă şi obligat să-şi crească sora prin internatele pe unde s-a maturizat şi el. Dar şi în trecutul său zace, adânc îngropată, o bucată de schelet...

Colaborare şi boicot

La o zi după ce premierul Ludovic Orban semnase "Hotărârea privind exercitarea cu caracter temporar a funcţiei publice de prefect al judeţului Bihor", joia trecută Dumitru Ţiplea a depus jurământul în prezenţa unei mulţimi de funcţionari, directori PSD-işti şi UDMR-işti de instituţii deconcentrate, dar şi a unor primari şi consilieri judeţeni liberali. 

Discursurile au curs gârlă, ca-ntotdeauna. Venit de la Bucureşti să-l "instaleze", ministrul orădean al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, l-a îndemnat să-şi exercite mandatul aşa încât să asigure cetăţenilor servicii de calitate. "Normalitate", cum zicea şi ex-prefectul Ioan Mihaiu, sfătuindu-l "să continue proiectele începute", să le deblocheze pe cele oprite şi "să promoveze obiective noi". 

Ţiplea a anunţat că speră "într-o bună colaborare" cu Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean, invocând "importanţa readucerii zborurilor internaţionale" pe aeroportul local. Dar, ghinion: la festivitate nu participa nici preşedintele CJ, Pásztor Sándor, nici vreun vice.

"Şi-au tot pus oamenii"

Şefii Judeţului au fost deranjaţi, poate, de o declaraţie făcută de Ţiplea în ziua numirii, când spusese BIHOREANULUI că nu şi-a dorit funcţia, dar a acceptat-o considerându-se un "soldat" al PNL Bihor. "Administraţia e înţesată de două partide (n.r. - aluzie la PSD şi UDMR) care şi-au tot pus oamenii şi i-au tot rotit fără să conteze nivelul lor de performanţă", zicea el, semnalând că nu se va prinde în horă cu exponenţii fostei orânduiri. 

De altfel, explicând că pentru a putea fi numit prefect a trebuit să dobândească întâi statutul de funcţionar participând în pripă la un concurs organizat de Primăria Arad, Ţiplea a adăugat că inclusiv funcţiile de conducere a deconcentratelor ar trebui să fie politice, pentru că deţinătorii lor sunt obligaţi prin lege să aplice politicile guvernamentale. PNL-iştii nu fac un secret din speranţa că prefectul, pe care îl ştiu ca un dur, le va disloca adversarii din poziţiile în care s-au înşurubat în ultimii 7 ani. 

Cu viaţa-n piept

Născut în Ieud, Maramureş, Dumi, cum îi zic colegii, a "tras" de mic până a ajuns să nu depindă de alţii, începând să lucreze de la 11 ani. Întâi i-a murit mama, iar tatăl, miner, când el abia împlinise 17 ani, aşa că a trebuit să devină părinte pentru cei trei fraţi. Pe sora de doar 9 ani a cărat-o cu el prin internate şi cămine, la Liceul Agricol din Seini, iar apoi la Oradea, unde a început prima facultate, Kinetoterapia. 
La liberali s-a înscris în 1993, când PNL Bihor nu reuşea să umple un microbuz cu delegaţi pentru congres, devenind la 19 ani coleg cu actualul deputat Ioan Cupşa, cu viceprimarul Mircea Mălan, cu Ilie Bolojan, pe atunci nici măcar consilier local în Aleşd, şi cu Dan Octavian, împreună cu care a deschis prima afacere, dând consultanţă celor care aveau bani. 

De atunci, a trecut de primul milion, cum zic americanii, cu o agenţie imobiliară şi apoi cu afaceri în energia regenerabilă şi în agricultură. În 2005 s-a căsătorit, fiind năşit de Bolojan, a mai făcut două facultăţi, Psihologia şi Teologia, plus doi băieţi. Unul are acum 11 ani, celălalt 9, ambii fiind prezenţi la învestirea sa.

"O prostie"

Biografia lui Ţiplea are, totuşi, şi un capitol mai puţin luminos. După ce în perioada 2005-2007 i-a fost director de cancelarie prefectului Bolojan, pe care l-a urmat în Guvern în următorii doi ani, în 2009 i-a devenit şef de cabinet preşedintelui CJ Radu Ţîrle, alături de care a fost implicat într-o afacere sulfuroasă. 

În acel an, Ţîrle refuzase să semneze un contract pentru modernizarea drumului Bicaciu-Ianoşda, după o licitaţie câştigată de Selina la preţul de 12 milioane lei, dar ulterior a atribuit lucrarea societăţii Asfamixt, clasată pe locul doi, cu 16 milioane. BIHOREANUL a descoperit atunci că Asfamixt era deţinută de 5 firme, din care una o avea acţionară, cu 5%, chiar pe soţia lui Ţiplea. "Tocmai ieşea din acţionariat", zicea acesta. 

Acum, proaspătul prefect spune că n-a fost decât "o prostie", pe care nu şi-a dorit-o şi din care s-a ales, de altfel, doar cu "scandal", mai ales că lucrarea nici măcar nu s-a mai făcut. O prostie, însă, pe care nu are voie s-o repete sub nicio formă. Nu de alta, dar de acum toţi ochii sunt pe el, inclusiv ai BIHOREANULUI... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Faina fecior,
dar cu un trecut nu tumna ase cum spuneti.,,Fratele'' asta model cutreiera primariile insotit de doua parasute,pardon,parasutate de la Bucale,solicitand primarilor de o anumita culoare politica sa contracteze ,,Studii de fezabilitate'' si (sau) proiecte pe apa-canal cu o anumita firma din bucuresti.Se pregatea ,,MAREA LOVITURA'' numita Aparegio,iar gurile rele spuneau ca Tiplea avea deja firma pregatita pentru a ,,ataca'' frontal lucrarile de investitii pe fonduri europene,nu putine,care se intrezareau la orizont.
Postat 29 Decembrie 2019, 12:13 de nealiniat
viziune/strategie?
deci dl. prefect are studii in psihologie si teologie. si un biznis in imobiliare ca experienta profesionala. sa vedem ce viziune/strategie are si ce reuseste sa faca pt judet, pt ca cele enumerate nu il recomanda pt asa o pozitie.
Postat 28 Decembrie 2019, 20:58 de roger
Tunsi scurt sau chiar ZERO
Incet,incet se naste o noua specie de politicieni: scoliti prin internate,o perioada care lasa rani adinci,pe termen lung in personalitatea omului,unde se cultiva proprietatea comuna,ce-i al tau,e si al meu,cu privatiuni care cer masuri de retorsiune viitoare asupra proprietatii private si cu efecte asupra longevitatii propriei podoabe capilare,devorata de resentimente.O calvitie interpusa in relatiile cu subalternii ar putea produce ezitari sau chiar zimbete,astfel ca aceasta formatiune paramilitara a decis sa-si marcheze teritoriul cu acest model de tunsoare neonazist: skinheads.Orasul faptelor bune devine judetul faptelor bune.Beware...
Postat 27 Decembrie 2019, 12:18 de excalibur
Plina a fost sala, saptamana trecuta la sedinta festivă, cand liberalii au ocupat Prefectura.
Ma uitam si rememoram vremurile cand majoritatea participantilor erau tineri si foarte tineri, Bolojan avea par negru si nepotrivit de lung cand isi indrepta capul prin randurile din spate, Malan era mai tot timpul catre usa de iesire sicu pantalonii mai sus cu o palma de glezne, sau Tiplea care se ascundea in vreun colt de emotie si visa sa aiba si el o femeie-n viata lui. Desigur ca la carma partidului de atunci vedeai profesori, doctori, ingineri cunoscuti prin urbe, chiar cativa cunoscuti deja nivel national. Ce am vazut la instaurarea lui Tiplea? Saracii si needucatii de atunci, neadaptati in propria lor origine, au ajuns sa conduca institutii ale statului si ale comunitatii. Ceilalti, cu capul pe umeri si mintea acasa au disparut. Ia luat valul si i-a dus in zona uitarii, ca nici ei nu au facut mare branza, fiind trasi inapoi de restul majoritar si cu oportunismul mai dezvoltat.
Postat 27 Decembrie 2019, 10:32 de WinDoss
Bolojan ș-a înscăunat finul ... Prefect !?!
Dragnea, pentru două țoape luate la partid ca să bată niște taste și să răspundă la telefon ... a luat ani buni de pușcărie !?! Că așa-i în "România Normală" !?! By-the-way ... după școala de maseuri, de îi zice Kinetoterapie mai nou, moroșanul emigrat mai la câmpie a făcut Teologia (clasa Psihologie) pentru penticostali, nu e vorba de două facultăți care-i ca una de la Spiru Haret și care oricum nu au vreo treabă cu administrația publică centrală !?! Iar șpaga lui Țiplea în afacerea "aranjată" cu Țârle a fos de fix 1.000.000 Euro ... iar la vremea aceia au fost câțiva liberali care au bătut cu pumnu-n masă de revoltă !?! La vremuri noi ... escroci noi !?!
Postat 27 Decembrie 2019, 10:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON