URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 20 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
24 Ianuarie 2018, 10:00

Omerta lui Dottore: Ilegalităţile din transplanturi erau ştiute de ani de zile de orădenii Cseke şi Bodog

Omerta lui Dottore: Ilegalităţile din transplanturi erau ştiute de ani de zile de orădenii Cseke şi Bodog PROTEJAT PROTECTOR. Ajuns „pe repede înainte” profesor universitar şi dublu doctor în ştiinţe medicale, cu lucrări de negăsit, senator, decan şi prodecan al Facultăţii de Medicină din Oradea, Florian Bodog (foto) a făcut o uluitoare carieră şi în Ministerul Sănătăţii, fiind pe rând director, şef de cabinet şi secretar de stat. De anul trecut, ca ministru, PSD-istul se revanşează faţă de „sistem”, tăinuindu-i ororile despre care aflase din 2011, când a fost în control la Agenţia Naţională de Transplant

Pe fondul uriaşului scandal stârnit de cazul urologului Mihai Lucan, acuzat de extorcarea Institutului de Transplant Renal din Cluj şi bănuit că a făcut şi că a refuzat operaţii în funcţie de banii pacienţilor, BIHOREANUL v-a prezentat recent dramele unor victime din Bihor ale sistemului de transplant.

Întâi, povestea unui copil de nici 4 ani din Dobreşti, căruia urologul i-a făcut o intervenţie abia după ce a primit şpagă, pe o a doua amânând-o fiindcă părinţii n-au mai cotizat. Cealaltă l-a avut ca protagonist pe tatăl unui fost jurnalist, Şerban Şerfezi, care a cerut, degeaba, garanţia că organele donate după moartea unicului fiu nu au fost traficate de inşi precum Lucan.

Acum arătăm dovada că ministrul Florian Bodog ştia îndeaproape că sistemul n-a fost orientat în folosul bolnavilor, ci confiscat, spre propria îmbogăţire, de şefii centrelor de transplant. Dezvăluirea e cu atât mai actuală cu cât acelaşi Bodog a pregătit „legiferarea fărădelegii”, printr-un proiect ticluit împreună chiar cu traficanţi de organe, ţesuturi şi celule.

La cheremul „Lucanilor”

Sistemul de transplant din România e dominat de „personaje malefice”, care gestionează atât prelevarea, cât şi transplantarea de organe, declara BIHOREANULUI, cu o săptămână în urmă, dr. Hadrian Borcea, primul coordonator judeţean al programului de transplant. Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu, explica şi de ce: Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a fost condusă încă de la înfiinţare de şefii centrelor de transplant, care au construit o reţea „paralelă” celei care trebuia să fie în serviciul bolnavilor.

Deşi din 2003 nu mai puţin de 56 de ordine ale miniştrilor de resort obligau ANT să întocmească reguli care să garanteze transparenţa prelevărilor şi transplantărilor, acest lucru nu s-a întâmplat. Ba, mai mult, marii profesori şi intermediarii puşi de ei la şefia ANT au sabotat aderarea la sistemul european Eurotransplant, care oferă siguranţă şi garantează trasabilitatea organelor, reducând la minimum subiectivismul şi arbitrariul în alocarea lor.

„Bodog n-a fost o floricică”

Abia izbucnirea scandalului Lucan a pus în discuţie sistemul, după ce unii pacienţi au depus mărturii că au fost operaţi sau nu după cum au plătit, iar VIP-uri ca Alexandru Arşinel ori Victor Socaciu au „sărit” listele de aşteptare.

La fel ca Ungureanu, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a dezvăluit însă nu doar că sistemul e plin de „Lucani”, ci şi că acest lucru era cunoscut de multă vreme. Inclusiv de actualul ministru, orădeanul Florian Bodog, acuzat că nu e deloc „o floricică” inocentă, ci dimpotrivă, avea o „relaţie privilegiată” cu Lucan, protejat prin transmiterea unor „informaţii clasificate din interiorul Ministerului” şi prin controale formale, precum cel simulat în mai 2017 de Corpul de Control, în fruntea căruia Bodog a pus un alt orădean, pe Claudiu Hirţe.

„În Minister se ştia clar care sunt instrucţiunile, să găsească cât mai puţine lucruri, misiune de care echipa s-a achitat cu brio”, a declarat Voiculescu, dând în vileag că oamenii lui Bodog au fost cazaţi la Cluj într-un hotel de 5 stele şi răsfăţaţi cu „trataţii” de mii de euro. „Bodog nu ia nicio măsură pentru a opri abuzurile şi crimele”, a spus fostul ministru, acuzându-şi succesorul său că ştia despre acestea încă din 2011, când era director în Minister.

Întâi Boc, apoi Cseke

Spusele lui Voiculescu despre Bodog au fost reluate de toată presa din România, însă doar BIHOREANUL a intrat în posesia dovezii: Raportul unui control desfăşurat în iulie 2011 la ANT de o comisie numită de ministrul Cseke Attila (foto), document ce confirmă că sistemul de transplant a fost, de fapt, o junglă în care legea era făcută de „Lucani”, indiferent că era vorba despre transplant ori de comerţul cu ţesuturi şi celule.

Înaintea comisiei Ministerului, însă, la ANT ajunsese, cu mai bine de o jumătate de an înainte, în noiembrie 2010, Corpul de Control al prim-ministrului Emil Boc, care a verificat activitatea Agenţiei din 2008 până atunci, perioadă în care instituţia fusese condusă de directorii executivi Victor Zota (schimbat în 2009 şi condamnat ulterior pentru complicitate la traficul cu ovocite prin Clinica Sabyc), Toma Velio (câteva luni în 2009) şi Dan Luscalov (din septembrie 2009 până la data controlului), şi de adjuncţii Florentina Dobrescu (iunie 2007-iunie 2009) şi Andrei Nica (martie 2010-noiembrie 2011).

În aceeaşi perioadă, Consiliul Ştiinţific al ANT a fost condus de preşedinţii Irinel Popescu (13 luni), Radu Deac (8 luni) şi Mihai Lucan (17 luni), contrar legii care limita mandatele la doar 3 luni, şi fără a elabora reguli transparente pentru prelevările şi alocările de organe.

ANT SRL

Pe 52 pagini, Raportul Corpului de Control al premierului Boc arată că timp de 2 ani la ANT nu fusese nicio misiune de audit a Ministerului Sănătăţii, conducerea ANT nu înaintase raportul anual, instituţia nu avea niciun Regulament de alocare a grefoanelor, singurul „criteriu” fiind „principiul regional” (adică regulile făcute pentru ei înşişi de şefii centrelor de transplant). De asemenea, compartimentele Organe, Ţesuturi, Celule, Registrul Naţional de Informare-Logistică, cel Juridic şi Secretariatul nu erau funcţionale, ANT nu a cerut niciun raport coordonatorilor regionali, Registrul Naţional de Transplant (RNT) nu avea nicio evidenţă cu beneficiarii transplanturilor, iar aceştia nu erau eliminaţi de pe listele de aşteptare.

Totodată, ANT nu a anunţat în RNT fiecare prelevare şi transplantare, „neîndeplinindu-şi atribuţia de supraveghere şi coordonare a fiecărei acţiuni de transplant”, „nu deţine situaţia exactă a numărului de transplanturi, a autorizaţiilor de import/export de grefoane umane, nu a elaborat nicio procedură pentru înregistrarea şi raportarea prelevărilor de organe şi/sau ţesuturi”, „RNT nu corespunde cerinţelor pentru care a fost înfiinţat”, iar „ANT nu a stabilit condiţiile de acreditare a unităţilor sanitare de prelevare/transplantare”, ba chiar „a propus Ministerului acreditarea unor unităţi sanitare la care nu s-a făcut nicio inspecţie” şi a acreditat, cu de la sine putere, unităţi sanitare deşi acesta era atributul exclusiv al Ministerului. În fine, până la 15 septembrie 2009 ANT nici nu a avut acces la RNT, iar ulterior, directorul executiv Dan Luscalov „a devenit singura persoană nominalizată prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru a avea acces la RNT”.

Omul lui Lucan

La 7 luni după Corpul de Control al prim-ministrului, în iulie 2011, ANT a fost verificată şi de comisia specială dispusă de ministrul Cseke, condusă de dr. Raed Arafat, şi din care actualul ministru Bodog a făcut parte împreună cu alţi 5 angajaţi ai Ministerului.

Prima constatare? La ora 8.00 dimineaţa, „niciun salariat nu era prezent la serviciu”, directorul adjunct Andrei Nica sosind abia la 10.00, „adus de şoferul Spitalului Colentina”, iar directorul executiv Dan Luscalov (foto) doar la 12.00. Detaliul e important, căci altă constatare viza dublele calităţi ale şefilor ANT: Nica era angajat şi pontat ca ortoped la Colentina pentru 8 ore/zi, şi tot cu normă întreagă şi la ANT. La fel şi şeful mare, Luscalov, angajat atât ca şef al ANT în Bucureşti, cu 8 ore/zi, cât şi la Cluj, ca medic rezident anul V, medicină de laborator, la Institutul condus de Lucan, unde era pontat tot cu normă întreagă, de 7 ore/zi.

În loc să sublinieze dubla ilegalitate - situaţia încălcând atât Codul Muncii, cât mai ales prevederile referitoare la conflictul de interese din Legea transplantului - comisia de control a consemnat doar că Luscalov „avea obligaţia respectării programului de lucru prevăzut pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă”.

Monopol protejat

Şi mai important este, însă, că în dubla sa calitate, de subaltern şi de şef al lui Lucan (care era preşedintele Consiliului Ştiinţific al ANT şi concomitent şef al centrului de transplant renal din Cluj), Luscalov i-a protejat acestuia monopolul pe rinichi.

Astfel, Raportul comisiei arată că în mai 2011 Institutul Clinic Fundeni a cerut acreditarea ca centru de transplant renal, iar o echipă de evaluatori ai Ministerului a confirmat că îndeplinea condiţiile legale. Deşi obligat prin lege să transmită ministrului propunerea de acreditare, pentru ca acesta să emită ordinul, Luscalov a trimis Institutului Fundeni o adresă prin care susţinea că „nu îndeplineşte condiţiile de acreditare”. Întrebat de comisie de ce a făcut acest lucru, discipolul lui Lucan a răspuns ca în filmele cu proşti: „Nu am trimis propunerea de acreditare către MS pentru că nu îndeplinea toate criteriile de acreditare”.

Afaceri cu sânge şi spermă

În schimb, Luscalov nu s-a sfiit să acrediteze cu de la sine putere unităţi private pentru prelevare/transplant de organe, ţesuturi şi celule. Comisia a constatat că din 40 autorizaţii de import/export de grefoane emise între 1 ianuarie 2010 - 2 august 2011, „numai o singură autorizaţie” fusese eliberată legal. Astfel, au fost autorizate firme precum SC Vitacells SRL şi SC Biogenesys SRL pentru import/export de sânge placentar şi periferic, iar SC Clinica Genesys SRL şi SC Clinica Polisano SRL pentru import de spermă.

Contrar legii, ce impunea ca fiecare operaţiune să fie autorizată şi raportată în parte Ministerului, Luscalov a eliberat autorizaţii pe un an, indicând şi firma care trebuia să facă transporturile de grefoane, ba nici măcar nu s-a sinchisit să ceară semnătura obligatorie a preşedintelui Consiliului Ştiinţific al ANT, deşi cel mai probabil ar fi obţinut-o. Întrebat de ce a procedat aşa, Luscalov a minţit, pur şi simplu, susţinând că în perioada respectivă „nu s-au eliberat autorizaţii de import/export”.

În condiţiile în care concluziile Raportului nu au fost niciodată făcute publice, BIHOREANUL i-a solicitat o explicaţie fostului ministru Cseke Attila, care a susţinut că, la fel ca toate rezultatele controalelor din mandatul său, şi cel privind ANT a fost „trimis spre valorificare”, nu dosit. „N-aş putea spune exact unde, dar absolut toate au fost trimise fie la alte structuri din sistemul sanitar, fie la alte instituţii din afară, inclusiv judiciare. Dar ce s-a întâmplat apoi, nu mai ştiu. Pe 17 august 2011 eu am plecat din funcţie şi nu am mai urmărit”. Ce simplu e să fii ministru în România,  cu o atât de „mare” răspundere, nu-i aşa?


LEGE PE DOS

Bodog încurcă lume

Căutat de BIHOREANUL, atât telefonic şi cât prin sms, actualul ministru Florian Bodog nu a răspuns cererii de a „da seamă” asupra motivelor pentru care nu a pomenit niciodată nimic despre neregulile din sistemul de transplant, pe care le ştia - iată - atât de bine. În schimb, înaintea demisiei premierului Mihai Tudose şi implicit a Guvernului din care face parte, Bodog a lansat pe site-ul Ministerului un proiect de modificare a Legii transplantului, despre care predecesorul său, Vlad Voiculescu, afirmă că l-a elaborat împreună cu „rechini” din sistem, precum Victor Zota.

Articolul 57 din proiect prevede că „alegerea receptorului (n.r. - beneficiarului de organe) aparţine şefului echipei chirurgicale care efectuează procedura de transplant uman, după consultarea cu ceilalţi specialişti implicaţi”. Altfel spus, în viziunea lui Bodog, arbitrariul „Lucanilor” ar deveni de-a dreptul literă de lege, iar sistemul ar fi, de data aceasta pe faţă, la discreţia „somităţilor”...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
unde este vessel due ?
si eu sunt interesat de vessel due, din octombrie il caut in tot orasul/judetul, si in depozitele farmaceutice si efectiv nu se gaseste nicaieri. medicamentul de inlocuire este zero barat, fara nici un efect. unde si când se va putea cumpara in farmacii vessel due? medicamentul acesta este indicat pentru irigarea eficienta (circulatie periferica) a ochilor la persoanele cu diabet.
Postat 24 Ianuarie 2018, 16:57 de roger
aseeee
i as trage pe roata te joci cu omul si sanatatea lui spagari nenorociti
Postat 24 Ianuarie 2018, 14:41 de Rumanu
??
@sss: Multumesc! Nu pricep care era problema cu celălalt! Că nu a apărut acum! Greu a fost si in 2016 sau 2017..
Postat 24 Ianuarie 2018, 12:47 de TDS
@TDS
Pot sa iti dau si eu un ex, Stalevo, pt parkinson, un medicament care are rezultate uimitoare (exista persoane vindecate definitiv), nu se mai importa, are inlocuitor romanesc, aceeasi substanta si efect ZERO!!! Este platit de la stat cu bani grei, deci de ce sa nu il producem noi, sa ne intre noua (lor)banii? Asa sta treaba cu inlocuitoarele "identice cu aceeasi substanta". Apoi, Carmen Pantis??? E o criminala fara nici un dubiu, si nu are sustinere nici macar din partea fratilor neo, si-a "jertfit" si neamurile pt folosul aproapelui. Si-a "belit" si neamurile, promitand tamaduirea, cand s-au terminat resursele fratilor a pierit si omul.
Postat 24 Ianuarie 2018, 12:10 de detectiv
Sigur Bodog o să sune la Bihoreanul %
Acest medicament n-o să-l mai găsești în schimb o să găsești înlocuitor aceași substanța activă la fel tot capsule moi etc pe baza de prescripție medicală Coreflux.bafta
Postat 24 Ianuarie 2018, 11:45 de sss
!!!
D-le ministru! Am nevoie urgenta de medicamentul Wessel due! Cică in farmaciile din Oradea nu se găsește (????)pentru că nu se (mai)importă(???)! Indicati-mi vă rog farmacia de unde il pot cumpăra! Ori printr-un comment, ori spuneți Bihoreanul-ui și stiu ei pe cine să anunțe! Medicamentul este pentru tatăl meu VETERAN DE RĂZBOI/ REFUGIAT! Ar avea dreptul la gratuitate dar ÎL CUMPĂR!
Postat 24 Ianuarie 2018, 10:44 de TDS
CITA
Nu ar fi util un punct de vedere al d-nei PDL-iste neo (!!!) Carmen Pantis? Dumneaei oare ce zice?
Postat 24 Ianuarie 2018, 10:22 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)
 • Zilele Culturii Maghiare: Jocuri pentru copii, spectacole şi târg cu de toate, la Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Ziua curăţeniei: Peste 18.000 de voluntari bihoreni au curăţat gunoaiele aruncate prin judeţ (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON